VZT - samodomo - vychytávkyZdravím,
na jiném místě jsem psal o úmyslu zhotovit si samodomo VZT v malém domku (rozlohou spíše menší byt) výhledově i s jednoduchou rekuperací - např. HR100. Předělávám neobytnou půdu a rozvody budou v podlaze půdy. V současné době jsem ve stavu, že mám udělané prostupy a nakoupeny komponenty pro rozvod. Odtah mám zatím pouze z kuchyně talířovým ventilem, přívody 1 x pokoj talířový ventil, obývák a ložnice mřížky u stropu. Rozvody sonoflex + plechové elementy (odbočka, kalhoty, atd.). Přes zdi mám trubky v plastu. Dlouho jsem přemýšlel o rozměru, ale vzhledem k nevelké délce rozvodu, velikosti místností a jednoduchosti jsem nakonec zvolil 100 mm. Praxe ukáže. Po dokončení rozvodů (do konce listopadu) plánuju zkušebně zapojit alespoň ventilátor, časem rekuperační jednotku.
Prosím Vás o rady, jak optimálně (technicky a finančně rozumně) ošetřit následující NECHTĚNÉ situace, které vidím jako slabiny - mám na mysli takové, které mohou nastat během NEČINNOSTI ventilace:
1. jak ošetřit, aby přes odtah v kuchyni neproudil vzduch (=teplo) samovolně ven?
2. jak ošetřit, aby vzduch z místností (z výdechů) neproudil rozvodem zpět až ven - přes sání?
3. jak ošetřit, aby přes sání neproudil samovolně vzduch z venku?