Koupě staršího domu - čím vůbec začít z hlediska topení, větrání, atd.?

Reklama
Koupě staršího domu - čím vůbec začít z hlediska topení, větrání, atd.?

Přeji dobrý den všem,

před několika dny jsem začal číst toto fórum a zjistil jsem, že z hlediska vytápění, ohřevu vody a i větrání to není žádná legrace. Naopak díky tomuto fóru začínám mít více dotazů a proto pokládám i tento dotaz.

Koupili jsem starší dům (rok výstavby cca 1930, kde jsou přístavby z roku 1990). Základní dům má obvodové zdi 45 cm z cihly, podlahy se nepodařilo plně identifikovat, nad sklepem jsou dle všeho z PZD desek (výška 10 cm), stropy jsou z trámů podbité prkny, nahoře zřejmě také prkenný záklop a na tom cihla (více se nepodařilo vyzkoumat). Základní rozloha domu je cca 90 m2 (jak bylo napsáno výše, obvodová zeď 45 cm). Dále jsou zde dvě přístavby (obě cihla 30 cm). První je garáž + dílna (cca 27 m2) a druhá předsíň + chodba a vstup do sklepa (cca 22 m2).

Aktuálně je v domě nefunkční plynový kotel pro topení (radiátory v každé místnosti, celkem 9 kusů) a nefunkční elektrický bojler pro ohřev teplé vody. Okna jsou špaletová s tím, že venkovní sklo zvenku je nahrazeno dvojsklem. Rozměr 210x150 cm.

Celá nemovitost byla kupovaná za účelem rekonstrukce, tudíž je nutno informace výše brát pouze jakožto aktuální stav a stavbu posuzovat jakožto hrubou stavbu (samozřejmě s nevýhodami, které plynou z aktuálních dispozic).

Předpokládané plánované úpravy jsme měli:

1, výměna oken za plastové - zmenšení stávajících velkých oken za menší a taktéž z estetického důvodu (předpokládáme typizované 146x144 cm)

2, Odstranění stávajícího kotle a bojleru a nahrazení novým systémem topení.

Než jsem se o to začal nějak zajímat, tak jsme pouze předpokládali náhradu bojleru a kotle za jeden plynový kondenzační kotel se zásobníkovým ohřívačem vody s tím, že by se provedla výměna ocelových rozvodů a radiátorů za nové. Po přečtení spousty příspěvků si již nejsem až tak zcela jist tímto rozhodnutím a vzhledem k tomu, že se aktuálně zatím řeší administrativa kolem domu, je ještě čas cokoliv změnit. Taktéž v původním návrhu nebylo vůbec nijak řešeno větrání, což by mělo být.

Docela by se nám líbilo podlahové topení, stropy jsou vysoké dostatečně, nicméně by byl problém s výškou zdí u oken (ale ty by se při zmenšení trošičku posunuly nahoru), respektive s překlady u dveří. Pokud by se totiž podlaha měla zvedat o nějakých 16 cm, znamenalo by to kompletně přepracovat veškeré dveře u celého domu (11 dveří), což by asi byla i dost vysoká investice.

Dotaz tedy zní, jak by bylo nejideálněji vyřešit vytápění, ohřev vody a větrání, respektive s čím vůbec začít. Plány domu nejsou vůbec dostupné (zaměřil jsem svépomocí) a tudíž nejsou známy ani aktuální ztráty atd. Ideální řešení by samozřejmě bylo to, které zohledňuje nejlepší poměr ceny i celkového výsledného efektu (dostatečný výkon, zbytečně se nepřeplácí za nesmysly, apod.).

Všem reagujícím předem děkuji za jakoukoliv radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

217 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.