teplota v byte - normy ?
Dobry den, jiz par let vlastnim mensi byt v cihlove 3.patrove cihlove novostavbe u Prahy, kde nebydlim soustavne ponevadz jsem dlouhodobe v zahranici. Pobyvam v byte kratkodobe (2 tydny az 2 mesice) jen pri stridavych cestach do Prahy. Rada bych se vas dotazala na presne informace o vyhlaskach a paragrafech platicich v soucasne dobe v CR a zda jsem povinna v byte topit nebo ne a v kladnem pripade na kolik stupnu minimalne a zda je mozne odecist toleranci - 40 % z duvodu neobyvani bytu.
Dum, kde mam byt ma prizemi, 1.patro a v 2. patre jsou podkrovni byty. V dome neni zaveden plyn, ale vse je na elektrinu. Kazdy byt ma svuj vlastni elektricky kotel na vytapeni radiatoru, vlastni otopnou soustavu potrubi ve zdi a elektromer na chodbe.
Muj byt ma 51 m2 (2+kk) a je na SZ rohu domu v prizemi. Ma tudiz 2 venkovni rohove steny, 1 vetsi nove plastove okno v loznici, stejne v obyvaku a 1 franc.okno vedouci z obyvaku na predzahradku. Jsem jedina z domu, ktera si nechala udelat hlinikove venkovni zaluzie s izolacni vyplni z duvodu lepsi izolace vsech oken v zime a v dobe me nepritomnosti.
1 )
Precetla jsem si pozorne clanek ing.dr. J. Cikharta o "Vyhlasce 372/2001 Sb. a jeji kolizi s evrop.legislativou". Stoji v nem, ze : "podle metod.pokynu MMR k vyhlasce c.372/2001 cj. 28203/2002 se tato vyhlaska vztahuje prave JENOM na ustredne vytapene budovy pomoci ucelene otopne soustavy, ktera zajistuje vytapeni a temperovani domu jako celku."
Dale zde stoji, ze : "pokud maji vlastnici nebo uzivatele jednotl.bytu uzavreny smlouvy o dodavce a odberu tepla primo s dodavatelem nebo distributorem tepla, VYMYKAJI SE pusobnosti teto vyhlasky."
V § 2 teto vyhlasky se podle tohoto clanku pise : "Pro ucely teto vyhlasky se rozumi vytapenim - ustredni vytapeni pomoci otopne soustavy napojene na spolecny zdroj energie." Neni mi trochu jasne pokracovani : "vytapenim neni vytapeni bytu (a nebyt.prostoru) prostrednictvim samostatnych etazovych okruhu zasobovanych tepelnou energii z vlastnich zdroju tepelne energie, pouzivajicich ruzne druhy paliv nebo elektrinu, ani vytapeni prostrednictvim UZAVRENYCH OKRUHU, do nichz dodava a meri tepelnou energii na zaklade smlouvy dodavatel PRIMO konecnym spotrebitelum."
Usoudila jsem z rozboru tohoto clanku, ze mam v mem byte individualni elektricky kotel s radiatory, s vlastnim horizontalnim okruhem potrubi ve zdi, ktery neni napojen na zadne centralni potrubi. Mam uzavrenou vlastni smlouvu s CEZ a svuj elektromer na chodbe. Pokud to dobre chapu, tak na pripad meho bytu se tato vyhlaska vubec nevztahuje ! (?)
V tom pripade ovsem mi neni uplne jasne, zda se tyka naprosto vsech bytu v obytnych domech tj. i meho bytu § 4 odst.(4) metodickeho pokynu MMR k teto vyhlasce, ktery pravi, ze : "...kazdy uzivatel bytu je POVINEN odebirat sluzbu (dodavku tepla do bytu) radne, tak aby nedoslo k poruse tepelne stability domu. Vnitrni minim. teplota se v praxi pohybuje na urovni 16-18°C. Proto by max. odchylka - 40% MELA BYT akceptovana v nezbytnych a oduvodnenych pripadech napr. U NEOBSAZENYCH BYTU ci nebytovych prostoru."
2)
Pri prejimce bytu pred jsme vsichni dostali Manual novostavby, kde krome jineho byly uvedeny DOPORUCENE TEPLOTY 18-24°C (podle druhu mistnosti) a ze se ma prvni dva roky (doba zaruky na nedodelky a event.vady) podle toho topit a hodne vetrat. Presto se v nekolika bytech ve vsech domech stejneho typu vyskytly plisne na stenach a soustavne se vraci pres pouziti Sava.
Vzhledem k velke vzdalenosti bytu mi pripadalo absurdni a z bezpecnostnich duvodu riskantni stahnout venkovni aluminiove rolety pouze na dirky, vyklopit nahore 1-2 mensi okna a v zime topit naplno podle Manualu novostavby. Proto jsem byt pouze temperovala, aby v nem nebyly promrzle steny a nechala otevrene vsechny dvere do chodby i dvere od koupelny a WC, kde jsou vetraci otvory. Kupodivu na rozdil od nekterych sousedu se v mem byte plisen nikdy neobjevila !
Druha ma otazka : jsem nejak zodpovedna za plisen sousedu nad mym bytem ? Nevim vubec zda ji meli predtim, v jakem rozsahu a jestli ji reklamovali v dobe zaruky u stavby, ale ja jsem se o jejich plisni od nich dozvedela az teprve ted rok po zaruce, protoze pozaduji, abych topila na 17-23°C i za me nepritomnosti !
Velmi vam dekuji za odpoved a uvedeni platnych vyhlasek, paragrafu nebo norem, ktere se vztahuji na povinnost vytapeni v pripade meho bytu a vysvetleni bodu, ktere mi nejsou jasne v clanku ing.dr. Cikharta.
S pozdravem - Veronika Bednarova