teplota v byte - normy ?

Reklama
teplota v byte - normy ?

Dobry den, jiz par let vlastnim mensi byt v cihlove 3.patrove cihlove novostavbe u Prahy, kde nebydlim soustavne ponevadz jsem dlouhodobe v zahranici. Pobyvam v byte kratkodobe (2 tydny az 2 mesice) jen pri stridavych cestach do Prahy. Rada bych se vas dotazala na presne informace o vyhlaskach a paragrafech platicich v soucasne dobe v CR a zda jsem povinna v byte topit nebo ne a v kladnem pripade na kolik stupnu minimalne a zda je mozne odecist toleranci - 40 % z duvodu neobyvani bytu.
Dum, kde mam byt ma prizemi, 1.patro a v 2. patre jsou podkrovni byty. V dome neni zaveden plyn, ale vse je na elektrinu. Kazdy byt ma svuj vlastni elektricky kotel na vytapeni radiatoru, vlastni otopnou soustavu potrubi ve zdi a elektromer na chodbe.
Muj byt ma 51 m2 (2+kk) a je na SZ rohu domu v prizemi. Ma tudiz 2 venkovni rohove steny, 1 vetsi nove plastove okno v loznici, stejne v obyvaku a 1 franc.okno vedouci z obyvaku na predzahradku. Jsem jedina z domu, ktera si nechala udelat hlinikove venkovni zaluzie s izolacni vyplni z duvodu lepsi izolace vsech oken v zime a v dobe me nepritomnosti.
1 )
Precetla jsem si pozorne clanek ing.dr. J. Cikharta o "Vyhlasce 372/2001 Sb. a jeji kolizi s evrop.legislativou". Stoji v nem, ze : "podle metod.pokynu MMR k vyhlasce c.372/2001 cj. 28203/2002 se tato vyhlaska vztahuje prave JENOM na ustredne vytapene budovy pomoci ucelene otopne soustavy, ktera zajistuje vytapeni a temperovani domu jako celku."
Dale zde stoji, ze : "pokud maji vlastnici nebo uzivatele jednotl.bytu uzavreny smlouvy o dodavce a odberu tepla primo s dodavatelem nebo distributorem tepla, VYMYKAJI SE pusobnosti teto vyhlasky."
V § 2 teto vyhlasky se podle tohoto clanku pise : "Pro ucely teto vyhlasky se rozumi vytapenim - ustredni vytapeni pomoci otopne soustavy napojene na spolecny zdroj energie." Neni mi trochu jasne pokracovani : "vytapenim neni vytapeni bytu (a nebyt.prostoru) prostrednictvim samostatnych etazovych okruhu zasobovanych tepelnou energii z vlastnich zdroju tepelne energie, pouzivajicich ruzne druhy paliv nebo elektrinu, ani vytapeni prostrednictvim UZAVRENYCH OKRUHU, do nichz dodava a meri tepelnou energii na zaklade smlouvy dodavatel PRIMO konecnym spotrebitelum."
Usoudila jsem z rozboru tohoto clanku, ze mam v mem byte individualni elektricky kotel s radiatory, s vlastnim horizontalnim okruhem potrubi ve zdi, ktery neni napojen na zadne centralni potrubi. Mam uzavrenou vlastni smlouvu s CEZ a svuj elektromer na chodbe. Pokud to dobre chapu, tak na pripad meho bytu se tato vyhlaska vubec nevztahuje ! (?)
V tom pripade ovsem mi neni uplne jasne, zda se tyka naprosto vsech bytu v obytnych domech tj. i meho bytu § 4 odst.(4) metodickeho pokynu MMR k teto vyhlasce, ktery pravi, ze : "...kazdy uzivatel bytu je POVINEN odebirat sluzbu (dodavku tepla do bytu) radne, tak aby nedoslo k poruse tepelne stability domu. Vnitrni minim. teplota se v praxi pohybuje na urovni 16-18°C. Proto by max. odchylka - 40% MELA BYT akceptovana v nezbytnych a oduvodnenych pripadech napr. U NEOBSAZENYCH BYTU ci nebytovych prostoru."
2)
Pri prejimce bytu pred jsme vsichni dostali Manual novostavby, kde krome jineho byly uvedeny DOPORUCENE TEPLOTY 18-24°C (podle druhu mistnosti) a ze se ma prvni dva roky (doba zaruky na nedodelky a event.vady) podle toho topit a hodne vetrat. Presto se v nekolika bytech ve vsech domech stejneho typu vyskytly plisne na stenach a soustavne se vraci pres pouziti Sava.
Vzhledem k velke vzdalenosti bytu mi pripadalo absurdni a z bezpecnostnich duvodu riskantni stahnout venkovni aluminiove rolety pouze na dirky, vyklopit nahore 1-2 mensi okna a v zime topit naplno podle Manualu novostavby. Proto jsem byt pouze temperovala, aby v nem nebyly promrzle steny a nechala otevrene vsechny dvere do chodby i dvere od koupelny a WC, kde jsou vetraci otvory. Kupodivu na rozdil od nekterych sousedu se v mem byte plisen nikdy neobjevila !
Druha ma otazka : jsem nejak zodpovedna za plisen sousedu nad mym bytem ? Nevim vubec zda ji meli predtim, v jakem rozsahu a jestli ji reklamovali v dobe zaruky u stavby, ale ja jsem se o jejich plisni od nich dozvedela az teprve ted rok po zaruce, protoze pozaduji, abych topila na 17-23°C i za me nepritomnosti !

Velmi vam dekuji za odpoved a uvedeni platnych vyhlasek, paragrafu nebo norem, ktere se vztahuji na povinnost vytapeni v pripade meho bytu a vysvetleni bodu, ktere mi nejsou jasne v clanku ing.dr. Cikharta.
S pozdravem - Veronika Bednarova

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

20 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.