Podlahové topení + radiátory -> řízení

Rubriky:

Reklama
Podlahové topení + radiátory -> řízení

Dobrý den.
Potřeboval bych poradit, jakým optimálním způsobem řídit topný systém v rodinném domu. V přízemí a v patře mám ve všech místnostech podlahové topení (vodovodní, asi 9cm betonu) + v přízemí mám téměř ve všech místnostech radiátory + v koupelnách (přízemí i patro) mám radiátorový žebřík + v obývacím pokoji litinová kamna Jotul bez výměníku. Všechny radiátory jsou osazeny termostatickými hlavicemi, radiátorové žebříky nikoliv.
Popis topné sestavy: elektrokotel Thermona 15kW; anuloid; rozdělení větví do 2 okruhů - radiátorový a podlahové topení; na každé větvi je 3-cestný ventil + čerpadlo; podlahová větev je rozdělena na dolní a horní patro + v každém patře jsou sestavy rozdělovačů. K řízení používám prostorový regulátor PT59 od Thermony.

Dosavadní způsob používání:
1) V podzimních a jarních měsících stačí dům vytápět radiátory + večer někdy zatopím v kamnech. Časový průběh teplot řídí prostorový regulátor. Elektrokotlem ohřívám vodu na cca 55C.
2) Zimní měsíce - zde zcela nevím, jak na to. Zatím jsem to vyřešil takto: ručně jsem přenastavil polohu 3-cestného ventilu podlahového topení tak, aby do smyček tekla voda cca 40C, elektrokotlem ohřívám vodu na 50C. Tím se podlaha vytápí po dobu, kterou definuji pomocí prostorového regulátoru (nyní od 7 ráno do 20 večer). V průběhu této doby by měla být dosažena požadovaná teplota (např. 21C) a měla se "nabít" podlaha. V průběhu noci se podlaha vybíjí, a jestliže dojde k poklesu teploty pod nastavenou hodnotu (19C), opět se dobíjí. To, že se dům nebude přetápět, by měl zajistit prostorový regulátor. Jestliže bude potřeba více tepla, prodloužím dobu vytápění (max. 20hod/den dle tarifu).

Prosím o radu, jakým způsobem by jste v této konfiguraci řídili podlahové topení vy?

Děkuji za rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.