Termostat nebo jen termostatické hlavice?

Rubriky:

Reklama
MH Martin Halfar @martin.halfar před 12 roky01.12.2011 09:33:00
Termostat nebo jen termostatické hlavice?

Dobry den,
mam byt 125m2, ktery vytapim kombinovanym kotlem Junkers Ceraclass ACU. Kotel je spinan termostatem, ktery je umisten v obyvacim pokoji. Tento pokoj je nejchladnejsi mistnosti a zaroven posledni smyckou v otopnem systemu. Ostatni mistnostni jsou vybaveny termohlavicemi a je v nich po cely den snizena teplota.
Chtel jsem se zeptat, ktera varianta vytapeni ma mensi spotrebu plynu?
1) Kdyz je kotel spinan termostatem jede ze "studeneho stavu". musi vytopit celou smycku. Otopna voda je v mem pripade 75C°. Po dosazeni potrebne teploty na termostatu kotel vypne a po case opet cely system schladne.
2) Pokud by nebyl pouzivan termstat a regulaci by zastavaly pouze digitalni termohlavice, ktere maji stejne komfortni funkce jako termostat. Kotel by jel porad a cely topny okruh by byl stale nahraty, cimz se take snizuje reakci doba pri vytapeni. Kotel by podle me mohl jet na nizsi teplotu. Nevyhoda je, ze cerpadlo by jelo nonstop.

Dalsi vec proc jsem toto zacal resit je, ze muj stavajici termostat ma hysterezi jeden stupen. tzn. vypina +0,5C° zvolene teploty a zapina -0,5C° zvolene teploty. Ten stupen rozdil je docela znat. Termohlavice reaguji na zmenu teploty okamzite, coz je komfortnejsi a lepe se udrzuje stala teplota v byte.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.