Náhrada špaletových oken plastovýmiDobrý den,
prosím o radu v následující záležitosti: chci rekonstruovat starší patrový rodinný domek (z konce 20. let minulého století), přičemž jako první bych rád udělal výměnu oken a zateplení fasády. Můj dotaz se týká především těch oken...
Po dlouhém přemýšlení volím s těžkým srdcem ten plast - primárním důvodem je dlouhodobý bezúdržbový provoz (není nutný nátěr). Problém je v umístění oken: současná špaletová jsou cca v polovině tloušťky stěny (dole cca 50 cm, v patře cca 30 cm cihla). Pokud umístím plastová na úroveň špaletových, vznikne mi po zateplení fasády doslova "tunel", ve kterém okna budou. Při doporučovaných 16 cm pěnového PS by to bylo minimálně okolo 30 cm "utopení" povrchu okna proti povrchu fasády...
Kdybych nová okna dal zároveň s povrchem současné zdi (omítkou) a "špalety" před okny vytvořil zateplovací vrstvou, mám zase pro okna k dispozici výrazně menší otvor (ostění je obvyklým způsobem stupňovité, přičemž směrem ven je otvor v obvodové zdi menší). Bohužel ho nelze zvětšit - vertikálně je shora omezen překladem a boky též nepůjdou ubrat, protože překlad v nich má přesah (do cihel) jen okolo 10 cm na každé straně. No a u plastových oken je - jak známo - ten problém, že rám spolu s rámem křídla jsou hodně masivní, čili pro sklo (=> světlo) už toho pak moc nezbývá...
Co s tím? Má někdo okna "v tunelu", jak popisuju a má s tím nějaké zkušenosti?
Díky za každou radu. J. S.