Osobní zkušenost s TČ IVT Greenline C6Rozhodl jsem se podělit o osobní zkušenost s TČ země/voda s plošným kolektorem od IVT, naměřené a vypočtené hodnoty jsou zaokrouhlené a přibližně spočítané dle dostupných veličin (od skutečnosti se však budou lišit minimálně). U TČ nemám extra měřák spotřeby elektřiny, ale tu jsem si odvodil od celkové spotřeby elektřiny, ze které jsem odečetl průměrnou spotřebu ostatní domácnosti, která je víceméně celý rok podobná (svícení, TV, počítač, indukční deska, mikrovlnka, el. trouba, lednice, pračka, sušička, rychlovarka). TČ je připojeno k podlahovému topení. Dům je jednopodlažní po rekonstrukci, zbývá jen zatelit stěny (stropy a podlahy jsou zateplené, též jsou vyměněná okna - trojskla). Současné TZ domu jsou 7,5 kW, po zateplení stěn bude cca 4 kW. Jelikož dům se rekonstruoval jako celek, musel jsem nejdříve dodělat vnitřky a vyřešit topení, proto venkovní zateplení bude realizováno až nakonec. V domě jsme dva, pravidelně na víkend ve třech. Při svém výpočtu jsem dále použil počet provozních hodin čerpadla (dotop spínal zcela minimálně a po zateplení stěn počítám, že nesepne vůbec) a poměr provozu TUV ku topení. TUV ohřívám na 50 stupňů, vodu v podlahovce dle venkovní teploty na výstupu od 30 do 35 stupňů. Průměrný příkon TČ vychází cca 1,6 kW. Průměrný COP mi vyšel cca 3,7 (je to přibližný odhad vypočítaný dle toho, jakou by měl mít dům spotřebu tepla dle TZ (kalkulačk Porovnání nákladů na vytápění) a dle naměřené spotřeby el. energie. Dle poměru spotřebovaného NT a VT je průměrná cena za kWh 2.42,-Kč.
Celková spotřeba domácnosti za rok 10 MWh, z toho 4,5 MWh toperní, 1 MWH ohřevTUV, 4,5 MWh ostatní spotřeba - s platbou za jistič celkové náklady domácnoti 30.200,-Kč (úspora oproti elektrokotli, plyn v obci není, cca 36.000,-Kč). Po zateplení stěn by měla být spotřeba ještě o nejméně 2 MWh menší, úspora oproti elektrokotli asi 20 - 22.000,-Kč. Za kompletní instalaci TČ (kolektor, TČ, aku nádrž, připojení k podlahovce, odzkoušení) jsem zaplatil 290.000,-Kč. Počítám, že elektrokotel s bojlerem a instalací by mě vyšel minimálně na 40.000,-Kč. Dnešní návratnost 7 let, po zateplení stěn 11 let. To v případě současných cen el. energie, která však stále stoupá (za posledních 10 let o více jak 100%), takže návratnost i po úplném zateplení bude tak 9 let. Jelikož kotelnu nemám, chtěl jsem určitý komfort a samotný elektrokotel jsem odmítal, byla to prakticky jediná možnost a doufám že správná. Experiment s infrapanelama jsem též odmítl, názory se na infrapanely hodně liší a každý s tím m úplně jiné zkušenosti. V domě je ještě pro radost krb, ale je využíván jen vyjmečně. Při výběru topného systému jsem ještě přemýšlel o elektrokotli v kombinaci s TČ vzduch/vzduch a solárama na ohřev TUV. Ale bez dotací jsou soláry prakticky nenávratná investice (15-20 let návratnost), tak jsem nakonec od této možnosti ustoupil.