Umístění TČ Vzduch-voda a stavební úřadZdravím diskutující
Rozhodl jsem se pořídit si tepelné čerpadlo vzduch-voda, vyřídil dotační příslib z programu Zelená úsporám a nyní je realizováno připojení TČ k topné soustavě. Tepelné čerpadlo stojí na betonovém podstavci na zahradě rodinného domu kousek od společné hranice pozemků a v přiměřené vzdálenosti od okolních domů. K podstavci je přichyceno přes gumové pružné bloky a výfuk čerpadla směřuje dle mého odhadu směrem kterým to bude nejméně vadit, od domů. Po úšpěšném zprovoznění bude relizováno protihlukové opatření ve formě zvukově izolační skříně. Při realizaci umístění TČ na zahradě jsem spoléhal na metodiku MMR (http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&… která uvádí že pro realizaci tepelného čerpadla Vzduch-voda není potřeba stavební povolení. Avšak závistivý soused se kterým mám společnou hranici pozemků a který má rodinný dům za zadní stranou a mírně bokem od TČ ( rozumějte na straně sání TČ, nejbližší část domu je vzdálena 14m od skříně TČ) začal dělat problémy a podal stížnost na stavební úřad. Byl jsem se na stavebním úřadě zeptat, co vše je potřeba pro zprovoznění TČ vzduch-voda. Bylo mi řečeno že potřebuji stavební povolení a mám předložit projektovou dokumentaci umístění TČ a hlavně hlukovou studii. Mne by zajímalo, zda má stavební úřad oprávnění požadovat tyto dokumenty. Projektová dokumentace není problém, ale hlukovou studii realizovat nehodlám.Jednak je poměrně drahá a druhak si údaje "cucá z prstu". Hlukové měření jsem chtěl provést až po zprovoznění TČ a sestavení zvukově izolační skříně.
Setkal se někdo s podobným případem či máte nápad jak jej řešit ? Je metodika MMR pro stavební úřad závazná, nebo si může SÚ dělat co chce? Děkuji za rady i názory.
S pozdravem
Ivan Málek