DAKON DUA 28 BK

Rubriky:

Reklama
DAKON DUA 28 BK

Dobrý den všem, snažil jsem se najít radu ve starších příspěvcích, ale kombinace nežádnoucích stavů a možných příčin dosahuje takové míry, že raději nový dotaz:
Kotel provozuji 12 let, všechny obvyklé dětské nemoci (málo ohřátá voda kvůli zanesenému filtru, zaseklé čerpadlo, zavzdušnění, nízký tlak vody, cyklování kvůli nízké teplotě topné vody která nedokáže ohřát užitkovou na požadovanou teplotu atd. atd. mám za ta léta za sebou, návod znám pomalu nazpaměť, schéma kotle včetně toho která voda kam a proč teče taky .....). Pro doplnění dům Velox v Polabí (Mělnicko), vytápěná 3 podlaží cca 400 m2, nějakých 22 těles, skutečně používaných 11, bez centrálního protorového termostatu, na 6 tělesech klasické termohlavice Danfoss, na 5 programovatelné hlavice Elektrobock. Obvyklý režim: odběr tepla 2 pracovny suterén 7-15 hod. 23° (pak Elektroblocky zavřou na požadavek 19° ale ani to na ně nevychladne), výminek rodičů 7-22 hod. 21-23° (na noc ručně zavřeno, vychladne na cca 20°), hlavní byt požadavek 14-23 hod. na 21-23°, ale od 16 hod. do noci topí krbová vložka a Elektrobocky "docvrnkávají" tam kam vložka "nedohřeje" nebo když se nám nechce zatápět, na noc požadavek 19°.
A teď dotazy:
1. Po osazení Elektrobocků kotel v noci bouchal - dle servisáka v noci neměl odběr a přehříval se; trvalé otevření 1 tělesa naplno skutečně pomohlo. Jak dojde k přehřátí? Kotel měří teplotu topné vody na výstupu (za rozbočkou do topného okruhu a do bojleru, kde topná ohřívá užitkovou). Jestliže v noci nebude odběr tepla z topné, vrátí se zpátečkou neochlazená voda a kotel by neměl sepnout její další ohřev, ale kotel přece "neví" jak vychlazená voda se vrátila. CO mu dá pokyn k ohřívání? I kdyby to byl požadavek termostatu postupně vychládající užitkové vody, sepne se jen její čerpadlo a bude ohřívat a prohánět výměníkem a bojlerem jen vodu v tomto vnitřním okruhu kotle k dohřátí TUV. To mi pořád nevysvětluje "přehřátí" = bouchání (topnou i užitkovou ohřívám zhruba na stejnou teplotu), a už vůbec to nevysvětluje, proč sepne termostat 105° umístěný na společné trubce topné vody mezi výměníkem a rozbočkou topná - bojler a shodí kotel do poruchy? Proboha přece se ty teploty nesčítají (60° topná ze zpátečky ohřátá o dalších třeba 50° na základě požadavku termostatu bojleru)? Myslel bych že v tomhle případě buď termostat na topné vypne ohřev a čerpadlo "vnitřního" okruhu bude prohánět na základě požadavku termostatu v bojleru nevychlazenou topnou vodu bojlerem dokud ho nedohřeje, nebo se přinejhorším budou hádat oba termostaty - ten v bojleru bude dávat pokyn k zapálení a ten na topné to bude zhasínat. Ale přehřátí? Nechápu.
Chci se dobrat podstaty proto, že po letošním zaizolování domu 10 cm polystyrenem jsem tam kde jsem byl - i při naplno otevřeném jednom tělese je zřejmě odběr tepla nedostatečný a zase dochází k přehřívání. Chci přijít na to proč než to budu řešit zřejmě servisákem a snížením celkového max. výkonu kotle nebo nějakými podobnými čachry na spalovací armatuře, v elektronice apod.

2. Další nový jev: ráno kotel "mrtvý", tělesa ledová, trubka topné vody mezi výměníkem s bojlerem horká (tedy nedávno se ohřívalo, nevím zda topná, ale podle studených těles spíš užitková). Po restartu kotle zapálení, rychlý náběh na maximum, pak pokles výkonu jak má být (dle návodu modulace v závislosti na odezvě systému - neví někdo jaké odezvě, když termostat topné je na výstupu a na zpátečce teplotu nic nehlídá?), ale místo pokračujícího ohřevu přišlo zhasnutí hořáku, nové zapálení a celé kolem dokola asi tak 7 x .... Topná měla cca 20° a tedy ji nic nemohlo (nemělo) vypínat.

3. Dlouhodobá průměrná roční spotřeba v uvedeném místě a za popsaných ostatních okolností kolem 45-50 MWh ... zhodnotí někdo?

Vím že třeba zdejším znalcům mnohé mé domněnky, dohady ba i popisy stavu budou připadat úsměvné či zmatené, ale snad i proto jsme všichni tady ..... tak třeba mi někdo ujasní kde se mi seká myšlení a jaké základní znalosti si musím doplnit.

Všem předem děkuji za nápady, poznatky, rady a řešení.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.