Jak na první šár z Ytong a na druhý z XthermDobrý den,
po zvážení všech pro a proti bych rád vyřešil liniový most v patě zdiva Ytongem, i když hrubá stavba by měla být z Xthermů tl. 25 cm na celoplošné lepidlo(asi HELUZ). Nicméně, nejsem si úplně jist, jak na to:
1. HELUZ dá zakládací maltu zdarma. Je tato malta aplikovatelná i na Ytong nebo byste použili pro založení maltu přímo od Ytong? (napadlo mě, že mezi maltou a Xtherm asi proběhnou nějaké "chemické reakce", které by u Ytong nemusely proběhnout s maltou určenou pro Xtherm?)
2. Jak správně napojit druhý šár, který už by byl z Xthermů? Počítám, že celoplošné lepidlo na Xtherm bude na Ytong neaplikovatelné(nebo se mýlím?), a tak bych asi druhý šár vyzdil na tepelněizolační maltu, přičemž vyrovnání vrstvy malty bych udělal pomocí niveláku jako v případě prvního šáru. Ono to má i druhou rovinu, protože předpokládám, že Ytong bude mnohem nepřesnější než broušená cihla,takže stejně nic jiného nezbyde. Bude tepelně izolační malta pro Xthermy vhodná i pro Ytong? Jde mně o to, aby nto a sobě jen neleželo a skutečně se to spojilo.
3. Do prvního šáru bych rád použil Ytong Theta bez drážek. Tahle tvárnice má ale rozměr 30cm na šiřku a 25 cm na výšku. Rád bych tu tvárnici otočil o 90°, aby byla výšky 30 cm a šířky 25 cm. Nebude to vadit? Jde mi o to, zda v tomto směru nemá tvárnice horší mechanické vlastnosti. Nenapadá mě žádný rozumný důvod,ale raději se ptám.
Poradíte mně prosím? Děkuji Kučera