OHŘEV VODY POMOCÍ FOTOVOLTAICKÝCH PANELŮ

Reklama
FF fany fany @fany.fany324 před 12 roky02.01.2012 13:22:00
OHŘEV VODY POMOCÍ FOTOVOLTAICKÝCH PANELŮ

Ve svém úsporném domečku řeším problém ohřev TUV, který je výrazně provozně náročnější, než topení.
Topení a ohřev TUV je na elektriku.
Spotřeba za rok 2011 je následující:

Topení - 795,16 kWh
Ohřev TUV (125l) - 1.714,68 kWh

Ten ohřev bych rád snížil. Uvažoval jsem o ohřevu pomocí solárního panelu, ale nemám kam dát akumulační nádrž a rovněž vedení k bojleru od panelu by bylo dost dlouhé. Vyžadovalo by si to další nemalé doprovodné výdaje.

Nedávno jsem našel možnost ohřevu vody pomocí fotovoltaických panelů. Například zde http://www.obchodsolar.cz/obchodsolar/es…

Těch nabídek je asi více. V mém případě bych eliminoval výše uvedené problémy, jako AN, či délka vedení z jižní strany střechy k bojleru. Spotřeba TUV je u nás vyšší od jara do podzimu, tudíž si myslím, že bych takto uspořil ročně až 1000 kWh elektrické energie. Ve finančním vyjádření je to cca 2.600 až 3.000 Kč/rok, podle vývoje ceny EE. Neboli "návratnost" kolem 20 let. Ale každé další řešení by bylo asi dražší.

Myslíte si, že je to dobré řešení?
Máte s tím někdo osobní zkušenost?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

192 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.