Čidlo ABB 3299A-A12100 pravidelně odchází

Čidlo ABB 3299A-A12100 pravidelně odchází

Dobrý den,
koupil jsem nový RD ve kterém elektriku instaloval nějaký zločinec, pokud mám být slušný. Většinu věcí jsem si už spravil, ale čelím ještě jednomu komickému problému.

V chodbách je instalováno stropní osvětlení 12V spínané čidlem uvedeným v názvu. Krátce po nastěhování přestalo fungovat spínání světla - nedošlo ke zhasnutí. Světlo se při přechodu do stavu "nesvítí" okamžitě vracelo do stavu "svítí". Nepomáhala změna nastavení čas/citlivost/světlo. Odborníci radili, že je v domě zdroj rušení. Nic jsem nezjistil, takže jsem koupil nové čidlo a vše bylo OK. Všiml jsem si, že jedna žárovka nesvítila a považoval jsem to za náhodu. Nemohl jsem se mýlit více.

Čidlo správně fungovalo asi rok, vše bylo OK. Najednou se ale starý problém vrátil, a sice v okamžiku, kdy jedna žárovka chcípla, ale byla vyměněna až druhý den. Příliš pozdě. Světla se při "pokusu" o zhasnutí okamžitě vrací do stavu "svítí". Paráda.

Dnes je mi jasné, že když mi odejde žárovka, tak to z nějakého důvodu odpraví čidlo. Docela legrace, že? Čidlo stojí zhruba 1.000 korun. Vysvětluji si to tak, že když praskne žárovka, dojde ke změně odporu v obvodu, a nějakým způsobem se to přes transformátor projeví až na čidle a to odejde. Zapojení a asi i volba transformátoru je nejspíš špatná.

Co byste mi radili? Nejde mi ani tak o to zjistit, kde je chyba (i když by mne to zajímalo), ale vyřešit to jednou provždy. Mám koupit jiný transformátor? Jaký? Nebo čidlo? Celkem je zapojeno 5 žárovek o 20W.

Poradí někdo osvědčenou kombinaci čidlo/trafo a zapojení?

Děkuji předem za jakýkoliv názor.
Jan Bendl

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.