Čidlo ABB 3299A-A12100 pravidelně odcházíDobrý den,
koupil jsem nový RD ve kterém elektriku instaloval nějaký zločinec, pokud mám být slušný. Většinu věcí jsem si už spravil, ale čelím ještě jednomu komickému problému.
V chodbách je instalováno stropní osvětlení 12V spínané čidlem uvedeným v názvu. Krátce po nastěhování přestalo fungovat spínání světla - nedošlo ke zhasnutí. Světlo se při přechodu do stavu "nesvítí" okamžitě vracelo do stavu "svítí". Nepomáhala změna nastavení čas/citlivost/světlo. Odborníci radili, že je v domě zdroj rušení. Nic jsem nezjistil, takže jsem koupil nové čidlo a vše bylo OK. Všiml jsem si, že jedna žárovka nesvítila a považoval jsem to za náhodu. Nemohl jsem se mýlit více.
Čidlo správně fungovalo asi rok, vše bylo OK. Najednou se ale starý problém vrátil, a sice v okamžiku, kdy jedna žárovka chcípla, ale byla vyměněna až druhý den. Příliš pozdě. Světla se při "pokusu" o zhasnutí okamžitě vrací do stavu "svítí". Paráda.
Dnes je mi jasné, že když mi odejde žárovka, tak to z nějakého důvodu odpraví čidlo. Docela legrace, že? Čidlo stojí zhruba 1.000 korun. Vysvětluji si to tak, že když praskne žárovka, dojde ke změně odporu v obvodu, a nějakým způsobem se to přes transformátor projeví až na čidle a to odejde. Zapojení a asi i volba transformátoru je nejspíš špatná.
Co byste mi radili? Nejde mi ani tak o to zjistit, kde je chyba (i když by mne to zajímalo), ale vyřešit to jednou provždy. Mám koupit jiný transformátor? Jaký? Nebo čidlo? Celkem je zapojeno 5 žárovek o 20W.
Poradí někdo osvědčenou kombinaci čidlo/trafo a zapojení?
Děkuji předem za jakýkoliv názor.
Jan Bendl