YouTube - Kompostovací WC
Praktická zkušenost s kompostovací toaletou, která nepotřebuje k svému provozu vodní přípojku a odpadní potrubí. Další videa najdete na webu: http://www.prir...
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Dobrý den!
Uvažuji o koupi kompostovacího wc Mulltoa jehož funkční parametry se mi zdají být kvalitní.Nikde jsem se ale nedočetl jak je to s případným zápachem vycházejícím z odvětracího komínku a jeho šířením v okolí budovy.Může mi prosím někdo sdělit zkušenosti s jeho provozem?
předem děkuji.
Pořídili jsme na zahradu toto http://www.ecoshop.cz/vyrobek/7/0*60_separacni-toalety/ po tříletém provozu naprosto…
před 9 roky
rovněž sháníme kompostovací WC na zahradu. Chceme pro zahradničení využívat oddělonou moč a "hutný "produkt…
před 9 roky
Souhlasím, s panem Vorlíčkem, že mít doma pouze kompostovací toaletu vyžaduje dosti ekonadšení celé rodiny.…
před 9 roky
21 odpovědí
Zobrazit všechny reakceTak co Jste nakonec vybral? Taky uvažuji nad nějakou tou ekotoaletou, jen mi chybí nějaké ty pozitivní praktické informace či pozitivní zkušenosti z reálného používání ekotoalety. díky
Dobrý den, zkuste Separett - separační toaleta... potřebujete pouze přívod el. energie, případně ani ten ne - stačí jiný alternativní zdroj.
Pro projekt Přírodní bydlení jsme natočili krátké interview o mé zkušenosti s kompostovací toaletou MullToa: http://youtu.be/B1KT21DDXQ0
To: Jana Maxová
Proč mám pocit že nejste TA ale TEN
Napadáte člověka, který přidá svou negativní, ale přínosnou reakci, Používáte výrazy a přirovnání které ženy nepoužívají (viz servis auta a zkratky typu OEM to je dost legrační) a zlehčujete obsluhu a problematiku. Raději přidejte svoji zkušenost pokud nejste prodejce....
PS jestli je takový problém vynášet jednou rukou nádobu s odpadem (a mužská část s tím má problémy )a byla by jste žena jisto jistě by jste to tu nechválila do nebes .
Nejsem si jistý, že dáma celý rok a půl pravidelně sleduje diskuzi a čeká na Vaši reakci...
Nicméně, svého času jsme také přemýšleli o kompostovací toaletě, velmi se nám líbila idea mít alespoň jednu toaletu v domě naprosto ekologickou.
Proto jsme navštívili dům, kde toaletu měli (v Černošicích) a celé to zkoukli a vyptali se uživatele.
Nakonec jsme se rozhodli pro toaletu standardní, a máme vlastní ČOVku, takže vše funguje také velmi ekologicky, a to bez hygienických rizik, které s sebou přináší manipulace s odpadem.
Z mého nezávislého pohledu si nešťastný majitel může za celý problém sám, protože:
1) při koupi si nezjistil dostatek praktických informací, ačkoli jsou velmi snadno dostupné. Já jsem ještě před návštěvou referenčního domu věděl, že v RD bude nutno vynášet nádobu alespoň jednou měsíčně. Je to moc, nebo málo? Ona ČOVka také není bezúdržbová, každý měsíc by měl uživatel kontrolovat množství kalu a rozšťouchat případné hroudy. Že musíte vynášet častěji, než když jste na chatě 30 dní v roce, to snad ale dojde každému, kdyby mi prodavačka řekla, že stačí v RD jednou v roce, tak by mne rozhodně zajímalo, kam ten odpad mizí a zeptal bych se.
2) neodhadl, na co má žaludek. S kompostovací toaletou může být spokojený jen eko náruživec, který je ochoten obětovat část pohodlí a stojí mu za to manipulace s napůl zkompostovanými výkaly. Ačkoli je mi idea tohoto zařízení velmi sympatická, mě to za to nestálo.
3) Udělat si jedinou toaletu v RD s dětmi shledávám velmi nešťastným počinem. To je v dnešní době už opravdu pod standardem, obzvlášť při použití kompostovací toalety by mne ani ve snu nenapadlo mít ji jako jedinou možnost.
4) Ten nešťastný návod...Výrobci a prodejci by měli už konečně jít do sebe za dát patnáct tisíc na profesionální překlad, vrátí se jim to při prvním prodaném kusu a nemusí být opakovaně za idioty!!!
Nechápu jak si tuto blbost může někdo koupit!?!?! To vyjde levněji vybudovat normální WC a né vynášet a starat se o tuto šílenost. Tento kentus by mi nesměl do baráku. Divím se že to někdo kupuje...
Své 2leté zkušenosti s používáním ekotoalety Mulltoa 60 jsem komplexně shrnul na webu ekotoalety.eu
Pane Krpeši, co kdyby jste místo pomluv a dezinformací zveřejnil naši kompletní emailovou komunikaci? Aby mohl každý posoudit, kde že je ten zakopaný pes ... Pokud ji v nezměněné podobě nezveřejníte, dovoluji si shrnout - nereflektoval jste doporučení před koupí, návod toalety, doporučení pro nápravu chybné instalace a užívání, dokonce ani výzvu, aby jste toaletu doručil k nabídnuté bezplatné kontrole. Jediný cíl směřoval po roce a půl užívání ke vrácení peněz za výhrůžek soudem a webem. Každý z mých zákazníků ví, že jim raději nevhodnou koupi rozmlouvám. I díky tomu a rychlosti řešení případných problémů (dokonce i od Vás mám pochvalný email) prodávám hlavně po referencích spokojených uživatelů než přes internet. František Kurtin
Dobrý den Zdeňku,
rád přispěju svou zkušeností. Kompostovací ekotoaletu Mulltoa 60 jsem koupil cca před 2 lety s tím, že ji budeme využívat pro trvalé bydlení. Nyní mohu zodpovědně prohlásit, že šlo zatím o nejhorší kup mého života, který byl ovlivněný klamavou reklamou, zatajením některých informací před koupí výrobku a neúplným návodem k použití. Uživatelské, technické a hygienické zkušenosti s kompostovací toaletou vyvrcholily v reklamaci, kterou dovozce Elia Elektro s.r.o. neuznal. Následně jsem se rozhodl odstoupit od kupní smlouvy, kterou jsem uzavřel s internetovým obchodem ecoShop František Kurtin.
Zde jsou mé praktické zkušenosti s ekotoaletou Mulltoa 60, které v reklamních textech na webu ani v pořadu ČT Chalupa je hra určitě nenajdete.:
V propagačních materiálech se dočtete, že když používáte svou chatu 30-40 dní v roce, pak stačí vyprázdnit toaletu 1x ročně. Nikde se ale nedozvíte, že když používáte ekotoaletu pro trvalé bydlení ve 2 lidech, musíte ji vyprazdňovat 1 x za 10-14 dní. Samotné vyprazdňování toalety se přitom stalo velmi nepříjemnou záležitostí, protože to prakticky znamená kleknout si k toaletě, povolit dvě matičky, otevřít krytku zásobníku, strpět neskutečný zápach, odpojit hadičku, ve které může být moč (pokud tam moč byla, tak zase zavřít, nastavit vyhřívání na max a celý proces za týden opakovat). Zásobník s kompostem může být zatuhlý, pak je třeba použít hrablo (hrablo je pak třeba někde umýt…). Následně zapáchající zásobník vyjmete (doporučuji používat rukavice) a musíte jej přenést celým bytem ven, na speciálně vymezené místo, kde to zkompostujete. Zásobník je pak třeba vyčistit, někdy to jde snadno, jindy si musíte pomoci, jak jen dovedete. Standardně mi tento proces zabral 30 minut. Teď si představte, že tu máme 1,5m sněhu – vynášení zásobníku je pak někdy opravdu vzrůšo…
Právě toto přecházení bytem bylo ze všeho nejhorší a podle mého názoru naprosto nehygienické. Zásobník má madlo na jednu ruku, a když je plný, je dost těžký. Použít druhou ruku k otevření dveří je za těchto okolností opravdu složité a je potřeba vše udělat předem. Dokonce jsem uvažoval nad tím, zda vlastně tento výrobek nelze považovat za nebezpečný – fekálie jsou totiž považovány za nebezpečný odpad a nikdy si nemůžete být jisti, zda něco ze zásobníku nevypadne.
Asi 2x mi praskl pojistný kolík ekotoalety, který je umístěn na hřídeli a chrání motor před zničením. Pojistný kolík většinou praskne v okamžiku, kdy kompost ve shromažďovacím prostoru zatuhne. Buď jste odjel na delší dobu pryč, nebo se o kompost v ekotoaletě náležitě nestaráte. Péči o kompost bych přirovnal k přípravě těsta na chleba – ničeho nesmíte přidat hodně ani málo. Pokud příliš kompost zvlhčujete, začne zapáchat, bude řídký a v indikačním potrubí zásobníku bude moč, takže zásobník nebudete moci vynést. Pokud bude kompost příliš tuhý, dojde k zaseknutí míchacích ramen a prasknutí pojistného kolíku. Výrobce dává pro zichr náhradní pojistný kolík přilepený na krytce motoru. Na prasknutí pojistného kolíku se pak nevztahuje reklamace.
K samotné výměně pojistného kolíku mne instruoval prodejce z internetového obchodu ecoShop František Kurtin, zaslal mi emailem návod na výměnu. Výměna spočívala v sejmutí horní části celé toalety (tento špinavý kryt je potřeba někam v místnosti položit, jen si to představte…) a samozřejmě pak provádíte výměnu při strašlivém zápachu a celou dobu musíte koukat na ten krásně uhnětený kompost. Nyní mi pojistný kolík praskl potřetí a navíc došlo k jeho zaklínění, takže hřídel nejde vůbec vyndat a toaleta je tedy opět nefunkční.
Výměna zásobníku je pak značně intuitivní, protože v návodu je uvedeno, že se má vyměňovat v okamžiku, kdy horní rozhrnovací rameno přestává dobře rozhrnovat. Novější modely už prý mají nějakou LEDku, která se alespoň rozsvítí, když je zásobník plný. Kolik taková LEDka ušetří starostí… já ji tam bohužel nemám.
Také je potřeba dávat pozor na to, že za žádných okolností nesmíte zásobník vytahovat, zatímco ramena ještě míchají, ale je třeba je nechat doběhnout. V opačném případě totiž nedojde k uzavření klapek komory a fekálie vám začnou stékat na dno ekotoalety. V originálním návodě ve švédštině toto upozornění najdete, avšak v českém návodě nikoliv. Zdálo by se, že jde o banální věc, nám se to ale stalo a nikomu nepřeji zažít něco podobného.
Má toaleta měla ale i další závady, například se odlepilo spodní víčko toalety, kde je umístěna topná spirála. U tak drahého zařízení (36 000 Kč včetně DPH) bych něco podobného opravdu neočekával. Naopak bych ale očekával, že díky charakteru výrobku bude distributor Elia Elektro s.r.o. poskytovat nějaké nadstandardní služby v případě poruchy zařízení – třeba příjezd technika do týdne od nahlášení poruchy. Nefunkční toaleta totiž může být opravdový problém – kam jinak chodit na záchod? Představte si, že se nám to stalo v okamžiku, kdy byla manželka v 9. měsíci těhotenství…
Pokud tedy budete chtít toaletu reklamovat, musíte ji na vlastní náklady nějakým způsobem vyčistit a dopravit prodejci pro posouzení reklamace. Takže opět řešíte nakládání s nebezpečným odpadem. Zajímalo by mne, jak ro řeší firmy, které prodávají třeba septiky – přece není možné celý septik, vypumpovat, odkopat a zaslat prodejci k posouzení reklamace… Vždy v takovém případě přijede technik a reklamaci posoudí na místě.
Nakonec jsem toaletu musel reklamovat, protože mimo výše uvedené toaleta zapáchala, kondenzát fekálií stékal po bocích toalety a sem tam vyletěla z toalety moucha… Dostalo se mi strohé odpovědi od Michala Kinského ze společnosti Ellia Elektro s.r.o., že nemám nainstalovanou originální sadu pro odvětrávání, nepoužívám originální substrát Mulltoa a že toaletu špatně používám. A to opravdu nepotěší a problém nevyřeší.
Nyní jsem prodejci ecoShop Františku Kurtinovi oznámil, že odstupuji od kupní smlouvy, neboť mi před koupí zamlčel některé informace, které by zásadně ovlivnily mé rozhodnutí si ekotoaletu Mulltoa 60 koupit (četnost vynášení při trvalém bydlení), přiložený návod k výrobku obsahoval nesprávné informace o údržbě a instalaci a nebyl plně v češtině a v neposlední řadě toaleta budí podezření, že nejde o bezpečný výrobek. Pan Kurtin na mé odstoupení od kupní smlouvy nepřistoupil. Rozhodl jsem se tedy nyní obrátit na Českou obchodní inspekci, ať výrobek a okolnosti prodeje prozkoumá.
Závěr: ekotoalety ze Švédska mohou být výhodnou investicí na místech, kde je málo vody nebo kde jezdíte opravdu jen na víkendy. Jsem ale přesvědčen, že pro trvalé bydlení jsou naprosto nevhodné. Doufám, že vám má zkušenost pomůže a že si koupi výrobku dobře rozmyslíte.
Pokud budete mít nějaké další dotazy, můžete mne kontaktovat na tel. 774 020 544.
http://www.obydleni.cz/diskuze/tema-1722…
video s montáží:
http://www.elia.cz/ekotoalety/index.html
http://www.youtube.com/watch?v=chDcTwR5D…
http://www.youtube.com/watch?NR=1&fe…
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.