Akumulace s okamžitým odběrem teplé vody pro vytápění

Reklama
Akumulace s okamžitým odběrem teplé vody pro vytápění

Dobrý den
Hledal jsem zde dosti dlouho, nicméně odpověď se mi nepovedlo najít. :-( Pokud zde někde je, tak se omlouvám za založení "zbytečného" tématu.
Mám rodiný dům s vytápěním kotlem na tuhá paliva (Atmos C30 - kombinace dřevo a uhlí, nicméně topím z 99% dřevem). Zapojení je kotlový okruh s přídavným ohřevem TUV zbytkovým teplem (jednoduché spínání přes termostat výstupu z kotle nastavený na 85°C), přes Duomix s ekvitermní regulací (prehistorický, nicméně plně funkční a relativně slušně nastavený regulátor TermII-S2 od ZPA Ústí nad Labem) na výstup přímo do radiátorů (kdysi dávno poměrně oblíbené, i když vím, že nikoli příliš optimální konvektory UNI-KONTHERM). Záložním zdrojem tepla je plynový (manuálně přepínaný kotel Dakon DUA 30 CT, nicméně s nezapojeným ohřevem TUV - slouží pouze pro vytápění).
Letošní poměrně teplá zima a to, že se zdržuji doma daleko častěji než v předchozích letech, kdy vytápění zajišťoval především plyn a ohřev TUV elektrika mě přimělo k myšlence akumulačních nádrží. Prohlížel jsem jejich zapojení (zejména doporučené zapojení fy. Atmos přes Ladomat) a nějak mě příliš nenadchlo. :-/ Z tohoto zapojení mi neustále vychází, že po zatopení budu nejdříve nahřívat nádrže a teprve poté topit do radiátorů, což je stav, který mi nevyhovuje.
Dokázal by někdo poradit jak zapojit k tomuto systému akumulační nádrž(e) s tím, že by se prioritně topilo do objektu a ohřívače TUV a pouze "zbytkovým" teplem (kterého je až dost, jelikož kotel pracuje při současných teplotách kolem 5°C cca 60% času v útlumu) natápět akumulaci, ze které by se následně odebíralo teplo (opět přes ekviterm) do systému vytápění (ohřev TUV by obstarávala v době kdy nehoří kotel elektrika).
Bohužel v tomto objektu nelze aplikovat příliš útlum, protože musí být vytápěn na komfortní teplotu trvale (bydlí zde i prarodiče, kteří nejsou schopní zajistit udržování kotle na TP v "chodu") a já mám možnost topit pouze ráno, odpoledne a o víkendech. Chtěl bych investicí do akumulace udělat z plynového kotle opravdu pouze záložní pro případ, že bych nebyl doma např. celý víkend. Ale v případě, že bych zatopil, tak se nechci vzdát toho, že za maximálně hodinu mám "tepé" radiátory...
Uff. Koukám, že je z toho šílenej román, ale doufám, že se v tom někdo z místních odborníků vyzná a dokáže poradit. Děkuji předem.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

53 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.