Akumulace s okamžitým odběrem teplé vody pro vytápěníDobrý den
Hledal jsem zde dosti dlouho, nicméně odpověď se mi nepovedlo najít. :-( Pokud zde někde je, tak se omlouvám za založení "zbytečného" tématu.
Mám rodiný dům s vytápěním kotlem na tuhá paliva (Atmos C30 - kombinace dřevo a uhlí, nicméně topím z 99% dřevem). Zapojení je kotlový okruh s přídavným ohřevem TUV zbytkovým teplem (jednoduché spínání přes termostat výstupu z kotle nastavený na 85°C), přes Duomix s ekvitermní regulací (prehistorický, nicméně plně funkční a relativně slušně nastavený regulátor TermII-S2 od ZPA Ústí nad Labem) na výstup přímo do radiátorů (kdysi dávno poměrně oblíbené, i když vím, že nikoli příliš optimální konvektory UNI-KONTHERM). Záložním zdrojem tepla je plynový (manuálně přepínaný kotel Dakon DUA 30 CT, nicméně s nezapojeným ohřevem TUV - slouží pouze pro vytápění).
Letošní poměrně teplá zima a to, že se zdržuji doma daleko častěji než v předchozích letech, kdy vytápění zajišťoval především plyn a ohřev TUV elektrika mě přimělo k myšlence akumulačních nádrží. Prohlížel jsem jejich zapojení (zejména doporučené zapojení fy. Atmos přes Ladomat) a nějak mě příliš nenadchlo. :-/ Z tohoto zapojení mi neustále vychází, že po zatopení budu nejdříve nahřívat nádrže a teprve poté topit do radiátorů, což je stav, který mi nevyhovuje.
Dokázal by někdo poradit jak zapojit k tomuto systému akumulační nádrž(e) s tím, že by se prioritně topilo do objektu a ohřívače TUV a pouze "zbytkovým" teplem (kterého je až dost, jelikož kotel pracuje při současných teplotách kolem 5°C cca 60% času v útlumu) natápět akumulaci, ze které by se následně odebíralo teplo (opět přes ekviterm) do systému vytápění (ohřev TUV by obstarávala v době kdy nehoří kotel elektrika).
Bohužel v tomto objektu nelze aplikovat příliš útlum, protože musí být vytápěn na komfortní teplotu trvale (bydlí zde i prarodiče, kteří nejsou schopní zajistit udržování kotle na TP v "chodu") a já mám možnost topit pouze ráno, odpoledne a o víkendech. Chtěl bych investicí do akumulace udělat z plynového kotle opravdu pouze záložní pro případ, že bych nebyl doma např. celý víkend. Ale v případě, že bych zatopil, tak se nechci vzdát toho, že za maximálně hodinu mám "tepé" radiátory...
Uff. Koukám, že je z toho šílenej román, ale doufám, že se v tom někdo z místních odborníků vyzná a dokáže poradit. Děkuji předem.