Automatický kotel pro NEDDobrý den,
poctivě jsem přečetl diskuze, které se týkají automatických kotlů. Sám teď řeším vytápění pro nový RD.
Jedná se o podsklepený RD + přízemí a podkroví. Rozměry 10,5 x 9,5. Celkový obestavěný prostor včetně sklepa cca 850m3.
Tepelná ztráta spočítána projektantem na 8 kW při venkovní teplotě -15°C a vnitřní 19°C.
Dům detailněji:
Sklep je vyzděn z Heluz STI 40 a je ze 2/3 pod úrovní terénu.
Přízemí a podkroví (nadezděno 1,5m) je z Heluz 50tky. Zděno na celoplošné lepidlo.
Střecha sedlová - do podkroví plánuji cca 30 cm vaty. Půda nezateplená.
Plastová okna s Uw= 0,9 a tři střešní okna s Uw=0,97.
Ve sklepě příprava na kotelnu a uhelnu - plánuji topení hnědým uhlím, případně pelety. Vytápění radiátory. Není rekuperace ani podlahovka. TUV bude připravována v kombinovaném bojleru 200 litrů. Komín dvojprůduch s přivětrávací šachtou.
Poradil by někdo:
- jaký automatický kotel pro takto nízkou TZ? Existují aut.kotle s jmenovitým výkonem 10kW? Preferuji spalování hnědého uhlí, spalování pelet by byl příjemný bonus navíc, kusové dřevo netřeba - bude spalováno v krbovkách.
- s jakou reálnou spotřebou el.energie pro provoz jednotlivých kotlů mám počítat? Udaje u výrobců jsem si prošel, jde mi o reálnou spotřebu podavače + ventilátoru + čerpadla.
Uvítal bych názor někoho, kdo má podobnou tep.ztrátu domu a má již zkušenosti s provozem aut.kotle jak v tuhých tak i "teplých" zimách.
Děkuji
J.M.