TZB-info - Evohome, systém chytré…
Společnost Resideo Technologies Inc. (NYSE: REZI), přední světový poskytovatel řešení v oblasti domácího komfortu a zabezpečení, přichází s vylepšeným systémem chytré regulace vytápění, Honeywell…
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Dobrý den,
Rád bych založil toto vlákno pro všechny uživatele kotle
AM Licotherm, kteří potřebují poradit s nastavením optimálního výkonu kotle, s čištěním, či jakýmkoliv jiným problémem.
Jako soukromá osoba tímto kotlem topím v rodinném domě se ztrátou cca 18 kW.
Jako jednatel distribuční firmy těchto kotlů provádím osobně uvedení do provozu a následný servis.
Díky tomu, že mi během let prošlo rukama již několik set těchto kotlů, mohu poskytnout fundovanou radu která může pomoci k ideálnímu provozu tohoto kotle.
Cílem tohoto vlákna je vytvořit jakýsi list FAQ (často kladené dotazy), a umožnit tak uživatelům kotle bezproblémový provoz.
V každém dotazu prosím specifikujte, jakým způsobem máte zapojen kotel. Zda používáte 4-cestný ventil, regulaci adex, pokojový termostat, venkovní čidlo, atd...
Čím více informací poskytnete, tím lépe Vám mohu poradit.
Pokud jste uživatelem kotle Licotherm, a jste s kotlem spokojen, budu rád když přispějete do této diskuze třeba nastavením parametrů svého kotle.
S pozdravem,
Ing. Jiří Trčka, jednatel
JT POTOS s.r.o.
tel: 736 111 818
Dobrý den, rád bych se podělil o vylepšení kotle Licotherm AM 24 Bio, které jsem vymyslel. V kotli budu v zimních…
Pokud to jednou uživatel zvládne a naučí se to dělat efektivně, zabere osekání napečence cca 30 minut ročně, vždy po…
Tepelná ztráta 19 kW je poměrně vysoká. Tomu bude odpovídat zvýšená spotřeba paliva. Množství, které uvádíte, je…
Vy jste zlatej člověk, moc mi to pohlo . Nejspíš tady budu otravovat častěji. Děkuji mnohokrát
před 2 dny
Černě značené čidlo má být nad černým čerpadlem. Modře značené čidlo má být za čerpadlem červeným. Tedy mezi…
před 2 dny
Takže to čidlo,by mělo být nad tím černým čerpadlem uprostřed?
před 2 dny
2646 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den , psal jste mi že mám špatně umístěné čidlo, to obalené černou páskou, je za výstupem kotle,to je špatně že, protože kotel je nahřáty a topení nic
JG Jakub Grabovsky @jakub.grabovsky773Takže to čidlo,by mělo být nad tím černým čerpadlem uprostřed?
Dobrý den,zjistil jsem,že při nastavování topného systému mám na konci místo "doba vypnutí čerpadla po vypnutí termostatem" topení vypnout (navod k ADEX Renes 02,kotel máme AM 15 BIo,r.v.2020 a topíme pelety).Předpkládám ,že je to samé,jen zda je správný parametr nastavený servismanem na 6 min....kdy jsem se dočetl že čerpadlo by mnělo být nastavené na min.10min po vypnutí termostatu.Dík za info.Daněk.
JD Jiří Daněk @jiri.danek621Doba by měla být nastavena minimálně na 12 minut. (2 minuty rezerva)
Termostat Honeywell cykluje v desetiminutovém pásmu.
Při nastavení které máte nyní Vám oběhové čerpadlo vypne, a za minutku znovu zapne.
Hrozí tak jeho poškození častým spínáním.
Doporučuji nastavit nejméně 1 hodinu a 12 minut.
Tak zajistíte, že i při vypnutí termostatu budou ještě hodinu radiátory vlažné, a přechod do letního režimu nebude tak prudký.
Vyzkoušejte co Vám nejvíce vyhovuje, ale nechoďte pod 12 minut.
Dobrý den, chci vyměnit tento termostat za Honeywell t3r . Nevím kam zapojit dráty NO , COM ,. Na Honeywellu je pouze A B C , poradí někdo. Děkuji
JG Jakub Grabovsky @jakub.grabovsky773Hnědý libovolná L svorka
Nulák (u Vás zelenožlutý) N svorka
Šedý a Černý kabel potom zapojit na svorky A, B.
Je jedno kterou barvu do A kterou do B.
Poprosím o názor.
Mám kotel Carbo 2. Začíná být opotřebená keramika , dohořívací deska a most.
Spalují i kusové dřevo.
Přímo v agromechanice jsem dostal radu, že pro mě bude lepší , koupit 3 ks žárobetonové klenby než původní skládanou keramiku. Že se sekundární vzduch co tam mám zaslepí.Je to lepší řešení a nebo spíše volit moji původní keramiku. A proč vůbec dělají dvě verze? Děkuji
CR cafe racer @cafe.racerKotel Carbo 2 splňuje 5 emisní třídu i pro palivo Hnědé uhlí 2.
Proto je tam tak složitá keramika s přídavným vzduchem.
Pokud kotel používáte často na dřevo, bude pro Vás snazší přejít na klasickou verzi 3x klenba. Ušetříte si tak práci s výměnou keramiky za rošt. Navíc je ta klenba výrazně levnější a je snazší ji čistit.
Verze kotlů vznikaly během let jak se výrobce snažil přizpůsobit dotacím.
Jednu dobu se dotovaly i uhelné kotle které splňovaly emisní třídu 5.
Proto vznikl kotel Carbo 2.
Dobrý den, mám opět dotaz na kotel am24 licotherm bio 4 cestny ventil, adex renes 02, termostat Emos , chtěl bych se zeptat co znamenají Topné křivky, vodorovné čáry, jedna nahoře a druhá pod ní . Horní mám na 70 stupňů, spodní mám na 36 stupňů, mám na termostatu 18 stupňů a chci třeba,preženu to 27 stupňů, kotel normálně topí,ale topení je takové vlažné, nevím co dělám špatně. Kotel 74 stupňů, topení 71 stupňů, vratná voda 71 , topná cílená 70 stupňů. Modulace odchylka 5 faktor 1 , netuším co dělám zle. Kotel mám nový první sezóna mě čeká. Děkuji za radu.
JG Jakub Grabovsky @jakub.grabovsky773Pokud Vám displej kotle ukazuje 71° Stupnů topení, a přitom tvrdíte že radiátory jsou vlažné, tak máte špatně umístěno čidlo topného okruhu.
Je označeno černou bužírkou a má být umístěno za čerpadlem topného okruhu.
Topenář Vám jej pravděpodobně uchytil na výstup kotle, a ten si teď myslí že Vám do radiátorů teče 71°C.
Viz čidlo T zde: http://potos.cz/htm/podklady/renes02.pdf
Dobrý den všem, chci se zeptat na možnost nastavení spodní teploty na termostatu Honeywel T3R. Mám kotel AM 15, v sobotu jsem jej uvedl do provozu. Teplota na termostatu nastavena na 22°C, z důvodu svitu slunka do místnost teplota stoupla nad nastavenou a kotel se vypnul. Cca po 4 hodinách byla teplota v místnosti 21°C, kotel se neuvedl do provozu. Nechal jsem termostat venku a sledoval pokles teploty na termostatu a kdy naběhne kotel do provozu. Kotel se rozběhl až při poklesu teploty na 17°C. Toto jsem opakoval i druhý den s nastavením teploty v místnosti 21°C. Výsledek byl obdobný, termostat zapnul kotel při 16°C. Chci se zeptat, jestli je možné u uvedeného termostatu zjistit nastavení teploty pro sepnutí kotle, případně, jak ji nastavit. V návodu jsem to nenašel. Děkuji
Dobrý den , mám nově namontovaný kotel AM 24 licotherm bio 4 cestný ventil , dali mi k němu termostat emos P5614 . Na kotli mám letní režim a nevím jak ho změnit na zimní . Když zatopím , tak teplá voda nejde do radiátorů (protože tam je letní režim nejspíš) . Co musím udělat aby mi kotel topil do radiátorů ? Omlouvám se možná to zní že jsem úplně blbej . Děkuji za odpověď .
JG Jakub Grabovsky @jakub.grabovskyZvednout teplotu na termostatu bych zkusil
Dobrý den p.Trčka.Mám zapojen kotel Licotherm AM24 Licotherm Bio od r.2020.Je třeba revize, či kontrola, po případě, na koho se obrátit?děkuji
RB Rudolf Blatnicky @rudolf.blatnickyNejsem Trčka, ale snad nebude vadit, když odpovím.
Povinné revize kotlů na tuhá paliva přinesl zákon o ochraně ovzduší z roku 2012. Každý kotel na tuhá paliva napojený na teplovodní soustavu ústředního vytápění musí od roku 2016 a následně každé tři roky projít kontrolou technického stavu a provozu.
Nařízení se týká všech kotlů na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu 10 kW až 300 kW. Každé tři roky je potom nutné revizi kotle zopakovat.
Souhrnou databázi revizních techniků kotlů na tuhá paliva naleznete na následujícím odkaze: https://ipo.mzp.cz/
Dobrý den, mám kotel Licotherm AM24 Bio, r. výroby 2016, LING 25. Dnes mi začal motor / převodovka otáčet hřídelí na jednu stranu a přibližně po 10-15 sec. na druhou stranu. Před otočením chodu se zdá, jakoby něco bránilo otáčení (změna zvuku při otáčení a trochu i zpomalení otáčení). Radši se ptám, jestli nemám něco špatně z vaší zkušenosti. Po otevření revizního otvoru pod násypkou jsem zjistil, ze šnek není utržený z hřidele. Může to být nějaká pojistka převodovky, že se snaží odstranit překážku opačným chodem.? Děkuji za jakoukoliv reakci.
Václav Andrle
VA Václav Andrle @vaclav.andrlePokud jste topil v minulosti peletami, může to být nápek v retortě. Ten je třeba jednou za čas osekat majzlíkem.
Jestliže topíte pouze uhlím, bude už po osmi letech uhnitá šnekovnice.
Můžete to zkontrolovat tak, že povolíte 4 velké matice (17. klíč) a vyjmete celý podávací mechanismus z hořáku.
Nesundávejte motor ani převodovku! Postačí povolit jen 4 matice, nic víc.
Bude-li šnek zdeformovaný nebo zlomený, je třeba jej vyměnit.
Nejde-li Vám šnek vytáhnout, můžete si pomoci motorem.
Jakmile povolíte matice, zapněte motor v ručním režimu, a šnek se vysune sám.
Netroufnete-li si na takovou operaci sám, požádejte svého topenáře o výměnu šnekovnice.
Dobry den pane Trčka. Moje tchyně vlasni kotel Licotherm am15. Zatapel v nem pouze tchán, ale ten bohužel zemrel a nikdo neumi v kotli zatopit ani nastavit provoz. Mohu vas prosim nekdy kontaktovat telefonicky az budu u toho kotle a poprosit o radu?
MM Martin Malovec @martin.malovecDoporučuji nejdříve nastudovat návod , abyste měl představu jak kotel čistit a udržovat.
Dozvíte se také, jak v kotli správně zatopit.
http://potos.cz/htm/navody/licotherm.pdf
Postup zátopu je na straně 13 dole.
Nastavení parametrů kotle najdete ve srozumitelné formě zde:
http://potos.cz/htm/navody/JTPOTOSsro.pd…
Dále doporučím nahradit spínací hodiny které vidím na fotkách modermín termostatem Honeywell T3R, který Vám umožní řídit kotel podle vnitřní teploty v domě a také programovat jeho provoz. Kotel se pak bude chovat téměř jako plynový, a topit tak aby dodržel požadovanou teplotu vzduchu. Nyní si na hodinách nastavujete dobu provozu a teplota v domě se reguluje jen cyklováním pracovního času kotle.
Pokud budete mít i tak nejasnosti, můžete volat na číslo 736 111 818.
Dobry den, mame pred instalaci kotle Licotherm bio 24 a mame spor s kominikem, napojil kotel na komin 45’ koleny aby byl dobry tah, ale tim nam posunul nasypku tak blizko steny, ze jeji obsluha v budoucnu by byla problematicka. Mam dotaz, jaka je min vzdalenost kotle vzadu od zdi (odtah pravy, komin vpravo, nasypka vlevo) a nasypky? Dekuji Monika
MM Monika Matúšková @monika.matuskovaMinimální vzdálenost od zadní zdi není nijak stanovena. Běžně topenáři instalují kotel ve vzdálenosti zhruba 20 cm pokud to kotelna umožňuje a to z důvodu snadnější instalace potrubí a přístupu ke dvířkům komínu.
Důležitější je ovšem vzdálenost násypky od boční zdi. Zde by měla být vzdálenost 60 a více centimetrů Aby bylo možno snadno vyjmout a případně vyměnit šnekovnici. Pokud tam bude pouze mezi 30 až 60 cm bude kvůli výměně šneku potřeba sejmout násypku a vyjmout celý hořák z kotle. Bude-li tam méně než 30 cm je otázka zda-li se vám vůbec podaří hořák do kotle vsunout.
Dobrý den, mám carbo 26 a uvažuji o přechodu z uhlí na pelety ( jestli je v tomto kotli vůbec doporučujete spalovat) , a zajímalo by mě :
1. jestli bude spotřeba pelet stejná jako uhlí
2 nastavení kotle
3. jaké pelety používat (A1, A2....)
Děkuji za odpověď
Dobrý den, je tu prosím někdo kdo pritapi v automatickem kotli na uhlí am24 dřevem?Onehda jsem tu viděl fotku jak měl někdo udělaný rošt a kolem šamoty ( nedaří se mi dohledat). Zajímalo by mě jak to máte řešené, zda-li je to dobré či ne. Popřípadě vaše zkušenosti s přitápění si dřevem. Předem děkuji za vaše odpovědi
LK Lukáš Krumpl @lukas.krumplPro topení dřevem postačí rošt. Dřevo hoří při nižší teplotě než uhlí, takže plechy kotle tím netrpí. Doporučuji nastavit pokojový termostat na maximum, aby se dřevo v kotli zbytečně nedusilo. Teplotu potom regulujete množstvím přiloženého dřeva. Klapku na ventilátoru otevřít naplno.
Komora vyložená keramikou nic nepokazí, ale není to nezbytně nutné pro bezproblémový provoz.
Dobrý den pane Trčka,mám kotel AM42 topí na uhlí, kotel se mi zanáší a nemůžu pořád kotel seřídit. Mohl by jste mi prosím poradit nějaké nastavení. Děkuji s pozdravem Škach
RŠ Radek Škach @radek.skachNastavení parametrů viz příloha.
Pro čisté spalování je důležité mít dobře vyčištěný kotel. Soustřeďte se zejména na:
1. Hlava hořáku do které se dostanete sejmutím Železného okénka přichyceného čtyřmi šroubky. je dostupné ze spodních dvířek.
2. Otevřete všechna! Dvířka kotle a zkontrolujte že žádná část kotle v celé jeho výšce není zanesena prachem.
3. Projeďte výměník originálním kartáčem po celé jeho délce. Nezapomeňte na žádnou z trubek.
4. Zkontrolujte zda je vyčištěn také zadní sběrač do kterého se dostanete shora v zadní části kotle povolením dvou křídlových matek.
5. Jako poslední vyčištěte také kouřovod tedy trubku spojující kotel s komínem.
Dobrý den pane Trčka, máme 5 let Licotherm 26 combi, topíme ořech 2.Po sobotním čištění nejsem schopen kotel dostatečně nahřát, aby byly radiátory teplé tak, že na nich neudržíte ruku.Jsou vlažné.Kotel max.65 st.,voda 63 st.Dříve jsem po zátopu měl nahřáto za ca.1 hodinu.Vše ( šamot) poskládáno nazpět dle výrobce.Topenář radil podmáznout hořák kamnářským tmelem, že jde vzduch z ventilátoru jinam.Udělal jsem, ale stejně to nehřeje.Zvýšil jsem teplotu kotle manuálně na 80 st, stále nic.To samé je ohřev vody do bojleru, trubka je vlažná, přitom z kotle je teplá tak, že na ní neudržím ruku.Prosím o radu v čem by to mohlo být, stalo se to poprvé.Děkuji.
ZŠ Zdenek Ševčík @zdenek.sevcik602Pokud máte kotel COMBI s jedním okruhem a pokojovým termostatem, v uživatelském režimu není možné nastavit teplotu topné vody. Ta se určuje sama podle požadavku bojleru a pokojového termostatu.
Jestliže jste se dostal do servisního menu, kde tato teplota nastavit lze, pravděpodobně jste přenul kotel do nouzového režimu a proto Vám netopí.
Postupujte podle návodu na straně 11, kapitola 7.3 "Topný okruh" a kotel znovu naprogramujte. Nemáte-li papírový návod, viz níže:
http://potos.cz/htm/navody/RENES_01.pdf
Pokud vše uděláte správně, bude na dipleji v horním řádku na levé straně napsáno "PT".
Dále si zkontrolujte, že máte pokojový termostat nastavený na dostatečně vysokou teplotu, aby dal pokyn k topení.
Nepůjde-li Vám to podle návodu, tak mi zavolejte, navedu Vás přes telefon.
736 111 818
Dobrý den pane Trčko, ptám se na možnost správného nastavení kotle AM 15. Topím ořech Bílinu, kotel nastaven ON 8, OFF 55, ventilátor 85% 3,5 škvíry. Při čištění kotle zkouším, kolik je nespálených kousků uhlí, běžně bývá 4 – 6 z 10, to se mí zdá hodně, v popelu bývají i spečence uhlí. Při ventilátoru pod 80% a 2,5 škvíry se mi zdá, že byl poměr nespálených kousků vyšší. Lze jinak ovlivnit účinnost spalování kotle? Děkuji.
JK Jaroslav Korytar @jaroslav.korytar097Nastavení je takto v pořádku.
Pro kvalitní spalování je potřeba čistit nejméně jednou ročně hlavu hořáku.
Dostanete se tam přes okýnko které najdete úplně dole pod retortou.
Otevřete spodní dvířka kotle a na hlavě hořáku uvidíte 4 šrouby (klíč č. 13).
Šrouby povolte, okénko sundejte, a vysajte nebo vyhrabte popel.
Spalování by se mělo zlepšit.
Dále je dobré zkusit "nespálené" kusy uhlí rozšlápnout nebo rozdrtit v ruce.
Pokud se Vám to podaří, nejedná se o nespálené uhlí. To totiž rozdrtit v ruce nedokážete.
Spečence a zdánlivě nespálené kousky mohou být jen slepence uhelného prachu který se spéká díky vysoké teplotě na retortě. Toto ale není na závadu, a z takových zbyytků již více energie nedostanete.
Dobrý den pane Trčka,
display přestal ukazovat teplotu vody a přepnul se na topný okruh,z něj se nemohu nikam dostat,ani na ovládáni.Kotel normálně topí v automatickém režimu.2 Servisáci kteří jsou tu v našem okolí slíbili přijet,ale nepřijeli už 2 měsíce a ani už neberou telefony.Netušíte jestli není elektronický regulátor v tahu?Kotel Licotherm 24 Bio Děkuji Ervín Loy, Horní Jadruž
EL Ervín Loy @ervin.loyZ tohoto menu se dostanete stiskem tlačítka Ok ale to jste předpokládám zkoušel. Můžete ještě zkusit vytáhnout kotel ze zásuvky ponechat ho vypnutý alespoň 30 vteřin a potom znovu zapojit aby byla jistota že se vybíjí všechny kondenzátory.
Pokud ani toto nepomůže bude potřeba regulátor poslat na opravu do firmy KTR s.r.o. Jestliže vám kotel normálně topí můžete Vydržet až do jara regulátor nechat opravit Až nebude třeba topit.
Dobrý den pane Trčka, provozuji Licotherm 24 od roku 2007. S kotlem jsem velmi spokojen, za dobu provozování měněn pouze šnek a relátko spouštěče posunu (psal jste že bude nejspíš zapečené). Před 14 dny se vyskytl problém. Kotel v plném provozu přestal fungovat v automatickém režimu. Všechny kontrolky zhasnuté, svítí pouze ukazatel teploty, která jde samozřejmě pomalu dolů. Fungoval pouze automatický profuk a 1x otočení šneku aby kotel nevyhasl. Zkoušel jsem rozjet kotel jako při zátopu ručně, vše jelo jak má až do chvíle uvedení do aut. režimu stiskem prostředního tlačítka, kdy kontrolky zhasly. Nechal jsem marných pokusů o zprovoznění a od kotle odešel. Asi po dvou hodinách se kotel sám rozjel a topil perfektně 14 dnů do dneška. Ráno radiátory studené a stejný problém s tím že už sám nenaskočil do automatického režimu. Děkuji za odpověď, jestli budete vědět a přeji pěkné vánoce. Planička
Dobrý den pane Trčko.
Prosím o radu: Šnek netlačí dostatek pelet do retorty. Když použiji ruční podávání je slyšet, jak se začne pohybovat a pak ztuhne. Před týdnem se to stalo také. Vyndal jsem podavač a vše vyčistil. V retortě byla napečená boule, tu jsem šroubovákem odsekal, ale povrch zůstal drsný. Předpokládám, že problém je v tom. Jsou mé domněnky správné? Jsou nějaké postupy, jak snadno napečeniny odstranit? Není něco čím povrch ošetřit, aby k jevu nedocházelo? Grafit? Máme letos jiné pelety údajně stejná kvalita, přijde mi, že jsou mnohem horší. Je nějaký způsob, jak kvalitu objektivně hodnotit. Děkuji Koudela
JK Jiří Koudela @jiri.koudela346Retortu nemáte vyčištěnu.
Přiložené foto s červeně šrafovanou částí kde máte napečenec cca 2 cm široký.
V další fotu jak má vypadat vyčištěná retorta.
Pro čištění použijte majzlík a kladivo.
Není nutné vyndávat kruhový rošt.
Dobrý den pane Trčko, chtěl jsem Vás poprosit o radu. Mám automatický kotel Licotherm AM 26 Combi s regulátorem ADEX Renes 02. Topenářská firma, která mi kotel instalovala, mi k němu dodala pokojový termostat SALUS Controls, Model: 091FLv2, který zjevně s kotlem špatně komunikuje. Pokud totiž nastavím na řídicí jednotce kotle pokojový termostat a teplota v místnosti dosáhne požadovaného stupně a termostat vypne, kotel přestane udržovat nastavenou provozní teplotu na 70 st.C. a postupně teplota kotle padá. Z informací je patrné, že topná cílená teplota je v takovém případě 5 st. C.V případě teplejších dní, např. na podzim, kdy se teplota v místnosti drží, pak dojde k vyhasnutí kotle. Nepomáhá ani nastavení obou topných křivek na 70 st.C. S tím souvisí i ohřev vody v bojleru, kdy pak k jeho ohřevu nedochází. Pomohla by v takovém případě výměna pokojového termostatu za Vámi doporučovaný Honeywell? Pokud ano, jaký typ? V současné době problém řeším tím, že používám program řídicí jednotky kotle, v rámci kterého kotel topí bez ohledu na teplotu v místnosti, jen dle nastavení v programu.
Předem Vám děkuji za odpověď.
S pozdravem, Klapetek Jiří, Opava
JK Jiří Klapetek @jiri.klapetekKotel nemůže vyhasnout kvůli termostatu v žádném případě.
Jestliže kotel opravdu vyhasne tak že již není schopen se znovu ráno rozjet máte špatně nastavené parametry kotle.
Předpokládám však že kotel nevyhasne ale pouze přejde do režimu útlumu.
Po sepnutí termostatu by měl kotel sám naběhnout a znovu začít topit.
Pořízením termostatu Honeywell vyřešíte problém s vychladnutím radiátorů a kolísáním teploty v domě. Váš stávající termostat při sepnutí donutí kotel topit na maximální nastavenou teplotu podle topných křivek. Při vypnutí vašeho termostatu kotel prostě netopí. Kdežto Při použití Honeywell bude topit stále ale na nižší udržovací teplotu a bude plynule udržovat teplotu v místnosti dle programu.
Aby se vám přednostně nabíjel bojler musíte v něm mít zasunuto čidlo které je připojeno Na Hlavní kotlový regulátor. Poznáte to tak že v menu na displeji kotle je napsána položka KOTEL a TUV.
Jestliže v menu máte napsáno pouze slovo KOTEL čidlo vám topenář nenainstaloval a je třeba ho dokoupit a doplnit. Až čidlo doplníte tak přes menu kotel a TUV budete moci naprogramovat požadovanou teplotu bojleru.
Ve vašem případě bude možná lepší řešit problém telefonicky na čísle 736 111 818.
Momentálně jsem však na dovolené volejte Proto prosím až 21.12.
Dobrý den, mám dotaz ohledně zapojení kotle Licotherm r.v. 08 na chytrý prostorový termostat. Jde mi o možnost ovládat teplotu v domě na dálku. Je to možné? Případně jaký typ termostatu? Díky za odpověď
PK Petr Kroupa @petr.kroupa771Budete potřebovat více než jen termostat, aby kotel dobře fungoval.
Kotel by měl být zapojen dle schématu na straně 8 zde:
http://potos.cz/htm/navody/Navod%20CR11_…
Potom budete mít hlídan vrat do kotle a zároveň zajištěnu cirkulaci vody v topném okruhu, a také přednostní ohřev bojleru.
K regulaci ADEX se hodí termostat Honeywell T3R.
ADEX COMFORT R dokáže ve spolupráci s tímto bezdrátovým termostatem přesně vypočítat teplotu topné vody, potřebnou pro udržení požadované teploty vzduchu v domě.
Instalační sadu objednejte ideálně přes svého topenáře, aby jste měl jistotu že Vám to bude umět zapojit.
Pokud si kotel instalujete vlastními silami, můžete regulaci zakoupit napřímo od nás, s možností podpory po telefonu při instalaci.
tel: 736 111 818
Dobrý den pane Tračka,
Chtěl bych se zeptat jak moc důležite je mít nasazené turbolatory ve výměníku? Kotel am24, topím uhlím. Děkuji za odpověď
LK Lukáš Krumpl @lukas.krumplTurbulátory zpomalují proudění spalin a tím zvedají účinnost kotle.
Pokud turbulátory odstraníte, zvedne se teplota spalin které se dostanou na komín
a teplo Vám bude utíkat komínem, protože ho výměník nestihne pobrat.
Turbulátory je vhodné vyjmout pouze v případě, že Váš komín nemá dostatečný tah, nebo pokud komin dehtuje a potřebujete zvednout teplotu spalin aby jste tomu zamezil.
Dobrý den, mám kotel licotherm am24 a chtěl jsem se zeptat jestli je nějaky termostat na WiFi? Nemyslím ten od Honeywell za 6000kc to fakt nedám.. děkuji Kříž Ondřej
OK Ondřej Kříž @ondrej.krizExistuje celá řada wi-fi termostatů. Viz google.
Pokud ale koupíte jinou značku než Honeywell, připravíte se o diferenciální PID regulaci, která je schopná ve spolupráci s regulací kotle RENES (ADEX) udržet nastavenou teplotu v domě na desetinu stupně přesně.
RENES (ADEX) si dokáže na základě pokynů z termostatů Honeywell přesně vypočíst potřebnou teplotu topné vody pro udržení neměnné teploty prostředí v domě.
S ostatními termostaty funguje regulace stylem top / netop. Při sepnutí jede kotel na plný výkon dokud termostat nevypne. Potom se ventil zavře a čerpadlo vypne.
To má za následek kolísání teploty radiátorů a následně také kolísání teploty v domě.
Já doporučuji bezdrátovou variantu Honeywell T3R. Ta sice nemá wi-fi, ale umožňuje programovat 4 teploty na každý den v týdnu. Vzhledem k tomu, že máte kotel na pevná paliva do kterého musíte stejně nejméně jednou za 7 dní přiložit, přijde mi to dostatečné.
Termostat stojí necelé 3000 korun včetně DPH.
Pěkný večer. Rád bych se dopídil vysvětlení jevu, který se mi děje v kotli a jestli jde nějak úpravou parametrů zrušit.
Mám Licotherm AM 24 bio. Topím peletami. 4C ventil, ADEX, termostat, bez TUV, termostatické hlavice.
Jev je ten, že v kotli vznikají bubliny plynu. Jakoby to v něm "bouchne" a trubkama začne svištět plyn.
Děje se to za provozu různě, ale dnes jsem to zjistil při následujících podmínkách:
- tlak v expanzce 1,1 bar
- tlak v topení 1,45 bar
- 4C ventil plně uzavřen
- teplota kotlové vody (na teploměru, ne na kotli) pomalinku stoupá k 80 stupňům, před asi půl hodinou termostat vypnul a ADEX plně zavřel 4C (Tmin 30 stupňů, Tmax 50 stupňů)
- čerpadlo na 1 stupeň
- teplota Pt na kotli je na 74
Stál jsem u kotle asi 20min a stalo se to 4x.
Je to normální? Spíše ne. Dá se to potlačit změnou nastavení systému?
Děkuji
Dobrý den, mám kotel Licotherm am 26 - 7 let.
na displeji se objevila hláška- Havárie - Vypnutí HT.
po stisknutí OK kotel začal pracovat, ale ráno se hláška Havárie objevila opět.
Je potřeba vyměnit havarijní termostat nebo co je potřeba udělat, aby kotel opět fungoval jak má?
děkuji za radu.
Martin Matějka
607982175
MM Martin Matějka @martin.matejkaHavarijní termostat odstaví kotel při dosažení teploty 105°C.
Pokud kotel této teploty opravdu dosahuje, máte nejspíš poruchu na čerpadle nebo 4-cestném ventilu.
Jestliže se termostat vypne dříve, je vadný a je třeba jej vyměnit.
Havarijní sada termostatu a čidla s kabely stojí 500,- kč bez DPH plus poštovné.
Objednat můžete na 736 111 818 nebo info at potos.cz
Dobrý večer pane Trčko, včera jsem zatopil v kotli Licotherm Carbo 26 a po natočení na provozní teplotu jsem zjistil, že zřejmě je nefunkční venkovní čidlo Adex B, protože se nezobrazuje na displeji venkovní teplota a teplotní křivky jsou rovné. Chci si jej objednat, ale v nabídce náhradních dílů jsemje nenašel. Prosím o radu, kde toto čidlo seženu. Děkuji Fiala 733 153 422.
SF Stanislav Fiala @stanislav.fiala895Jedná se o ekvitermní čidlo Adex B. Cena je 390kč bez dph plus poštovné. Zboží máme skladem. Můžete objednat na info at potos.cz . Najdete jej ve standardním ceníku protože se nejedná o náhradní díl. Viz www.potos.cz
Čím změřit a dofouknout tlak v expanzní nádobě REFLEX NG 35 ??
Má to "jiný" ventilek. Díky
CR cafe racer @cafe.racerTato nádrž by mělá mít klasický autoventilek jako mají pneu osobního vozu.
Změřit jej tedy můžete tlakoměrem, který používáte na měření tlaku v pneu.
Pozor, pokud chcete měřit tlak v expnazní nádobě, musíte z ní nejdříve vypustit vodu!
Jinak bude měřit vždy tlak vody v topném systému.
Dobrý večer pane Trčko , při přípravě kotle Carbo 2 stáří 6 let jsem zjistil, že ukapává voda že spodní části svorkovnice čerpadla, viz foto., proto se ptám zda vyhodit, vyměnit, nebo zda lze opravit v nějakém elektroservisu.Děkuji za info.Stanislav Fiala 733 153 422.
SF Stanislav Fiala @stanislav.fialaBohužel z fotky nepoznám, kde je kapka.
Ve svorkovnici, tzn elektrickém připojení čerpadla, voda není.
Obecně nejčastěji teče šroubení čerpadla, a postačí dotáhnout nebo vyměnit těsnění na šroubení. Pokud jste našel vodu tam, kde máte nakreslenou šipku, pravděpodobně tam dotekla z horního šroubení, nebo někde z trubky nad čerpadlem.
Pro nalezení místa úniku vody použijte suchý hadřík nebo kus toaletního papíru, a postupujte po potrubí shora dolů, dokud nenajdete únik.
Tento příspěvek byl odstraněn administrátorem.
Příspěvek byl administrátorem odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuzního fóra nebo na žádost autora příspěvku.
TP Tomáš Ptáček @tomas.ptacek630Firma LING s.r.o. vyrábí ruční kovovou "frézku", ale v praxi se to neosvědčilo, protože napečence jsou velmi pevné a rotační pohyb silou Vaší ruky je neodstraní.
Nejjednodušší řešení je majzlík a kladívko.
Retortu nemusíte čistit do hladka, postačí odstranit největší kusy nápeku, aby nebránili přikládání pelet.
Odstranění napečence by se mělo provádět jenou ročně po skončení topné sezony.
Pokud musíte sekat vícekrát ročně, je možné že máte zohnutý šnek který pelety drtí a tím zrychluje napékání.
Dobrý den, děkuji.
Dobrý den, zakoupila jsem kotel AM 24 LICOTHERM BIO s regulátorem RENES 02, nedostala jsem odpověď od Výrobce (Agromechanika) kdo by mi uměl kotel zapojit do otopného systému. Jsme z Rakovníka. Poradíte? Děkuji Matúšková 731 545 909
MM Monika Matúšková @monika.matuskovaKotle je nutné kupovat výhradně přes topenáře, který potom také dokáže zajistit montáž a následný servis.
Pokud si koupíte kotel z bazaru nebo někde od překupníka, předpokládá se, že si jej dokážete zapojit svépomocí.
Topenářské firmy obecně nechtějí instalovat kotle, které nedodali.
Výrobce poskytuje topenářům z kotle slevu, která souží k tomu, aby Vám ochotně v následujících minimálně 20 letech životnosti kotle drželi servis.
Sehnat kvalitního topenáře bude velmi obtížné, pokud mu nedoplatíte ušlou marži.
Můžete oslovit libovolnou topenářskou firmu, nebo se podívejte na proškolené topenáře zde:
http://potos.cz/?pg=mapa
V případě, že najdete topenáře, který bude ochoten kotel instalovat, ale nemá s kotlem zkušenosti, můžete jej odkázat na mne.
Pošlu mu projekční podklady a schémata, aby Vám kotel správně zapojil.
info at potos.cz
Dobrý den.
Můj dotaz se týká úpravy systému instalovaného v roce 2008. Stávající systém - viz schéma,využíval jedno čerpadlo v primárním okruhu a jedno v sekundárním okruhu. Na primární okruh byla bez samostaných čerpadel připojena větev kombinovaného bojleru pro přípravu TUV a větev napájející podlahové topení zimní zahrady. Postupem času se zvýšila ztráta zimní zahrady a systém nedokáže vytopit ZZ na požadovaných 12 °C. Rozhodl jsem se proto, že provedu úpravy a to že nejméně přidám čerpadlo do okruhu ZZ (Současně vyměním čerpadlo primárního okruhu za stejný typ - obě s nižší spotřebou). Viz schéma Návrhu úpravy. Jsem si vědom, že zpátečku musím přepojit až za čerpadlo primárního okruhu. Mám ale dilema odkud toto čerpadlo napájet a jak zapojit jeho řízení. Mohu napájení připojit na shodné svorky jako čerpadlo primárního okruhu a termostat na svorky od termostatu od bojleru TUV? Bude to takto fungovat nebo bude potřeba jiný systém regulací?
Děkuji za reakci.
Mojžíš
RM Radek Mojžíš @radek.mojzis528Pokud máte termostat "Zimní zahrada" připojen na stejné svorky jako "ADEX TTUV",
zapne ADEX kotel vždy, když kterýkoliv z těchto termostatů sepne.
Kotel potom bude pracovat na teplotu na něm nastavenou, viz parametr PT na kotlové regulaci.
Nové pomocné čerpadlo zimní zahrady pak připojíte na stejné svorky jako čerpadlo primárního okruhu.
Nevýhoda takového zapojení je v tom, že pokud sepne ADEX TTUV a začne se nabíjet bojler, bude v provozu i čerpadlo zimní zahrady.
Pokud by toto vadilo, musel by jste zapojení přepracovat takto:
Při tomto zapojení pracuje kotel jako tvrdý zdroj na konstantní teplotu.
Při sepnutí TTUV je nabíjen samostatně bojler.
Při sepnutí "termostatu zimní zahrady" je topeno pouze do zahrady.
Upozorňuji, že při topení do zimní zahrady není hlídána vratná voda do kotle (nízkoteplotní koroze). Předpokládám však, že zahrada nemá takový odběr tepla aby to kotel podchlazovalo dlouhodobě.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak omezit tvorbu napečenců v retortě při topení peletkami. Vlastním kotel AM24 9 let a poslední 3 roky topím peletkami. Adex comfort, on=10, off=50, 2,5 škvíry ventilátor. Letos v únoru se kvůli napečencům v retortě a díky tomu nahromaděným peletám na konci šneku zasekl šnek (chtěl se točit ale nemohl). Po osekání napečenců a odstranění nahromaděných peletek běžel šnek tak jak má. Bohužel v tomto týdnu se znovu zasekl a napečence jsem musel znovu odstranit.
Děkuji za odpověď.
ME Martin Engl @martin.englNapečence se tvoří hlavně při nízkém výkonu kotle. Nejhorší období je proto začátek a konec topné sezóny, kdy se kotel nachází v útlumu cca 20 hodin denně.
Pro snížení tvorby napečenců lze zkusit:
1) Používat kvalitní pelety z dřevní hmoty bez příměsí obilovin, papíru, a jiných balastních látek.
2) Kotel při teplejších dnech odstavit (vyhasnout) a znovu zatopit až se ochladí. Nenechávat tedy kotel v útlumu například ve dnech kdy je venku 18°C.
3) Při čištění napečence si dát záležet, aby v retortě nezůstaly větší kusy karbonu.
O tyto kusy se potom prach z paliva zasekává a urychluje tak růst nových napečenců.
V ideálním případě by měla být retorta po vyčištění hladká.
4) Pokud máte kotel starý 9 let, bude možná třeba vyměnit šnekovnici.
Starší šnekovnice mohou mít zdeformovanou špičku, která drtí pelety a z prachu který vzniká se tvoří spečence. (deformace vznikla dlouhým provozem v horkém prostředí)
Kvalitní nepoškozenou šnekovnici poznáte tak, že pelety z retorty lezou ve stejném stavu, jako jste je nasypal do zásobníku.
Pokud lezou polámané nebo dokonce rozdrcené, je na čase šnek vyměnit.
Dobrý den, na konci "šneku " nám chybí kousek kovu ve spirále v. obrázek. Může to být důvod, proč nám nefunguje posun pelet? Děkuji za odpověď, Koudelová
JK Jiří Koudela @jiri.koudela346u mě to po 10 letech vypadá podobně. Nevím jak vypadá nový šnek. Ale tipoval bych to na napečence v retortě.
Přátelé, potřeboval bych poradit.
Již devátým rokem vytápím kotlem Licotherm AM 15 k plné spokojenosti rodinný dům (zateplený, spotřeba pelet cca 20 kg/den, když jsou mrazy). V přechodném období (říjen a listopad, březen a duben) kotlem netopím a vytápím doma hlavní prostor krbem (jen teplovzduch) a dětské pokojíčky elektrokotlem.
S ohledem na nárůst ceny elektřiny a dostatečnou zásobu pelet přemýšlím, zda nedát kotli šanci i v přechodném období a neponechat elektrokotel jako čistě záložní zdroj.
Jenomže potřeba tepla je v tom přechodném období poměrně malá. Odhaduji, že by stačilo, aby kotel běžel takových pět hodin denně (řekněme v čase 17-22 hodin) a mezi tím by byl v útlumu. V době, kdy by topil, by vyráběl takových 6 kW/h.
Moje otázka zní, zda bych takovýmto režimem kotel tak trochu netrápil? Nebudou mu vadit dlouhé útlumy? Nepovede to k příliš velkému zanášení a potřebě kotel co chvíli čistit? Anebo dokonce k jeho neúměrnému opotřebení?
Teplotu zpátečky (počas topení) mám ohlídanou. Problémy s prohoříváním pelet ani při delších útlumech nemám, v podstatě vše mám za ty roky provozně vylazené. Nastavení kotle je Pt 78, On 5, Of 40, Ut 25, rH 5, HY 2, dt 3, dF 15. Když je zapotřebí větší výkon, ubírám na Of. Ventilátor mám přiškrcený na dva otvory.
Předem děkuji za názory.
VK Vojtěch Kohout @vojtech.kohoutPokud se bavíme o jarních, případně podzimních měsících, nebude v tom problém.
Kotel sice může více dehtovat ve výměníku a na stěnách, ale to nepředstavuje problém pro životnost kotle.
Dehet neškrábejte.
Před ukončením topení je vhodné kotel nechat běžet na plný výkon cca 10 hodin, aby se dehet vypálil.
Horší už je provoz v létě pouze na ohřev vody v bojleru.
Pokud se nejedná o penzion kde ohříváte vodu pro 15+ lidí, tak dle mého názoru je to zbytečné trápení kotle s minimální úsporou na palivu oproti elektřině a za cenu opotřebení kotle. (celoroční provoz)
Dobrý den pane Trčko.. nevím čím to je ale zdá se mi že mi dlouho nahřívá kotel na požadovanou teplotu v domě a i teplota na vodě je kolem 40-45stupnu . Nemáte tip čím by to mohlo být. Kotel mám licotherm am24 a adex comfort06. Děkuji Kříž
Dobrý den, nemáte nějaký tip na on-line váhu násypky aby bylo možné při delší nepřítomnosti sledovat stav paliva v násypce na dálku, třeba v chytrém telefonu stejně jako termostat ? Stejně tak bych ocenil možnost vzdálené změny parametrů na kotli ale to už chci asi moc :-). Díky TP
TP Tomáš Ptáček @tomas.ptacekPořiďte si moderní plynový kotel a ten můžete řídit třeba i z Austrálie. Jinak, pokud máte topení na peletami, tak jsou kotle s pneumatickým doplňováním zásobníku. Při poklesu hladiny je zásobník automaticky doplňovaný ze sila.
Dobrý den, nemáte nějaký tip na on-line váhu násypky aby bylo možné při delší nepřítomnosti sledovat stav paliva v násypce na dálku, třeba v chytrém telefonu stejně jako termostat ? Stejně tak bych ocenil možnost vzdálené změny parametrů na kotli ale to už chci asi moc :-). Díky TP
Dobrý den chtěl jsem poprosit o radu ohledně vysavače na popel. Všichni me od toho zrazuji ale myslím že k automatu je to povinná výbava. Odsat popel při čištění a vyfoukat kotelnu při nakládání uhlí. Děkuji Voráček. jirkkav at seznam.cz
JI Neznámý @jirkkavDobrý den, mám tento několik let a je skvělý.
https://www.mojespotrebice.cz/p/profi-eu…
Dobrý den pane Trčko. Chci se zeptat na možný problém. Topím kotel AM15, při současné vnější teplotě 5 - 8 °C mám teplotu na termostatu Honeywell T3R nastavenou na 22°C. Při nastaveném výkonu kotle cca 10,4 kW (chod šneku 7, prodleva 47, ventilátor 75%) je požadovaná teplota dosažena, kotel přechází do útlumu. Teplota kotle je 72 - 75°C, teplota vratné vody 45 - 48 °C, 4cestný ventil otevřen cca 1/4. Je to v pořádku? Děkuji Korytar.
JK Jaroslav Korytar @jkorytarPokud máte nový kotel s regulací RENES, stiskněte tlačítko OK a zvolte odrážku INFO.
Tam se dočtete, jaká je teplota vratné vody. Teploměry na trubkách přichycené hliníkovou páskou neměří dobře.
Pokud máte starý kotel s externí regulací ADEX COMFORT R, zkontrolujte nastavení teploty vratné vody na parametru "vločka". Mělo by být nastaveno na 55 až 60°C.
Pokud je tato teplota dostažena, dioda s označením "vločka" nesvítí.
teplota topení
Dobrý den. Když už vše vypadá že je vše super tak se vždy něco po**** Tahle poučka platí dokonale :-) Takže i u mě. Dnes večer jsem se vrátil domů a zjistil ,že nefunguje podávání uhlí. Po rozebrání podavače jsem odhalil zlomený šnek těsně před koncem. Naštěstí se moc nekousl a šel vytáhnout retortou. Protože odkaz na servis na stránkách agromechaniky nefunguje tak se ptám kam zavolat. Jsem od Plzně... Napadl mě prodejce kotlů? Nejblíž mám asi ve Vlašimi. Případně přímo Agromechanika jestli tam někdo mezi svátky je? Předpokládám ,že obvolávat techniky kontrolující kotle nemá smysl. A taky nevím jaký šnek. Pokud jsem to pochopil správně tak jsou dva typy...jak poznám který je ten můj?
Dobrý den pane Trčko, prosím Vás o názor a případně radu. Pořídil jsem dům i s kotlem AM24 a jsem topič začátečník. PT70, čtyřcestný ventil, doba chodu šneku 10, přestávka 60 + Mám uhlí v bílých pytlích, ale bez popisu druhu. Máme doma krásný teplo, kotel vždy natopí a pak chvilku odpočívá a zásobník vystačí na 5 dnů. Po 5 dnech je však na můj vkus zanesený výměník (viz. příloha) Pročítal jsem komentáře zde v diskuzi a chápu že mám zřejmě málo vzduchu, zkusil jsem přidat ventilátor naplno a otevřít klapku také naplno. Je to o kousek lepší. Můj dotaz zní, je toto v pořádku? Když se 5 dnů kotle nemusím všimnout a pak doplnit uhlí a vyčistit? Děkuji za odpověď. L.S.
LS Lukáš Schovanec @lukas.schovanecProti nadměrnému zanášení můžete kromě toho co jste už udělal zkusit toto:
1) Nastavit PT = 80 : vyšší provozní teplota umožní kotli lépe spalovat prchavé látky z paliva, a tím omezit usazování popela ve výměníku
2) Zkontrolovat, že regulace 4-cestného ventilu funguje. Regulace musí udržet vratnou vodu do kotle na cca 60°C. Pokud nemáte teploměr na trubce, můžete pořídit alespoň příložný pro orientační měření.
Nemáte-li na ventilu regulaci, a přivíráte jej ručně, je toto příčina nadměrného zanášení.
Kotel je podchlazován, a proto nedokonale spaluje.
Kupte ADEX COMFORT R, Servopohon, a pokojový termostat, a nainstalujte.
Viz: http://potos.cz/htm/navody/Navod%20CR11_…
strana 8 a 9.
Upozorňuji, že je třeba dodržet zapojení, a mít dvě oběhová čerpadla, jak je ve schématu.
Pokud budete regulaci instalovat sám, můžete koupit přímo od nás na info at potos.cz
Máte-li svého topenáře, který provede instalaci, nakupte přes něj. Budete tak mít pravděpodobně levnější cenu práce.
3) Je také možné, že nemáte vyčištěny vzduchové cesty a proto kotel nemá dost vzduchu.
Jednou ročně je třeba čistit také:
a) vzduchové cesty ventilátoru - okénko dole pod hořákem (otevřete spodní dvířka a podívejte dovnitř) - povolíte 4x šroub pomocí klíče č. 13 a prostor za krytem vysajete nebo vyhrabete.
b) Zadní sběrač spalin - dvě křídlové matky v horní zadní části kotle (shora). Sejmout víko a vybrat popel až na kovové dno.
c) Přes servisní otvor vyčistit kouřovod (trubka mezi kotlem a komínem). Nemáte-li servisní otvor, musíte trubku zatlačit do komína a vyjmout. Vyčistíte mimo kotel a nasadíte stejným způsobem zpět.
Dobrý den pane Trčka,chtěl bych vás požádat o pár rad.Vlasníme kotel Licotherm 26 Bio,který je zapojený dle doporučení výrobce,topime hnědým uhlim ořech 2.Kotel sme pořizovali v době kdy byl dům v původním stavu,nyní proběhla rekonstrukce kdy se dům zateplit 15cm polystyren,ve stropě 32 cm vaty,na střeše 160mm nadkrokevni izolace a mezi krokvemi 16cm vaty,všechny okna 3 skla.Kotel nyní provozují na minimalni vykon:vetrak -80%,40,40,šnek:7 podávání,62.
Chtěl bych se zeptat zda je v pořádku teplota kotle 72C a teplota vratné vody 68C a vodu do radiátoru mam nastavenou na 42C?Dale bych se chtěl zeptat,jestli je na noc možné nastavit teplotu vody do radiátoru,treba na 36 C a jestli ano, má to nějaké následky na pro kotel?Nebo je vhodnější nastavit stálou teplotu vody např.45C a škrtit radiátory termo hlavicemi,ted mam všechny radiátory otevřený na plno a nemám tušení co by se stalo s kotlem kdybych je přivřel ?Předem děkuji za odpověď.
SK Stanislav Kotek @stanislav.kotekPokud máte nový kotel s regulací Renes, a máte jej správně zapojen přes čtyřcestný ventil, tak nemůžete nijak ovlivnit provozní teplotu kotle. Kotel si sám vypočítává vhodnou teplotu podle požadavku na topení. Podle toho co píšete provozujete kotel pravděpodobně na nouzový režim s nastavením topné teploty do radiátorů přímo na kotli. Hlavice na radiátory můžete libovolně přiškrtit ale vždy nechejte alespoň jeden radiátor bez hlavice a nebo s hlavicí naplno otevřenou aby se kotel měl kde vychladit v případě havárie. Pro pohodlnější provoz Doporučuji zakoupit pokojový termostat Honeywell T3R. Pak nebudete muset řešit hlavice a přímo v obývacím pokoji si nastavíte vhodnou teplotu na den i noc.
Dobrý den pane Trčka. Potřeboval bych poradit. Na kotli mám nastavenou teplotu pt 70°, 10 on, 40 off, Rh 8, klapka na 2,5 škvíry, ale kotlova teplota mi stoupne jen na 63°. Kotel am24, straší myslím 11let, topím uhlím bilina, zatím dělám rekonstrukci domu a mám zapojenych 5 radiátorů, takže jen pritapim aby tu nic nezamrzlo. Jak nastavit kotel aby se nahrál na požadovanou teplotu a pak šel do útlumu? Předem děkuji za odpověď
LK Lukáš Krumpl @lukas.krumplKotel nemůže pracovat při tak nízké teplotě. Pravděpodobně bude chybně zapojen nebo nefunguje regulace čtyřcestného ventilu. Příčin je velmi mnoho a bude proto lepší když mi zavoláte. Momentálně jsem na dovolené volejte proto nejdříve 19 prosince.
Dobrý den, prosím o radu, jaké hodnoty mají být nastavené na Adexu comfort C06? Děkuji Kříž
OK Ondřej Kříž @ondrej.krizTo záleží jaký systém používáte.
Starší ADEX Comfort 06 umí 4 systémy.
Návod zde:
http://potos.cz/htm/navody/Comf06_A4.pdf
Pokud používáte 4-cestný ventil pro řízení kotle, viz návod výše na straně 7, znamenají prvky zleva dorpava toto:
T-MIN "požadovaná teplota v radiátorech při vypnutém pokojovém termostatu"
(hodí se, pokud chcete, aby radiátory mírně vlažily i v noci)
Tuto funkci vypnete otočením přepínače nadoraz doleva. (na 10°C)
T-MAX "maximální povolená teplota do radiátorů"
(ochrana proti opaření)
Nastavte dle libosti.
Regulátor si sám vypočítý vhodnou teplotu mezi nastavenými mezemi T-MIN a T-MAX.
TROJÚHELNÍK "Maximální povolená teplota kotle"
(cokoliv nad tuto teplotu bude vypuštěno do radiátorů, aby nedošlo k přetopení. Přitom však nebude překročena teplota T-MAX)
VLOČKA "požadovaná teplota vratné vody do kotle"
Většina výrobců požaduje 60°C.
Pokud napíšete více údajů, třeba jaký kotel používáte, a jak je zapojen, lze poradit také přesné hodnoty.
Dobrý den,
již měsíc topím v kotli Licotherm AM24 Bio hnědým uhlím. Vše probíhalo bez problému nicméně včera po vyhasnutí, když jsem zapomněl dosypat uhlí. A znovu zatopil teplota kotle vyšplhala na obvyklých 63 stupňů avšak do radiátorů se pouštěla voda jen cca 35° to trvalo asi 5 hodin a jen to klesalo/stoupalo o cca 2°.
Používám regulaci Adex, 4cestný ventil. Nastavení kotle je dle tabulky na potos.cz na 16kw
klapka je otevřená naplno.
Nevíte čím by to mohlo být ?
Děkuji
PK Petr Krob @petrkrobPokud máte obvyklou teplotu kotle 63°C, tak má kotel nízký výkon.
Provozní teplota kotle by se měla pohybovat kolem 70°C.
Primární funkcí regulace kotle je zasjistit, aby Vám kotel nezkorodoval.
Toho se dosahuje udržováním teploty vratné vody mezi 55 a 60°C.
Nemá-li vratná voda tuto teplotu, nepovolí regulátor otevření směšovacího ventilu.
Dlouhý zátop který popisujete, může mít více příčin.
Může se například nabíjet studený bojler, který spotřebovává výkon kotle.
Nebo může být podchlazen dům, který intenzivně ochlazuje vodu v radiátorech,a tím spotřebovává výkon.
Řešení:
Pokud se tento problém objevuje jen prvních pár hodin po zátopu, a potom se vše srovná k Vaší spokojenosti, nechte to tak. Jedná se o přechodný jev který, pokud budete pravidelně doplňovat násypku, nastane jen jednou ročně při zátopu.
Pokud se tento problém objevuje často, například ráno při přechodu z noční na denní teplotu, nastavte vyšší výkon kotle podle tabulky:
Výše uvedené platí v případě, že máte nový kotel licotherm. Tak jsem to vyrozuměl z informace, že jej používáte měsíc.
Pokud máte kotel z bazaru se starší regulací, mohou být příčiny jidne. V takovém případě mi zavolejte na 736 111 818.
Dobrý večer, po krátké epizodě s vadným transformátorem regulátoru LH_REG, kotle Licotherm AM 24 Bio z roku 2008, je kotel opět v provozu. Po naplnění zásobníku peletami, nastavení parametrů kotle na Pt 70, on 7, oF 70, Ut 15, UE 20, rH 3, HY 2 a nastavené klapce ventilátoru na 2,5 otvoru, kotel jede na minimální výkon. V útlumu (po dosažení 70 stupňů a vypnutém termostatu) se ale stává, že kolem hřídele šneku jde kouř do místnosti i když je celé těleso šneku chladné. Nejde tedy o prohořívání paliva. Z nějakého důvodu je pro vzduch z ventilátoru snazší proudit přes hřídel šneku do uzavřené kotelny než přes vyčištěnou retoru, vyčištěný kotel do vyčištěného, 11 metrů vysokého, zděného komína. Pokud tušíte, rád se něco nového naučím. Předem díky
Dobrý den,asi jste měl pravdu , že reg.je v pořádku,chci se zeptat (nejl.vidět)jak vyměnit hl.kotlove čidlo a hav. termostat děkuji.
TZ Tomas Zidek @tomas.zidek160Postup výměny hlavního čidla a havarijního termostatu:
1) Pomocí kurtny si ve střední části kotle stáhněte plechy kotle k sobě, a dobře utáhněte.
Kurtnou obtočte celý kotel dokola.
2) Otevřete horní dvířka kotle a odšroubujte dva vruty které poutají horní plech kotle k železné kostře. Jsou viditelné při pohledu zespodu nahoru. (v horním límci dvířek)
3) Nadzvedněte opatrně horní plech kotle v přední části co Vám kabeláž povolí.
(jako kapotu u motoru auta)
Vložte pod plech nějakou vzpěru, aby jste měl volné ruce. Postačí menší polínko nebo montážní klíč.
4) Zhruba uprostřed horní čísti kotle pod izolací z vaty najdete hlavní kotlové čidlo a havarijní termostat.
Dobře se podívejte, jak jsou upevněny, případně si to raději nafoťte.
5) Vyjměte obě čidla z uchycení a postupujte podle kabelu k řídící jednotce, kde kabely vyšroubujte ze svorkovnice.
6) Do svorkovnice přišroubujte nové čidlo a nový havarijní termostat
7) Obě čidla uchyťte stejně, jako to bylo předtím. (viz fotografie kterou jste si měl udělat)
8) Přiklopte zpět horní plech a zašroubujte dva vruty horníh límce dvířek
9) Odstaňte poutací kurtnu.
Kurtna je důležitá, protože jinak se Vám plechy rozjedou do stran, a bude velmi obtížné plechy znovu sesadit dohromady.
Horní plech totiž pomocí drážek drží také boční plechy na správném místě.
Dobrý den, Licotherm AM 26 Carbo 2 při zatápění kouří a kouř nejde do komína. Po rozdělání nehoří klasicky malým plamenem ale dlouhým a nemůže vyhnat teplotu kotle na obvyklých 80 stupňů. Kotel také každoročně jednou za sezonu prohoří do šneka.
Napadá Vás čím by to mohlo být?
FS František Spilka @franta00Tak to zatápíte jednou za sezonu a to je asi studený komín a venku teplo je jasné že máte vše vyčištěno i hořák. Že někomu prohořelo uhlí jsem ještě neslyšel, může to být dlouhým útlumem nebo netěsní zásobník paliva.
Dobrý den, několik týdnů zpět jsem psal příspěvek o šamotových deskách ke kotli Licotherm AM 24 Bio pro topení dřevem. Musím bohužel konstatovat, že desky z OBI, začali časem praskat. Není to až tak zásadní problém, prostě jsem je jako puzzle po vyčištěni kotle naskládal zpět. Nedalo mi to a koupil jsem ještě šamotové cihly (taky v OBI :) ) a používám je už asi 3 týdny. Došlo sice ještě k většímu zmenšení topeniště, ale protože přikládám po 2 půl polenách, tak mě to nijak nelimituje. Šamotové cihly mají rozměr 250x123x65 a vlezlo se jich do kotle 8 ks + v zadní části zůstala deska 400x200x20. Není třeba je již nijak zajišťovat, krásně samy stojí na roštu, čištění je komfortnější. Věřím, že díky svým rozměrům, již nebudou praskat. Když ale porovnám šamot z OBI s originálním šamotem kotle Licotherm, tak originál se jeví daleko kvalitnější. Stejný rozměr desky je těžší. Původně jsem ještě zvažoval dát jednu šamotovou desku na horní část cihel pod výměník, mám ale strach, že praskne a spadne do topeniště. Možná se dá sehnat šamot ve vyšší kvalitě někde jinde. Pokud jste někdo obkládal kotel šamotem a máte jej odjinud než z OBI, rád bych věděl, jak Vám vydržel. Přeji hezký den
Dobrý den, prosím o radu,přetopil jsem kotel licotherm 24(dřevem)na displeji mi naskakuje Re 192,objednal jsem nový regulátor (rada z firmy), než dojde nemůže to bít teplotní čidlo a jak ho odzkoušet děkuji T.Ž.
TŽ Tomáš Židek @tomas.zidek771Pokud regulátor funguje, a zobrazuje data na displeji, s největší pravděpodobností není vadný.
Postačí vyměnit hlavní kotlové čidlo a havarijní termostat.
Tuto sadu seženete do 500 korun, ideálně přímo od výrobce, firmy KTR s.r.o.
Dobrý den mám dotaz mám také kotel licotherm am 24 s regulaci adex a zajímalo by mně proč po uzavření regulace na pokyn termostatu kotlová téplota vystoupá na 90-92 jestli to tak má být nebo ne. Dekuji
MJ Monika Jírovcová @monika.jirovcova675Záleží co máte na ten kotel zapojené - 4cestný ventil radiátory
Včera jsem po půlroční odstávce zatopil a kotel se začal chovat divně. Při teplotě cca 60 náhle začal ukazovat vice než 100 a padal do havarijního stavu. Myslel jsem, že to je vadné čidlo havarijního termostatu ale choval se stejně i když jsem toto vyndal z patice pod vrchním víkem a nechal tam jen provozní termostat. Čidlo jsem tedy vrátil. Po pár hodinách normálního provozu, kdy jsem se už radoval, že se vše uklidnilo, začala vypínat řídící jednotka úplně a vše utichlo. Po vypnutí a zapnutí několikrát na pár vteřin či minut naskočila a pak zase vypnula. Vyzkoušel jsem obejít pojistku 3,5A ale chovala se stejně. V posledních pokusech jsem manuálně vyhrnul uhlí z retory aby neprohořelo do násypky a kotel vypnul. Můj neodborný odhad je vadná řídící jednotka nebo termo čidla ale nevím, zda se při jejich poruše jednotka vypíná zcela i s displejem, jakoby do ní nešel proud.
To vše se samozřejmě stalo v pátek večer, kdy mi bylo už trapné někam volat. Prosím o pomoc/radu. Mám v domě ženu a děti a umíte si to asi představit bez tepla.
Tak já se také přidám ,když to tu dnes tak žije :-) Mám jeden obecný dotaz a pak dotaz ke kotli.
Jakou máte zkušenost se servisní podporou v rámci Čech? Na Moravě to asi funguje. Ale já mám problém ,že kromě zde na fóru jakýkoliv dotaz na servis zůstává bez reakce.
A teď dotaz. Mám Licotherm AM24. Asi před 14 dny mi konečně dorazilo uhlí a přešel jsem z peletek na uhlí.
Měl jsem z minula trochu jiné nastavení kotle a tak jsem nastavil dle doporučení na výkon 26.6kW akorát výkon ventilátoru mám nastaven na 100%
Vše dle http://potos.cz/htm/navody/JTPOTOSsro.pd…
Nicméně mi příjde ,že je něco špatně. Dost se mi zanáší celý kotel ani ne dehtem ale spíše jemným tmavým popílkem. Ale řekl bych že hodně.
Dále to vypadá jakoby ventilátor profukoval jen na straně bližší k násypce a na druhé straně se hromadí rozdrcené a ne plně spálené uhlí.
Kde může být problém?
Může být nedostatečný výkon ventilátoru?
Na jaře se mi stalo ,že přestal foukat a tak jsem ho odmontoval a profoukl a pak se rozběhl. Ale nevím zda na 100%
LK Lubomír Kindl @lubomir.kindlPodobných dotazů ohledně servisu dostávám značné množství, proto se o tomto problému rozepíši podrobněji a obecně.
Při volbě dodavatele kotle, tedy montážní firmy, je dobré vybrat takovou, která zajistí jak dodání a instalaci kotle, tak následný servis. Montážní firmy mají poměrně slušný rabat od výrobce. To proto, aby následně byly schopné a ochotné zajišťovat právě servis.
Takových firem existuje poměrně dost, jak v Čechách, tak na Moravě.
Při výběru nehleďte jen na cenu, ale ptejte se také, zda dokáže Váš dodavatel zajistit případné opravy.
Pokud si někdo koupí kotel na ESHOPU takzvaně "se slevou", a kotel doma nainstaluje s pomocí Franty od vedle, bude se potom muset se servisem obracet na Frantu. (Tímto se omlouvám všem Františkům :)
Patříte-li mezi nešťastníky, kteří mají kotel "se slevou", případně Vaše topenářská firma zanikla, máte dvě možnosti:
1) Nebojíte se vzít do ruky nářadí a zašpinit se? Popište svůj problém zde na fóru, u složitějších problémů mi můžete zavolat na mobil uvedený v úvodníku. Dostanete návod k opravě, případně zašleme potřebné náhradní díly, a opravu provedete sám.
2) Nepatříte mezi zručné, a šroubovák ve Vás vyvolává hrůzu?
Pak Vám zbývá obvolávat okolní topenáře, a prosit aby Vám s opravou pomohli.
Podobné telefonáty doporučuji začínat větou:
"Potřeboval bych pomoct se servisem kotle Licotherm / Energo. Je mi jasné, že kotel nemám od Vás, ale pokud pomůžete zaplatím Vám dvojnásobek Vaší běžné sazby."
Pokud zareagují tak, že kotel moc neznají, můžete odpovědět "Mám odborníka na telefonu, který Vám vysvětlí co je třeba udělat. Já sám si na to netroufám"
Pokud budete dostatečně trpěliví, určitě někoho seženete.
A nyní k problému na který se ptáte.
Pokud hoří palivo dobře jen na straně násypky, máte ucpané vzduchové cesty v hlavě hořáku.
Patříte-li ke skupině 1), zde je návod jak si pomoci. :)
a) Kotel vyhasnete a počkáte až vychladne.
b) Otevřete spodní dvířka, a před sebou uvidíte obdélníkové okýnko přichycené 4mi šrouby. Použijete klíč č. 13 a okýnko sundáte.
c) Vysajete nebo vymetete prach uvnitř.
d) Okýnko znovu nasadíte a přitáhnete šrouby
Nyní můžete znovu zatopit.
Obecně kotel hodně sazuje v případě, že má málo vzduchu.
Dobrý den,mám kotel Licotherm AM24 r.v. 2012 bez dodatečné regulace (žádný ADEX) pouze s připojeným pokojovým termostatem, 4cestný ventil ovládaný ručně. Včera jsem po letní sezoně uvedl kotel do provozu. Vše vypadá, že šlape jak má až na kotlový okruh (do okruhu zapojen TUV). Kotel topí, za 4-cestným ventilem jde do topného okruhu teplá voda (čerpadlo zde funguje) a radiátory v domě topí. Bojler na TUV je připojen do kotlového okruhu (ventily před a za bojlerem jsou otevřené), bohužel trubky vedoucí k bojleru jsou studené - vstupní i výstupní téměř po celé délce.
V čem může být problém? Je na kotlovém okruhu nějaké čerpadlo přímo v kotli, které mohlo odejít? Můžou být zanesené trubky / vedení v bojleru (jak prověřit/ev. nechat vyčistit)? Může provoz v tomto stavu kotli ublížit (TUV bych mohl nahřívat na elektriku)?
Děkuji moc za rady. P. Křeček
PK Pavel Krecek @pavel.krecekTo zaleží jak to máte zapojené. Asi tam máte dvě čerpadla a můžete tam mít i třetí pro ten bojler. Čerpadla musí být nějak zapínaná a tak problém může být kdekoliv. Možná že se některé čerpadlo nerozeběhne. Z těch informací co jste napsal se nedá přesněji poradit.
Dobrý den, na kotli am 26 carbo se mi začala uprostřed lehce drolit šamotová klenba, doporučujete výměnu nebo to nevadí? Děkuji za odpověď
JŠ JIŘÍ ŠVARC @jiri.svarc297Šamot má akumulační funkci. Dokud drží na místě, nechte ho tam.
Výměna je nutná až v momentě, kdy cihla spadne do popelníku a neplní svou funkci.
Pokud tušíte že toto nastane v brzké době, můžete si samozřejmě objednat potřebný šamot do zásoby a být připraven.
Dobrý den, chtěl jsem vás poprosit o názor na Kotel licotherm am24 bio a topení pouze dřevem? Dekuji. Poprosil bych odpoved na email jirkkav at seznam.cz
JI Neznámý @jirkkavPokud máte zájem o neveřejnou radu, napište na email info at potos.cz
Dobrý den, rád bych se podělil o vylepšení kotle Licotherm AM 24 Bio, které jsem vymyslel. V kotli budu v zimních měsících topit peletami, ale v přechodném období, tj. jaro a podzim sem se rozhodl přitápět dřevem. Jsem relativně nový majitel tohoto kotle, montáž proběhla v Dubnu 2022, topím tedy velmi krátce. Rozhodl jsem se tedy, že si pořídím šamotové desky, které oba boky a zadní stranu plechu kotle ochrání a prodlouží jeho životnost. Desky jsem zakoupil v unihobby, zadní rozměr je 400x200x20, boční rozměry jsou 500x200x30, nemusí se tedy nic zařezávat, desky přesně sedí. Desky jsem na přední části zajistil vinklem se šrouby M8, jemně jsem přitáhl k roštu. Je tak snadné šrouby pouze povolit, vinkle posunout, vyndat boční šamot a přední část roštu a vysát tak retortu, která se časem plní uhlíky ze spáleného dřeva. Došlo tak sice ke zmenšení topeniště, což se ale ukázalo jako výhoda, protože ventilátor tak dosáhne po celé ploše topeniště a není třeba již z boků posouvat nedopalky směrem ke středu. Cena šamotů a vinklů vyšla do 1000 kč, Vše nafoceno. Pokud by se někdo rozhodl zakoupit a podařilo by se Vám sehnat vyšší šamotové desky, třeba 500x300x30, stálo by za zvážení přikoupit ještě jednu desku, která by se vsunula pod výměník. Měřil jsem to a mělo by to vycházet. Já jsem tuto velikost bohužel nesehnal. Zvýší se tak asi účinnost kotle. Na druhou stranu bude zase horší přístup k čištění retorty, což u nižších desek není. Přeji hezký den
PJ Petr Janál @petr.janalChtěl bych se zeptat na zmíněné ~0,7mm propaly. Mám AM24 r.v. 2006 a dovolím si tvrdit, že plech kotlového tělesa je na pohled jako nový. Topilo se několik sezón o2 z bíliny, pak hodně dlouho peletkama. To máte opravdu díry v plechu nebo jen v dehtu z kusového dřeva ? Pokud by to ale byl jen dehet, tak byste asi nepsal :)
Dobrý den. Rád bych se zeptal zda lze v kotli AM 24 Bio spalovat i pelety např. slunečnicové nebo ze slámy? Dále by mě zajímalo jestli je rozdílné nastavení pro dřevěné pelety velikosti 6 a 8? Začal jsem teď topit 8 mm a dost se mi spékají. Děkuji za odpověď
Přeji dobrý den. Měl bych dotaz na použití regulátoru MIDI 2020 u zapojení s čtyřcestným ventilem. Jedná se mi o to, zda jde použít regulátor při samotížném kotlovém okruhu, kde by byla výška samotížného okruhu cca 1,5m s dostatečnou dimenzí trubek a čerpadlo by bylo pro okruh topení. V návodu o tomto zapojení není zmínka. Vím, že nákladově při zhotovení je při dnešních cenách materiálu nevelký rozdíl, ale provozně jsou dvě čerpadla již znát.
Děkuji za odpověď. (kotel 25kW a dimenze trubek 35)
JD Jaroslav Dítě @jaroslav.diteAdex MIDI 2020 nepustí vodu z kotle, dokud se neprohřeje vrat na teplotu 60°C.
Hrozí tedy riziko, že samotížka nebude dostatečná a kotel bude vypínán svým vlastním termostatem kvůli přehřátí, protože vratná voda nebude dostatečně teplá.
Po otevření 4-cestného ventilu může také dojít k tomu, že oběhové čerpadlo vžene studenou vodu z radiátorů zpět do zpátečky kotle, protože snadno přetlačí samotíž kotlového okruhu.
Ventil potom bude cyklovat a neustále otevírat či zavírat.
Pokud použijete dvě čerpadla, servomotor se ustálí na určité poloze dané výkonem kotle, a systém bude fungovat plynule.
Systém s jedním čerpadlem je tedy možný, ale jeho funkce nebude plynulá a bude vyžadovat častý zásah regulace do polohy ventilu.
Dobrý den potřeboval bych poradit ohledně produktu kotle licotherm am 24 mohl bych vám zavolat děkuji Zídek
JZ Jaroslav Zídek @jaroslav.zidekZavolat samozřejmě můžete. Můj telefon je 736 111 818.
Vážený pane Trčko, koupil jsem nemovitost vybavenou kotlem AM42 rv.2006, kotel řízen regulací AdexComf06. Problém mám s čerpadlem kotlového okruhu. Po spuštění regulace, zátopu a spuštění kotle se vše tváří normálně - adex svítí zimní režim a Tmin, na kotli svítí požadavek na teplo (kontrolka T na ovládání kotle), svítí režim provoz a ventilátor, podavač podává jak má. Problém je, že nesvítí kontrolka čerpadla a čerpadlo se netočí. Čerpadlo je připojeno pouze do kotle, z adexComf06 k němu nic nevede. Před testováním kotle jsem čerpadlo odpojil, zkusil připojit "natvrdo" na 230V, funguje, točí se.
Dotazy:
Při jaké teplotě případně jiném podnětu má spínat čerpadlo kotlové zpátečky, resp. jaké je standardní chování čerpadla krátkého okruhu? Má běžet pořád/kdykoliv svítí "provoz"/když svítí (7)/jiné chování?
Jak byste prosím hledal chybu?
(regulace na kotli v příloze - z návodu - nejsem teď u kotle, abych vyfotil naživo). Jen pro přesnost - na zdi visí ještě externí adexComf06.
MC Martin Chalupský @martin.chalupskyRegulátor kotle zapne čerpadlo jakmile kotel přesáhne provozní teplotu 60°C.
Pokud se tak neděje, je porucha na regulaci nebo kabelu.
Zkontrolujte také zda je kabel dobře přišroubován ve svorkovnici.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, máme kotel na peletky licotherm am42 r. v. 2010 s pokojovým termostatem , po letní sezóně jsem kotel připravil na zátop, kotel vyčištěn, dopuštěná voda do topných těles, v přízemí máme podlahové vytápění, v patře radiátory, při natápění kotle na příslušnou kotlovou teplotu se ventil, který pouští ohřátou vodu dále do systému otevřel úplně na doraz, což se mi ještě nestalo, tudíž se kotel nemohl dostat na požadovanou teplotu a stále natápěl, musel jsem ventil zavřít ručně, aby se kotel dostal na svou teplotu, poté jsem ho vrátil zpět a samozřejmě šla teplota kotle ihned dolů a začal hned natápět, bez zavření se kotel na svou teplotu nedostane a neustále natápí, ventil se sám o sobě nezavře, zůstává plně otevřen dokud jednoduše kotel nepotřebuje všechno palivo, pak se vrací do polohy zavřeno, ventil má pouštět postupně až po dosažení kotlové teploty, přičemž se nikdy neotevře úplně, prosím o radu, čím by to mohlo být, děkuji Kolner.
DK David Kolner @david.kolnerNemáte někde špatný kontakt na čidle za ventilem nebo špatně upevněné čidlo na trubce?
Zdravím, po deseti letech budeme letos přecházet z peletek na ořech 2. Vysoká cena a prakticky nedostupnost nás donutila. Kotel je Licothem AM 24. Bohužel ačkoliv vím, jak se co chová s peletkama a jsem s nimi schopný rozlišit Biomac od Stora Enso, tak u uhlí tápu, zdali je vše správně. Kotel jede aktuálně na minimum 10s ON, 90s OFF, ventilátor jsem přidal na 5 a bez žádného zaclonění škvír. Trubky pro sekundární vzduch jsou špatně a krátké, prosím na fotkách ignorujte. Uhlí je mostecké balené Ridepal EKO. Nejsem si jistý, zdali zbytky vypadají správně a zdali se správně tvoří sopka v hořáku. Zbytky po odebrání nečoudí a jsou chladné. Nicméně po cca třech dnech jsou toho dva plné kbelíky. Nevím, jestli přidat otáčky na ventilátoru, dát méně vzduchu atd... Kotel nečoudí, co se týče spalin a výkonu, myslím, že je vše správně, jen ten odpad... Ale třeba je to u uhlí normální... Předem děkuji za rady a sdílení zkušeností.
LD Lukáš Dziadkowiec @lukas.dziadkowiecPodle mě je lepší uhlí Bílina O2. To uhlí není dobře prohořelé.
Dobrý den pane Trčka.Chtěl bych se zeptat jestli lze v kotli Licotherm 26 Bio spalovat alternativně hnědé uhlí ořech 2?Jestli ano, tak za jakých podmínek a nastavení?Děkuji mnohokrát za odpověď
Dobrý den.
Mám kotel licotherm am 26 Combi. V létě jsem ho čistila a vyndala samotky a bohužel teď nevím jak tam patří. Můžete mi poradit s poskladanim.Děkuji Hana. D.
HD Hana Dochtorová @hana.dochtorovaStrana 5 v návodu.
Pokud nemáte papírový, můžete využít ve formě PDF zde:
http://www.potos.cz/htm/navody/licotherm…
Dobrý den. Potřeboval bych poradit. Řešení od Licothermu konkrétně AM24 mám od roku 2013. Momentálně bych chtěl vyměnit oběhové čerpadla. Kvůli úspoře elektřiny a taky jedno z nich dost často "blbne". Jsou to viz obrázek. Koukal jsem že se dají sehnat se znatelně nižší spotřebou. Můžete mi poradit nějaké konkrétní nebo se mám prostě orientovat podle parametrů současných čerpadel?
LK Lubomír Kindl @lubomir.kindlDovoluji si tvrdit že většina topenářů doporučí zn. Grundfos a typ Alpha 2. Možná se dá ještě koupit set 2 čerpadel kolem 5tis. Kč (maloobchodní cena).
Dobrý den pane Trčko,
mám pokojový termostat Honeywell evohome (https://vytapeni.tzb-info.cz/mereni-a-re… a nevím si přesně rady s nastavením jaká má být "četnost cyklu" (3x, 6x za hodinu) a dále pak "minuty doba sepnutí (1-5min), ovládám jím kotel s regulací Renes 02.
Mohl byste mi z Vaší zkušenosti poradit, jak pok. termostat správně nastavit aby s Renes 02 správně komunikoval?
Předem moc děkuji
Tomáš Michal
TM Tomáš Michal @tomas.michal024Četnost cyklů nastavte na 6x za hodinu.
Minimální dobu sepnutí nastavte na 1 minutu.
Toto nastavení by mělo být již nastaveno jako tovární.
Používají jej i všechny ostatní termostaty od Honeywell.
Zdravím. Z preventivních důvodů jsem se pustil do pročištění převodovky šneku. Ukázalo se, že šlo o dobrý nápad, protože po vypuštění oleje z vany jsem nalezl několik kovových úštěpků. O stavu oleje raději pomlčím. Nicméně bych chtěl převodovku pročistit kompletně, ale nedaří se mi rozebrat posledních pár dílů a nechci používat bezhlavou sílu. Domnívám se že první by měl jít pryč vstupní šnek, ale neumím dostat pryč plastovou "zátku" ? Hádám, že by měla jít vytlačit přes vystupující hřídel, ale nevím. Předem děkuji za rady.
EDIT: dotaz beru zpět, stačilo odstranit těsnící víčko a zbytek šel krásně rozebrat. Uvnitř byla směs nějakého mazidla, které již mělo nepěknou konzistenci s tuhými chuchvalci. Nechápu proč tam byl mazací tuk i olej. Převodovku jsme dostali v rámci dobrých vztahů před lety od našeho topenáře na výměnu za zakouslou původní převodovku.
Ještě uvažuji, že bych oběžná kola namontoval zrcadlově, čímž bych teoreticky měl převodovku dostat do stavu "jako nová".
FYI: Vše dopadlo dobře, čerpadlo kompletně vyčištěné, nová olejová náplň dle specifikace výrobce, příruby přetěsněny lukoprénem. Poslední oběhové kolo jsem namontoval zrcadlově, takže zabírá na neošoupaných zubech.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli se dá sehnat displej viz foto. kotel je am 24.. děkuji Kříž
OK ondra Kříž @ondra.krizTento starší náhradní díl seženete nejlépe přímo u výrobce regulace, a to firmy KTR s.r.o., ktr-adex.cz
Dobrý den pane Trčka, můžete mi prosím poradit kam se zapojí nucený odtah spalin z kouřovodu. Chci ho koupit a nevím jestli se připojí ke kotli (Licotherm 42) a nebo na reg. Adex.
Termostat Honeywell, 4 cestny ventil. Starý dům složitý kourovod vyvlozkovany (není rovný) = mraky sází, každé přiložení téměř čistím, turbulatory vyndány, vent. ot 10. Potřebuji prostě snížit saze a tím zvýšit účinnost kotle. Cena uhlí mě po 10 letech dohnala a chci to řešit v létě. Velmi děkuji.
Dobrý den pane Trčko, chtěl bych se zeptat jestli nevíte kde koupím regulační páku viz.obrazek.Franta
FB Franta Balsa @franta.balsaPředpokládám že to je páka od od ventilu Komex? Pokud ano, tak tato firma již delší dobu neexistuje. Budete si muset poradit nějakým kutilským řešením nebo ventil vyměnit.
Například za ventil ESBE.
Dobrý večer pane Trčka 2 rokem provozuji kotel licoterm am 24 kotlem nahřívám přes léto TUV šly by upravit nějak teploty aby nebyly skoro 80 stupňů Celsia? Děkuju za odpověď
JR Jaroslav Rott @jaroslav.rottPokud máte kotel správně zapojen dle schematu zde:
http://potos.cz/htm/podklady/renes02.pdf
můžete na kotli naprogramovat požadovanou teplotu vody v bojleru.
Postupujte podle návodu na straně 11, kapitola 7.2 zde:
http://www.potos.cz/htm/navody/RENES_01.…
Kotel nastavte na nejnižší možný výkon, aby přes léto co nejméně dehtoval.
Využijte tabulku zde:
http://www.potos.cz/htm/navody/JTPOTOSsr…
Obecně ale není dobré kotel provozovat pro letní ohřev vody, pokud nemáte opravdu velkou spotřebu. (penzion)
Kotel v létě prakticky pořád stojí, a jen dehtuje, což Vám následně zkomplikuje jeho údržbu.
už to tu možná bylo ,ale já to nemohu najít. Po zimní sezoně jsem začal topit peletami Biomac. Něco podobného se mi stalo už tak dva roky zpátky. Zablokoval se mi šnek. Obecně se tu píše že to je díky prohoření a vytvořením "nápeků",ale tohle dle mého názoru není můj problém. Minule když jsem to řešil tak po rozebrání jsem zjistil že peletky jsou ve šneku namačkány až se drtí a nejdou pak nahoru.
Po vyčištění pak už bylo zase vše OK. A když jsem kontroloval jestli nenajdu nějaké nápeky tak jsem žádné nenašel. Teď se mi stala podobná věc. Zatím jsem to řešil tak že jsem vypnul šnek a nechal hořet. Ráno když jsem to kontroloval tak to vypadá ,že šnek už zase podává.
Co mě teda zajímá jaký je správný postup a čištění šneku. V návodu jsem našel že se má sundat kryt na motorku ,kde jsou nějaké vrtulky a pak roztočit šnek zpětným chodem.
Já ale na motoru žádný kryt nemám. Jen zezadu na motoru je hřídel s drážkou.
Už si nepamatuju jak jsem to minule řešil ,ale mám dojem že jsem povytáhl šnek z uložení.
Děkuji za nasměrování
LK Lubomír Kindl @lubomir.kindlJste si jist že máte kotel AM Licotherm? Tam v návodu nic o zpětném chodu není.
Zpětný chod neřeší žádný problém. Neodstraní kámen či skobu, a už vůbec nevyčistí napečenec v retortě. Zpětný chod je pouze marketingový tah konkurence který nemá reálné využití.
Napečenec z pelet se tvoří v litinovém kolenu nad šnekem. Šnek nemusíte vyndávat.
Vyndáte šamot z kotle aby jste získal přístup do retorty. Vezmete si čelovku či jiné pořádné světlo a pomocí majzlíku a kladiva osekáte karbon v retortě. Poté rukou vyhrabete osekané kusy ven, tak jak jen dokážete hluboko.
Jakmile je retorta čistá, můžete znovu zatopit.
Zde fotky zapečené retorty a poslední je vyčištěná retorta.
Přeji dobrý den, pane Trčko. Měl bych dotaz k funkci modulu ADEX MIDI 2010.
Budu potřebovat regulaci ke kotlovému okruhu. Kotel je umístěný o podlaží níže nežli je vytápěný byt. Vzhledem k složitosti a ceně komponentů chci použít pro ochranu kotle čtyřcestný ventil s ovládáním. Použitý kotel je ATMOS na dřevo. Myslím, že pro jednoduché řízení by měl postačit modul ADEX MIDI 2020. Je možné přerušovat provoz druhého čerpadla prostorovým termostatem? V návodu jsem se nedočetl jestli při překročení výstupní teploty z kotle dochází k většímu propojení obou okruhů, tedy při nebezpečí přetopení jestli "jde" regulátor s teplotou zpátečky dolů, obdobně jako tomu je u ADEXU Komfort F?
Děkuji za doplnění informací.
JD Jaroslav Dítě @jaroslav.diteZapojujete kotel na dřevo (s bojlerem) bez akumulačních nádrží,
Požijte toto zapojení : http://potos.cz/htm/podklady/ACR.pdf
Adex Comfort je dražší o cca 2000 korun oproti Adex Midi.
Nabízí ale kromě hlídání teploty vratu také možnost připojit pokojový termostat, a samostatně řídit 2 čerpadla. Pokud budete mít také záložní kotel, umí ho sepnout po vyhasnutí kotle na dřevo zcela automaticky.
Navíc umožňuje nastavit komfortní minimální teplotu pro radiátory, když vypne pokojový termostat.
Zajišťuje kotel proti přetopení, a limituje maximální teplotu do radiátorů. (ochrana proti opaření).
Adex Midi se používá v systémech s akumulační nádrží, kde pracuje v kombinaci s komfortem. Viz: http://potos.cz/htm/podklady/CMT.pdf
Pokud z cenových důvodů použijete Adex Midi místo Comfort pro systém bez akumulací, dostanete pouze hlídaný vrat a současné spínání oběhových čerpadel po dosažení provozní teploty. Nelze připojit pokojový termostat, ani přesně udžovat teplotu v domě, atd.
Dobrý den,
přečetl jsem si Vaši tabulku nastavení AM24 Licotherm. Postrádám v ní ale ještě jeden údaj - % otevření mřížky ventilátoru. Bylo by, prosím, možno jej tam doplnit?
Kotel provozuji na uhlí (Bílina) cca 10 let s nastavením, doporučeným technikem od Agromechaniky. Vaše doporučení bych ale také rád vyzkoušel.
Jediný problém, který dosud s kotlem nastal, bylo (nechtěné) použití uhlí z dolu Čs. armády.
Tak zahnojený kotel po dvou dnech provozu bych Vám přál vidět.
Děkuji
S pozdravem
J. Říha
JŘ Jan Říha @jan.rihaMřížku nastavete na 2 a půl škvíry na pelety, a plně otevřete na uhlí / dřevo.
Dobrý den, potřebuji poradit s nastavením a závadou kotle AM24 Licotherm rv.2014 který má 4 cestný ventil, regulace Adex Comfort R instalační nastavení 7 systém 2, a pokojový termostat.
Závada- S tímto kotlem mám za sebou teprve první sezonu, jelikož byl nainstalován v domě který jsme vloni koupili, a nemůžu říct že bych s ním byl úplně spokojen.... Závadou která se ted když je přes den větší teplo, začala objevovat je to že kotlová teplota vystoupá klidně i na 100 stupnu ale ventil se nezačne otevírat, a kontrolka trojuhelník neblyká, a to je na adexu nastaveno u trojuhelníku 80 stupnu. Lze někde zjistit jaké je základní nastavení Adexu systém 2 a instalační nastavení 7?
Nastavení výkonu- Myslím si že je kotel ted velmi často přetopen z důvodu velkého výkonu, je ted nastaven na 15kw pro pelety.A tak by mě zajímalo jaké nastavení bych mohl použít aby měl kotel například 10kw protože tech 5kw co je v příručce je zase málo.Popřípadě pokud máte nějaké jiné nastavení pro pelety...
Spotřeba- Dále by mě zajímalo jakou spotřebu máte u tohoto kotle, vím že na to bude mít velký vliv dům, náš je dvougenerační, plastové okna,nezateplený. Za letošní sezonu mám doposud spotřebováno 5x1050kg pelet.
Emisní třída-Kde zjistím jakou má kotel emisní třídu? jde v něm topit i dřevem a uhlím
Tepelné čerpadlo- Také by mě zajímalo pokud někdo přecházel s tohoto kotle na tepelné čerpadlo,jestli by se podělil o zkušenosti, plusy a mínusy u obou zařízení, a taky nějaké "zákulisní informace" které vám prodejci neřeknou....
Předem děkuji za vaše rady. Dvorský
Dobrý den pane Trčka,chtěl bych vás požádat,jestli nemáte kontakt na nějakého topenáře nebo jestli je nějaký seznam topenáře,ktery zapojují kotle Licotherm Am 26?Topenáře jsem měl domluveného dlouho dopředu,ale bohužel těžce onemocněl a nevím jak sehnat nějakého kvalitního a spolehlivého.Děkuji
SŠ Stanislav Cejnar @stanislav.cejnarNeuvedl jste pane jmenovče své bydliště .. ale na Moravě logicky potos.cz a v Čechách esel.cz ;-)
Dobrý den,
mám kotel AM Licotherm24 - asi 10 let. Nejsem spokojená s jeho funkcí. Bydlím na vesnici v místě, které je otevřené severozápadnímu proudění, komin je opatřen omezovačem tahu. Přesto zejména letošní větrnou zimu nemhou v kotli topit - opakovaně za provozu prohořely pelety do násypky (v noci, nebo když jsem byla v práci)kotelna byla plná kouře - pak nastal problém s vyčištěním násypky od mokrých pelet, vyčištění naškvařených zbytků pelet tak, aby šnek se točil a přiládal. Prosím co s tím, jsem seniorka, bydlím sama takže i na tepelnou pojistku musím volat odborníka. Díky.
JV Jaroslava Větrovská @jaroslava.vetrovskaZpůsobuje to silný kotel který je v této době často v útlumu. Musí se nastavit častější podáváni v době útlumu je ale potřeba sledovat aby se kotel nepřehříval a hlavně počítat s větší spotřebou, ten největší problém jsou samy pelety, když je kotel v pořádku tak uhlí neprohoří. To že to prohořívají pelety vám žádný prodejce dopředu neřekne. Je všeobecně dáno že retortový hořák není vhodný pro pelety, hrozí tu zmiňované prohořívání, napékání pelet v hořáku a větší spotřeba jak uhlí.
Dobrý den, máme kotel Licotherm AM 42 a rád bych měřil teplotu spalin. Jen si nejsem jist ve kterém místě je nejlepší teplotu měřit? Moje představa je umístnit termočlánek do prostoru za výměník před vyustění do komína. Je toto místo vhodné ? Děkuji za informace.
MH Martin Hájek @martin.hajek280Dobry den, umiestnenie je zavisle od toho, co konkretne sa ma merat. Ak sa umiestni pred vymennik, tak sa meria teplota spalin z kotla (informacia o ucinnosti kotla), ak za vymennik, tak je to informacia o sustave kotol+vymennik (poskytne informaciu o tom, ci prilis vela tepla neunika do komina, ale neposkytne informaciu o ucinnosti kotla). Idealne by asi bolo umiestnit jedno cidlo pred a jedno za vymennik. Vtedy bude mozne ziskat urcite informacie o ucinnosti kotla, vymennika a aj komina.
Omlouvám se ,že to popisuju dost amatérsky. Ale v těhle věcech se nevyznám :-) Mám AM24 a zároveň se používal na ohřev teplé vody v bojleru. Ten je Dražice OKC200. Někdy v březnu začal být ohřev ,ale nespolehlivý. Přepnul jsem tedy na elektřinu. Dotaz zní...proč je ohřev nespolehlivý? Když vodu nahřeju elektřinou a přepnu na kotel tak zhruba 3-4 dny je vody dost.
U kotle mám dvě oběhové čerpadla. To spodní dle mého názoru nefunguje protože neslyším jeho činnost. Může to být důvod neohřívání vody?
LK Lubomír Kindl @lubomir.kindlJestli je to čerpadlo které zajišťuje průtok vody bojlerem tak určitě ano.
Dobrý den pane Trčka, vlastním kotel am24 a chtěl bych se zeptat na pár věcí. Mám ho teprve pár dní a je to starší model cca 10 let. Je normální ze se po pár dní topení usazuje popel na šamotových cihlách viz. foto, je to docela velká vrstva. Jaky má být tlak vody, bylo mi řečeno 1,2, je možné že díky tomu mě kotel nepřesáhne teplotu nad 60°. Předem děkuji za odpověď
LK Lukáš Krumpl @lukas.krumplPrach usazený v kotli je normální. Interval čištění kotle na pelety je zhruba jeden až dva měsíce dle intenzity topení. Tlak za studena je správně. Tlak nemá žádný vliv na provozní teplotu kotle. Pokud vám kotel nedosáhne více než 60 stupňů Máte špatně nastavenou regulaci kotle. Návod jak kotel správně nastavit najdete v sekci návody na stránkách www.potos.cz
Dobrý den pane Ing. Trčko.
Potřeboval bych poradit s nákupem UPS ke kombinovanému kotli AM LIKOTHERM 26 Combi.
Uvedený kotel nemám nijak zálohovaný na elektrickou energii. Nevím o jakém příkonu UPS koupit a jaké by měla mít další parametry.
Děkuji za radu.
Dobrý den. Dnes se mi vyskytl problém: kotel 92 zpátečka 80 kontrolka radiatorů svítí ale na větvi do radiátorů je 30 čerpadlo běží rozsvítí se kontrolka havárie 3cest. ventil začne otvírat a cca po 15s. se zase zavře kontrolka havárie zhasne, ale kotel je stále přehřátý. Po chvíli se situace opakuje. Otevřel jsem 3cest. ručně a kotel vychladl. Topíme již druhým rokem dřevem. Kde může být chyba? Děkuji Koudela
JK Jiří Koudela @jiri.koudela346Přetopený kotel je teplo.
Dobrý den. potřebuji na horních dvířkách vyměnit šnůru. jaký průměr tam patří? děkuji
JK Jiří Koudela @jiri.koudela346Měřeno šuplerou při jemném stisku čelistí : 12 mm , průřez čtverec.
Jinak originál šňůru naporcovanou pro dvířka najdete také v našem ceníku zde:
http://potos.cz/htm/cenik/LicothermND.pd…
Je možné dopustit vodu v plném provozu kotle(AM Licotherm 24 BIO)
RB Rudolf Blatnický @rudolf.blatnicky643Ano je. Vodu dopouštějte mírným proudem tak, aby kotel nedostal teplotní šok.
Dobrý den, pane Trčko,
mám kotel Licotherm AM24 Bio, r. výroby 2016. Dnes se mi na displeji regulace ADEX Renes AM přestali zobrazovat veškeré texty. Displej je podsvícený, podsvícení se po nějaké době klasicky vypíná. Vypádá to, že vše funguje, jak má, LEDky indikují chod ventilátoru i šneku. Zatím jsem nezkoušel vypínat, jsem docela rád, že topí.
Měl by jste pro mě radu, co s tím ?
VA Václav Andrle @vaclav.andrleJedná se o vadný displej. Regulace bude normálně fungovat.
Regulátor je třeba poslat na výměnu displeje.
Pokud nemáte záložní kotel, můžete vydržet do skončení topné sezóny a potom poslat regulátor na opravu.
Pokud budete chtít regulaci poslat, zavolejte mi ohledně ceny a adresy na tel: 736 111 818
Dobrý den,
Scháním keramický katalizátor do kotle Licotherm AM BIO.
Nevíte někdo kde se dá sehnat???????
Děkuji za info.
R. Vít
rudavit at seznam.cz
RV Rudolf Vít @rudolf.vitKotel AM 24 Licotherm BIO
Dohořívací most 5 / 5,4 LK 2401 592,-
potos.cz
Nutno ověřit
Dobrý deň pán Trčka. Na plynovej peci mám termostat Emos t15rf. Na prímači blikajú obe diódy- červená aj modrá. Pec nemá žiadnu poruchu a nekúri. Viete mi poradiť?
Dobrý den pane Trčko,
2 sezonu začínám provoz kotle AM 15. V loňské sezoně se mi několikrát zdálo, že při plnění násypky je cítit z násypky dým. Tento týden byla jeden den asi po ½ hodině od spuštění kotle
po nočním utlumení termostatem (23 – 6 hod) kotelna plná dýmu a dým byl i v násypce.
Komín jsem čistil před zahájením provozu na „ruční provoz“ na který jel kotel asi tři týdny, nyní jede kotel týden na automatický provoz. Pro jistotu jsem nyní znovu komín vyčistil, mám dojem, že byla na stěnách komína větší vrstva sazí. Je to možný problém s dýmem v násypce, neboje problém i jinde. Děkuji
JK Jaroslav Korytar @jkorytarTipuji že problém bude v nedokonalém spadu uhlí "do šneku" - diskutovali jsme zde:
https://forum.tzb-info.cz/149515-ekoperf…
dobrý den, mám kotel AM Licotherm 26 Carbo 2 z roku 2016. Do včerejška jsem s ním neměl žádný problém. Včera jsem kotel po létě zapnul, vše běželo jak mělo, hodinu jsem s ním topil a pak se na displeji objevil nápis Havárie. Termostat HT: VYP, teplota kotle byla 50 stupňů. Na displeji nereaguje žádné tlačítko..kotel jsem vypnul, ráno jsem ho dneska zapnul a je na něm pořád nápis Havárie HT, teplota kotle byla 35 stupňů. Můžete mi poradit jak se havárie zbavím a kotel uvedu do provozu? díky Martin Matějka
MM Martin Matějka @martin.matejkaVypada to, ze vyskocil havarijni termostat. Zalezi, jaky typ mate jsou bud kapilarni, ktere se zamacknou zpatky a nebo mate Jen vodic zasunuty v jimce. Dalsi moznost je problem s rj
Teď bych řekl že mi odešlo čerpadlo. Na displeji svítí že je v oběhu ale do topení nejde teplá voda. Slyším jen jak bzučí a snaží se. Hledal jsem v ceníku náhradních dílů ,ale žádné tam nevidím. Jaký typ mám koupit? Prý je tam ještě nějaký filtr který se mohl zanést. Ale stalo se to ze dne na den bez průvodních problémů. Děkuji za radu
LK Lubomír Kindl @lubomir.kindlDoufám, že jste vše okamžitě vypnul. Kotel jste měl zřejmě celé léto odstavený a čerpadla jste neprotáčel přes testy. Vzhledem k rozsahu vlákna jsem nenašel jaké máte čerpadlo. Pokud má na zadní straně motorku takový větší šroub s drážkou pro čroubovák, tak pokud jej vyšroubujete, tak se dostanete k hřídelce, Do té by měl jít nasadit imbusový klíč 4 a nebo 5, případně šroubovák otáčením uvolníte čerpadlo. Pokud máte čerpadlo elektronické, tak musite uzavřít ventily před a za čerpadlem a nejčastěji imbus klíčem č 4 odšroubovat motor a čerpadlo protočit přes vrtulku ručně, případně. Vrátit spátky a postupně utahovat kolem dokola šrouby. Nikdy jeden nadobro.
Přeji dobrý den. Narazil jsem na problém u kotle Rojek A 15 s regulací ADEX SL 3.3. Problém je ten, že v přechodném období dochází k tomu, že díky častým útlumům dojde k propadnutí hořící vrstvy a napékání peletového škvarku v koleně podavače. Jednotka nemá v době útlumu ani podání, ani profuk. Má jen časové omezení útlumu a doběh ventilátoru. Vzhledem k tomu, že při nastavení modulačního faktoru není omezený přívod vzduchu, tak dojde rovněž k vyhoření "krtičiny" a posunutí místa hoření směrem do kolena podavače pod prstenec retorty. Jak se dá tomuto problému zabránit? Postačí snížení přívodu vzduch, snížení doběhu ventilátoru, či zkráceni doby útlumu? Kotel nemá na kouřovodu regulátor tahu. Mohl by regulátor něco ovlivnit? Podle mě jsou všechny uvedené funkce a prostředky na vyhořívání vliv. které toto ovlivňují nejvíce a které je možno opominout? Děkuji za odpověď.
JD Jaroslav Dítě @jaroslav.ditePři výkonech pod doporučeným minimem se vždy bude napečenec tvořit.
Normální stav je, že retorta vydrží po jednu celou sezónu, než je třeba ji vyčistit.
Tvorbu Napečence lze omezit zkrácením parametru "Doba Útlumu (Ut)" na 20, v kritických případech i 15 minut.
Zároveň je nutné mít správně nastaveno podávání, aby se v rozmezí dvou minut (cyklus útlumu) přiložilo dostatek paliva. Jako bezpečné minimum nastavte parametr "On=10" "OFF=50". V dvou-minutovém cyklu tak dosáhnete posuvu 20 sekund.
Dále lze prohořívání zamezit kvalitním zatmelením příruby násypky a dobře uzavřeným víkem s funkčním těsněním.
Pokud ani to nepomůže, bude třeba nainstalovat omezovač tahu na kouřovod.
Jinak jednotka Adex SL 3.3 ani jiné řídící jednotky kotlů nemohou během útlumu foukat ani podávat, protože by to popíralo smysl útlumu, kdy kotel nemá topit. Po uplynutí nastavené doby Útlumu dojde k dvouminutovému cyklu, kdy kotel jede ve standardním nastavení aby nevyhasl a nezahořel.
Dobrý den, mám už několik let kotel licotherm am24, minulou zimu se pod převodovkou začala tvořit malá loužička oleje. Je to velký probém? Děkuji moc za zprávu.
AP Adéla Poláková @adela.polakovaPřed 7 měsíci bylo na podobný dotaz odpověděno:
"re - Horká"
Olej uniká přetlakovým ventilem při přehřívání převodovky.
Olejová náplň je maximální u nové převodovky, a během času, jak začíná převodovka stárnout a drhnout, postupně uniká ventilem.
Olej se nijak nedoplňuje.
Pokud začne převodovka vydávat podivné skřípavé zvuky, je načase přemýšlet o její výměně.
Tyto náhradní díly držíme skladem, takže není problém poslat do 48 hodin.
Můžete tedy topit klidně dál, a až se převodovka zastaví úplně, provedeme bezodkladně výměnu.
Servis Vám v tomto případě nepomůže, protože nikdo kromě výrobce převodovky není schopen ji opravit."
Zkusím se zeptat i když je mi jasné že naslepo se špatně radí.
Mám AM24.
Přes léto byl odstaven a teď jsem ho chtěl spustit.
Zapálení kotle proběhlo celkem OK.
Vše fungovalo. Přepnul jsem na ruční pohyb šneku a foukání.
Nechal chvíli zahořet a pak přepnul na automatiku.
Asi za půl hodiny jsem se šel podívat do kotelny a kotel měl stále podobnou teplotu.
Pokusil jsem se teda opět ručně pustit pohyb šneku a foukání.
Ale při tomto zapnutí pohasl celý ovládací panel a znovu se zapnul.
Zkusil jsem to ještě asi dvakrát a zhasnutí se opakovalo.
Zkusil jsem teda vypnout a zapnout panel ,ale ten po vypnutí už nenaběhl.
Už dřív šel vypínač dost ztuha a přišlo mi ,že jakoby slyším zvuky „zkratu“.
Nemáte tip o co by mohlo jít?
Nemůže být poškozen jen hlavní vypínač?
Děkuji
Dobrý den, kotel odzkoušen,zatím spokojenost, pouze otázku, pokud bych chtěl vyzkoušet zaměnit palivo, myslím z pelet na ořech, je třeba nasypku vyprázdnit, nebo mohu za provozu zaměnit?
RB Rudolf Blatnický @rudolf.blatnicky643Pokud použijete hnědé uhlí ořech 2 můžete přejít plynule. Až do kotle doputuje uhlí tak otevřete na maximum klapku na ventilátoru. Na pelety by měla být přivřená na zhruba dvě a půl škvíry.
P.Trčka Honeywell T3R Y3H710RF0072 nebo HoneywellT3R Y3C710RFEU,děkuji.
RB Rudolf Blatnický @rudolf.blatnicky643Předpokládám, že ta změť znaku na konci bude označení výrobní dávky. Termostaty budou shodné.
Dobrý den p.Trčka.Chci jsi dokoupit bezdrátový termostat. Měl jsem nabídku na značku Salus RT310i a vy jste mě doporučil HoneywellT3R.Co je lepší?
RB Rudolf Blatnický @rudolf.blatnicky643Pro kotel licotherm je výrobcem jednoznačně doporučená značka Honeywell. Tento termostat pracuje v 10 minutových cyklech na základě kterých dokáže kotel přesně vypočíst teplotu topné vody tak, aby teplota vzduchu v místnosti ne kolísala.
Již jsem se jednou ptal na výpadek proudu při topení kusovým dřevem,že třeba otevřít manuálně ventil. Co by se mohlo stát, pokud bych se vzdálil a nebyl nikdo po ruce a i v případě aut.provozu?
RB Rudolf Blatnický @rudolf.blatnicky643Asi byste si měl pane Rudolfe pročíst toto forum, návod ke svému kotli a také trošku více používat tu kulatou věc co máte na krku ;-)
V případě výpadku el. proudu v aut. režimu přestává šnek podávat palivo a ventilátor se zastaví, takže kotel vyhasne během několika hodin.
Je zde ale určité nebezpečí, že palivo - nejčastěji pelety prohoří do násypky. Naštěstí je prakticky každý automat vybaven havarijním has. zařízením, které vodou zaplaví spodní část násypky resp. podavač se šnekem a k požáru nedojde.
Je možné v Licothermu24Bio spalovat i ořech?
RB Rudolf Blatnický @rudolf.blatnicky643Technicky je možné spalovat jakékoliv granulované palivo pod 25 mm průměru. Tedy hnědé i černé uhlí, pelety, agropelety. Koks kotel nezvládne, protože je příliš tvrdý a zasekne šnek.
Certifikace je ale provedena pouze pro pelety, takže pokud máte kotel na dotace měl by jste se uhlí vyhnout z důvodu možné kontroly.
Děkuji
Jak mám postupovat při čištění kotle, pokud je v plném provozu?
RB Rudolf Blatnický @rudolf.blatnicky643Běžná údržba lze provést i za provozu kotle. Vypněte hlavní vypínač a otevřete horní a střední dvířka kotle. Po pár minutách kotel vychladne, a v dobré rukavici lze vyjmout turbulátory. Kartáčem projedete výměník, pohrablem zatlačte prach ze šamotů dozadu až spadne, a na závěr spláchněte pákou zadní sběrač. Vysypte popelník . Nezapomeňte kotel po skončení operace znovu zapnout.
Roční údržba po skončení sezóny je už náročnější. Provádí se na studeném kotli.
Je třeba osekat napečenec v retortě, a vyčistit hlavu hořáku. (okýnko dole pod hořákem uvnitř kotle)
Mohl by jste mi prosím poradit, jak postupovat v případě výpadku proudu při topení kusovým dřevem
RB Rudolf Blatnický @rudolf.blatnicky643Při výpadku proudu se ventilátor zastaví a pokud máte zavřené dvířka kotle jak bylo doporučeno, hoření se utlumí. To Vám dá čas zareagovat a dojít do kotelny a ručně otevřít 4-cestný ventil. Voda by měla samotížně proudit přes čerpadla a zajistit tak dostatečné chlazení kotle.
To vše za předpokladu že máte kotel správně zapojen podle předepsaného schematu výrobce, viz: http://potos.cz/htm/podklady/renes02.pdf
Dobrý den, mám první sezónu kotel Licotherm 24 Bio a chtěl bych si v něm příležitostně v letní sezóně přitápět kusovým dřevem.Prosil bych o radu, jak na to a co smím a nesmím udělat
RB Rudolf Blatnický @rudolf.blatnicky643Předpokládám, že rošt na dřevo máte zakoupen. Při provozu kotle s roštem otevřete na maximum klapku na ventilátoru, aby mělo dřevo dostatek vzduchu. Na regulaci kotle vypněte šnek, aby se zbytečně netočil. Násypka musí být prázdná, aby nedošlo k zahoření. Kruhový rošt nezakrývejte, ventilátor tudy dodává vzduch. Kruhovému roštu nijak nevadí že popel padá dovnitř. Doporučuji nastavit pokojový termostat na jeho maximum, aby kotel nijak netlumil. Pokud budete kotel omezovat termostatem, tak dojde k zadehtování výmeníku.
Teplotu v domě regulujte množstvím přiloženého dřeva.
Nikdy neotvírejte spodní dvířka! Hoření musí být regulováno ventilátorem, jinak hrozí přehřátí kotle a poškození kotlové regulace.
Je možné v kotli AM 26 Carbo 2 spalovat štěpku? Topím ořechem 2 , do volné mezery mezi šamoty vkládám kusové dřevo. Zjišťuji,zda někdo zkoušel nebo má informace, zda lze spalovat odpad ze Zahrady ve formě Šťepky.
CR cafe racer @cafe.racerV kotlích se šnekovým dopravníkem Štěpku spalovat nelze. Dřevo je vláčné a šnek se do něj zakousne a zastaví. Na rozdíl od uhlí a pelet které jsou křehké a v případě problému je šnek dokáže přelomit. V kotli licotherm můžete Štěpku teoreticky spalovat na litinovém roštu který je určen na dřevo a přikládat třeba lopatou. Není to ovšem pohodlné, vzhledem k nízké výhřevnosti štěpky a nutnosti častého přikládání.
Dobrý den,
rád bych se zeptal jak "správně" a nejšetrněji vypnout kotel Licotherm AM 24. Topíme peletami.
Můj názor - nechat vyhořet veškeré palivo a následně nechat kotel vyhasnout, vše při zapnutém kotli.
Děkuji za odpověď.
JB Jaroslav Brašnička @jaroslav.brasnickaNejsem majitel takového kotle, ale vypnul bych automatické řízení a ručním ovládáním podavače bych žhavinu vytlačil a seškrábnul.
Schválně, co poradí pan Trčka.
Dobrý den, vlastním Licotherm Am24 z roku 2010. Dneska jsem přišel ke kotli a byl zhasnutý displej, ale hlavní kontrolka svítila, čerpadlo nešlo, ale ADEX vše v pořádku, kotel vyhasnul. Vypnul jsem kotel a přepnul na elektriku. Ale ještě předtím jsem znovu zkusil zapnout hlavní vypínač na kotli a displej se rozsvítil. Znovu jsem tedy zatopil, vše fungovalo, systém se natopil a asi za hodinu opět zhaslý displej. Vypnu kotel na deset minut, zapnu a displej se zase rozsvítil a za hodinu zhasne. Takto to dělá pravidelně. Žádné překročení teploty, zkrátka nic co by mi dávalo smysl a možnou příčinu, vše funguje a kontrolky svítí jak mají. Jen při zapnutí displeje svítila na chvíli první horní červená kontrolka pro překročení kotlové teploty, ale pak zhasla.
Dobry den, vi nekdo jak vymenit podavaci šnek? V navodu jsem to nenasel.Dekuji Kotel Licotherm AM24 hořák Ling 25
MK Marek Král @marek.kralZkuste najít v tomto tematu pomocí Ctrl+F .. a slovíčka "šnek" - bylo již několikrát diskutováno.
Takže jen stručně - zdemontuje elmotor s převodovkou a potom domeček ložiska, šnek následně vytáhnete. Při objednávání nového sdělte přesný název kotle a rok výroby kotle. Další případně upřesní zakladatel tematu.
Dobrý den, pane trčko, obracím se na Vás s prosbou o radu. Před lety jste mi instaloval kotel Licotherm 24, letos mi začal unikatolej z hydrauliky (pánové tady mě poučili :-)). Byla to malá loužička o průměru asi 10 cm. V posledním měsíci se už tak neděje a já nevím, jestli to není proto, že olej už vytekl.
Prosím, poradíte mi odborníka na servis? Děkuji. fryčková
ZH Zorka Horká @zorka.horkaOlej uniká přetlakovým ventilem při přehřívání převodovky.
Olejová náplň je maximální u nové převodovky, a během času, jak začíná převodovka stárnout a drhnout, postupně uniká ventilem.
Olej se nijak nedoplňuje.
Pokud začne převodovka vydávat podivné skřípavé zvuky, je načase přemýšlet o její výměně.
Tyto náhradní díly držíme skladem, takže není problém poslat do 48 hodin.
Můžete tedy topit klidně dál, a až se převodovka zastaví úplně, provedeme bezodkladně výměnu.
Servis Vám v tomto případě nepomůže, protože nikdo kromě výrobce převodovky není schopen ji opravit.
Dobrý den.
Jsem zde dnes poprvé. tak se omlouvám za některé případné nedostatky. Ve 2. generačním rodinném domku o výměře cca 250 m2 jsme si v roce 2019 koupili kotel AM LICOTHERM 26 Combi. Loňskou sezónu jsme topili hnědým pytlovaným uhlím se spotřebou za zimní sezónu 7540 kg. Pro letošní rok jsme se rozhodli, že budeme topit peletami A1. V měsíci září jsme nakoupili pelety od firmy RIDEPAL (3 palety) a nyní topíme peletami od firmy Waldera ( 3 palety). Od 26.9.2020 do dnešního dne jsme protopili 311 pytlů = 4665kg pelet.
V současné době protopíme denně 4 - 6 pytlů pelet, což je 60 - 90 kg.
Zarazilo mě, že v diskusním fóru jsou lidé, kteří uvádí, že spotřebují
jeden pytel denně. Zajímal by mě Váš názor jako odborníka na tento stav. Zasílám nastavení našeho kotle:
Doba chodu šneku = 10; Prodleva chodu šneku = 40; Ventilátor = 70; UT=25; Hystereze Hy = 3; Provozní teplota PT = 80. Teplotu v místnostech mám nastavenou od 22 - do 24°C termostatickými hlavicemi. Tepelná ztráta domu je 19 kW.
Děkuji za odpověď.
JB Jaroslav Brašnička @jaroslav.brasnickaTepelná ztráta 19 kW je poměrně vysoká.
Tomu bude odpovídat zvýšená spotřeba paliva.
Množství, které uvádíte, je ovšem vysoce nadprůměrné.
Kotel jede pravděpodobně nonstop aby utáhl požadavky na topení.
Hodně záleží také na ohřevu TUV.
Pokud s kotlem ohříváte bojler pro 4 lidi, vezme si běžně tunu paliva za 6 měsíců zimní sezóny. Jestliže ale ohříváte vodu pro 8 lidí, bude spotřeba dvojnásobná.
Nastavení kotle máte OK.
Pokud jsou pelety dobře spálené a v popelníku máte pouze prach, kotel pracuje správně.
Jsou-li tam pelety nespálené, nebo kotel silně dehtuje, bude nějaký problém se vzduchem.
Licotherm na pelety by mělo stačit čistit jednou měsíčně.
Dobrý den,letos topím mosteckým uhlím a kotel se víc zanáší, nastaveno mám 10/50 ventilátor 3 škvíry 70%. Lze upravením některých parametrů docílit toho, aby se kotel méně zanášel?
Děkuji Jiří Švarc
JŠ JIŘÍ ŠVARC @jiri.svarc297Zdravím všechny diskutujicí, topím v Carbu 2 už pátým rokem, ale letos to mostecké uhlí dělá spoustu popela, ve kterém se vytváří škvarky a popílkem se ve větším množství zanáši vnitřek kotle. Kvalita uhlí poslední rok podle mne je nejhorší, nehledě na to že i spotřeba je větší.
Dobrý den pane Trčko. Měl bych takový všeobecnější dotaz. Kolik by nělo být podání za jednu hodinu u kotle s výkonem cca 20kW.Podíl doby podání a pauzy šneku si již spočítám podle dodávky šneku a vzduch si přizpůsobím podle vyhořívání. Ještě, kolik by mělo být podání a profuků v době útlumu. Děkuji za sdělení.
JD Jaroslav Dítě @jaroslav.ditePodávání paliva je určeno rychlostí převodovky a typem šneku.
U každého výrobce je toto jiné.
Pro AM Licotherm platí doporučené nastavení zde:
V tabulce si vyberete požadovaný výkon kotle, a parametry nastavíte dle tabulky.
Počet profuků v době útlumu si řeší kotel sám dle interního programu. Nelze nastavit.
Dobrý den,
mám starší AM24 Licotherm (cca z roku 2009). Je vybavený hlídáním teploty vratky a 1000 l AKU nádrží včetně regulace. Topil jsem uhlím. Je čím dál tím dražší (letos >400 Kč/q). Koupil jsem tedy rošt a začal topit na jaře a na podzim dřevem. Mám dotaz, zda se dá na tento kotel nad retortu koupit nebo udělat něco jako deflektor na vzduch, který by jej přibližně rovnoměrně rozděloval na celý rošt. Uprostřed roštu dřevo shoří hned, takže vzduch fouká skrz rošt rovnou do trubkovnice (ztráty) a dřevo po stranách hoří pomalu.
Pootevření dvířek je super, ale musí se to hlídat (omylem se mi mezi smrk připletlo borové poleno a z kotle se stal vulkán). Není na tento kotel k dostání mechanický přivírač dvířek, ovládaný teplotou?
Časem přejdu na pelety, ale dřeva mám velké zásoby.
Uvítal bych i doporučení na nastavení kotle (kotlová teplota, ventilátor, hystereze, kolik štěrbin na ventilátoru)
Děkuji předem za radu/doporučení
J.Ř.
Dobrý den,
Mám dotaz, používám automat am licotherm 24 druhým rokem a přešli jsme na pelety. Od té doby mám problém nebo možná jen subjektivní pocit. Když PT přepne kotel do letního režimu například na noc, pelety postupně v horaku vyhori a nejsou tam ani vidět, mám strach ze mi to prohori do sneku a zásobníku. Klapku jsem po vašich radách privrel přesně jak radite. Je to pouze můj subjektivní pocit ? Nebo k tomu muže dojít
Otáčky vent mám 100%, dobeh 40 sec a 40 min tu poslední možnost, podávání mám v poměru 10/40
Děkuji za reakci
JB Jarda Brašna @jarda.brasnaZdravím,
pro srovnání s naší instalací...
10/40 je nastavení kotle které podle mě neodpovídá aktuálním teplotám, pokud nevytápíte penzion. ale regulace to utáhne. Obecně má kotel nejvýšší efektivitu pokud je co nejméně v útlumech.
Otáčky 100%: My máme starší regulátor, kde jsou otáčky v indexech 3...8. 100% otáčky jsou pro maximání výkon 45kW. Obíráte se o efektivní přenos tepla do výměníku, podle mě vyhulíte vzduchem teplotu spalin na maximum a ty pak díky předimenzovanému nastavení podavače velice rády prohořívají.
Doba útumu 40 minut: A to je vyloženě špatně, 40 minut byste si mohl snad dovolit pouze pokud byste měl regulátor tahu komínu, ideálně navržený komín a přiškrcený přívod vzduchu na 1-2 škvíry. Tento parametr bude nejkritičtější pro prohořívání a změňte jej na 20 minut. Doporučuji přečíst návod. I v návodu máte napsáno, že max 25minut pro peletky. Je to tam ještě tučným písmem.
Zdravím,
jako každý rok, kdy jsme otroky cenové politiky prodejců pelet řeším jestli nepřejít zpět na uhlí. Máte někdo zkušenosti s konkrétní značkou pytlovaného uhlí na kotli AM24 ideálně při přechodu z pelet ? Kdysi v začátcích provozu kotle (-12 let) jsme topili volně loženým hnědouhelným ořech 2 a hmotnostní spotřeba byla cca 20% pod peletkama. Vím, že kotel je určen pouze pro hnědé uhlí, ale zkoušel někdo uhlí černé ? Jen by mě zajímal důvod proč jej není možné oficiálně použít a jak by se kotel choval.
LD Lukáš Dziadkowiec @lukas.dziadkowiecDo každého kotle by se mělo sypat jen palivo které je pro daný typ kotle schváleno, ty pelety si nechali výrobci kotlů schválit aby šel kotel použít pro kotlíkovou dotaci kdy už tam nesmělo být uhlí a kotle by byly neprodejné. Pro spalováni pelet ale není jak jste sám poznal retortový hořák ideální. Pelety se napíkají a hrozí prohoření. V kotli bude hořet i černé, ale má skoro 2x větší výhřevnost a tak nevím jak to bude kotel snášet. A jestli dojde na revize kotlů tak bude zjištěno že topíte neschváleným palivem a že kotel potom nesplňuje ET.
Dobrý den,
jsem novým provozovatelem kotle AM 15 Licotherm BIO s regulací ADEX RENES 02, který je v provozu dohromady teprve 4 měsíce.
Chtěl bych se zeptat na dva problémy, které s kotlem řeším:
Od začátku se potýkáme s problémem prohořívání pelet do kolena šnekového dopravníku kde se tvoří napečenec, který je nutné v horizontu jednoho měsíce vysekat majzlíkem. Po posledním servisu od technika Agromechaniky, kdy nám nainstaloval regulátor komínového tahu se zdá, že se prohořívání zlepšilo, ale neměl jsem zatím možnost to přesně vypozorovat. Používáme certifikované pelety ENplus A1 od Zdeňka Kuldy. Dočetl jsem se v tomto vláknu, že tento napečenec se obvykle odsekává jednou ročně, pokud je kotel dobře nastaven a že to způsobují minerály v nekvalitních peletách s příměsí kůry, což by neměl být náš případ, protože stejné pelety používá například kolega, který má kotel s automatickým systémem zapalování, který vyžaduje kvalitní pelety. Pokud by nepomohl regulátor komínového tahu, jaký je možný další postup ve správném seřízení kotle?
Dále jsem se chtěl zeptat:
Kotel jsem před zimou řádně vyčistil, včetně vysekání napečence v kolenu šnekového dopravníku a dva dny kotel běžel na zkušební provoz bez problému. Po vypnutí kotle jsme otevřel dvířka kotle, aby dobře vyhasl. Po asi 4 hodinách jsem dvířka zavřel. Když jsem se chystal další dny opět zatopit zjistil jsem, že pelty prohořely daleko do šnekového dopravníku. Aktuálně dopravník vydává skřípavé zvuky při podávání pelet. Nechal jsem proto šnekový dopravník cca 2 minuty běžet, aby se pročistil. Skřípání se zlepšilo, ale zatím zcela nezmizelo. K tomu se CHVÍLEMA zdá, že dopravník má co dělat aby to utáhl. Kladu si otázku zda je to tím, že je v dopravníku něco ucpané (zapečené), nebo tím, že dopravník není například konstruovaný na stálý chod po dobu 2 minut. Mohl byste mi prosím poradit. Je potřeba nějaká údržba šnekového dopravníku? Vzhledem k malé kotelně a navezenému palivu v kotelně by to pro mě bylo aktuálně docela nepříjemné. Jsem v tomto absolutní začátečník. Děkuji za případné rady a doporučení.
VT Vladimír Tomášek @vladimir.tomasek0121) Jestli to správně chápu, tak používáte kotel přes léto k ohřevu vody v bojleru? Potom je jasné, že pelety zahořívají hluboko do retorty.
Kotel běží pod svůj minimální výkon a žádným nastavením tomu nezabráníte. V letním režimu je lepší bojler ohřívat klasicky elektřinou.
Vyhnete se tak nadměrné tvorbě napečenců.
Napečence se tvoří i při použití kvalitních pelet. Čím nižší výkon kotle, tím více napečenců.
V zimě, kdy bude kotel provozován na standardní výkon, se napečenec bude tvořit jen minimálně.
Ohřev kotlem se využívá v provozech, kde je velký odběr vody i přes léto. Např. penziony.
2) Vypnutí kotle NENÍ MOŽNÉ PROVÁDĚT TLAČÍTKEM!!!
Pokud kotel za provozu vypnete, je to jako by jste způsobil výpadek proudu. Palivo zahoří do šnekovnice a ta se posléze zaplaví vodou z pojistého zásobníčku který by jste měl mít umístěn na násypce a připojen hadičkou ke šneku.
Nečistoty vzniklé hořením potom způsobují nelibé zvuky při provozu šnekovnice.
Pokud chcete kotel odstavit krátkodobě, zeslabte si pokojový termostat a kotel nechce zapnutý.
Pokud chcete kotel odstavit dlouhodobě, jednoduše přestaňte přikládat a nechte kotel ať se vypne sám.
Nouzové odstavení kotle lze provést vypnutím, ale s tím že musíte poctivě vyhrabat palivo z retorty, aby nedošlo k jeho zahoření do šneku.
Pokud skřípavé zvuky nezmizí po pár hodinách samy, budete muset vyjmout šnek a vyčistit nerezovou vodící trubku od zbytků popela.
Šnek vyjmete povolením 4 velkých matic které jej drží na těle hořáku. Není třeba sundávat motor ani převodovku, ty drží na nosiči spolu se šnekem.
Nastavení kotle:
Zde si podle tabulky zkontrolujte, že máte správně nastavenu regulaci kotle:
Dobrý den.
Od roku 2007 provozuji kotel Licotherm AM24 s ekvitermí regulací Adex comfort. Před nedávnem jsem musel nechat vyměnit bojler na TUV zapojený bez samostaného nabíjecího čerpadla do primárního okruhu kotle . Topenářská firma mi dodala nový svislý kombinovaný 160l bojler KDR Dražice typ OKC. Bojler ale nemá druhý termostat pro ovládání nabíjení bojleru mimo hlavní topnou sezonu a ani tam pro něj není místo. Je tam jen společná jímka pro umístění čidla.
Na původním bojleru byly dva termostaty. Jeden byl zapojen do Adexu.
Jak to nejlépe vyřešit? Na stránkách KTR s.r.o jsem nalezl Adex TTUV. Je sice trochu dražší než obyčejné termostaty se spínacím kontaktem ale lze nastavit větší hysterezi a nemusel bych řešit problém kam přídavný termostat bezpečně umístnit.
Ptám se co je z hlediska spotřeby paliva lepší ve spojení s kotlem Licotherm. Pokud ADEX TTUV, tak jakou hysterezi by jste doporučil nastavit. Děkuji mnohokrát za názor.
Radek Mojžíš
RM Radek Mojžíš @radek.mojzis528Máte dvě možnosti jak věc řešit.
1) Svorky pokojového termostatu v kotli propojit klemou. (zkratovat je kusem drátu). Nyní Vám na svorky vede kabel z ADEXU Comfort, ten tedy odpojíte. Kotel pak bude udržovat v kotlovém okruhu trvale teplotu kterou si nastavíte parametrem PT přímo na kotli. Bojler bude nabíjen trvale na tuto teplotu.
2) Koupit ADEX TTUV jehož čidlo přidáte do jímky bojleru. (vejde tam spolu s hlavním dražickým čidlem).
TTUV propojíte s Comfortem a nastavíte požadovanou teplotu bojleru, a hysterezi spínaní čerapdla.
V režimu kdy netopí kotel do radiátorů pak bude bojler nabíjen na nastavenou teplotu.
V režimu kdy kotel topí do radiátorů bude mít bojler teplotu kotle.
Obě varianty jsou OK a pracují bez problémů.
Hystereze pro bojler se nastavuje většinou na 8 až 12 °C.
Dobrý den, vlastním kotel Licotherm 26 CARBO 2, a zjistil jsem, že na pravé straně hořáku se uhlí méně spaluje, jakoby tam nebyl dostatečný přísun vzduchu. A dále se mě zdá, že tam to uhlí vychází dost nadrcené. Rošt drží, ten by neměl mít potřebu přetmelit. A směšovač mám vyčištěný.
MČ Miroslav Částka @miroslav.castka793Špatné spalování je téměř vždy způsobeno nedostatečným přístupem čerstvého vzduchu. Do kotelny musíte mít zajištěn přístup čerstvého vzduchu otvorem nejméně 10 x 10 cm. Kotel Carbo dvě by měl mít instalovánu nerezovou hadici z hořáku do keramiky. Kvůli tomu potřebuje výrazně vyšší přísun vzduchu než jiné kotle typu licotherm.
Zkontrolujte proto že máte otevřeno klapku na maximum a také že nastavení ventilátoru na regulaci kotle je na maximum. Důležitý je také odvod spalin. Pokud máte například ucpaný výměník kotle zadní sběrač nebo rouru do komína nemůže vzduch kotlem volně procházet.
Nadrcené uhlí nadrobno nebo na prach by znamenalo poškozenou šnekovnici. Pokud by však byla poškozena šnekovnice poznal byste to s jistotou. Pokud se Vám pouze zdá že je uhlí nadrceno pravděpodobně v tom problém nebude.
Dobrý den,
mám Licothem AM24 s tímto regulátorem:
http://fii.cz/sbcng
a měl bych jednoduchou otázku jejíž odpověď předpokládám, ale snad se pletu :) Obsahuje regulátor nějaký skryty (v manuálu nepopsaný) režim jak nuceně zapnout oběhové čerpadlo aniž by změřené provozní podmínky vynutili jeho zapnutí ? Každou topnou sezónu řeším zaseklé oběhové čerpadlo. Kotel nemá žádný letní režim, ani manuální. Externí regulátor 4-cestného ventilu jednou za čas servo projede, ale to, že musím oběhové čerpadlo každý rok rozebírat mě začíná vadit. Řešit to přidáním extra přepínače se mě příliš nechce.
Dekuji za odpověď.
Dobrý den. Manžel se ptá: Licotherm AM 26, jak prosím vypnout letní režim? Běží chvíli na letní režim pak zase normálně, pak zase letní režim. Nikde nemůžeme dohledat jak na to. Máme termostat, ale ani tam to nemohou najít. Máme ho chvíli. Děkuji moc za radu !!
ZP Zdeňka Petříková @zdenka.petrikovaKotel se mezi režimy přepíná sám.
Když dá pokojový termostat pokyn k topení, přepne se kotel do zimního režimu.
Pokud pokojový termostat nesepne déle než 15 minut, začne se odpočítávat doběh (nastavený na regulaci kotle) a po něm se kotel přepne do režimu léto.
Pro Vás je podstatné že kotel ovládáte pokojovým termostatem, a že máte doma teplotu jakou požadujete.
V jakém režimu se kotel nachází není důležité.
Tyto informace jsou hlavně pro servisní techniky, kteří podle toho dokážou identifikovat případnou závadu.
Dobrý den, pane Trčka,
obracím se na Vás s dotazem. Mám doma cca 4 roky starý Licotherm AM15, funguje bezproblémově, topím většinou uhlím (ořech2) nebo peletami.
Mám však velkou zásobu dřeva a zjistil jsem, že se v tomto kotli dá topit také dřevem. Poradil byste mi jak to udělat? Případně plusy a mínusy tohoto řešení.
U kotle mám 4 cestný ventil.
Chápu, že při topením dřevem odpadává schopnost kotle si automaticky regulovat teplotu (zavírání a otvírání 4 cestného ventilu) a může tak snadno dojít k přetápění kotle.
Z internetu jsem zjistil, že by měl existovat jakýsi dodatečný rošt na topení dřevem, ale nejsem si jist jak by to fungovalo. Nyní je nad retortou dvojice šamotových "cihel", ale neumím si představit jak by se dalo nějak rozumně pod ně přikládat dřevo - s ohledem na prostor.
Díky moc za radu
Rostislav Chalupa
RC Rostislav Chalupa @rostislav.chalupaPředpokládám že máte 4-cestný ventil řízený regulátorem kotle (RENES).
Tato regulace bude fungovat také při topení dřevem.
Nejdříve bude nutno zakoupit rošt na dřevo.
Ceník zde: http://potos.cz/htm/cenik/cenik_JTPOTOS3…
Vyjměte z kotle oba šamoty.
Na podložky na kterých stojí nyní šamot umístěte rošt.
Naložte kotel dřevem a zapalte.
Regulace kotle musí být zapnuta.
Všechna dvířka zavřena.
Ventilátor v režimu AUT, a klapka na něm naplno otevřená.
Šnek přepněte do režimu VYP (aby zbytečně naprázdno netočil)
Pokud chcete zamezit zbytečnému dehtování kotle, nastavte pokojový termostat manuálně na maximální možnou teplotu. Přikládejte do kotle s rozvahou, aby jste doma neměl horko.
Budete -li tlumit kotel přes pokojový termostat, regulace si s tím poradí ale za cenu zvýšeného usazování dehtu ve výměníku kotle.
Do kotle AM 15 vejde poleno max 35 cm.
Do AM 24 a 42 potom 55 cm.
Teplotu
od minuleho tydne se kotel chova divne.
Jak uz jsem tu nekde psal tak topim cely rok. V lete pro ohrivani vody.
Zhruba minuly tyden jsem zjistil ze mi kotel udrzuje teplotu jen kolem 60 stupnu a nebo i mene.
Momentalne tak 52-55. To nikdy nedelal.Ani voda neni tolik nahrata v bojleru.
Kotlovka je nastavena stale stejne na 75...?
Nevi nekdo v cem by mohl byt problem?
LK Lubomír Kindl @lubomir.kindlS největší pravděpodobností máte ucpanou retortu napečencem.
Motor se přehřívá a šnek nepodává dostatek paliva.
Proto kotel ztrácí výkon.
Musíte vyhasnout kotel, a napečenec vysekat majzlíkem.
Pokud to nebude napečenec, bude pravděpodobně vadné některé čidlo.
Přeji dobrý den. Pane Trčko, chtěl bych se zeptat, zde je možné řídit ADEX Numira 5.1 termostatem PT22 (komunikace ON-OFF). U stručného popisu je regulátor Honeywell (CM signál). Byl jsem pozván ke kotli a závada bude spočívat ve spolupráci s tímto regulátorem. Ještě, jakou by měla mít hodnotu čidla u Adexu (zemní odpor a typ čidel). Děkuji za odpověď.
JD Jaroslav Dítě @jaroslav.diteMůžete použít libovolný termostat s tím, že pokud to nebude Honeywell, nebude vypočítána teplota topné vody. Místo toho bude regulátor při sepnutém termostatu topit plným výkonem kotle, a při vypnutém zastaví do 15 minut čerpadlo a topení ustane. Tepelná pohoda bude tedy nižší.
Teplotní čidla jsou odporová, lineární, s odporem 2000Ω při 25°C, 2900 Ω při 80°C.
V případě potřeby můžeme náhradní čidla zaslat v obálce, platba převodem po dodání. (neplatíte balík ani dobírku)
Cena čidel je 155 ,- kč bez DPH / kus
Dobrý den pane Trčko.
Chtěl bych se ještě zeptat na situaci, kdy je použito pouze venkovní čidlo, tedy ekvitermní regulace bez vnitřního termostatu. Pochopil jsem to tak, že poměr vnitřní a venkovní teplota se nastavuje zkusmo na knoflících min a max. Pak podle hodnoty venkovní teploty je seřizována vnitřní teplota na vypočtenou hodnotu mezi těmito dvěma krajními hodnotami. Jak je tento způsob ovládání po "vychytání" přesný? Nebo to funguje jinak? Děkuji za odpověď.
JD Jaroslav Dítě @jaroslav.diteAno, popisujete to správně.
Konkrétní křivky jak venkovní čidlo připojené k regulaci Adex Comfort R pracuje, najdete na stranách 32 a 33 zde:
http://potos.cz/htm/navody/Navod%20CR11_…
Osobně dávám přednost regulaci termostatem. Čidlo je vhodné pouze pro objekty s více bytovými jednotkami na jednom topném okruhu, kde není možné pokojový termostat umístit. (více rodin v bytovém domě, panelák, výrobní hala, atp.)
Dobrý den pane Trčko. Měl bych ještě jeden dotaz. Jaké má být venkovní čidlo pro ekviterm. Musí být přímo od ADEXu, nebo nějaké jiné. Pkud může být jiné, tak s jakým termistorem jeto NTC, nebo PT a s jakým zemním odporem. Děkuji za odpověď. Pro záruku bode zřesmě nejvhodnější originál. Že ano.
Dobrý den pane Trčko. Existuje bezdrátový řídící termostat (ne On Off), který by komunikoval s ADEX Komfort R? Měl by řídit jeden topný okruh s odběrem z akumulační nádrže.
Předem děkji za odpověď
JD Jaroslav Dítě @jaroslav.diteAby mohl Adex Comfort R přesně počítat teplotu topné vody, potřebuje k sobě termostat Honeywell.
Z bezdrátových verzí máte dvě možnosti.
Výběhový model jehož výroba již skončila, ale stále se dá koupit, je HONEYWELL RF 727
V současné době bych doporučil koupit novější model HONEYWELL T3R.
V základním nastavení se chová stejně jako ten původní, ale v servisním režimu lze aktivovat další funkce. (optimalizace)
Popis této funkce najdete také v diskuzi o jeden dotaz níže.
Vlákno "Miroslav Žídek
Datum: 23.02.2020 14:43"
Zdravím,
namontoval jsem konečně bezdrátový termostat Honeywell T3R (našel jsem si nejhorší dobu - venku 11°, takže ověření funkce skoro nemožné - doma je teplo). Při pročítání manuálu jsem narazil na nastavení v servisním menu: Optimalizace (optimální zapnutí/vypnutí a opožděný start). Opožděný start je jasný. Optimální zapnutí a vypnutí jsou defaultně vypnuté. Může to být ve spojení s Renes 01 zapnuté? Renes-01 na základě času mezi spínáním dělá něco podobné (upravuje topnou teplotu). Aby to spolu nekolidovalo. Není nic horší než regulace překombinovat :) Díky za info.
------------------
Optimální zapnutí: termostat se učí, jak dlouho trvá topnému systému dosáhnout naprogramované teploty. Termostat spíná ovládané zařízení s předstihem, aby v naprogramovaný čas již bylo dosaženo žádané teploty.
Optimální vypnutí: šetří energii a peníze tím, že dojde k vypnutí o trochu dříve, než je naprogramovaný čas. Pokud je dům již vytopen na požadovanou teplotu, nebude mít toto vypnutí vliv na teplotu v místnosti.
Opožděný start: šetří energii mírným zpožděním zahájení vytápění v závislosti na rozdílu mezi naprogramovanou teplotou a skutečnou teplotou v místnosti
MŽ Miroslav Žídek @miroslav.zidekRenes upravuje teplotu topné vody právě dle údajů z termostatu, takže já bych chytré funkce nechal zapnuté.
Dobrý den,mam kotel Carbo 26 starý 3 roky, rád bych se zeptal ,jakou životnost má podávací šnek,topím uhlím. A ještě by se zeptal jak dlouho vydrží uhlíky elektromotoru ventilátoru. Děkuji za odpověd.
DJ David Janda @david.janda121Životnost šnekovnice je různá. Při používání suchého paliva vydrží po celou životnost kotle. Pokud ale budete přikládat uhlí vlhké nebo jej budete nechávat v šnekovnici i přes léto kdy netopíte, dojde k uvolnění kyselin které šnek zničí během několika sezon.
Životnost ventilátoru by měla být déle než 20 let tedy po celou životnost kotle.
Ventilátory nejčastěji odcházejí pokud musí pracovat ve velmi prašném prostředí. Například Pokud přikládáte uhlí do kotle takovým způsobem že vám padá pod kotel a dostává se do štěrbin ve ventilátoru.
Dobrý den pane Trčka mám dotaz ohledně případného výpadku elektřiny u těchto kotlu. Pokud nemám záložní zdroj tak jak zabráním přetočení kotle pokud to trvá déle než hodinu. Kotel je řízen regulací adex. Předem děkuji za info
MJ Monika Jírovcová @monika.jirovcovaPokud je tah komínu do 20 pascal, tak kotel bez elektřiny po cca 8 hodinách sám vyhasne.
Je-li tah komínu vyšší, nebo pokud nemáte dobře utěsněno víko zásobníku, může se stát že palivo zahoří po násypku a bude zaplaveno vodou z pojistné nádobky.
Máte-li obavu, že toto může nastat, vyhrňte při výpadku elektřiny palivo z retorty hrablem. Nesmí tam zůstat nic žhavého, aby palivo nemohlo prohořívat.
Po nahození elektřiny kotel normálně znovu roztopíte.
mam doma uz 7 let AM24
Puvodne se v nem topilo peletkami ale vzhledem k cene uz par let jen uhlim.
Na zacatku se o nej staral tchan ale ten uz nezije.
Ted bych potreboval nejakou dobu topit peletkami...lze to jen pouzitim jineho topiva?
Nebo se musi jeste neco prenastavit?
Matne si vzpominam ze se neco prenastavilo aby se peletky nespekaly?
Nebo je to hloupost?
Taky jsem se zacetl do temat okolo Licothermu a mam par nejasnosti.
Resi se otevreni klapky...to je co?Kde se nachazi?
Nekdo resil i vzdalenost mezi samoty. Je dobre je mit u sebe nebo je dobra mezera?
Cistim otvor pod horakem...nekde se tu resilo ze je docela dobre vicko neutahovat a nechat ho volneji?
Potykam se s nerovnomernym spalenim uhli.
Ted pouzivam Bilinu2.
Na leve strane jsou velke kusy sazi.
Na prave naopak jakoby drt cerne barvy velmi horka.
Jakoby nespalene uhli
No a nakonec Jake nastavit parametry na kotli?
Jedna se o starsi rodinny dvoupodlazni dum s nezateplenou pudou.
Ztraty budou velke. Pres cely obyvak je okno.
Svetlo na chodbe je reseno luxferou na celou vysku domu.
Obytna plocha zhruba 100m
PT75/ON14/OF50/UT30/UE55/RH10/HY3/DT3/DF5
omlouvam se za dlouhy prispevek a dekuji za jakoukoliv radu
LK Lubomír Kindl @lubomir.kindlJen stručně:
- Návod zde:
http://potos.cz/htm/navody/licotherm.pdf
- klapka - clona - je na ventilátoru a lze s ní otáčet a zakrývat škvíry
- to víčko na hořáku raději utáhněte - aby přes něj nefoukal falešný vzduch
- re - nerovn. spálené uhlí ... možná je čas zkontrolovat a přetmelit rošt a nezapomente čistit také kouřovod
- z roční spotřeby paliva se dá zhruba určit jakým výkonem byste měl topit
ps: nemám váš kotel, takže rady berte jako 1. nápovědu
Zdravím pane Trčka.
Mám doma doma 11let Stary kotel licoterm 24. Vždy se o tyto záležitosti zabýval můj byvaly manžel. Ať s tím bojuji já. Proto se vás budu ptát jako laik.
Dnes mi dopoledne v pohodě fungoval kotel. Ale když jsem kolem 4 šla opět ke kotli jelikož mi byla zima byl úplně vyplý. Jen svítilo čidlo zapnuto.
Ikdyz jsem restartovala kotel nic se nedělo. Chtěl sepnout ale nešlo mu to.
Tak jsem si zatopila dřevem.
Topin hnědým uhlím ořech C2.
Děkuji za odpověď
Pane Trčka,
mám licotherm am 26 carbo 2 , topím uhlím.
Ted nehledme na dotaci...
1, Kdybych chtěl topit kusovým dřevem, je potřeba dokoupit rošt a provést nějakou upravu uvnitř kotle?
2, Kdybych chtěl topit pelatama, co to obnaší? Dá se v tomto kotli peletama topit? Neprohoři to potom zpětně do zásobniku s palivem?
Dekuji moc za odpovedi
CR cafe racer @cafe.racer1) Zakoupíte litinový rošt , cena 1600 kč bez DPH + poštovné
Před vložením roštu je třeba vyskládat všechen šamot z kotle.
Tato operace se dá provádět pouze za studena, a zabere cca 10
minut. Proto není vhodné měnit typ paliva často.
Ideálně vložíte rošt na podzim, a vyjměte jej až budete chtít přejít na uhlí a po zbytek zimy až do oteplení topte v automatu. Na jarní dotápění můžete přejít znovu na dřevo.Častou výměnou šamotu dochází k nebezpečí jeho rozbití. (je křehký)
Při topení dřevem nezapomeňte nastavit pokojový termostat na maximum, aby netlumil povoz kotle. Ten by potom mohl dehtovat.
Teplotu v místnosti při provozu na dřevo regulujete množstvím přiloženého dřeva.
Při topení dřevem používejte ventilátor, NEOTVÍREJTE ZA PROVOZU DVÍŘKA!. Šnek si můžete vypnout, aby zbytečně netočil když nemá co podávat. Regulátor kotle je zapnutý, aby mohl řídit čerpadla.
2) Provoz na pelety je stejný jako na hnědé uhlí. Paliva mají zhruba stejnou výhřevnost, takže sedí i nastavení podávání. Přecházet můžete plynule z jednoho na druhé bez změn v nastavení kotle.
Na pelety je dobré přiškrtit klapku na ventilátoru na 2,5 škvíry, aby nedocházelo k jejich odfukování do popelníku.
Dobrý den, mám v provozu týden kotel AM 15, displej regulátoru Adex Renes 01 po 10 - 15 minutách zůstane jen podsvícený bez provozních údajů, nebo jsou zobrazeny provozní údaje bez podsvícení, v další době údaje zmizí. Po vypnutí a opětovném zapnutí kotle displej opět cca na stejnou dobu ukazuje. Displej nelze jiným způsobem zobrazit. Děkuji
JK Jaroslav Korytar @jkorytarTohle vypadá na závadu displeje. Testování ve výrobě trvá kratší dobu, takže na chybu pravděpodobně nepřišli.
Protože je kotel nový, budete muset regulátor reklamovat u svého dodavatele kotle, aby vše proběhlo zdarma jako záruční oprava.
Měli by dovézt náhradní regulátor a vyměnit jej kus za kus.
Samotná výměna je na 5 minut a nemusíte ni přerušit topení.
Dobré ráno pánové, potřebuju poradit. kotel přejde do útlumu ikdyž je v domě zima 18°, nastavených je 21°. Začalo mi to dělat poslední 3 dny. Dneska ráno zase v baráku zima, na kotli 35° asi si chtěl taky trošku schrupnout, když je venku tak teplo. Když ho vypnu a zase zapnu tak se znovu rozjede ale po nějakém časem zase přestane natapet ikdyz je v domě zima.
Mám AM 24 Licotherm, topím peletami Pt 80, On 12, Of 60, Ut 60, UE 27, rH 7, HY 5 . Vytapim dvojpodlažní nezateplená dům cca 280m2, a nahrivam 150l bojler. Rozdělené na dva okruhy. Menší na bojler, velký do topení. Může být nejaky problém mezi čidlem v domě a Adexem? Dá se to nějak poznat? Nebo venkovní čidlo a čidlo na kotli? Jak zjistím jestli pracují správně? Ještě přikládám foto nastavení Adexu a jednotky v domě.
Děkuji za jakoukoliv cenou radu
AB Ami Brostik @ami.brostikAdex ukazuje studený vrat a sepnutý pok. Term.
Na kotli by měla svítit kontrolka T.
Problém bude pravděpodobně přímo na kotli.
Tipnul bych si napečenec v retortě který brání přikládání.
Ověřte tak, že zapnete šnek v ručním režimu. Pokud se za chvilku zastaví a Pelety nebudou trvale přepadávat do popelníku, je retorta ucpaná. Osekejte napečenec a zkuste znovu zatopit.
Postup najdete v návodu svého kotle.
Zdravím..máme kotel Licotherm am24 a přestal fungovat regulátor(řídící jednotka); po zapnutí se vypíná ( časově po jedné až deseti minutách) a svítí jen hlavní vypínač..
Umíte prosím poradit zda se to dá opravit nebo bude třeba vyměnit celý regulátor..?
AR Andrea Račeková @andrea.racekovaPokud regulátor jde zapnout, a vypne až po zahřátí, (tedy běží několik minut než vypne), tak se jedná o poruchu trafa které se přehřívá.
Tepelná pojistka potom vypíná celý regulátor.
Řešením je výměna trafa, což by se mělo vejít do 1000 korun, nebo koupě nového regulátoru ADEX LH-REG (cena 3064,- kč bez DPH)
Bohužel jsem nyní na dovolené, takže pokud to spěchá obraťte se přímo na výrobce regulace na čísle : 572 639 602 nebo 777 626 802
(firma KTR s.r.o.)
Dobrý den.Pane Trčka provozujji devátou sezonu kotel Licotherm AM24 zapojen dle doporučení se čtyřcestným ventiem a servopohonem,regulací Adex comfort 06 s pokojovým termostatem Auraton,bez podlahového topení.Žvažuji výmenu pokojového termostatu za lepší Honeywell T3R (vylepšený 727).Mám dotaz k otočnému přepínači Adexu,ktery je pod krytem.Nyní je v poloze jedna.Měl by být otočený do polohy do polohy 7 s novým termostaten dle příručky,nebo nechat v poloze jedna?Děkuji.
JM Josef Mareš @josef.mares852S termostatem Honeywell nastavte polohu 7.
Na poloze 1 by regulátor ignoroval cykly termostatu, a nemohl by upravovat teplotu topné vody.
Pěkný den všem,
měl bych spíše obecnější dotaz, jak s provozem kotle s adexem (4c ventil), co se týče Tmin.
Minulý rok jsem ji měl na 30-40 stupňů a v domě bylo stále pocitově teplo, protože radiátory alespoň malinko hřály.
Teď jsem si řekl, že zkusím Tmin = 0, tedy úplné "vypnutí" topení a vystydnutí radiátorů. Teplota v domě houpe asi o 1stupeň, mám jen obyčejný pokojový termostat. A pocitově je v době netopení zima.
-----------
Co na to ale kotel? Když mám Tmin=0, tak se kotel přetápí a několikrát se v "netopení" vychladí do radiátorů. Systém radiátorů samozřejmě vychladne, takže když termostat sepne, tak mi zase kotel (=teplota na dipleji) klesne třeba i na 66 stupňů (což je výstupní voda lehce pod 60) než se vzpamatuje.
Je to dobře takové výkyvy? Spotřeba? Zanášení kotle? ...
Jaké je srovnání spotřeby? Předpokládám, že by v Tmin>0 měla být větší, ale zase si říkám, že při Tmin=0 kotel musí jet dlouho než se vzpamatuje. Pak teda zase dlouho nejede.
Děkuji
Michal Kaňa
Pěkný den všem,
mám licotherm am24bio, regulaci adex, 4c ventil, 2x čerpadlo wilo, pokojový termostat, termostatické hlavice, 2 patrový nezateplený dům - dole podlahové topení (vlastní čerpadlo, 3c ventil, rozdělovač) připojeno na radiátorový okruh + radiátory pro případ nouze, nahoře radiátory.
Nedávno jsem změnil dodavatele pelet. Staré byly tmavé (pravděpodobně s kůrou, i když pán říkal, že jsou jen připečené v bubnu), nové jsou světlé ENplusA1. S nastavením, které jsem měl, mi nové pelety shořely celkem rychle a popel je spíše černý než šedý, na jaký jsem byl zvyklý.
Bohužel jsem si laborováním s nastavením toto dost rozhodil. Teď to nějak topí, ale třeba spotřeba jde ke 3 pytlům na den (i když je teď trochu mráz), což jsem neměl.
Čím bych měl začít - kotel, čerpadla, radiátory (nutno podotknout, že všechny radiátory v domě jsou plně otevřené na ventilu (přednastavení)).
Děkuji.
MK Michal Kaňa @michal.kanaAsi jste změnil nastavení podávání a větrák. Důležité si to vždy zapsat a potom něco zkoušet. Nění náhodou větrák na moc? Jak to máte nastavené? Určitě se najde někdo kdo poradí.
Zdravím Pane Trčko. Stále se peru s tím kotlem Carbo 26kw.Na kolik mám nastavit čerpadlo vtatné vody když na kotli je kotlová teplota 66 stupnů a topení 62 stupnů.Vratná se houpe kolem 50-60 stupnů.Děkuji Klimpelle.
ZK Zdeněk Klimpelle @zdenek.klimpelleUž bylo napsáno mnohokrát že nastavená teplota má být 80C, resp. jako minimum lze brát 70C.
Při 66C se neudrží vratka na přijatelné teplotě (princip regulace).
Na kotli je topná cílená 5 stupnů.Krabičku nafotím odpoledne.Děkuji Klimpelle.
Dobrý den Pane Trčko.Dnes ráno kotel opět nenatopen na kotli Letní režim a kotlová teplota 40 stupnů.Zapnul sem tlačítko v chodbě na krabičce co dává signál termostatu a kotek se dotopil.Tak jsem s toho paf.Můžete nějak poradit.Ještě jsem dal nové baterie do termostatu a nemusí se znova programovat.Děkuji Klimpelle.
ZK Zdeněk Klimpelle @zdenek.klimpelleObecně:
1) letní režim není chyba - kotel je prostě v útlumu
2) dle kap. 6.1 - jakou "teplotu cílenou" vypočetl RENES ?
3) Dům vychladl ??
4) Tlačítko na krabičce ??? Raději dejte fotku.
Zdravím.Tet momentálně kotel vypnul na64 stupnů a topení 61 stupnů a vyply obě čerpadla.Znovu zapnul a čerpadla obě běží.Klimpelle.
Zdravím..Pane Trčko mám problém.Vlastním 3 roky kotel Carbo-26kv.Mám to na termostat hannovel 707.Včera večer jak má vypínat v 21,00hod tak nevypnul .Probudíl jsem se v 01hod a kotel stále to pil.Na displeji bylo ohřev TUV.Vypnul jsem ho na off a kotel přestal topit a na displeji byl letní režim.Ráno jsem ho dal zase na automat a v15,00začal topit ale čerpadla sepla až v65 stupnů a kotel topil ze začátku na 50 stupnů a topení šlo také na 50 stupnů.Nemohl jsem natopit kotlovou teplotu až tet v 16,45 vypnul.Kotel má 74 stupnů do radiátorů 49.Je možné že by bylo vadné kotlové čidlo a jak bych to mohl vyskoušet.Zatím moc děkuji a zdravím Klimpelle.
Dobrý den,
mám tuto sezonu poprvé kotel Licotherm AM 26 combi.
Nastavení mám 6 vteřin podávání 40 vteřin pauza.
Ventilátor mám na účinnost 70, 40 sekund doběh a 30 min útlum
faktor 1, odchylka 1 stupen - moc tomu nerozumim :)
Topím ořech 2 - pytlované ridepal
Teplota kotle se pohybuje okolo 70 - 72 stupnu přitom topná voda cca 65 -67.
Vytápím dům o dvou bytových jednotkách - z toho jedna je v rekonstrukci, takže jsou radiatory pomocí termostatických hlavic cca na 2.
Zdá se mi, že spotřeba cca 30-40 kg uhlí denně je značně vysoká...nevím co je špatně. Kotel vypíná někdy i na půl hodiny.
Máme dům starý cihla plná pálená 50tky zdi, plastová okna, fasáda bez zateplení. Prosím o pomoc při nastavení tohoto kotle, nebo o nějakou radu. Chodím každé dva dny dosypávat násypku a to je venku teplo.
Jinak uhlí mi nezůstává černé a tvrdé v popelníku, ani neprohořívá jakoby dolu... vytváří popel, občas takové bíle kusy.
Fotky kdyžtak mohu dodat.
Děkuji mockrát za radu
JB Jarda Brašna @jarda.brasna1) Takže do radiátorů Vám jde horká voda 65-67C ??? Směšovací ventil tedy nemáte ??
2) Ten Ridepal je černé nebo hnědé uhlí (Bílínské nebo Mostecké ??) ??
ps: fotky uvítáme - čím více tím lépe (nezapomente na max. velikost fotky 1MB, takže foták nastavit na menší rozlišení)
Ing. Trčka se ozve patrně až k večeru nebo v pondělí
Dobrý den, uvažuji o výměně termostatu Salus(on-off), za fuzzy logic
Honeywell CM. Mám dotaz na pana Trčku, nebude kotli vadit, když bude při stejném výkonu regulací snížena teplota vody třeba na polovinu(např.ze 60°C na 30°C? Regulaci mám Rennes2, kotel Licotherm 24 bio. Mám zkušenost, že se při nižší nastavené teplotě topné vody, zvýší tvorba sazí.
SL Stanislav Landa @stanislav.landaSnížena bude pouze teplota v topném okruhu, tedy v radiátorech.
V kotlovém okruhu zůstane teplota vysoká.
Tvorba sazí se tedy nezvýší.
RENES si provozní teplotu kotle vypočítává sám, podle cyklů termostatu.
Čím déle je termostat sepnut, tím vyšší je teplota kotle.
Ovšem i tak jeho teplota nikdy neklesá pod 70°C za provozu, aby kotel netvořil saze. (např. term. je sepnut jen minutu z 10 min. cyklu)
Pokud kotel vychladne při dlouhodobém vypnutí termostatu, saze se netvoří protože nedochází k hoření.
Zdravím, máte někdo u Licotherm 24 BIO použit Honeywell evohome?
Děkuji
Dobrý den pane Trčko. Vlastním kotel Licotherm AM24, pročítal jsem tabulku nastavení výkonu - kotlovou teplotu PT uvádíte 80°C, když mi kotel montovali, nastavili teplotu 85°C s tím , že je ideální když kotel cykluje mezi 85-82°C a hlavně je důležité dodržet teplotu vratné vody 65°C. Jak to tedy vlastně je? A co se týče nastavení parametrů kotle, je to tak, že na podzim a na jaře bych měl nastavit hodnoty tak, aby byl výkon nižší, pohodlně dům vytopil a zároveň se zbytečně nepřetápěl (řekněme 11kW) a v tuhé zimě pak např. 20kW? A co máte na mysli pojmem krátký a dlouhý plamen? Díky za odpověď. Jiří Dušek
JD Jiří Dušek @jiri.dusek613Nízkoteplotní koroze:
Tento jev nastává v ocelových kotlích, kde teplota výstupní vody převyšuje teplotu vratné vody o více než 20°C.
Provozujete-li tedy kotel na 85°C, vrat musíte udržovat na 65.
Obecně stačí pro vytápění podstatně nižší teploty než 85°C, a proto můžete kotel provozovat také na nižší teplotu s tím, že patřičně upravíte hlídaní vratu.
Provozní teplotu kotle licotherm u starších regulací nastavujete ještě ručně, a dle mého názoru 80°C bohatě stačí.
U novějších regulací RENES již není možné teplotu nastavit.
Kotel si ji určuje sám podle pokynů termostatu, případně bojleru. Tato vypočtená teplota se běžně pohybuje kolem 75°C, pokud není třeba intenzivně topit.
Nastavení parametrů není třeba měnit. Kotel si s tím poradí.
Pouze pro uživatele znalé, pokud si chtějí kotel "naladit", je možné doporučit snížení výkonu při teplém počasí. Kotel potom hoří čistěji, méně padá do útlumů, a méně se zanáší prachem.
Uživatel znalý by měl vědět co dělá, a proč to dělá.
Nechcete-li se s topením zabývat, jednoduše nastavte ON = 10 a OFF = 30 a nechte kotel běžet.
Krátkým plamenem hoří např. uhlí. Toto palivo silně žhne, ale má malý podíl prchavých plynů, proto netvoří "dlouhý plamen".
Dlouhý plamen má např. peleta nebo kusové dřevo.
Aby se takový dlouhý plamen "využil", musí procházet kolem keramiky která dokáže teplo něj "pojmout" a následně sáláním vyzářit.
Zdravím Pana Trčku.Chci se zeptat zdaly se dá kotel Carbo 26 kw restartovat Tuhle jsem četl že pánovi nefoukal ventilátor a mechanik kotel restartoval a fouká mu to jako vítr.Dále jaké by jste mne poradil nastavení když jsem zateplil strop a fasádu 16 vatou.Mám celkem asi 160m vytápěné plochy.Děkuji moc Klimpelle.
ZK Zdeněk Klimpelle @zdenek.klimpelleNevím co máte na mysli restartem kotle, ale zřejmě ho jednoduše vypnul, a znovu zapnul.
To že tímto postupem něco opravilo, je nepravděpodobné.
Spíše si kotel po restartu znovu načetl pokojový termostat, který mezi tím někdo zapnul, a proto začal ventilátor foukat.
(pokud máte termostat zeslabený, ventilátor nepojede)
Co se týká výkonu kotle, tak jsem připravil tabulku, ze které si vyberte nastavení, které odpovídá ztrátám Vašeho domu.
(podle odhadovaných ztrát domu volte výkon kotle, ostatní parametry se dočtete v tabulce)
Prosim o radu. Mam am 26 carbo 2. Kdyz topim do radiatoru do cca 35 °C tak mi "škrundá v trubkach". Treba, dva dny vse v pohode a najednou se zacne prelevat voda v trubkach. Trva to +- 3 minuty a pak je zase klid. Zkousel jsem nekolikrat odvzdusnovat radiatory, dopoustet vodu do kotle.. ale dela to stale. Kdyz pritopim na vetsi teplotu tak je klid i nekolik mesicu.
Dobrý den,
budu instalovat Licotherm AM24 BIO, jaké pelety jsou obecně pro kotel vhodnější A1, nebo A2?
Děkuji za odpověď.
JV Jiří Volf @jiri.volf308Kotli je díky litinovému hořáku a nerezové vložce jedno, jaké pelety spalujete.
U pelet A2 nemáte zaručenu popelnatost pod 1 procento, takže se více nadřete s vynášením popelníku a čištěním výměníku.
Zase jsou tyto peletky levnější.
U pelet A1 EN PLUS je popelnatost kolem 0,5 procenta, takže doma vynáším popelník jednou za 2 měsíce.
Zdravím,
chtěl bych se zeptat jaký průměr těsnící sklotextilní šňůry pro dvířka AM24. Rád bych je vyměnil, jsou již celá zadehtovaná. Děkuji.
LD Lukáš Dziadkowiec @lukas.dziadkowiecPrůřez je čtvercový o straně 12 mm.
Pokud ji neseženete, tak lze objednat jako náhradní díl na info at potos.cz
Dobrý den, můj termostat má hysterezi v rozsahu 1°C nebo 0,5°C
jaké nastavení je vhodnější pro aut. kotel Licotherm a topení uhlím?
SL Stanislav Landa @stanislav.landaU termostatů Honeywell není třeba nic nastavovat, kotel je zná a pracuje správně s jejich továrním nastavením.
Pokud používáte jiný termostat než "Honeywell", nastavte hysterezi co nejmenší.
Dobrý den,
prosím Vás o radu. Mám nový termostat EMOS T15RF , který je řízen "pouze teplotou". Dočetl jsem se v návodu na Reners, že je třeba Honeywell CM (s PID regulací). Nyní nevím, zda koupit termostat Honeywell a stávající Emos prodat.
Je mezi klasickým řízením podle teploty a řízením s PID regulací tak markantní rozdíl při provozu kotle? Jakou to má výhodu?
Kotel Licotherm Combi 26, Řízení Reners 02
Děkuji za odpověďi.
Petr Bláha
PB Petr Bláha @petr.blaha575Při programování kotle, viz návod strana 11 a 12 zde:
nastavujete kromě jiného také topné křivky / přímky.
Při použití termostatu Honeywell dokáže kotel pracovat v celém rozmezí těchto křivek. To znamená, že teplota v radiátorech nekolísá, je stálá, a upravuje se zvolna podle změn pokojové teploty. Výsledkem je vysoká tepelná pohoda a pocit "tepla". Radiátory jsou udržovány trvale teplé, nikoliv však horké.
Při použití ostatních termostatů které pouze rozepnou relé po dosažení nastavené teploty, není regulátor schopen vypočíst požadovanou teplotu topné vody. Proto při sepnutém termostatu pošle do radiátorů vodu o teplotě nastavené horní křivkou, a při vypnutí termostatu teplotu nastavenou spodní křivkou.
To způspbuje kolísání teplot radiátoru, potažmo také teplotu v místnosti. Pocitově potom člověk není spokojen a nastavuje často vyšší požadovanou teplotu než je třeba, což vede ke zvýšené spotřebě paliva.
Obecně ale, pokud jste spokojen s tím jak kotelna nyní funguje, není nutné termostat měnit.
Dobrý den,
koukal jsem na nákresy kotlů AM24 a AM24 BIO.
Připadají mi konstrukčně stejné, kromě převodovky.
Proto se ptám, je možné v kotli AM24 BIO spalovat také uhlí O2?
Nebo je na to potřeba nějaká úprava?
Mám na mysli, kotel který je vyroben v roce 2018.
Předem děkuji za opdpověď.
MB Marek Bakalík @marek.bakalikKotel spaluje uhlí O2 velmi dobře, dokonce bych řekl, že všechny nové verze mají stejnou převodovku ABM. Ovšem, pokud chcete být dotován ve III. vlně kotlíkovky tak jen pelety:)
Dobrý den, uvažuji o koupi kotle Licotherm AM 42. Mám velký dům (zhruba 220 m²) ve kterém jsou 4 byty. Rád bych tímto kotlem vytápěl celý dům. Je podle vás tento kotel schopný a vhodný pro vytápění takto velkého prostoru?
V tuto chvíli má každý byt vlastní kotel na tuhá paliva.
Když nastavím teplotu vody v topení pod 55°C, začínají se na výměníku při shodném nastavení podávání a vzduchu tvořit černé saze. Zkusil jsem dát na tvrdo kotel na 75°C a zdá se, že už se saze netvoří. Vypadá to, že je lepší nastavit teplotu ručně, než nechat na regulaci. Dokonce to vypadá, že kotel méně cykluje:). Zajímal by mě názor ostatních uživatelů kotlů AM 24 BIO.(Renes 02)
SL Stanislav Landa @stanislav.landaDrtivá většina uživatelů používá k řízení kotle pokojový termostat, takže si teplotu topné vody nenastavují. Je počítána automaticky tak, aby byl zachován tepelný komfort v domě. Odpadá tak potřeba chodit do kotelny a měnit teplotu vody při změně počasí, nebo při nočním útlumu.
Vše se děje automaticky včetně výpočtu provozní teploty kotle.
Ve Vašem případě se saze začínají tvořit pravděpodobně proto, že kotel má nižší odběr tepla. (snížil jste mu teplotu topné vody ručně)
Tmavší saze jsou toho průvodním jevem.
Nuceným navýšením provozní teploty kotle mírně tvorbu sazí omezíte, ale zase za cenu tepelných ztrát do okolí. (v kotelně přes izolaci kotle)
Spíše bych doporučil snížit výkon kotle, a nechat jej aby si provozní teplotu stanovil sám.
Výkonová tabulka zde:
Dobrý den
Mám Licotherm Am 24-vytápím dvoupatrový starý dům o celkové ploše 200m2
Teplota 75c
On 10
Of 35-zima-jinak jaro-podzim 4c
A mám otázku na kolik zdířek má být otevřený větrák na pul..?!nebo naplno?!
Děkuji Házl
MH MARTIN HÁZL @martin.hazlNa pelety stačí polovina, tj 2,5 škvíry, na uhlí můžete nechat naplno.
Dobrý večer,
velmi by mě zajímalo, zda je pro vytápění vhodnější nastavení čerpadla topného okruhu na nižší či vyšší výkon. Radiátory se mi ohřejí na první i druhý stupeň. Má to nějaký vliv na spotřebu kotle??
Nebo je lepší nastavit dle výšky topné soustavy?(čerpadlo Cosmo 3 stupně+ nastavení na výšku(soudím dle údaje v metrech:)).
Děkuji
SL Stanislav Landa @stanislav.landaSpotřebu paliva rychlost čerpadla neovlivní.
Zkontrolujte si, zda Vám hřejí radiátory přibližně stejně v horní i dolní části tělesa. Pokud ano, máte rychlost čerpadla nastavenu dostatečně.
Hřeje-li vrchní část radiátoru výrazně více než spodek, jede čerpadlo příliš pomalu, a nestíhá obměňovat vodu.
Čím menší rychlost čerpadla, tím tišší systém, což oceníte hlavně v noci.
Samozřejmě také elektrická potřeba čerpadla je při nižší rychlosti menší.
Pro kutily: můžete zkusit postupně snižovat rychlost čerpadla, a kontrolovat, zda je teplota radiátoru přibližně stejná nahoře i dole.
Pokud ano, můžete rychlost dále snížit. Pokud je rozdíl velký, rychlost jste snížil už moc. Interval mezi změnou rychlosti a kontrolou teplot by měl trvat nejméně 6 hodin, aby se teploty projevily.
Pokud máte systém zapojen přes 4-cestný ventil se dvěma čerpadly, je třeba obě nastavit na stejnou rychlost.
Při velmi nízké rychlosti kotlového čerpadla může docházet k nedostatečné cirkulaci vody přes kotel, což má pak za následek cyklování. (kotel se přehřeje a vypne, po chvilce znovu sepne)
Dobrý den,
Předem bych chtěl poděkovat za fórum a užitečné rady a tabulku, jak nastavit výkon kotle.
Mám od prosince 2018 kotel Licotherm Combi 26kW. Zatím provozuji bez bytového termostatu. Řízení Reners 01 nebo 02 nevím podle čeho se pozná a jaký je mezi nimi rozdíl?
Mám pár dotazů ohledně provozu:
1. Musí být zatmelený rošt nebo ne? Bylo mi řečeno, že už se netmelí z důvodu následného čištění a že je zbytečné - postupem vývoje a zkoušení. Výrobce ani nedodává tmel při koupi kotle. V diskuzi jsem se dočetl různých názorů. Prosím o upřesnění.
2. Máte někdo zkušenosti s pytlovaným uhlím? Zda kotel má menší spotřebu nebo je to pouze reklamní tah?
3. Je lepší upravovat výkon kotle v průběhu roku podle "zimy" nebo odladit maximální potřebný výkon a ten nechat nastaven dle tabulky na JT potos.
Děkuji předem za odpovědi.
"Pokud najdete ve spečencích lesklé kusy nespáleného tvrdého uhlí, které nelze prsty rozmělnit, postupujte následovně:
1) kompletně vyčistit kotel.
Soustřeďte se hlavně na:
Směšovač (okýnko dole pod roštem)
Výměník
Zadní sběrač (vzadu za kotlem)
Kouřovod (mezi kotlem a komínovou zděří) "
Dobrý den, mám podobný problém se špatně spáleným uhlím.
Jaký je postup čištění jednotlivých komponentů? Hlavně tedy směšovač a výměník? Popř měl by někdo fotku dobrého plamene?
O kotel se starám první zimu, ledvice ořech 2, nastavení 8/55 , při pokusu o zvýšení výkonu např: 10/45 mřížka skoro na plno otevřená. je uhlí špatně spálené. Změna patrná na první pohled.
Děkuji
AJ Adam Janovský @adam.janovskyMě to spalovalo celkem slušně ale oheň se mi zdál takový línější, tak jsem zatmelil hořák a teď jede jak raketový motor:). Jinak při teplotách kolem 0°C, mám nastaveno podávání 10, prodlevu 50 a vzduch na 60%, klapka otevřená naplno.
V pohodě to utáhne nezateplený dům o ploše cca150m.(Licotherm am 24 bio). Směšovač jsem zatím nečistil a ve výměníku jednou týdně protočím turbolátory. Teplota spalin se drží kolem 100 °C.
Dnes jsem se konečně odhodlal k zatmelení roštu. Překvapivě přesně dle očekávání, kotel hoří a spaluje o 100% lépe:)).
Zdravím všechny majitele kotlů značky Licotherm. Zhruba po čtyřletém bezproblémovém fungování kotle Licotherm AM24 na uhlí Ledvice mi tento týden odešel pouze elektrikou nahřívaný bojler TUV a proto jsem si zakoupil již bojler kombinovaný TATRAMAT OVK 150/1 P.
Zapojení kotle mám pomocí 4 cestného ventilu ovládaného Servo pohonem ESBE přes ADEX Comfor 06 a termostat Honeywell přesně dle doporučení výrobce a také pana Trčky.
Kotel má dvě větve ( kotlový okruh a okruh pro radiátory ) a na každé je jedno čerpadlo WILLO.
Chtěl bych se zeptat co všechno potřebuji k tomu abych mohl bojler propojit s kotlem Licotherm. A nejlépe pokud by mi někdo uvedl i odkazy kde potřebné věci koupit ( mám na mysli čidlo, termostat TUV atd. , nebavím se o montážním a spojovacím materiálu ).
Pročítal jsem i starší diskuze, ale přeci jenom už dnes jsou třeba jiné typy potřebných komponentů než dříve.
Děkuji Radek Mlynář
RM Radek Mlynář @radek.mlynarDoporučené zapojení pro kotel Licotherm s regulací LH-REG, a jednotkou ADEX COMfort R , viz strana 7 zde:
http://potos.cz/htm/navody/Comf06_A4.pdf
Bojler tedy připojíte na kotlový okruh, bez ventilů, jen trubky.
Pozor na umístění kotlového čerpadla, musí vždy sát vodu z ventilu i z bojleru. Musí být umístěno TĚSNĚ PŘED vstup vratné vody do kotle.
Viz schema v odkazu výše.
Čidlo TUV můžete objednat na email info at potos.cz nebo na tel: 736 111 818. Cena čidla je 153 korun bez DPH + poštovné.
Čidlo vložíte do jímky bojleru, a druhý konec připojíte na svorky 11 a 12 v Adexu Comfort.
Dobrý den, podělil by se někdo o nastevení pro Licotherm am 24 a Adexu pokud topím peletami? Kotel máme už několik let ale vždy jsme v něm topily uhlím. Letos jsme přešli na pelety. Dum ma cca 150m2 klasické litinové radiátory a nahří 150l boiler, dve čerpadla.
Termostat v domě je nastavený na 21,5° ale i když je v domě 22,5° a bojler nahrátý kotel stale topí a Adex nezavře servo do topení. Nevíte mi s tím někdo poradit prosím?
AB Ami Brostik @ami.brostikTo začalo až když jste začal topit peletama? Zkuste odpojit termostat jestli se směšovač zavře. Třeba nerozepíná. Proč jste přešel na pelety to vám nevadí že je to 2x dražší provoz?
Vzhledem k častým dotazům na nastavení parametrů u kotlů Licotherm, posílám odkaz na přehledně zpracovanou tabulku.
Je podrobněji zpracovaná, než ta co máte v návodě od kotle.
http://potos.cz/?pg=navody
JT Jiří Trčka @jiri.trcka871Dobrý den,tabulka je super, akorát dotaz jak klapku ventilátoru? otevřít naplno???
Děkuji
Dobrý den, vlastním AM Carbo 26 s 4 cestným ventilem a Renes 01. prostě zapojeno podle návodu. A neustále bojuji s nastavením. Nevím jaké mám přesně ztráty, ale tipnul bych si mezi 13-15 kw. Šnek mám nastaven na 15s a útlum 48s. Topím ledvickým O2. V retortě mám velké spečence. To nevím jestli vadí. Ale nahoře na BPT 21 mám nasatvenou hysterezi 0,1°C, ale kdykoli se zatopí, tak se natopí nad nastavených 22°C o 0,7°C. Přes den (do 17,30) mám nastavenou teplotu 21,5°C, ale to přeleze 22°. Myslel jsem si, že se to bude neustále udržovat. Jen tak si dotápět, ale natopí a pak dlouho nic. Je to i v modifikaci? Nebo jak to nastavit, aby to topilo průběžně? Větrák mám na 100%, doběh 40s. Útlum 90 minut. Jak to prosím nastavit? Děkuji
JŠ Jiří Šmarda @jiri.smarda15/48 není úplně nejvhodnějiší kombinace - nastavte 10/32
re - velké spečence - moc foukáte; snižte % ventilátoru - v návodu doporučují 50-80% a vy máte 100% ... .-((
re - ale natopí a dlouho nic - to znamená že topíte příliš velkým výkonem a potom je kotel dlouho v útlumu .... snižte výkon = vyzkoušejte poměr 10/40 a 10/50
===
Dobrý den.
Od roku 2007 provozuji AM 24 k naprosté spokojenosti.
Potřebuji novou řídící jednotku elektroniky a tu starou repasovat.
Můžete mi,prosím,poradit na koho se obrátit?
Jan Papoušek
789 01 Zábřeh.
JP Jan Papoušek @jan.papousekŘídící jednotka LH-REG kterou je osazen Váš kotel z roku 2007, stojí nová 3064,- kč bez DPH.
Obsahuje již triak místo původních relé, které jak se ukázalo mají životnost cca 10 let. (triak by měl vydržet 10x více sepnutí)
Nebo nám můžete zaslat svou stávající jednotku na repas.
Nahradíme vadná relé a regulaci zašleme zpět.
Odhadovaná cena opravy je 700 až 1200 korun bez DPH, dle počtu vadných součástek.
Případnou objednávku na repas nebo nový regulátor zašlete prosím na email info at potos.cz , nebo volejte 736 111 818
Dobrý den,
potřebuji poradit s provozem dopravního šneku v tomto kotli.
Při spuštění po létě elektromotor jde a pak se plynule zpomalí a zastaví
Dobrý den
od2/2017 mám kotel AM26 Carbo Elkodesing ,od 10/2018 používám pokojovy termostat Salus a nevim jestli je potřeba nastavovat nějaké parametry na kotli neboť se mi zdá že system funguje nějak málo,v nejteplejsi mistnosti v domě to dokáže vytopit na cca 22°,topim RD do radiatoru uhlim Bilina 2 pytlovane. Děkuji za odpověď
S pozdravem Polák
KP Karel Polák @karel.polakNa kolik stupňů je nastaven pok.ter. vypíná se,nebo je stále sepnutý.Kdo ten termostat připojoval? Co si mám představit když píšete, systém pracuje nějak málo? Zkustě odpovědět Wolf.