Větrací TČ vs VZT rekuperaceDobrý den,
nemáte někdo, nejlépe osobní, zkušenosti se speciálními tepelnými čerpadly s větrací jednotkou ? Setkal jsem se s tím u svého dodavatele TČ a přišlo mi to v několika věcech skvělé, v jiných už bohužel ne. Rekuperace má také své ALE, nicméně jsou pro EPD/NED aceptovatelnější.
VZT rekuperace jsou zde Xkrát probírány, ale co se týče větracích TČ, shrnul bych mé poznatky a dotazy:
Pro (ve srovnání s VZT s rekuperací):
- jednodušší systém = mnohem levnější a rychlejší instalace
- možnost rekuperovat odpadní teplo do vody (např. TUV)
- mnohem vyšší účinnost
- srovnatelná cena jednotky
No a mnohem více v této věci mám nejasností:
1) freshventily tvoří několik tepelných a vzduchotěsných narušení, pokud by podtlak v budově poklesl, mohly by způsobovat nepříjmené efekty ?
2) jsou freshventily vůbec uzavíratelné ?
3) co když bude soused pálit listí (řešil by bod nad tím)?
4) jak systém funguje v létě ? ... ohání se hojným užitím ve Švédsku, ale tam asi nemají taková léta, jako my ? ... přes freshventily se do interiéru bude tlačit horký vzduch a zřejmě s tím v podstatě nebude moci nic udělat ..
5) co zvukový útlum zvenčí ?
6) prostup vzduchu okolo dveří do dalších prostor je hodně limitovaný - musí se s tím počítat a jistě bude způsobovat i zvýšený průnik zvuku
7) "použitý" vzduch z místnosti s "freshventily" putuje do dalších místností, kde je vnímán, jako "čerstvý", což není ...
Zkrátka se mi to jeví úplně nepoužitě, pokud v tom není nějaká další über fyzika, která mou logiku obrací naruby :)