vytápění domu elektrokotlem

Reklama
vytápění domu elektrokotlem

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou ohledně vytápění menšího rodinného domku o půdorysu 8x8m. Jedná se o starší dům, který má obvodové zdi z kamenů a z cihel v celkové tlouštce 45cm bez zateplení (před dvěma lety se dělala nová fasáda a bylo nám řečeno, že u takového typu zdi je zateplení zbytečné vyhození peněz). Okna jsou nová plastová.

Nyní jsou v domě 2 místnosti (26m2 a 12m2), hala 6m2 a přístavba koupelny 5m2. Vše se v současné době vytápí přímotopy a v té největší místnosti jsou krbová kamna. Tento rok budu dělat podkroví, kde plánuji 2 místnosti a zateplení bude provedeno tak, že ve střeše bude 24cm vaty, na štítech 20cm vaty jako vnitřní izolace a v podlaze 5cm izolace.

A nyní k dotazu vytápění. Chtěl bych tam osadit elektrokotel s radiátory, který bude vytápět spodek (vyjma té velké místnosti – přímotop a kamna jsou dostačující a trubky by se tam nyní hůře vedly) a následně i podkroví. Vím, že proti elektrice v nezateplených domech se brojí z důvodu vysoké ceny, ale u nás je to asi jediná varianta (plyn není a do TČ se mi investovat nechce). Pokud by náklady na vytápění (spodek+podkroví) byly v rozmezí 40-45tis, bylo by to pro mě přijatelné. Prosím Vás tedy o rady, zda je možné se v takovémto domě do takovéto ceny vejít?

Předem děkuji za odpovědi a přeji příjemný zbytek dne

Michal Boček

Jen ještě pro doplnění, na stránkách TZB jsem zkoušel propočíst tepelnou ztrátu domu (bez podkroví) a vyšla mi nyní 16,8kW, ale nevím jak moc přesný údaj to je. A minulý rok jsem protopil za topnou sezónu 14MWh, ale tepelná pohoda v domě nic moc.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.