Výkon multisplitu ve větším mrazu?Máte-li v tomto směru osobní zkušenost a několik okamžiků na to, abyste se o ni podělili, snad to bude přínosné nejen pro mě.
Mám čerstvě nainstalovánu invertorovou klimatizační jednotku LG 1/1 s maximálním výkonem asi 4 kW a LG multisplit invertor jednotku 1/3 s výkonem asi 7.5 kW připojenou na tři odpovídající vnitřní jednotky.
Jednotka 1/1 topí i v -15°C jako blázen - tedy lze ji provozovat na všechny rychlosti ventilátoru a vzduch z ní jde vždy opravdu teplý.
Ale ten multisplit - zkoušel jsem to, když bylo -10°C a vyšechny tři vnitřní jednotky v podstatě nešly ovládat. Ventilátor běžel na nejnižší rychlost a teplotu výstupního vzduchu bych označil za vlažnou. Předpokládám, že teplota chladiva je zde natolik nízká, že vnitřní logika nedovolí, aby se ventilátor točil rychleji, jinak by to už dělalo víc zimu než teplo. Když se mráz blížil -15°C, tak to jednu jednotku vyplo úplně. Když jsem pak já vypnul i 2. vnitřní jednotku a nechal jet jen tu nejmenší z nich, 1,2 kW (příkon venkovní jednotky je podotýkám 2.6 kW), tak byl výsledek stejný - vlažný vzduch, nejmenší rychlost ventilátoru.
Šel jsem do toho s vědomím, že účinnost (chcete-li COP) bude u multisplitu menší, ale ten rozdíl proti té jednotce 1/1 je extrémní. Prosím - máte stejnou zkušenost, nebo mám někde hledat chybu?
Díky za rozumné komentáře k věci.
Pavel