Jaká velikost boileruDobrý den.
Prosím o Vaší radu k popsané věci.
Momentálně mám v kotelně, která je přímo pod kuchyní pro kuchyň a prádelnu, která sousedí s kotelnou el. boiler 160 litrů 1,6kW. Koupelna má kvůli vzdálenosti samostatný boiler. Uvedený 160 litrový boiler dosud zásoboval teplou vodou pračku Tatramat (pořízeno 1988 a dosud funkční), umývadlo v prádelně, kuchyňský dřez a svého času i myčku. Viz přiložené neumělé schéma.
Po výměně spotřebičů je nová myčka (výměna před 2 roky) připojená pouze na studenou vodu a nově koupená pračka třídy A++ má také jen přívod studené vody. Takže dnes už boiler zásobuje pouze baterii kuchyňského dřezu a občas umývadla v prádelně.
Novou pračku jsem kupoval zejména proto, že jsem čekal úsporu spotřeby el. proudu. Výsledek je ale takový, že zatímco dříve jsem měl spotřebu za týden (denní + noční proud) okolo 100 kWh, s novou pračkou mám spotřebu okolo 130 kWh/týden. Důvodem je patrně to, že stará pračka brala teplou vodu z boileru a nová si ji ohřívá sama. Takže A++ se v tomto případě ukazuje jen jako relativní záležitost. Spotřeba vody se nezměnila.
Po tomto dlouhém úvodu vlastní otázky.
1) Stávající boiler (25 let v provozu, ale funkční) má 160 litrů, když ho vyměním za menší 35 až 55 litrů, jakou mohu očekávat návratnost této investice? Vyplatí se to vůbec ho měnit?
2) Teplou vodu teď budu potřebovat jen pro baterii dřezu a občas pro baterii umývadla v prádelně. Nechci používat průtokový ohřívač. Dá se odhadnout max. spotřeba teplé vody pro tyto 2 odběry? 35, 50 litrů?
3) Dražice nabízejí nejmenší boilery OKCE 50 litrů nebo EMINENT 35 litrů. Přitom nerezový je za cca dvojnásobnou cenu. Důvod, proč bych o něm uvažoval je ten, že máme z veřejného vodovodu tvrdou vodu a minimálně jednou za dva roky musím (skutečně musím) boilery čistit. Má pro tento případ použití nerezové nádoby vliv na menší usazování vodního kamene kolem spirály? Má smysl se vůbec tím nerezovým pro daný účel zabývat? 3×400V napájení je v místě boileru k dispozici.