Rekuperace a její rozvody

Rubriky:

Reklama
BZ Bořivoj Zmatený @borivoj.zmateny před 12 roky10.02.2012 12:13:00
Rekuperace a její rozvody

Zkoušel jsem zde napsat jeden dotaz, ale z důvodů přehlednosti bych se rád jednotlivým tématům věnoval individuálně (tímto se tedy omlouvám za fóra zahlcení dotazy).

Do domu jsme se rozhodli pro strojní výměnu vzduchu v kombinaci s rekuperační jednotkou. Rozloha odvětrávané plochy je cca 120 m2 (výška stropu 2,65 m), jedná se o bungalov. Opětovně narážíme na stejný problém jako s okny, že čím více se o danou oblast zajímáme, tím více jsme zmateni. Doslova přehršel rekuperačních jednotek a i více možností instalace rozvodů vzduchotechniky.

Jednotka jako taková by byla umístěna přímo na půdě a rozvody vzduchu by byly taženy po zemi půdy (kde se následně ještě provede zateplení, tedy rozvody budou v zateplení).

Aktuálně se rozhodujeme mezi těmito dvěma druhy rozvodů:
1) dvě centrální větve (odvod vzduchu/přívod vzduchu) z potrubí Spiro 160 s tím, že každý pokoj by byl připojen do této centrální větve přes "kalhoty" flexibilní hadicí 125 (zřejmě Sonovent).

2) využití flexibilního PE potrubí (ED Flex, Duotec) 75, které by bylo rozvedeno přímo z rozvodného boxu k jednotlivým místům. Tam, kde by byl požadavek na vyšší průtok vzduchu by se natáhli dvě potrubí vedle sebe.

V bodě jedna vidíme výhodu především v menší spotřebě materiálu, ovšem zase prý může docházet k přeslechům mezi místnostmi a také prý při řezání vzniká smrad, kterým je prý potom potrubí (Spiro) "cítit". Ve variantě dva by byla asi vyšší spotřeba materiálu, ovšem líbí se nám celková pevnost potrubí a naprosté omezení přeslechů mezi místnostmi.

Stejně tak řešíme, zdali je vhodnější zvolit rozváděcí box kovový nebo polystyrenový. Někde jsme četli, že prý kovové boxy mohou rezonovat.

Jako další by nás zajímalo, zdali je nutno v jednopodlažním domě použít před stropními boxy klapky. Někdo nám tvrdil, že je v takovém rozložení zbytečné, že prý bohatě stačí regulace na úrovni stropních boxů, respektive ventilu samotného hrdla.

A nakonec nás zajímá správný výběr rekuperační jednotky. Zřejmě budeme chtít s EC motory, ale tím jsme také skončili, protože těch jednotek je tolik a normální člověk mimo obor vůbec neví, co dále hodnotit. Udělali jsme si základní nákres domu a v něm přívody i odvody a zjistili jsme, že nám to vychází na odběr vzduchu 200 m3/hod a vhánět také 200 m3/hod. Opětovně jako u oken, i zde bychom rádi nekoupili to nejlevnější za každou cenu, ale velmi rádi si necháme poradit nejvýhodnější řešení. Přeci jenom kupříkladu regulaci bychom chtěli asi programovatelnou (tři mechanicky nastavitelné stupně intenzity by nás neuspokojilo).

Prosíme tedy všechny, kteří mají k jakékoliv části tohoto příspěvku co říci, aby se podělili o své zkušenosti. Děkujeme.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

218 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.