Rychlý pokles teploty v domě

Rubriky:

Reklama
Petr Čech @petr.cech958 před 12 roky11.02.2012 17:31:00
Rychlý pokles teploty v domě

Dobrý den,

31.1.2012 jsem se nastěhoval do novostavby RD a teď pozoruji vlastnosti této stavby v prvních dnech obývání. Co mě nejvíce "děsí" je spotřeba energie na teplo a hlavně to, jak budova "nedrží" teplo! Abych dodal co nevíce dat pro odborníky, tak dům je postaven z cihel Heluz Family 50 (U=0,16)- zatím bez venkovní fasády, zateplení podlahy 13cm polystyrenu+ 6cm podlahového betonu, strop SDK+ alu folie+ 26cm vaty, okna plastová s izolačním trojsklem, podlahová plocha 100m2, z toho vytápěnách 70m2 (zbytek je špajz a dvě místnosti, kde se udržuje teplota na stálých 10-11st.), topení je elektrickými přímotopy v ložnici, obýváku (plus dvě ložnice, kde se udržuje teplota 10st) a na chodbě, podlahové elektrické topení v kuchyni, na wc a v zádveří a el. topný žebřík v koupelně- každé jednotlivé topení má vlastní temostat a reguluje se zvlášť! V obýváku jsou krbová kamna s externím přívodem vzudchu a s jmenovitým výkonem 9kW. První 2 dny kdy probíhalo stěhování, jsem dům temperoval na nějakých 18st (do té doby posledních 14 dní 10st, před tím bez topení- vnitřní teplota kolem 5-7st), nemusím asi ani říkat, že ty první dva dny jely přímotopy celou dobu prakticky nonstop, po nastěhování a dovozu dřeva jsem začal topit v krbovkách- ty vytápí asi 40m2 na přímo (obývák, kuchyň, chodba) a dále ložnici samovolným pruděním vzduchu přes otevřené dveře, což je velmi příjemné a efektivní... Co mě ovšem trápí je to, že když večer třeba ve 23h naložím kamna, tak mám v obýváku cca 25st a ráno, když vstanu v 8h, tak je teplota v obýváku 17st!!! Dodám, že ty kamna hoří ještě další minimálně hodinu a ještě další jednu hodinu dodávají určité naakumulované teplo setrvačností... Tzn, že během becelých 8h bez topení teplota poklesne o 8st a to mi přijde jako extrémně moc!? V ložnici pokud zavřu večer dveře při 20st., tak do rána když vypnu topení, tak je tam 15st, takže pokles 5st. a to se mi taky zdá dost. Vím sice, že jsou teď právě extrémní mrazy, ale není ta ztráta i tak extrémní, na to že se jedná defacto o NED??? Děsí mě, kolik protopím až budu vytápět celý dům naplno a už teď začínám uvažovat o neplánovaných úpravách, jako dodatečném zateplení, vybudování jiného systému topení... Topení el. přímotopy jsem zvolil vzhledek k očekávání velmi nízkých nákladů na vytápění a tak mi přišlo jako nerentabilní investovat do topení plynem třeba 150t jako většina sousedů... Mimochodem, soused, který má ytong Lambda 37+14cm EPS tak tvrdí, že i v těchto mrazech vypne topení ve 23h při 23st a ráno v 8h když mu zapíná, tak má teplotu 21st, tak nevím, co je špatně, při tom podle tabulek by měl být prostup tepla u cihly Family 50 bez EPS zhruba stejná jako u jeho 37lambda+14EPS...

Děkuji moc předem všem za jakékoliv názory na můj dotaz.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

220 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.