Problémy v mrazechZdravím místní znalce a kutily.
Chtěl bych se zde optat, zda-li se potýkáte v těchto silných mrazech (-10°C a více) s problémy ohledně plastových oken, dveří balkonů a vchodových).
Já bydlím v 6 let starém domě, který má plastová okna,balkonové dveře, francouzské dveže a vchodové též. Všechny jsou v dubovém dekoru z vnější strany a bílá barva v interiéru. Nyní k problémům...
1) vchodové dveře, když na ně dopoledne svítí slunce, tak jdou krásně zavírat a otvírat jako pírko. Jakmile už slunce na ně nesvítí a klesá venkovní teplota, tak se musí více dotláčet silou k rámu aby jazýček zacvaknul. Dveře za tmy a mrazu hodně pnou (jak kdyby zkřížené trochu. Nehledě na to že jimi v některých místech protahuje a to jsem je zkoušel štelovat všemožně a když nepnuly, tak protahovalo, když pnuly, tak neprotahovali skoro vubec. Čím je to způsobené? Mě bylo řečeno, že je to tou dřevěnou texturou zvenku na nich a díky tomu, že na to slunce má takový vliv (roztažnost materiálu).
2)Francouzské dveře, když sešteluji, aby neprotahovali, tak je to dobré, ale jakmile udeří velký mráz cca -12°C a více, tak nejdou po otevření opětovně zavřít (musím na křídlo více zatlačit, aby smýkací jazýčky nenaráželi do zařážek. Jakmile štelovací jazýčky pošteluji tak aby šli dveře v pohodě zavřít, tak v levé častí kolem prostředka protahuje (místo, kde se šteluji jazýčky).
3) Poslední věc jsou balkonové dveře. Jedny jsou úplně v pořádku a druhé se mi nepodařilo seštelovat, pořád jimi v levé části trochu protahuje.
4) Okna jsou naprosto v pořádku, zde neeviduji žádný problém...těsní a jdou v pohodě otvírat a zavírat.
Další věc je vlhkost ve spodní čáasti a ta se v těchto třeskutých mrazech objevuje kompletně všude. Když je pod -10°C, tak se objedvuje jen v místnostech, kde se spí a na střešních oknech VELUX, ale to je zase jiná kapitola. Už nikdy bych si do nového domu střešní okna nedal. Je to děs běs.
Dům je pravidelně větrán a vlhkost v průměru v techto dnech od 35-45%
Dům je cihlový 40cm porotherm bez EPS.
Díky za rady a poznatky.
S pozdravem Veleta.