Izolace trubek k topeníDobrý den,
rád bych Vás požádal o posouzení jednoho problému se kterým se právě potýkám.
Bydlím ve staré kamenné chalupě, která není zateplená a tepelné ztráty jsou zde obrovské. Topím dřevem ve velkých krbových kamnech s výměníkem napojeným na teplovodní rozvod k radiátorům. Kamna mají výkon do vody 13kW nominální a 20kW maximální a jsou napojeny do nově vyvložkovaného komínu, který byl navržen přesně na tento výkon.
Můj problém je, že v těchto mrazech se teplota otopné vody málokdy dostane přes 60 stupňů na výstupu a to ještě pouze díky trojcestnému ventilu, který udržuje teplotu vratné vody. Pokud nejsou takové mrazy, tak je většinou voda mnohem teplejší a je to v pořádku, ale v těch mrazech to bylo opravdu nepříjemné. Proto mě napadlo, zda-li by bylo řešením tepelně zaizolovat Cu trubky od kamen k radiátorům, protože vedou převážně podél velice studené kamenné zdi sousedící s venkovním prostředím a zdá se mi, že než teplá voda doteče do vzdálenějších místností, tak značná část tepla odejde z trubek přímo do zdi a dále ven. Nejvzdálenější radiátor je skutečně nejchladnější.
Myslíte, že by to mohlo pomoci zvednout teplotu vody?
Předem mnohokrát děkuji za Vaše rady a přeji hezký den.
Lubomír Sochr