Stratifikační nádrž

MS Michal Safa @michal.safa před 12 roky16.02.2012 13:03:00
Stratifikační nádrž

Chystám se na výrobu akumulační nádrže která bude obsahovat stratifikační vestavbu, ale stále si nejsem jistý jak ji nejlépe zapojit. Všechny nákresy a schémata co jsem našel na webu řeší připojení stratifikační vložky ze spodu nádrže (nabíjení - teplá voda stoupá a zařadí se podle teploty do příslušné vrstvy "komínový efekt"). Při tomto zapojení je tedy potřeba odebírat uloženou topnou vodu dalším vývodem v nejvrchnější části nádrže, tedy vyrobím topnou vodu, potom projde celou spodní chladnou částí nádrže kde se částečně ochladí a potom ještě trochu smíchá, až poté ji z horní části odvedu do podlahovky, a tady je můj problém, jaro-léto-podzim by byl OK, ale přes zimu kdy se podaří solárem (trubice) vyrobit teplotu okolo 40°C tak akorát na podlahovku. Moje představa zapojení je taková, že vyrobenou topnou vodu (solár nebo krb) rovnou zužitkuji do podlahovky a přebitek tepla se bude ukládat do nádrže, pokud nepojede zdroj budu odebírat uloženou vodu z nádrže (jeden vstup pro nabíjení i vybíjení). Pokud by v systému byla osazena klasická aku nádrž je to běžné zapojení "tuhá paliva a pod." ale pokud chci ukládat do vrstev s použitím startifikační vložky musí být nabíjení i vybíjení řešeno jednou trubkou v horní části. A tady je otázka, bude to fungovat? Prosím o názory a vlastní zkušenosti, přikládám základní nákres jak by to možná mohlo fungovat + nástřel zapojení.
Ještě rozměry: bude svařená ze 4 mm plechu, šířka + hloubka 1m, výška 2m objem tedy 2 m3, stratifikační vložku uvažuji z jeklu 120x120 mm, připojení 6/4". Ještě do ní chci vložit plechové vodorovné přepážky abych zabráníl přílišnému míchání vrstev.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.