Pokles tlaku v akumulačnej nádobe

Pokles tlaku v akumulačnej nádobe

Pekný deň,
mám chladiaci okruh, netlakový, s otvorenou expanznou nádobou. Viď priloženú schému. V okruhu je zaradená 5 kubiková akumulačná nádoba, na uskladnenie nachladenej vody. Ako je vidieť zo schémy, je nádoba napojená na expanznú nádobu, atmosferickú. Teplá voda sa odsáva čerpadlami (jedným alebo dvoma, tretie je záloha) a tlačí sa do chladiacich jednotiek, odkiaľ sa vracia naspäť do akumulačnej nádoby. Systém fonguje podľa očakávania, ak tečie voda cez chladič V142. Ak ale tečie voda cez chladič V141, dramaticky klesne tlak meraný v akumulačnej nádobe B142. Je tam miestne meranie PG, aj elektronické PISA. Oba spôsoby merajú prakticky to isté. A to je, že po zopnutí čerpadla a pretekaní vody cez chladič V141 klesne okamžite tlak v akumulačke o 1m vodného stĺpca a tento stav trvá cca 8minút, kým ten tlak znova nestúpne(pri zopnutom čerpadle). Zaujímavé je to, že je jedno ktoré čerpadlo beží, alebo či beží jeno alebo obe. Dôležité je len to, že či to ide cez chladič V141. Ak ide, tlak padá. Ak ide voda cez chladič V142, tlak prakticky nekolíše. Ešte väčšia sranda je, že v expanznej nádobe sa takmer nič nedeje. Pri poklese tlaku v akumulačke o 1m vodného stĺpca, teda cca 10kPa, hladina v expanznej nádobe oneskorene klesne o cca 8cm vod. stĺpca, teda cca 0,08kPa. Nechápem ako tam môže klesnúť tlak na tak dlhú dobu, ak je tam otvorená expanzná a je prakticky ustálená...Tento jav sa deje aj vtedy, ak sú chladiče odstavené, a voda cez ne iba bez úžitku preteká... Predpokladám, že nech sa v tej jednotke V141 aj čerti ženia, na tlak v akumulačke to predsa nemôže mať taký vplyv...Teplota vody je v rozmedzí od 20 do 12°C.
Dispozične sú stroje umiestnené zhruba tak ako sú nakreslené na schéme. Priemer akumulačky je 1,6m, výška cca 2,2m. Prietok cez čerpadlo je 10kubikov/hod. Ako som spomínal, skúšal som kombinovať čerpadlá a chladiče. Problém je iba ak voda preteká cez V141, teda v čerpadlách to nebude. Ak to pustím z ktoréhokoľvek čerpadla do V142, všetko je O.K. Ak sa ku tomu pridá ďalší okruh s jednotkou V141, tlak okamžite padá, a až asi po 8minútach sa dostane na pôvodnú hodnotu zodpovedajúcu ustálenému stavu a takto to ide pokým sa čerpadlá nevypnú. Ale nech už je to v čom chce, ak je systém odvzdušnený, čo je, tak predsa newtonovská kvapalina nemôže stvárať takéto kúsky...
Neviem čo si mám o tom mysllieť...
Má niekto podobnú skúsenosť, alebo vie niekto vysvetliť čo sa v tej akumulačke môže diať? Meranie tlaku je v poriadku, to som si istý.
ďakujem
Ľubo

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.