Fasáda - mechy - špatné provedení ?Dobrý den.
Nevím zda mi někdo poradí, ale zkusím to.
Jsme společenství vlastníků menší novostavby bytovky.
Již po prvním roce se nám na severní straně začaly tvořit na fasádě mechy. Developer to zkusil lokálně odstranit, nastříkal to savem a umyl wapkou. Jenže druhý rok to tam bylo opět a developer nám odpověděl že je to tím že se o fasádu špatně staráme(upřímě by mě zajímalo jak se o fasádu má člověk dobře starat). A po 5 letech máme stěnu úplně zelenou.
No ale k věci. Dle mého selského rozumu, ale není hlavní problém v tom že ta strana je severní, ale ve špatně nanesené venkovní omítce. Což lze vidět i na přiložených obrázcích. Prostě když se podívám na stranu kde se mechy nedrží tak je fasáda celistvá, dobře vyhlazená, bez pórů. Ale na straně kde se mechy tvoří jsou zjevné póry kterých je tam milión a do nich se zanese prach a ve spojení s vodou a tím že je to severní strana je to hotová hrůza.
Kontaktovali jsme i nějaké znalce v oboru stavebnictví. 2 nás okamžitě poslali .... , že nemáme co reklamovat a jeden se nám snažil vysvětlit, že nemáme co reklamovat, že je to prostě severní strana a že se na tom na tom nedá nic zkazit, že to nemůže být uznáno jako stavebně technická vada.
Já ale tento názor nesdílím a myslím si že ačkoli je venkovní omítka asi ten nejlevnější šumt, musí se přeci správně nanést, což se v tomto případě nestalo.
Poradí někdo jak docílit opravy ze strany developera, a zda je má domněnka že je to špatně natáhnuté je oprávněná?
Jak to opravit na vlastní náklady je nám jasné, ale chyba není na naší straně.