Vytápění a ohřev TUV dřevostavba - TZ 8,3 kWDobrý den,
na jaře bych rád začal s výstavbou RD dřevostavby a déle než měsíc si lámu hlavu s nejvhodnějším způsobem vytápění.
Parametry RD:
- patrový dům (1.NP + obytné podkrový)
- počet osob: 2 dospělí + 1 dítě
- užitná plocha: 158 m2, objem prostoru: 404 m3
- sedlová střecha (Cembrit) + na několika "přístavcích" rovná střecha
- velká okna (2ks - 2600x1850 mm + 1ks okno s šoupačkami 2600x2600 mm) v obytném prostoru. Jedno okno orientováno na JZ další dvě na Z.
- okna: plastová - trojsklo
- skladba stěny: SDK - inst. mezera s izolací 40mm - OSB 15mm - KVH + Steico FLEX 160mm - Steico Protect 40 mm
- na několika stěnách použita větraná fasáda s dřevěným obkladem
- TZ vypočteny na 8,3 kW nebo 7 kW při použití rekuperace (větrání)
- vypočtená roční spotřeba energie: 86 kWh/m2 rok - při výpočtu nebylo počítáno s řízeným větráním
Požadavky na vytápění:
- spodní obytný prostor - teplovodní podlahovka
- podkroví - zatím nemám jasno
- krbová vložba (bez výměníku) v obýváku
- RD bude osazen řízeným větráním
- co nejnižsí pořizovací a provozní náklady :)
Dostupné zdroje:
- zem. plyn
- el. energie
Nechci kotel na tuhá paliva ani pelety a z důvodu prostoru bych se rád vyhlul i akumulační nádobě a solárům z důvodu nejisté návratnosti.
Zvažoval jsem elektrokotel, ale po přečtení některých příspěvků bych se asi nedoplatil. U elektrokotle hrají pro velmi nízké pořizovací náklady. Takže pro začátek elektrokotel a pak vyměnit?
Plynový kotel jsem zvažoval z důvodu kombinace podlahovka dole a radiátory v podkroví. To znamená dva topné okruhy. Vybral jsem kotel GEMINOX THRi 1-10B-120DC (i s ohřevem TUV) - cena cca 95 tis. Kč mi přijde šílená.
Tepelné čerpadlo. Nabídka od IVT na TČ AIR 70 zní komplet za 281 tis. Kč. Jelikož jsem velmi omezen rozpočtem tato částka nepřipadá v úvahu. U jiných TČ si zas nejsem jist kvalitou.
O hřev TUV buď tedy kotlem nebo bojlerem.
Děkuji za Vaše názory a doporučení.