Tvárnice suchého zděníDobrý den všem,
termín započetí stavby se pomalu, ale jistě blíží. Bohužel se několikrát odložil kvůli problémům s pozemky, ale teď už to vypadá, že to je na dobré cestě.
Zabývám se mimo jiné tím, jaký materiál použít. Cihly, porobeton, vápenopískové cihly, betonové tvárnice? Narazil jsem na (pro mě) novou věc, tzv. Tvárnice suchého zdění.
Má se jednat o stavebnicový systém, který na první pohled vypadá úžasně. Vyrábí se buď ze škvárobetonu nebo z betonu. Tvárnice mají tvar obdélníku, dva kruhové otvory ve tvaru kužele a zespod mají výstupky. Hodně to připomíná kostičky Lego, jen v trochu větším měřítku.
Jedna ta kostička váží okolo 30 - 40 kg, takže se docela pronese.
Zaujala mě taky rychlost, s jakou lze postavit hrubou stavbu, byť se u toho člověk nadře.
Akorát, jestli jsem dobře pochopil, tak u TSZ ze škvárobetonu je nevýhoda nasákavost 25 - 35% (dle různých údajů od různých výrobců). Předpokládám, že u čistě betonových tvárnic bude nasákavost podstatně menší, ale taky cena je asi o 30-40% vyšší.
I když se tvrdí, že se to už 40 let používá a že u nás bylo takto postaveno na 37.000 staveb, tak jsem o tom četl opravdu poprvé.
Nemáte někdo zkušenosti s tímto materiálem? Přinejmenším mi přijde zajímavé, že není potřeba žádné lepidlo, pěna, malta. Prostě se to naskládá na sebe, zapasuje do zámků (jako kdysi ve středověku některé hrady, či megalomanské stavby, které existují dodnes a nespadly). Malta se používá pouze na založení první vrstvy a pak se také zabetonuje ztužovací věnec.
Zatím jsem četl jen pár článků, kde jsou na tento materiál pěny ódy. Ovšem od lidí, kteří teprve postavili. Nikde nevidím ohlas, co to s tím domem udělá třeba za 10-15 let. Obzvláště, nejedná-li se o čistý beton, ale o jakýsi škvárobeton.
A pokud máte zkušenosti, na jakou cenu za m2 se lze dostat?
Jak takovou stavbu pak zateplit? Klasicky = zvenku desky polystyrénu, nebo vnitřně?
Děkuji Vám všem za Vaše příspěvky!