Zarostlé odpadní potrubí v bytovém doměVážená paní,
nejsem sice instalatér, ale mám více jak 40-leté zkušenosti s opravami a údržbou kanalizace ve svém komunisty neznárodněném domě - což znamenalo všechno si udělat sám nebo shánět meloucháře, protože pro přikázané nájemníky jsem musel veškeré opravy zajistit.
Z Vašeho popisu jsem dospěl k názoru, že WC, o kterém je řeč se nachází přímo nad Vaším WC. Potomby byla mísa - pravděpodobně se spodním odpadem- připojena na kanalizační svod pravděpodobně odbočkou 60° a obloukem 60° (případně s vloženým kusem rovné trouby). Takto připojené WC by se při dodržování základních návyků a postupů nemělo vůbec zacpat (jedné mé nájemnici se to sice podařilo, ale pak se přiznala, že do mísy WC vyhazovala hygienické vložky, slupky z banánů atd. - prostě pletla si ji s odpadkovým košem).
Domnívám se, ře instalatéři chtějí rozbít ten oblouk v podlaze a vyčistit z hrdla odbočky přechod do svislé části - případně vyjmouti odbočku a nahradit ji novou (což by ovšem vyžadovalo, aby v čase rekonstrukce nepoužívali WC ani nájemníci ve vyšších patrech).
Tento postup by byl asi nejlacinější, ale má řadu nevýhod a úskalí.
- poněvadž litina se již nepoužívá, budou chtít nahradir litinové kusy plastovými, které ovšem mají menší vnější půměr, takže budou muset nějak utěsit ten prostup stropem pod jejich WC mísou...
Dále napojení plastového potrubí na litinové ( jedná se pravděpodobně o hrdla podle ČSN normy není jednoduché. Vyrábí se pro to sice napojovací manžeta s O-kroužkem, ale ta moc v "prasácky" odlité ČSN moc nedrží - je totiž navržena pro německé potrubí (podle normy DIN), které je lito doleko kvalitněji...
Instalatéři většinou také nevědí, že tyto napojovací kusy existují a řěší to podle svého úsudku... Nechci se nikoho dotknout, ale mám zkušenost - nějak to napojit, vyfasovat peníze a rychle pryč...
Daší problém je s WC mísou se spodním připojením - vyžaduje to velice pečlivou práci...
Takže jestli Vám při zacpání WC nic neproteklo, po takto provedené opravě na minimámě 75% proteče...
Navrhované řešení s Geberitem je hezké - ovšem jsou zde 2 velké problémy...
1) Zde záleží na tom, z jak dlouhých kusů byl svod udělán (já to mám doma z 3m). Pak by se muselo u Vás nad odbočkou litinové potrubá rozbít a nahradit plastovým (možná, že to je ten důvod, proč chtějí k Vám do bytu). Je sice možné potrubí přeříznout a použít přesuvku a odbočku, ale to pravděpodobně stejně nevyjde
(doma jsem to chtěl udělat - mám WC také takto napojené, ale abych dodržel alespoň vodorovnost - nemluvím o předepsaném spádu- musel bych vybourat alespoň kus podlahy u stoupačky.
Mimoto se přesuvka na svislé potrubí nedoporučuje.
Další probléj jsou finance - ten se sice netýká Vás, ale nadsousedů - Geberit s montážními pracemi nepořídí ani za 10 000...
Jakákoliv oprava vyjde levněji...
Podívám-li se ale na to očima majitele domu (nebo Vašima, jako majitele bytu), nejlepší řešení je nahradit nad hrdlem odbočky litinový svod plastovým a trvat na tom, aby si sousedé instalovali WC s bočním/zadním odpadem (nemusí to být nutně geberit stačí něco. co se běžně používalo v panelácích), které bude ústit přímo do svodu a nepůjde skrz Váš strop - otvor v podlaze u sousedů potom opravdu dobře zaslepit (dala by se na to použít plastová zátka s výše zmiňovaným těsněním (po vyjmutí skluzu, jestli tam je) a zabetonovat...
Možná lae, že se ve svém úsudku mýlím (bez fotografie je to opravdu těžké).
Zkuste na sousedovi vyzvědět, co chce vlastně udělat a v případě, že se bude vyměňovat odbočka ve Vašem bytě - trvejte na tom, aby použili WC se zadní(bočním odpadem...
Ovšem myslím, že nebude-li chtít, tak ho nedonutíte....
V každém případě do bytu řemeslníky budete muset pustit...
Manžeta s O-kroužkem na napojení nal litinu má název "GU"
http://www.glynwed.cz/cs/pozemni-stavite…