Pořád se tu dokola mele Revel. Funguje?, nefunguje? , může fungovat ?, nemůže fungovat ?. Chtěl bych to konečně a definitivně vyřešit.
po dvou letech ukončené diskuze? :-)
před 4 roky
Nestojím o gratulace či podobné názory... Každý at si koupí co chce... Jen jsem ze slušnosti odpověděl na tento…
před 4 roky
Od června mám nové lyže,stojí v garáži v koutě. Prozatím OK.
před 4 roky
803 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNestojím o gratulace či podobné názory...
Každý at si koupí co chce...
Jen jsem ze slušnosti odpověděl na tento příspěvěk od tazatele- Lada Jaskva...
PD Petr Dvořák @petr.dvorak203po dvou letech ukončené diskuze? :-)
Ahoj,od 6/20 mám toto zařízení v provozu a nevím jak ostatním ale u nás funguje.
PD Petr Dvořák @petr.dvorak203mame vam gratulovat?
Zdravím všechny,
taky se teď rozhoduji co pořídit za TČ do budoucího domu (TZ 5kW, vytápěná plocha 145m2, podlahové vytápění, ohřev TUV čerpadlem). Zahradu mám cca 1500m2, na plošný kolektor ideální. Akorát se bojím té návratnosti při investici například 250 000Kč za TČ + další peníze za zemní práce při takových TZ domu. Tak pořád mudruju, jestli vzít vůbec země-voda či vzduch-voda.
MH Martin Hejtmanek @martin.hejtmanek250 000Kč už nutných není (teda, nevím, co v tom všechno počítáte), jsou i levnější (nicméně poměr kvalita/cena neumím porovnat)
https://forum.tzb-info.cz/140503-tc-zeme…
Eltex
http://www.mastertherm.cz/tepelne-cerpad…
http://www.inkor.cz/dokumenty/tepelna-ce…
a asi by se našla další.
Taky sám něco levnějšího hledám, takže kdybyste na něco narazil, dejte to prosím sem.
já jako investor právě řeším jak topit nový RD, zda elektrokotel+zásobník nebo TČ a jediné co mě zajímá je návratnost dané investice.
S tím, že návatnost má být reálně někde kolem 5-7 let, určitě ne 10 a více líte.
TZ budovy 8,5kw
tzn.za jak dlouho protopím rozdíl v ceně mezi např.
http://www.topenivodaplyn.cz/sestava-pro…
do 50tis.investice
a TČ
levné 100-150tis. (Revel, Nosreti) návratnost cca.5-7let
drahé 200-300tis. návratnost 10 a více let.
http://registrace.novazelenausporam.cz/v…
http://www.abeceda-cerpadel.cz/?download…
TK tomas kalina @tomas.kalinaCo to je za objekt s takovými ztrátami? Do čeho se bude topit?
Dobrý den. Přátelé, jedna věc je teoreticky argumentovat a druhá věc je omakat si to vlastními packami, omrknout vlastními kukadly, poslechnout vlastními slechy a popovídat si s majitelem.
Zprávu podávám po asi 2 hodinové exkurzi u majitele TČ Revel LWRb. Příjezd na exkurzi 15:00 venkovní teplota -2°C, odjezd 17:00 venkovní teplota -5°C. Teplota v domě +22°C, teplota topné vody +44°C. Majitel si TČ pořídil, aby něco uspořil proti topení elektrokotlem. Jeho motivace nebyla za každou cenu dosáhnout nejmenší provozní náklady, ale dosáhnout nerychlejší návratnost. Dodávka na klíč - cena kolem 100.000 Kč. Investor předpokládá návratnost kolem 5 + 6 roků. Čili návratnost 2 roky je blbost, jelikož ing.revel do úspor započítává NT, který stejně už při elektrokotli máte. Nicméně, TČ funguje a výparník je přez celou plochu bedny. Lamely mají rozpon cca 3,5mm, ale to pouze odhadem. Hlučnost je ucházející a při středně silném větru to vítr přehlušoval. Na ohřev vody má investor nepřímo ohřívaný bojler Dražice ze kterého předehřátá voda pokračuje do starého elektrického bojleru. Teplé vody je nadbytek. V baráku je podlahové topení. Na můj vkus jde do podlahy dost vysoká teplota vody. Je nutné podotknout, že dům je středně zateplen a investor chce především pohodlí. V baráku má i kamna na dřevo, nicméně zatím v nich netopí. Pozval jsem se na další návštěvu, abych se přesvědčil, jak LWRb funguje až bude opravdu velká zima. Nicméně, již nyní se dá téměř s jistotou konstatovat, že to u investora určitě bude fungovat bez bivalence do -5°C, což mě osobně potvrdil. Chyba je, že investor je celkem flegmatik a nějak se s detailním pozorováním nehraje. Taktéž změnil dodavatele EE a tak se úspora nedá vyjádřit v korunách. Tedy dá, ale nepůjde rozklíčovat, co spoří TČ a co změna dodavatele. Jiná věc je, že nemá poznačený stav elektroměru v den montáže TČ. Třeba to dá nějak dohromady a pak by se dal nějak přínos revelpumpy vyhodnotit.
K tomuto popisu obhlídky jsem se rozhodl z důvodu, že jsem informoval o 2 negativních referencích a řekl bych, že v zájmu objektivity je potřeba informovat o všem, co se vyskytne. I když mě Zdenda pije krev tou vlezlou reklamou a má mírně řečeno originální až debilní názory na spoustu věcí, tak zde asi má pravdu. Ono to funguje a úspory to přináší. Nicméně, není asi tak vynikající a úspora za 2 roky nezaplatí investici. Protože nejsem na TČ žádný expert, tak se dál nebudu dohadovat jestli RWR něco zvládne, či ne. Asi si počkám až skončí topná sezona a zajedu to znovu omrknout.
PS Na výstave Infotherm v Ostravě jsem se díval na TČ HOTJET a výparník byl zhruba stejný, akorát kompresor byl Scroll. Omrkl jsem i TČ pod Regulusu a výparník má lamely od sebe tak 4,5 mm.
PPS viděl jsem v provozu obě a taktéž topí podle majitelů dobře a bez bivalence. Nicméně, zde neznám ani TZ baráků a ani výkony těch TČ, což je celkem dost podstatný nedostatek..
S pozdravem Laďa
LJ Laďa Jaskva @lada.jaskvaDobrý den, k tomu jen dodávám, že pravda je většinou nikde uprostřed. Nikdy jsem si nemyslel, že Revel je vyloženě nějaký nefungující šmejd, ale to co občas prezentuje p. Jícha je zase druhý extrém pohledu na toto TČ. Takže TČ asi fungovat bude a relativně dobře, tak, jak to odpovídá jeho ceně a kvalitě. Bohužel pro Revel existují TČ podobné účinnost za menší cenu a nebo TČ vyšší třídy, které už o moc dražší nejsou. Alepsoň tak to vidím já.
Dobrý den. Umíte někdo objektivně porovnat LWRb-8kW a nějaká podobná TČ Třeba Hotjet 8 ONE, nebo Rugulusem dodávané EcoAir 105 ? Tedy srovnání, včetně pohledu cena/ výkon. Díky.
Zde by mě zajímal názor Revela Jíchy na výparníky.
S pozdravem Laďa
Nechce se mi to číst celé, ale máme tepelné čerpadlo od Revelu vzduch voda 8kW, máme za sebou druhou sezonu a čerpadlo funguje bez problémů .. barák o půdorysu 9*8m a dve patra a sklep, který je také vytápěn. Dům je nezateplen. Přestože jedeme na radiátory a ne podlahovku, jsme naprosto spokojeni a elektrokotel jen občas pomůže př velmi nízkých teplotách. (pod -12°C). Takže Revel vřele doporučuji.
MF Martin Felix @martin.felixDobrý den, nechci vás podezírat z toho, že váš přípsěvek je nějaký vtip. Nechcete mi namluvit, že na nezateplený dům se dvěma podlažími a vytápěným skklepem vám stačí jeden Revel o výkonu 8 kW, u kterého sepíná kotel až při -12 st. C ?
Jaká jsou TZ vašeho domu a kolik jste protopil kWh za rok tepelným čerpadlem ? Nevytápíte dům zcela náhodou dalším zdrojem vytápění ? Co myslíte tím, že je dům nezateplen, je to starý nezateplený dům, nebo novější dům, který nemá jen zateplené stěny, protože jsou např. z cihlovzduchu ?
Dobrý den. Pane Jícho, z dobře informovaných kruhů jsem se dověděl, že jste si ( f.Revel ) nechal oficiálně změřit toto Vaše TČ na akreditované zkušebně. V této souvislosti by bylo velmi dobré zveřejnit protokol o této zkoušce. Jednak, aby se ukončila doba nejistoty ( funguje, nefunguje ) a abych měl já i ostatní na tomto fóru od Vás něco konkrétního. Předpokládám, že výsledek musí být jednoznačně výborný, a že všem škarohlídům a nepřejícníkům tím protokolem vyrazíte jejich argumenty z ruky. Čili prezentace tohoto protokolu pro Vás nemůže býti žádný problém. Děkuji.
S pozdravem Laďa
LJ Laďa Jaskva @lada.jaskvaspis to vidim na shaneni razitka *TOP SECRET* aby mel tu slozku jak oznacit.
Dobrý den. Když toto vlákno nedalo odpověď na zadání, tak bych se chtěl zeptat, zda někdo nemáte toto TČ. Případně aspoň jaký máte na ně názor. Zajímá mě především ta nejslabší verze. Děkuji.
Odkaz : http://www.alfea.cz/cz/tepelna-cerpadla-…
S pozdravem Laďa
LJ Laďa Jaskva @lada.jaskvaLaďo,Ty máš všechno spočítané.Já být na tvém místě,dám pětistovku právníkovi ať sepíše s Jíchou smlouvu v případě poruchy-denní penále 1000,- a každopádně bych do toho šel.I kdyby to mělo COP 2 bez certifikátu.
4 PT
Ing. Milan Bašta,
Strojírenský zkušební ústav v Brně
Ave, zdravím "mladého" leč zatím málo BojeChtivého ;-)
a prosím (pokud ještě nejste zcela znechucen některými ...),
zda byste se nebyl ochoten registrovat na airforum.cz.
Dál bych navrhoval pokračovat prostřednictvím SZ.
Podle mne je škoda přijít o fundovaného,
pěkně píšícího diskutéra.
Váš poslední výrok v tomto vlákně je extrémně slušňácký.
Já bych použil to s perlami ...
... a do očí se vysmál Nihilismu.
iGoNY
P.S.:
KsichtoKnihu? Nikdy!
"Staré Kompl-Bobr do takový dato-čórky nepude!" :-)
Dobrý den,
jmenuji Ing.Milan Bašta a jsem zkušební technik (především tepelných čerpadel) ze Strojírenského zkušebního ústavu v Brně. Jelikož ve fóru byla zmiňovaná i naše zkušebna rád bych uvedl některé informace na pravou míru.
Fórum je dlouhé, tak se vyjádřím jen k zásadním faktům, které jsem zahlédl.
Seznam akreditovaný zkušeben naleznete zde: http://www.cia.cz/default.aspx?id=10&… Konkurenční zkušebny ze seznamu jsem neviděl, podle našich zákazníků jsme v ČR na nejvyšší úrovni pro TČ. V ČR jsem viděl soukromou kvalitní zkušebnu u jednoho tuzemského výrobce TČ a dvě u dvou nadnárodních společností. Na podzim na zasedání EHPA byl SZU přidělen podmíněný status zkušeben Quality label. SZU získá plný status, po získaní akreditace na měření hluku pomocí intenzitní sondy. Předpoklad je, že do léta budeme v seznamu. Měření hluku pro EHPA není běžné a vyžaduje vysoké nároky na měřící techniku, ale především na technologii.
ČSN EN ISO 14 511 neexistuje je jen norma ČSN EN 14 511 či jiné EN 14511. Norma se dělí na 4 části z roku myslím 2007,2008(záleží podle toho jak část). 1. část je názvosloví: ta je CZ jazyce. 2. část je soupis teplotních podmínek měření, 3.čast je metodika měření, 4.čast je zaměřena na pracovní oblast teplot TČ, bezpečnostní ochrany atd.
Pokud chcete něco porovnávat, musíte všichni měřit jednotně. Na to je tu norma ČSN EN 14511. Pro EHPA se provádí zkoušky výkonů dle této metodiky: http://www.ehpa.org/uploads/media/201101… , která se okazuje na ČSN EN 14511. V postatě je to totéž, jen upřesňují nejasnosti a kladou tvrdší podmínky než jsou ve zmiňované normě.
Ještě bych se vyjádřil k pojmu zkoušení se "suchým vzduchem".
Suchý vzduch je bez vody. Vždy, když budete zkoušet TČ ve zkušebně či někde na aplikaci vzduch bude vždy vlhký! Rozdíl bude v tom, jakou bude mít např. relativní vlhkost při konkrétní teplotě. Pokud budete zkoušet na zkušebně, kde mají uzavřený box bez dovlhčování. Budete zkoušet s vlhkým vzduchem, ale nebude to dle ČSN EN 14511. Stane se to, že tepelným čerpadlem budete odvlhčovat vzduch v boxu do té doby, kdy bude mít takovou vlhkost, že na výparníku nebude kondenzovat nebo namrzat. Tímto vytvoříte stav, který se v reálné aplikaci nestane, jelikož TČ umístněné venku nasává vlhký vzduch, který na výparníku kondenzuje/namrzá. V případě, že bude na výparníku vzduch !výhradně! kondenzovat, má vlhčí vzduch větší tepelnou kapacitu než méně vlhký. Lze tedy dosáhnout o trošičku lepší parametry. Ovšem pokud vzduch namrzá na výparníku, ovlivní Vám COP výrazně. Z praxe TČ při 2°C namrzají všechny a dokonce některé i při 7°C. Pro 7°C se zkouší při 89% relativní vlhkosti, pro 2°C při 84% relativní vlhkosti.
Pokud budete mít nějaké dotazy, rad Vám je zodpovím.
IB IngMilan Bašta @ingmilan.bastajsem opravdu rád, že se našel někdo z oboru, kdo je schopen vyjasnit kvalifikovaně problematiku měření TČ. z uvedeného odkazu je patrné, že doporučovaná metodika měření je komplikovaná. měl bych dotaz:
jakým způsobem se pohybuje vlhký vzduch ve vaší kabině? je nasáván TČ a vyfukován ve stejném prostoru nebo je vzduch ze zařízení odváděn zcela pryč a opět přiváděn upravený?
Bláhově jsem se domníval, že se dopátrám nějaké pravdy o čerpadle revel a jen jsem dověděl, že největší kritik je od konkurence. Tak že vypovídací hodnota 0.
Pokus o odlehčení:
... ještě, že jsou tepelná čerpadla tak drahá, že si je nemůže dovolit každý - ještě bychom museli řešit globální ochlazování
MJ Milan Jakovec @milan.jakovecHm... A jste si tím tak jistý, když se prý kvůli námi vyvolanému globálnímu oteplování Golfský proud zpomaluje ... ???
Najde se tady nejaky skutecny majitel (tzn. schopen dolozit vyrobni cislo) uvedeneho TC? Opravdu by me zajimaly jeho postrehy - sam uz TC mam, jine, jsem spokojen, takze ciste me to zajima z nezavisleho pohledu.
Nebo jedine, co se tady budeme docitat je opet jen snuska prazdneho mlaceni slamy, tak jak cca 100 000 prispevku na tomto foru ohledne TC p. Jichy :-)
Dobrý den. Prosím Vás, víte někdo, tedy kromě pana Jíchy, že to jejich čerpadlo funguje ? Nebo naopak, víte někdo, jestli nefunguje? Děkuji.
S pozdravem Laďa
Skusím pridať trochu do mlynu.
Tč od revelu nepoznám,ale bola mi inšpiráciou pri kupovaní tč a zapojenia do systému.Po dvoch rokoch bývania kúrenia čisto el. a krbom,som sa rozhodol pre tč Nordline 9,5, v prevádzke od októbra 2011.Štatisticky som pri kúrení el. spotreboval pri vonkajšej teplote 0 st. 45-50 kw el. na kúrenie, teraz pri tč je to denne pri teplote cca 0 st. 14-18 kw. Takže COP mi vychádza cca na 2,5-2,8. Pri započítaní komplet,odmrazovanie,oč.
Tč stálo 1890 eur s dph, montáž-kurenár v rodine cca 400 eur.
Ja som spokojný,tč funguje a za tú cenu nelutujem.
Dobrý den. Já mám jeden konkrétní dotaz. Víte někdo, jestli to Jíchovo TČ funguje ? Nebo naopak, víte, že to Jíchovo TČ nefunguje ? V obou případech mě zajímá odpověď i se zdůvodněním. Děkuji.
S pozdravem Laďa
prosím diskutující uvádějící konkrétní zkušenosti, aby vždy ve svém příspěvku v zájmu serioznosti uváděli výrobní čísla. ta jsou obsažena na štítku zařízení z vnější strany.
Obecně sleduji diskuzi ohledně volby zdroje pro vytápění a připomíná hodně diskuzi v duchu "z čeho stavět". Každý zdroj ma své zastánce i odpůrce (někdy i extrémní), ať jsou důvody jakékoliv.
Dnes jsem narazil na článek: https://www.tzb-info.cz/4469-optimalni-v… který shodou okolností, srovnáním v grafech připomíná i srovnání skladby obvodového zdiva.
Nevím jak jsou na tom jiné zdroje vytápění, ale mě by zajímal nějaký nezávislý zdroj, který udávané parametry ověřil (zkušební(?), cetifikační(?)).
V případě, že jako základ bereme letákové údaje, připadá mi pak debata na úrovni "Lupo" (prostě to má takové parametry, a máme moc spokojených uživatelů).
MJ Milan Jakovec @milan.jakovecPane Jícho, bez afektu:
- máte certifikát, nebo protokol o zkoušce, nebo "něco podobného" od nezávislého subjektu?
PS.: pokud Vaše reakce na příspěvek:
https://forum.tzb-info.cz/121349-cena-po…
Autor: Jícha Zdeněk, datum: 02.03.2012 09:07
chybí čísla nebo technické argumenty!
byla opravdu na mne, tak musím napsat, že i při rozhodování Vašich zákazníku hraji významnou roli nejen čísla a technické argumenty, ale i něco jako "pocit", "víra" nebo "důvěra", které nejspíš nezměříte.
Dobrý den,jak jsem byl proti ventilátorům,tak mě to taky zajímá.Mám sice vrty,ale jednoduché,levné tč pro výstupní teplotu do 25stupňů pro ten můj kapilární systém by byl ideální.Mluvil jsem osobně s panem Jíchou o případné zapůjčení a vyzkoušení jeho nejmenšího tč.Nějak jsme to nedotáhli do konce.Přišli ty mrazy,což mě mrzí.Mohl jsem to otestovat.Podobné tč prodává i Nosreti,tam ale musí být AN.Asi koupím nějaký ventilátor i když zrovna nejsem za.Ale zákazníci to chtějí.Pak budu podávat informace.
S pozdravem L.Švarc
Dobrý den. Uvádím z firemních podkladů technické údaje, které byste zde mohli pitvat a na základě pitvy stanovit diagnózu.
Tepelné čerpadlo LWRb-8kW
Nominální výkon topení kW 8
Napájení (kompresor + kotel) V 2x 230
Příkon kW
1,9 (-15 °C)
až 2,1 (+15 °C)
Kompresor typ
Highly-Hitachirotační
Chladící médium R410a
Množství chladiva kg 2,8
Vstup a výstup vody G 1“ex
Hladina hluku / vzdálenost dB 51/3m
Příkon ventilátoru W 80
Efektivní min. prac. teplota °C -20
Max. výstupní teplota °C 59
Rozměry
(délka/hloubka/výška)
mm 1030/360/750
Hmotnost kg 107
Výkon při A +7 °C /W+35 °C kW 8,2
COP 7/35 - 4,05
Výkon při A +2 °C/W+35 °C kW 6,7
COP 2/35 - 3,33
Výkon při A -15 °C/W+35 °C kW 4,3
COP -15/35 - 2,21
Podle těchto údajů to musí fungovat. Funguje to ? Kdo to umí objektivně odhalit ?
S pozdravem Laďa
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.