Umělé navýšení kapacity vodovodní přípojky

Umělé navýšení kapacity vodovodní přípojky

Přeji hezký den všem,
mám na zdejší odborníky takovou otázečku, na kterou mi zatím nikdo z vodařů nebyl schopen odpovědět.

Na vodovodní přípojku ze zdejší studny jsou nyní připojeny celkem 3 RD, z toho 1 je cca 30 metrů od studny, další dva 100 a 130 metrů (odhadem). Páteř je ale bohužel jen 5/4 roura, což už je teď trochu problém, někdy příští rok se připojí ještě jeden barák. Já jsem loni koupil RD také cca 100 metrů od studny a teď řešíme, jak to udělat, abych se mohl také připojit (ještě se sousedem), takže celkový počet by byl 6 RD na tuto trubku.

Možná řešení:
Samozřejmě je možné instalovat nějakou "retenční?" beztlakou nádrž, do které by "čůrkem" dotékala voda rovnou z hadice od studny, a od té by pak vedla vodárna a rozbočení do všech baráků. Toto řešení je ale docela složité, náročné na prostor (kam umístit potřebný hardware) a na energii, a také pak na údržbu.

Mnou navrhované řešení je takové si myslím jednodušší, ale nevím, jestli v praxi používané a funkční. Navíc si to myslím jenom já a nikdo jiný tomu moc nevěří.
Myslím si prostě, že by mělo stačit místo složitého zařízení nainstalovat rovnou a pouze tlakovou nádrž určitého objemu a se vzduchovým vakem, do které by také čůrkem dotékala voda pouze tlakem ze studny. No a z této nádrže rovnou vyvést přípojky k RD. Je to možné nebo se mýlím?
Prostě si myslím, že je zbytečné instalovat zdroj tlakové vody (čerpadlo), když v podstatě to už je tak jako tak ve studně a čerpá vodu s tlakem 5/6 atm do cca 1m3 nádrže přímo ve studni. Jde jen o to, jak velkou nádrž a jaký tlak vzduchu do ní nafoukat, aby to dobře fungovalo.

Setkal se s tímto řešením někdo nebo používá se to někde? A nebo je to uplná kravina? Co myslíte?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.