Výměna starého kotle na plyn

Reklama
Výměna starého kotle na plyn

Dobrý den,
obracím se na Vás s radou ohledně výběru nového kotle na plyn. Momentalně mám doma cca 15 let starý kotel THERM s průtokovým ohřevem který už dosluhuje a tudíž po sezoně jej budu nucen vyměnit.
Pročetl jsem poměrně dost diskuzí na tohle téma nicméně pořád nemám jasno jaký způsob ohřevu TUV a topení vybrat.
Jedná se o 100 let starý dům, obvodové zdivo nezatepleno, minulý rok provedena výměna oken za plast, nezateplená půda, pouze izolovane stropy, obytná plocha cca 120 m2. V domě bydlíme jedna rodina, pouze dvě odběrné místa TUV - kuchyň a koupelna. Tepelné ztráty domu budou asi poměrně vysoké, k topení používám ještě i kotel na tuhá paliva (uhlí) nicméně velkou část dne kdy je žena doma na mateřské tak v současné době topíme plynem, odpoledne a víkendy pak uhlí.
Spotřeba plynu za sezonu:
2009-2010 - 3000 m3 plynu
2010-2011 - 3500 m3 plynu
2011-březen 2012 - 1400 m3 (tento rok jsem začal topit uhlím předešlé zimy pouze občasné přitápění dřevem a je to na spotřebě plynu znát).

A ted k mým dotazům :

1. typ kotle - asi bych se klonil ke kondenzačnímu mám sice deskové radiátory (většina jich je naddimenzována s termostatickýma hlavicema) pokud by byla uspora aspon 10-15 procent spotřeby tak by se ten rozdíl myslím zaplatil.

2. výkon kotle ? mým laickým odhadem podle typu kotle co jsme měli bych to viděl na výkon do 20kW

3. typ přípravy TUV -
- kombinovaná - měli jsme doted nicméně mám obavy z ze složitosti kondenzačního kotle navíc ještě kombinovaný - takže obavy z poruchovosti a nasledných oprav - hlavně takové to drobné odpouštění vody v kuchyni na oplachnutí jednoho nože a v podstatě zbytečný start kotle a tohle opakovaně za den X-krát
- kotel + nepřímo ohřívaný zásobník 120l - spotřeba vody není u nás nikterak velká proto se obávám jestli nebude kotel zásobník nahřívat často tudíž zbytečná spotřeba plynu

4. výrobce - zvolil bych asi raději nějakého renomovaného výrobce tudíž bud Vaillant nebo Junkers.

Momentálně se nejvíce přikláním k variantě kotel + zásobník - sestava JUNKERS ZSB 22-3 C + ST 120-2E která se dá pořídit za cenu cca 40.000,-
Děkuji za reakce.
Pavel S.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.