Stavba krbuDobrý den,
potřeboval bych poradit s obestavbou krbové vložky. Nejjednodušší variatou je postavení korpusu z desek silca. Jelikož mám na zahradě nekolik šamotových cihel, napadlo mne, že bychom je mohli využít a vytvořit částečně akumulační krb.
Má představa by byla asi následující. Do výšky těla vložky bych vyzdil prostor mezi krbem a stěnou cihlami a sopouch (chceme mít rustikální krb s šikmým sopouchem) bych vytvořil z kalciových desek. Chtěl bych se zeptat, zda jste nějakou podobnou konstrukci již někdo dělal? Zda si mám dát na něco pozor. Stěny domu jsou z Ytongu. Musí být i zde na stěnách desky se vzduchovou mezerou pro oddělení ytongu od teplých šamotek nebo by stačily tyto cihly dát až ke stěně (v místě sopuchu to je jasné, tak musí být vzduch moezera s deskou)? Je nutné vytvořit mezi cihlami vzduchové kanály, aby se lépe ohřívaly (ochlazovaly)?
Četl jsem, že bezpečná výška záklopu je 500mm. Máme trochu nešikovně vyvedený komín a tak maximální výška záklopu u nás může být jen 34cm (máme prkenný strop). Šlo by to napravit vložením izolace do záklopu a nedělat vzduchové odvory nebo udělat několik uzavřených komor s izolací (např. 2 komory s izolací 160mm a odědělených ještě jednou vodorovnou silca deskou-jako sendvič.
Děkuji za pomoc