Azbest ve starém paneláku?

Reklama
Azbest ve starém paneláku?

Mohu poprosit o radu, z čeho jsou panely pod oknem ve starším panelovém domě viz. foto? Pořídil jsem byt, kde chystám kompletní rekonstrukci a mám obavu, zda v té desce není přimíchán azbest. V poslední době proběhly u nás ve městě aféry s azbestovými panely a zamořením objektů při výměně oken. Vím, že jde často o mediální masáž bez nějakého extrémního ohrožení, ale v ložnici bych drolící se desku s azbestem nechtěl :-).

Na první pohled to vypadá jako slisované dřevo, heraklit nebo nějaká dřevotříska, ale když projedete prasklinu šroubovákem, drobí se to na velmi jemný prach. Rád bych to trochu vyšťoural a zatmelil. V případě azbestu bych to zakryl sádrokartonem a přidal zvukovou izolaci.

Jinak je dům zateplen, má nová plastová okna a vedle oken jsou nové dřevěné nebo sádrokartonové desky.

Ještě by mne zajímalo, zda je normální, že je panel pod oknem v polovině prasklý. Tedy doufám, že jen ta dřevěná deska a ne železobeton, abych časem z ložnice neměl jednu velkou lodžii...;-). Stejná prasklina je i pod druhým oknem (jedno je na jih, druhé na sever). Celkově mne zarazilo, že holý (nosný) panel odkrytý při likvidaci umakartového jádra, je z tak nekvalitního betonu, že z něj jen rukou mohu drolit kameny. Jako by bal bez cementu a neupěchovaný/nezvibrovaný, jen slepený písek. Stropní panel vypadá OK hladký a bytelný.

Předem moc děkuji za radu

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.