Dacon unical dua - opravit ci vymenitDobrý den
Mám toho trochu víc na srdci, snad je tohle dobré místo.
Před rokem a něco jsme se nastěhovali do koupeného staršího bytu 2+1. Je zde kotel DAKON UNICAL DUA r.v. 98 (typ podle štítku tuším 24HV, což jak jsem vykoumal i na základě informací zde v diskusi by měl být akvivalent pro 24CK) tedy topení/teplá voda/komín/bez zásobníku. Rozvod měděnými trubkami na zdi, 3x radiátor + žebříček v koupelně.
Kotel zvládá byt vytopit naprosto bez problémů, i v největších mrazech by nám pravděpodobně stačil poloviční výkon (kotel vypínán pokojovým termostatem)
Co se nám nelíbí:
Pro zapnutí ohřevu TUV je nutný dost velký průtok vody, při sprchování pokud na chvíli sprchu vypnu, nebo přivřu, kotel vypne a znovu zapne až po vychladnutí. Pro sprchování dost nepříjemné. Je to normální chování, nebo odstranitelná porucha?
Občas se stane, že pokojový termostat sepne, ale kotel topí "jen pro sebe" a maximálně je teplý kus trubky k radiátorům ale víc nic. (radiátor v obýváku je s obyčejným ventilem jen trochu přiškrceným, ostatní termostatické) - 3c ventil v háji? Naštěstí tohle není trvalý stav. Zatím.
Chcípnul teploměr. Shodou okolností, když jsem byl před kotlem. Pozorování, jak ručička při běžícím kotli tančí aby po chvíli zaparkovala na spodním dorazu bylo trochu znepokojující. Předpokládám, že výměna teploměru bude prkotina za pár stovek...
Z jednoho šroubení v kotli kape voda. Předpokladám, že to půjde přetěsnit, pokud tam něco nevyhnilo.
Vzhledem ke stáří kotle, těmto potížím, a požadavkům na komfort zvažujeme zda opravovat, nebo vyměnit za nový. Kvůli komfortu jsme uvažovali o nčem se zásobníkem na TUV (zas je tam ale asi o dost vyšší cena :-( ) Navíc jsem dostal informaci, že pokud budeme chtít vyměnit kotel, budeme muset převložkovat komín na nerez (v současnosti je tam nejspíš hliník) To je opravdu nutné? Jsme v prvním patře ze tří a nahoře je ješte sedlová střecha.
Tak to by bylo asi vše, uvítám názory, rady a připomínky ke kterékoli části.