TZB-info - Nové předpisy pro vyústění…
V letošním roce došlo k změnám v předpisech pro návrh vyústění odtahů spalin, namísto starších TPG 800 01 nyní platí ČSN 73 4201 z ledna 2008. Několik měsíců byly souběžně uveřejněné oba předpisy,…
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Plné znění článku: TZB-2002: ČSN 73 4201: 2002 Komíny a kouřovody. Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv
Vazeny pan Němec, uvazujem nad kupou HOXTER HAKA 37/50WI /8kW/ a budem rad ak mi zodpoviete niekolko doplnujucich…
před 10 roky
Dobrý den, V naší dřevostavbě byla provedena obestavba krbové vložky Hoxter, ze které půjde ohřátá voda do…
před 14 roky
Mám komín vyvložkovaný vodovodní kameninovou trubkou o vnitřním průměru 200mm. Zplynovaci kotel na dřevo s teplotou…
před 14 roky
492 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den,
V naší dřevostavbě byla provedena obestavba krbové vložky Hoxter, ze které půjde ohřátá voda do akumulační nádrže umístěné v garáži. Stavbu celého domu včetně napojení krbové vložky na topný systém ( solární panely a elektřina ) provede firma, která staví ten dům na klíč. Obestavbu provedlo místní kamnářství.
Otázka: je kamnářství povinno uskutečnit revizi obestavby a napojení na komín? Máme obavy, že pokud by revizor měl k obestavbě výhrady, bude se kamnářství a stavební firma mezi sebou dohadovat.
Na okraj: kamnářství při obestavbě ytongem jednoduše "zazdilo" měřič tlaku a teploty tak, že na něj nebylo maontážním otvorem vidět. Při naší pozdější reklamaci bylo zdůvodněno: ten tam nepatří. Takže stavební firma pracně tento přístroj ve stísněném prostoru odmontovávala a napojovala na jiný vývod k. vložky.
Děkuji za věcné příspěvky a Vaše zkušenosti.
J. Němec
JN Jaroslav Němec @jaroslav.nemec054Vazeny pan Němec, uvazujem nad kupou HOXTER HAKA 37/50WI /8kW/ a budem rad ak mi zodpoviete niekolko doplnujucich otazok ohladom Vasich skusenosti. Vopred dakujem! Tepelna strata 2 podlaz. domu 110m2 je cca 6 až 6,5kW.
Ake mnozstvo dreva dokazete nalozit do vlozky na plnu davku? Kedze komora je dost mala, kolko dokaze horiet na jedno plne nalozenie? / vyrobca udava spotrebu 2,2kg/ hod. / pri nom.vykone 8kW./ Je to pravda?
Ako dlho je vlozka schopna udrzat ziar? Jedna sa mi o to, aby som pred spanim nalozil a rano po cca 8 hodinach rozhrabal uhliky a kuril dalej bez noveho zakurovania.
Aku ste mali spotrebu dreva za minulu sezonu 2012/13, ktora bola mimoriadne narocna? Poprosim aj tepelnu stratu Vasho domu. Samozrejme mam na mysli tvrde listnate dreviny.
Ktory model Hoxter mate konkretne Vy? S dodatocnou izloaciou a vacsim podielom do vody alebo bez izolacie?
Dakujem
Mám komín vyvložkovaný vodovodní kameninovou trubkou o vnitřním průměru 200mm. Zplynovaci kotel na dřevo s teplotou spalin max. 200°C ho není schpný ohřát. Komín vůbec netáhne a je zevnitř mokrý. Chtěl bych ho vyvložkvat nerezovou trubkou 160mm, takže tam vznikne spára 20mm. Mám tento prostor zateplit (třeba vatou) nebo bude vzduch uzavřený v tomto prostoru rovnocený izolant? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, potřebovala bych poradit s připojením kamen Jotul F 3 TD do komína. Ten není, ale prý ani nemusí být vyvložkovaný. Je sice starý, ale v pořádku. Problém je, že chci kamna připojit krátkým kouřovodem zezadu přímo rovně do komína. Mám ale strach, zda nebude problém, protože komín má účinnou délku 8,5 metru a kamna stojí u jeho paty. Nebylo by tedy lepší postupovat cesou koleno, rovná roura (jak asi dlouhá???), koleno? Moc děkuji za radu.
Dobrý den, v této chvíli mám rozestavěn dvouprůduchový komín. Oba průduchy jsou určeny na tuhá paliva. Komín je vysoký 9m a bude sestaven ze systému HELUZ. K jednomu průduchu bude ve sklepní části připojen ekokotel na uhlí (ekoefekt) a v přízemí do druhého průduchu krbová kamna s výměníkem na dřevo. V tuto chvíli mám ve sklepní části pro oba průduchy vymetací dvířka a ke kotli a kamnům mám připojení na 90 stupňů. Narazil jsem na problém, že ve střešní části se mi komín skoro potkal s vazníkem (mezera cca 2cm), dle platných norem budu muset vazník přeložit a vytvořit mezeru min. 5cm, není možné dřevo obložit nehořlavým materiálem? Druhý dotaz je, jaké základní prvky musí komín mít, aby vyhověl revizní zprávě. Dle letmého pročtení platné normy je zapotřebí, aby měl komín navíc otvor na měření spalin? Stačí u tohoto komínu jedny vymetací dvířka, jak jsem zmínil, ve sklepní části? Samozřejmě beru v úvahu, zpřístupněný komín ve střešní části. Děkuji za odpověď.
Prave provadim rekonstrukci kominu ve starem rodinem dome a chci se zeptat,jestli lze napojit kotel na tuha paliva v suterenu domu a krbove vlozky v prizemi. Vybral jsem si komin schiedel uni o prumeru 180mm,pro nedostatek prostoru nelze pouzit dvoupruduch(zachovani nosnych drevenych tramu)predem dekuji za odpoved
Chci nainstalovat nový plynový kotel ústředního topení.Chtěl bych ho připojit na nový ještě nepoužitý komín postavený z šamotových vložek pr.150mm s těsnícím vnitřním jazýčkem směrem dolů t.j. měl by být na plyn. Postaven před 20 lety. Zajímalo by mě jestli musím takto postavený komín ještě vložkovat hliníkem, nerezem nebo jiným materiálem.
Děkuji za radu jirka1403
Dobrý den,
chystáme se při rekonstrukci domu přistavit ke stávajícímu komínu pro plynový kotel komín pro krbová kamna. Chtěl bych použít komín s přívodem vzduchu pro tyto kamna. Rozmýšlím se mezi CIKO Tec a Schiedel ABSOLUT. CIKO Tec vychází laciněji, Schiedel je osvědčený. Máte někdo zkušenost s CIKEm, funguje opravdu přívod vzduchu pro krbová kamna komínem? Nebo raději volit dražší, ale osvědčený ABSOLUT se samostatnou větrací šachtou?
Děkuji za radu. Jan Večeř
Nechal jsem si vyvložkovat komín.
V původním zděném komínovém tělěse jsou 2 nerez vložky.
Na vršku byla přímo na komíně na nerez plech, kudy roury procházejí, odlita betonová deska...
Když topím, tak je cítít komín. Jak se vložky ohřejí, tak patrně ohřátý vzduch původními vymetacími dvířky se dostává do chalupy...
Slyšel jsem, že správně měl být nahoře udělán malý průduch, kudy by ohřátý vzduch unikal...
Další problém je, že nad betonovou desku vložky přesahují pár cm, takže na ně nebylo možno umístit" deštníčky" a při letošní bohaté sněhové nadílce sníh na nerezu namrzal až zavál oba průduchy...
Vložkování prováděla odborná firma, ale...asi by mohla být ještě odbornější!
Zdravím chtěl bych se zeptat jestli mohu komín vyvložkovat systémem furanflex mám krbovou vlozku topím pouze dřevem.DÍKY
Je možné, že kominíci mohou posuzovat spalinové cesty kotlů v provedení turbo nebo kondenzačních kotlů? Mohou seřizovat kotle jenom proto, že mají oprávnění na komíny?
Děkuji Jiří Brožek
Dobrý den,
mám vyvložkokovaný komín 180mm a dole v přízemí mají rodiče krbová kamna,je možno u mě v podkrovním bytě napojit na stávající vložku ještě jedny krbová kamna?
Zdravim vsechny odborniky i neodborniky jako jsem ja.
Mam dotaz ohledne vyvlozkovani starsiho kominu.
Je me jasne ze dnes uz musi byt vlozka nerezova.Otazka vsak je jestli muzu pouzit vlozku podobnou husimu krku ktera ja take z nerezu.
Chci tam dat klasicky plynovy kotel.(tzn. ne turbo,ne kondezak)
Prikladne od firmy jest (jest.cz).Pouzilli bych jejich nerezovou ohebnou vlozku pro vyvlozkovani stavajiciho kominu(ted je tam pouze hlinik) bude to postacovat vsem normam?
Osobne se domnivam ze ano a pritom pak usetrim 50 procent nakladu na material.
Muze me nekdo kompetentni poradit ci je to dostacujici nebo ne prosim.
Dekuji
Zdravím všechny,
uvedený problém bohužel nemohu podpořit odpovídající fotodokumentací, tak alespoň pro představu přikládám jedno foto kamen s napojením kouřovodu a situaci popíši.
Jedná se o kamna, která vytápí dvě místnosti nad sebou (především otvorem ve stropu/podlaze, kterým prochází kouřovod kamen- plech prům. 120 mm). Na kamna je napojen zmíněný plechový kouřovod a těsně nad podlahou druhé (poschodí) místnosti je na kouřovodu umístěn vzduchový výměník - klasický dědek, výšky cca 60 cm a nad ním opět plechový kouřovod další výšky cca 1,5m, který je následně zaústěn do komína 90 stup. kolenem (pod stropem poschoďové místnosti). Samotný komín je zděný, průduch cca 150 mm do výšky ještě cca 2,5 m nad poslední napojení plechového kouřovodu - připojeny jsou pouze tyto jediná kamna.
Podotýkám, že jde o kamna Thorma-Bergamo a do té doby fungovalo bezproblémově naprosto totožné napojení kamen Petra s tím, že na kouřovodu nebyl osazen onen dědek nad podlahou v místnosti nahoře.
Nyní k samotnému problému. Když jsem po týdnu navenek bezproblémového topení vyšel do patra do místnosti, kde je tedy cca 2 m nad kamny osazen dědek, který má v rohu odstup od obou stěn cca 30 cm, tak na přilehlých stěnách jsem spatřil obrovské množství skvrn (jak kapiček) tmavohnědé barvy, které byly v blízkém okolí dědka (pouze v okolí dědka). Na samotném dědku (plechu) byla podobná nebarvící skvrna. Skvrny na stěně vypadají, jako by je někdo vytvořil oklepáním zednické štětky (velikost do 1 cm, velká hustota kapek). Podotýkám, že skvrny jsou tmavohnědě, nemastné. Nová kamna v provozu občasně (víkendově) již po dobu cca 3-4 měsíců.
Bohužel nebyl čas na bližší ohledání skvrn a příčiny, proto se obracím na vás. Malá poznámka možná v tom, že část otopu nebyla kvalitně proschlá, pokud by to hrálo roli. Za rady předem děkuji.
DC David Ciliský @david.ciliskyNevím, neporadím, ale mám podobnou zkušenost.
Na chalupě vytápím komoru 5x3m.
Komín od kamen vodorovně skrz zeď do komory, koleno, svisle výměník + cca 60 cm komín, koleno a vodorovně zpět nad kamna, koleno a komín vodorovně skrz zeď a cca 4m přes síň do komínového tělesa a cca 5m vysoký komín půdou nad střechu. Kamna Kerpen (z OBI) v provozu cca 5 měsíců.
Při PRVNÍM zatopení s popisovaným komínovým systémem, topil jsem dřevem suchým, vlhkým a spálil jsem asi 3 lopatky sesbíraných vlašských ořechů, došlo v noci, když komín chladl k tomu, že pod výměníkem kapala černá tekutina dehet, rovněž tak ze spojů azbestových trubek v síni . Druhý den jsem pod spoje upevnil plechovky a pod výměník dal plech, ale při žádném dalším topení se tato situce neopakovala?!? Takže u mne šlo patrně o dehtové usazeniny v trubkách, ale proč se to stalo jednou jedinkrát nechápu...
Loni jsem nechal komín vyvložkovat a azbest nahradit dvouplášťovou izolovanou trubkou. Jednak se mi ten nerez nelíbí, je to jak vzduchotechnika ve fabrice a měl jsem obavu že izolovaným kouřovodem nebudu temperovat síň... Kominíci sice mají pravdu, že kouřovod slouří k odvedení spalin, nikoliv k vytápění, ale chalupa je chalupa. :-) Ale abych to zkrátil, tak ta "izolovaná" trubka je při topení mnohem teplejší, než byla ta azbestová, takže v zimě pohoda...a na komín mám revizní zprávu.
Dobrý den, v rodinném domku mám na vytápění a ohřev vody nástěnný plynový turbo kotel VAILANT. Od něho vede vertikálně zkrz půdu a střechu odvodní trubka. Můžete mi sdělit, zda je nutno provádět revizi či prohlídku tohoto odvodu ja případně jak často? Děkuji
AP Ing. Aleš PAVEL @ing.ales.paveljasne treba reviziu spalinovej cesty ku kolaudacii od kominara, pocas uzivania kasli na TO,
Dobrý den mám čtyři roky závěsný plynový kotel junkers akaždou zimu problém.Když začne mrznout neustále vyhazuje chybu led diody 40-90 a netopí dokud se neodresetuje bježí jen čerpadlo. Podle příručky je to problém z odtahem spalin a při silnějším větru kotel vypíná a zapíná.Pán který mi dělá servis si stím neví rady. Z tohoto důvodu bych vás chtěl požádat o nějakou radu.Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně zapojení krbových kamen na nerez komín Schiedel vnitřní průměr 150mm, délka komína kolem 7m, chtěl bych po špatných zkušenostech s kamny jedné velké firmy zakoupit kamna od firmy Dragon JH, jsou kanadská na dřevo, prodejce říká že je mohu na komín bez problémů napojit, že je to odzloušené.
Já ale chci o napojení revizní zprávu, v té co jsem našel ke komínu je psáno že výkon spotřebičů má být do 10kw, v technickém listu k těmto mamnům jsem našel výkon až 16kw
Je toto možné uskutečnit bez budoucích možných problémů např s pojišťovnou atd při třeba jakékoliv pojistné události...?
Děkuji
PN Pavel Nový @pavel.novyzly vyber komina, odhadujem min. 180 - 200 mm potrebny prieduch, ale ak ti kominar zmeria tah a da reviziu mas po probleme, skus nejakeho oslovit , mozno to bude ok, komin je vysoky
Dobrý den
Chtěl bych se zeptat na vyvložkování komínu.
Mám vyvložkovaný komín z hliníku a chci si pořídít nový plynový kotel je potřeba nechat vyvložkovat i nově komín?
Děkuji za odpověď
Jindřich Vondrák
JV Jindřich Vondrák @jindrich.vondrakhlinik Ti zozere kyselina z komina
Dobrý den, ne jednou jste mi tady poradili, proto se na Vás obracím opět, v baráčku po rekonstrukci jsem si nechal firmou udělat krb s výměníkem....viz obr. V bocích krbové obestavby jsou ventilační mřížky ze kterých pomaličku sálá nejen teplo ale i saze , které se pak usazují na zdech i stropu, chci se zeptat, zda dělám chybu v postupu topení nebo se stím musím smířit, eventuelně nějaký filtr? Krbař který mě obestavbu prováděl říkal, že je to z prachu v okolí krbu které se natáhne do prostoru obestavby, žárem se spálí a vyjde na zeď jako saze, myslím si ale že jsem s vysavačem kamarád jako nikdy předtím a změna žádná.
Děkuji za odpověď a nápad.
Dobrý den.chtěl bych radu. Máme doma kotel Viadrus U 26 napojený na komín pruměru 150×150.Komín ma 3 pruduchy 150×150.Zvýším tach kotle kdyš ho napojím na 2 pruduchy ? Děkuji
DT Daniel Tomaniec @daniel.tomaniecnemoze byt napojeny na 2 prieduchy, jedine vyfrezovat vacsii prieduch, ako partizancini si vsak mozes napojit ajna 2 prieduchy, ale kominarovi to nehovor
Chtel bych vědět,jaká vzdálenost má být mezi domy,při zabudování plynového komínu do boční zdi domu.Vyhláška se prý změnila,někdy od roku 2007.
Prosím o radu zda lze ev.za jakých podmínek připojit 2 kotle na peletky 30kW na jeden komín.
děkuji za příspěvky.
SJ Stanislav Juřička @stanislav.jurickaProsím oradu zda můžu mít připojení krbu a kotlu na paletky
do jednoho komínu . Nebo prosím poradíte jak to vyřešit. Děkuji.
Dobrý den, mám (asi hloupou) otázku. Pořídil jsem si kamínka s rozměrem kouřovodu 100 mm a "díru" do komína mám o 50cm větší, tedy 150 mm, existuje nějaký spoj pro připojení komínové trubky - nebo redukce???
Dobrý den, moc prosíme o radu, bydlíme v bytovém domě a ve všech 26 bytech jsou instalovany v roce 1997 kotle Beretta Idra Exclusive ESI 20. Nyní se jednomu z bytů kotel pokazil a nájemníci si chtějí koupit kotel nový. Kouřovody jsou vyústěny na fasádu. Jaký by měl být v tomto případě postup, když plynař nesmí nájemníkovi nainstalovat kotel nový,když máme vyústěn kouřovod na fasádu a ostatní nájemníci nechtějí takto narychlo investovat do výstavby těchto nových komínových kouřovodů. Děkuji Romana Parmová
Dobrý den,
mám několik let zakoupen plynový kotel Moratop 18 KT, který chci zapojit. Bohužel mi dnes topenáři sdělili, že kotel nelze přes zeď zapojit. Jedině řešit komínem přes střechu, ale tam je zase problém blízkosti oken. Je nějaká šance. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu. Mám 4 roky nově zrekonstruovaný byt, kde je zapojena digestoř s odsáváním do komína. Do téhož komína je vyveden i komín od plynového kotle. Digestoř i kotel se nacházejí v jedné místnosti a nelze je oddělit ani dveřmi, ani stěnou. Od revizního technika jsem se dozvěděla teď, po 4 letech, že nesmí být tyto dva vývody do jednoho komína a že revizi neudělá a dává od toho "ruce pryč". Co mám dělat? Existuje nějaký "rozdělovník" těchto dvou vývodů?
Děkuji za odpověď
DL Diana Lambertová @diana.lambertovaZavisi od pripojeneho plynoveho spotrebica. Ak to plynovy kotol dovoli, odviest spaliny plastovou vlozkou a odvod z digestora taktiez riesit plastovou rurou. Dane plati, ak mate samozrejme dostatocny rozmer kominoveho prieduchu.
dobrý den ,
postavil jsem komín s keramickou vložkou o průměru 200 mm - potřebuji se napojit na kouřovod přes stěnu 60cmm širokou. Nejlepší by bylo provést napojení ve stejném materiálu kvůli teplotní roztažnosti , ale vznikl problém ,že na T-kuse je seříznutá hrana ,tudíž nelze nasadit a zatmelit originální vložku komína,nevíte zda existuje nějaké řešení ?
Stavíme RD a v projektu jsme počítali s tím,že nám komín bude vytápět i koupelnu v podkroví.Architekt nám bohužel neřekl,že tak jak si to myslíme to nelze uzkutečnit tzn.,že z komínu povedou jakési průduchy,ze kterých povede teplo do koupelny.Ale o něčem podobném jsem slyšela.Budeme topit krbovou vložkou,která bude v přízemí,právě pod koupelnou.Můžete mi prosím poradit jak bychom měli přivést teplo do té koupelny.Děkuji
dobrý den, prosím o radu ohledně opravy komínu u staršího RD. Porušenou nadstřešní část bych chtěl ubourat, zbytek komínu nechat vyfrézovat a vyvložkovat nerezem. Mám dilema s nadstřešní částí, jedná se o komín dl.3m a nevím, zda je lepší tuto část provést ze systěmu blk (nerez vložka, izolace a betonové tvárnice), nebo by bylo lepší použít třísložkový nerezový komín, provést ocelové rámy a opláštění např.cetrisem. Napište mi prosím váš názor na věc. Děkuji, Lá%da S.
Dobrý den, zajímá mě, zda má smysl instalovat na vrchní část komínu tzv.kobouky, komín mám zakončný komín. límcem (HELUZ) je 200. Hrozí zatékání do komína při napojení 45 (krb)?
Díky
S pozdravem
MV
MV Milan Votava @milan.votavapozdrav z olomoucka,pokud je vaše topidlo používané jen sezoně tak bych o přikrytí komínové vložky sříškou určitě přemýšlel!vyřešíte si tak následným problémum vodou vznikajících!mejte se pěkně
Provozuji automaticky kotel na uhli Ling 25 s pretlakovym ventilatorem a puvodni kourovod orientovany "po kouri" jsem nahradil kourovodem, ktery je ovsem orientovany "po vode". Nikde se nemuzu dopatrat, jestli je orientace kourovodu "po vode" pro automaticke kotle doporucena, vhodna nebo zakazana. Muze mi nekdo poradit ? Dekuji
Dobrý den,
chtěla bych touto formou poprosit o radu. Sousedka si pořídila plynový kotel a tzv. odkouření umístila vodorovně do uličky, která sousedí mezi mým a jejím stavením. Z tohoto důvodu nemohu řádně v přilehlé místnosti větrat, všechny splodiny směřují do úzké uličky mezi domy a tím i do mého okna. prosím o radu co s tím, na koho se obrátit o pomoc a jaká norma odkouření plynového kotle pravuje. Děkuji za odpověď.
topim krbovejma kamnama a začal mi vlhnout a pote i tec komin černim a smrdutim mazutem komin je 20cm na 30cm aje zdeni prosim poradte čim to muže byt a co mam delat da se to nečim potahnout aby se to již neopskovalo a aby se to dalo obloži dlaždicemi dekuji
MH milan hasal @milan.hasalpozdrav z olomoucka,duvodu muže být mnoho,ale určitě bych komín vyvložkoval,dále bych se pokusil popit na více stupnů,aby se dehet více spaloval.Samozřejmě pokud nemáte suché dřevo,tak to bude obtížnější!Dehtové mapy nikdy ničím nezakrývejte!nepomůže to!
Jaké je poslední platné znění vyhl.č.111/1981Sb §6(1) odstavec b)1. Došlo ke změně v důsledku ČSN 73 4201 z ledna 2008 podle přílohy E ??
Dobrý den.
Máme starý domek (r. 1900) s komínem o průměru cca 20cm. Celá léta se tu topilo v Petrách a starém kuch.sporáku. Loni jsme si pořídili kotel Dakon DOR12 na hn.uhlí a ústřední topení.Topili jsme v něm celou zimu a nyní na jaře jsme objevili na komíně v půdních prostorách poměrně velké dehtové skvrny. Dost nás to vyděsilo, něco jsme si o tom zde našli ale přeci jen bychom chtěli znát váš názor:
1.)Je nutné frézování a vyvložkování, nebo lze lepší technikou topení k kotli tomuto prblému zabránit?
2.) Jak v takovém kotli nejlépe topit, aby k tomuto problému nedocházelo?
3.) Na půdě nám skvrny z hlediska estetiky v podstatě nevadí, spíš máme strach, jestli to neznači nějaký větší nebezpečnější problém (praskliny, vypadané spáry, nebezpečí požáru)
Děkujem moc za odpověď
JB Jaromír Bureš @jaromir.bures323Dobrý den,ve vašem případě bych komín určitě vyvložkoval!Pokud se do komínového prostoru daná vložka nevleze,je třeba jej i vyfrézovat.Dehet který je vidět zatím jen na půdě bude po sléze kopírovat celou trasu komínového tělěsa(jen otázka času)!Tento dehet může v komíně začít i hořet a pokud není komín vyvložkoný požár je na světě!!
Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala na pár otázek týkajících se revize komínu. Na komín je napojeno 5 plynových kotlů, v každém podlaží je jeden kotel.
1) Jak často se musí provádět revize? - revizní technik mi sdělil, že je nutná min 2x ročně.
2) Co se stane, když revizi neprovedu? Jaké z toho můžou být postihy?
3) Musí se dělat revize, když neprobíhají žádné stavební úpravy?
4) Lze nějakým způsobem revize obejít? Třeba zpráva, že neprobíhají žádné stavební úpravy?
Moc Vám děkuji za odpovědi.
S pozdravem a přáním hezkého dne
Žaneta Vávrová
Dobry den pane inzenyre
Prave provadim rekonstrukci kominu ve starem rodinem dome a chci se zeptat,jestli lze napojit kotel na tuha paliva v suterenu domu a krbove vlozky v prizemi. Vybral jsem si komin schiedel uni o prumeru 200mm,pro nedostatek prostoru nelze pouzit dvoupruduch(zachovani nosnych drevenych tramu)predem dekuji za odpoved Josef
Chci se zeptat na počet revizních otvorů v komínovém tělese průměru 150 mm a výšce komína 6m. Spodní vybírací otvor je jasný. Jak s případným(i) dalšími otvory v komínovém tělese? Na komín budou napojena krbová kamna o výkonu cca 12 kw. Děkuji. M.Khor
Vážený pane inženýre,
máme letitý problém s provozováním koksového kotle "EMKA" 3,5 m2. Kotel je umístěn v betonovém objektu, kde největší průměr trubek procházejících betonem ven je 100 mm. Průměr kouřovodu kotle je 150 mm. Se znalostmi fyziky gymnasia jsem kdysi navrhl za kotel umístit kouřový ventilátor (dmychadlo), z jehož výstupu byl na délce cca 1 metr průměr 150 zredukován na průměr 100 mm a takto veden cca 4 m ven z objektu. Mám za to, že spalování koksu nevyžaduje větší průřez komína, než je průřez dvířek popelníku, tedy prim. vzduchu (přívod sek. vzduchu není) a že dmychadlo vytlačí spaliny přes menší průřez. Vše fungovalo bezchybně 20 let.
Nyní se mezi uživateli objevují názory, že je třeba kouřovod rozšířit (až na 200 mm) (při zachování dmychadla) a následně rozbočit na 2 trubky 100 mm, které jsou v objektu na vyvedení spalin ven k dispozici. Já mám za to, že by tím došlo jen k víření spalin v místě přechodů a rozbočení, jakož i ke zpomalení proudu spalin v rozšířeném místě a tím jen ke zhoršení proudění a vypadávání pevných částic z proudu spalin. Poradíte nám ?
Dobrý den,
Nastoupil jsem na nové pracoviště v Praze jeko bezpečnostní technik v lednu 2009.V minulém týdnu jsem zajišťoval revize spalinových cest u plynových kotlů v areálu objektu.
U jedné administrativní budovy rozporovala kominická firma vyústění plynového kotle Buderus o výkonu 43Kw stěnou fasády,odtah je umístěn cca 2m od řady oken budovy.Jedná se o malou administrativní budovu,kde pracuje cca 15 zaměsznanců.
Kotel byl instalován v průběhu roku 2008 po poruše bývalého kotle(v topné sezoně bylo potřeba rychle topit).
Jak tuto situaci nyní řešit v souladu s normou 734201?
Děkuji
JS Jiří Samec @jiri.samecV. Závěr
Podle nařízení vlády č. 22/2003 Sb. (viz část IV/B tohoto stanoviska) musí všechny spotřebiče obsahovat mimo jiné podmínky týkající se odvodu spalin. Požadavky uvedené v návodu výrobce se považují z hlediska škod na zdraví a majetku za závazné. Rozhodujícím kritériem při hodnocení správného a bezpečného používání výrobku v provozu je naplnění požadavků návodů pro instalaci a provoz. V případě rozporných názorů při aplikaci konkrétního výrobku ve vazbě na požadavky nezávazné normy lze v souladu se zásadami pro aplikaci českých technických norem (viz část III) postupovat podle zásad a příkladů uvedených v části IV. tohoto odborného stanoviska.
Při využití řešení uvedeného v nezávazné normě se má bez dalšího průkazu za to, že požadavky normy byly splněny.
Při využití řešení, která nezávazná norma neuvádí, musí subjekt, který takový postup zvolil, prokázat dostatečně věrohodně, že dodržel úroveň stanovenou normou. Toho je možné docílit řadou způsobů, jako je např. detailní řešení v dokumentaci výrobce (návod pro instalaci a použití) v souladu s požadavky NV č. 22/2003 Sb., znalecký posudek, stanovisko renomované instituce, typové technické řešení vydané příslušnou odbornou autoritou apod. Ve sporných případech, ke kterým může v praxi dojít, pak rozhoduje v konečně instanci soud.
Toto odborné stanovisko lze považovat za dostatečný průkaz, že řešení podle obrázků 2, 4 a 6 splňují cíl ČSN 73 4201, kterým je bezpečný odvod spalin. Zároveň může sloužit i jako podklad a návod při stanovování dalších konkrétních řešení odvodů spalin.
Toto odborné stanovisko vychází ze stanoviska ÚNMZ č.j.: 2877/08/01 ze dne 10. 10. 2008, z něhož citujeme:
„Poslední věta § 4 odst. 1 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, stanoví, že česká technická norma není obecně závazná. To je v souladu s trendem vývoje v oblasti regulace technických norem od devadesátých let minulého století, tj. ponechat právní statut technických norem obecně dobrovolný, aby se tak technické normy nestávaly překážkou technického rozvoje.“
http://www.cstz.cz/index.php?sl2t=0&…
Dobrý den chtěla bych se zeptat čím utěsnit dvířka v komíně.Máme postavené nové podkroví kde vede komín a dvířka se musely zachovat kvůli čištění komína.Podkroví máme postavené již druhým rokem a až nyní se z nich začalo dýmit prosím poradte zkoušeli jsme snad všechno.Předem děkuji.
prosím o radu k výstavbě komínu na odvod plynových splodin měl bych představu o jeho výšce asi 4m. Jakou vložku použít, tmele atd? Děkuji mnohokrát za radu JULA.
Dobrý den,
v koupelně mám připojené plynové topidlo a ohřívač vody kouřovodem z pozinkovaného plechu do komína, který je vyvložkovaný nerezem.Firma, která v našem domě prováděla
posudek kouřové cesty, mi napsala jako závadu na výše uvedené sestavě, že chybí nahlížecí otvor v kouřovodu.
U této firmy jsem si tedy objednal, odstranění závady -zhotovení tohoto otvoru.
Pracovník který úpravu provedl, toto zapsal do pracovního listu a ústně mne upozornil, že pokud budu v budoucnu měnit spotřebič, budu muset nechat vyměnit kouřovod za kouřovod z nerezu. Poté jsem pracovní list oba podepsali s tím, že mi ho firma zašle spolu s fakturou k zaplacení.
Po obdržení faktury a pracovního listu jsem zjistil,
že je na něm připsáno, že "výměna kouřovodu bude povedena nejpozději do léta".
Chci se proto zeptat, zda jsem podle platných norem povinen tuto výměnu provést i když chci zatím používat pouze stávající spotřebiče.
Děkuji za odpověď.S pozdravem Ruhmann
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li je možné připojit k jednomu komínu více spotřebičů na tuhá paliva. Máme ve sklepě kotel, v 1.NP nic a v 2.NP krbová kamna. Je možné tyto spotřebiče připojit do jednoho komína?
Dobry den,
Kominik mi dela odkoureni plynoveho kotle (turbo) na zrekonstruhovanem rodinnem domku. Podle novych norem je odkoureni z kotle udelano vertikalne a vede stropem nahoru nad kotlem. Vyska komina od kotle jsou nejake 3 metry.
Chtela bych se zeptat, jestli u odkoureni musi byt nejaky kondenzacni kus, pomoci cehoz by odtekala srazena voda?
Den duvod proc se ptat, je ze ve svem prazskem byte mam take novy plynovy kotel, jehoz pripojeni a odkoureni se jeste delano za starych pravidel. Toto odkoureni je horizontalni, asi 50 cm od kotle. Voda z odkoureni kape, ale ven samozrejme.
Kdyz je odkoureni na rodinnem domku udelano vertikalne, kam potece zkondenzovana voda?
Dobrý den mohl by mi někdo poradit.Mam komín z azbestových trubek o pruměru 150mm.Mohu na to napojit krbová kamna?Komín je téměř nepoužívaný. Mnohokrát děkuji za rady. Marek
Dpbrý den,
chtěla bych Vás požádat o radu:
Bohužel až po kompletní rekonstrukci domu a vybudování ustředního topení na tuhá paliva jsme zjistili, že komín je ve špatném stavu. Na komín byla již napojena malá krbová kamna, kterých bychom se nechtěli vzdát.Komín chceme nechat vyvložkovat.Norma však nedovoluje napojení UT a dalších kamen na jeden průduch. Zřejmě je asi jediným možným řešením průduchy dva. Komín má však průměr jen 150. Lze dát do tak úzkého komínu dva průduchy nebo by šlo i jiné řešení?
Děkuji
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jestli u vyvložkovaného komína nerez.hadicí na kterou je připojen plynový spotřebič v 2.p. musí být komín přerušen a komínová dvířka umístěna v bytě,nebo stačí když komín bude průchozí do sklepa kde jsou umístěna stávájící komínová dvířka.Děkuji za odpověď.S pozdravem Kainka
Může podle stávajících norem napojit dva plynové kotle do jednoho kouřovodu v 1p. a 2p. popř. za jakých podmínek.
Chci koupit krb.kamna na peletky do rekreačního domku.Kamna mají výkon cca 6 kw a průměr kouřovodu 8O mm.Mohu připojit kamna do stávajícího komínu,který má průměr cca 15 cm a výšku asi 6 m ?
Musím nechat komín vyvložkovat?Pod jakým úhlem musí být vedeno připojení těchto kamen od vyústění kouřovodu u kamen ke komín.sopouchu.Jaká je asi teplota plynů z těchto kamen ke komínu.Děkuji za informaci J.malec
Prosím o informaci zda u plynového kotle v organizaci kde se provádí kontrola spalinových cest se musí provádět i revize - kontrola komínů či zda kontrola spalinových cest toto nahrazuje.
Děkuji za odpověd
Vážený pane inženýre,
vlastním starší dům, kde mám v komíně zeslabenou mezistěnu, proto se Vás ptám zda-li se dá tento problém vyřešit nerezovou vložkou, kterou bych do průduchu nechal nainstalovat. Odpovídalo by to platným normám?
Děkuji Dominik Fiala
Chtěl bych se zeptat:
za jakých podmínek musí mít lávka ke komínům - na šikmé střeše zábradlí.
Děkuji
Bohumil Bula
Správa domu TESAŔ
Zednická 948
708 00 ostrava
Dobrý den,
chci se zeptat, v jednom průduchu komína mám Al vložku 130mm pro plynový kotel. Do druhého průduchu chci nainstalovat kachlová kamna (palivo - dřevo). Dle kominíka je průduch možný použít i bez vyvložkování. Později jsem se ale dozvěděl, že je možné, že mezi průduchy je možná malá díra, ve výšce asi 1,5m nad místem kde budou umístěná kamna. Mohu připojit tedy ty kamna bez vložky a nebo dojde k propálení té Al vložky ve vedléjším průduchu? Může to být nebezpečné? Příští rok bych chtěl měnit plynový kotel za nový a předpokládám i výměnu vložky za nerez.
Děkuji za odpověď.
Dobrý večer,prosím o radu.Součástí novostavby RD je firmou postavený krb(krbová vložka Blanzek 700VR) s rozvody vzduchu pomocí ventilátoru.Nyní, po započetí topné sezóny, jsem zjistil,že do nejvzdálenější místnosti od topeniště-ventilátoru,která je v prvním patře,teplý vzduch dojde pouze,pokud uzavřu ostatní talířové ventily v celém patře.Cekem mám nainstalováno 7vývodů, z toho je 5vývodů v prvním patře.
Upozornil jsem na problém dodavatele,ale byl jsem odbyt sdělením,že je to běžné,že krb slouží jen k dotápění.Při započetí stavby jsem však na toto nebyl upozorněn.
Prosím o radu,zda je to opravdu takto běžné a také, zda existuje nějaký předpis,který by určoval dodavateli, co má projektová dokumentace obsahovat?Např.-výpočet tepelných ztrát, schéma rozvodů vzduchotechniky...apod?Mám vůbec při případné reklamaci díla naději na úspěch?
Děkuji za Váš čas a odpověď.
Hýl
Dobrý den,pane Jiříku, bydlím v jednopatrovém domě, horní patro(jeden byt) je v mém vlastnictví.Vytápění t.č.plynem,vzhledem ke stáří domu jistě dřívě tuhými palivy.Bytem probíhá trojkomín,první slouží pouze našemu bytu pro karmu,sousední rovněž pro karmu spodního bytu a třetí (nevyvložkovaný,průměru 14x18cm)slouží pouze jako větrací do spižírny bez okna a to jak v našem taki i spodním bytě,přičemž větrací otvor je rozměru 12x15 cm.a Mohl bych na tento,posledně jmenovaný, připojit krbová kamna? Raději bych tento komín ponechal nevyvložkovaný, protože na průměr vložky 13-14 cm se krbová kamna téměř neseženou.Prosím, poraďte jakékoliv trochu únosné (finančně) řešení.
Děkuji a přeji hezký den
Dobrý den. Měl bych k Vám takový dotaz. Uvažuji nad stavbou krbu a velice mne zaujala krbová vložka Focolari 770, od firmy La Nordica, Itálie. Problém je v tom, že tato krbová vložka má průměr kouřovodu vnitřní 180 a vnější 200. Mám zděný komín výška 5,5m s průduchem nahoře na střeše 175x170(kominík uvádí velikost průduchu komína je asi 150x150 viz.posunuté cihly apod.) který bych chtěl použít bez nějakých úprav. Zajímalo by mne jestli by této vložce nevadilo zredukování kouřovodu ze 180 na 150 případně na 170 (dle velikosti komína) do komína.
Popřípadě mohu použít T-kus 45stupňů průměru 180 od firmy Schneidel, což by znamenalo vybourání části komína na výšku a napojení tohoto modulu.
Budu Vám vděčný za každou radu.
Nainstaloval jsem plynový kotel 12kw turbo s odtahem spalin přes fasádu a potřeboval bych vědět minimální vzdáleností kouřovodu od oken a to pod oknem a taky boční vzdálenost od okna dle nové kominické ČSN platné od roku 2008.Děkuji za odpověď.
NP Navrátil Petr @navratil.petrDobrý den, koukněte na :
https://www.tzb-info.cz/5032-nove-predpi…
Dobrý den,
objednala jsem si vyčištění komína na své chalupě. Celková částka pana kominíka za jeho návštěvu činila 1.762,- Kč
V částce je zahrnuto 300,-Kč za vyčištění komína, 450,- Kč za použití videokamery, 312,- dopravné /chalupa je 13km od místa podnikání kominíka/ a 700,- Kč za revizní zprávu, o kterou jsem nežádala. Kominík se ale odvolává na ČSN 734201-podle, které je povinnen vystavit revizní zprávu. Jedná se komín, který není vyvložkovaný a jsou na něj napojeny 2 kamna /Petry/.Objekt není celoročně obýván.
Jsem povinna při návštěvě kominíka 1x za rok nechávat si vystavovat revizní zprávu ?
KK Květa Kolářová @kveta.kolarovaDobrý den, nevím zda-li jste povina nechat si vystavit revizní zprávu, ale kdyby došlo k požáru, tak vám pojišťovna nemusí vyplatit žádné odškodné.
Dobrý den,
mám problém s vymetáním sazí u typu edilkamin aqua. Komín mám svisle vedený až na střechu z nerezového materiálu . Chci se zeptat jak se kamna vymetají a hlavně kde???
Děkuji Zapletal
Dobry den,chci pripojit kamna Jotul F 602 CB ke staremu kominu vyvlozkovanemu hlinikovou rourou,toto pry nelze tak me napadlo zda staci jen vyndat vlozku a pouzivat komin nevyvlozkovany.komin ma 150x150mm,kourovod kamen je 125/130mm.
dekuji
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na "obecné" pravidlo ke stavbě venkovního komínu. Máme dům se sedlovou střechou, chci postavit venkovní komín, do kterého budou napojena v přízemí krbová kamna. Jaká je potřebná výška komína z bezpečnostního a požárního hlediska.
Musí mít tento komín výšku takovou, aby byl až nad vrch sedlové střechy? A nebo může být třeba jen do poloviny střechy v druhém podlaží?
Střecha má klasický dřevěný krov a betonové tašky. V místě realizace, je výška hřebene střechy cca 10-11 m. Ptám se z toho důvodu, jestli raději nemám zvolit vnitřní komín oproti venkovnímu, který by mne vyšel levněji pokud by nemusel být až nad nejvyšší hřeben střechy, ale třeba jen do poloviny světlé výšky domu. Což samozřejmě nevím, jestli může být.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně vložkování komínu. Týká se historického objektu, který má na jednom širokém komínovém sopouchu (60/60cm) napojena ve dvou patrech nad sebou kamna na pevná paliva (v přízemí se jedná o historická kachlová kamna). Je možné (a odpovídá to současné legislativě) tento stav zachovat, resp. provést vyvložkování komínu tak, aby obě topidla byla zaústěna opět do jednoho sopouchu, nebo je nutné provést dva oddělené sopouchy – jeden pro kamna v přízemí a druhý pro kamna v patře?
Velmi děkuji za odpověď a přeji pěkný den
Jan Pešta
Dobrý den, prosím Vás o informaci. Máme krb s teplovodním výměníkem, který se nám zanáší sazemi a dochází k horšímu ohřevu kolující vody. Jelikož máme při čištění k výměníku špatný přístup, zajímá nás zda existuje nějaký přípravek, který by měl stejný čistící účinek při hoření přímo v ohništi krbové vložky.
Druhý dotaz se týká komínu. Bydlíme v místě s častým větrem a stále máme meluzínu v komíně a hučí v něm. Tah komínu je dobrý, ale zajímá nás zda proti meluzíně pomůže hlavice či jiný nástavec na komín. Zatím máme pouze klasické vyústění komínu.
Předem děkuji za brzkou odpověď.
Prosím o radu, instalovali jsme do tzv.černé kuchyně kotel DAKON DOR 24 KW na tuhá paliva.Učinná délka komína je cca 6.8 m.,těsně u hřebene střechy je vyveden nad střechu v délce cca 0.8 m.Vnitřní průměr komína je 45x45 cm. Kotel se špatně zatápí a dost často kouří.Přívod vzduchu na kotli nelze téměř otevřít.Stříšku komín nemá.Dobří kamarádi mi radí použít cca 200 g.SEMTEXU.Máte prosím nějakou lepší radu? Předem děkuji za odpověď.
PB Procházka Boh. @prochazka.bohpruduch komina 45x45cm??? to si snad delate srandu ne.
nejsem zadny kominik ani znalec ,ale selskym odhadem by na takovy komin stacil kotel s vykonem cca 200 KW a vice.
na vas kotel by stacil prumer komina od 150-200mm.
Prosím o radu , zda je stále povinnost pouštět kominíka do domácnosti. Již 15 let si vymetáme sami, on přijde 1x ročně, vyúčtuje za 1 komín 320,- Kč, ani se nezeptá, jestli potřebujeme jeho služby. Se slovy" Tady mně to podepište,zaplaťte a vaší povinností je mě do domu pustit ".Někdy bych měla i strach ho nechat vlézt na střechu, jelikož nebývá střízlivý. Ze zkušeností dalších obyvatel vím, že to dělá všude, kde jej pustí na střechu, špatně to vymete, našlape, nadělá nepořádek a mnohdy kamna hoří ještě hůře.Vím , že kominíků je málo, ale až se znovu narodím, chtěla bych takovým být. Mnohokrát předem děkuji za odpověď.
AW Alena Weinfurtertová @alena.weinfurtertovaNezdá se mi pravděpodobné, že by jste zaplatila kominíkovi 320,-a jedno vymetání při plošném provádění kominických prací. Já bych mu to nedal a pokud by byl opilý, tak na něj zavolám policii,majitele firmy, nebo živnostenský úřad. Jinak však za provedení kominických prací odborným pracovníkem odpovídá majitel domu. Čistění komínů se řídí vyhláškou 111/81 a zákonem o požární ochraně a občan by měl tyto práce strpět. Obecně si myslím, že je lepší dvakrát za rok strpět kominíka, než jedenkrát za život mít na návštěvě sbor hasičů, popř. pohřební ústav.Je pravdou, že někteří lidé mají dům za pět milionů a je jim líto dát dvě stovky za kominíka.Je fakt, že lidi shání kominíky z daleka a pak hodně platí a tam kde kominíci chodí pravidelně, tam je lidi vyhazují. Celkový problém vidím v nedostatečném právním vědomí jak kominíků, tak i některých občanů.
Pane inženýre mám dotaz,co si mám představit pod pojmem provozní revize,znamená to že podle nové normy ČSN 73 4201 vyžaduje tato norma při provedení provozní revize jeden krát za rok písemnou zprávu s kulatým razítkem nebo stačí potvrzení od komííníka o průchodnosti spalinových cest. Děkuji za odpověď .
Dobrý den , zajímá mne, proč nemohu zapojit krbovou vložku - spotřebič do jednoho průduchu s kotlem na TP. Vložku chci mít v bytě, kotel na TP mám ve sklepě. Když budu topit ve vložce, nebudu topit v kotli a naopak. Dle normy je to zakázáno, ale proč? Díky za odpověď. J. Oborný
JO Jiří Oborný @jiri.oborny339predpokladam,ze by se ty odtahy mohly hadat.je to ale spise jen teoreticke hledisko nez prakticke.
pak je taky mozny,ze by kourovod nemel dostatecny pruchod odvodu spalin a to by uz byl problem.
Od února letošního roku platí norma ČSN 734201.Podle revizního technika není nutný posudek komeníka a Stavební úřad na ohřívač teplé užitkové vody s odkouřením turbo nepožaduje stavební povolení.V bodě 10.3.9.výše uvedené normy se požaduje,aby projektová dokumentace dokumentovala vztah k ostatním vyústěním,oknům,a pod.V dokumentaci musí být také popsán vztah sousedních a protilehlých budov.Pokud je nutné vypracování projektové dokumentace,kdo to posuzuje?(stavební povolení,ohlášení?)
Dobrý den, zajímalo by mne zda jde připojit krb a kotel na tuhá paliva dohromady do komínu o o pruměru 300mm. Koupili jsme dum kde je to takto nově zapojené . Nezávislý kominík mi řekl ,že v žádném případě.Přitom kominík podle bývalého majitele řekl ,že je vše v pořádku .Zajímalo by nás kde je pravda a zda mužeme topit v krbu a zároven kotli .když nemá dva pruduchy.Děkuji za odpověd Boučková
Dobrý den,
prosím o radu k dimenzaci a provedení komínu pro krbovou vložku. Budu provádět rekonstrukci ploché střechy (tvořená dřevěným záklopem a pokrytá modif. lepenkou) a v rámci této rekonstrukce chci rovněž postavit nový komín, který povede do 2NP, rodinného dvoupodlažního domu, kde bude umístěná teplovzdušná krbová vložka cca 10kW. Předpokládám následující provedení: od krbové vložky povede nerez trubka prům 200mm, přes strop, nad stropem přes střešní dřevěný záklop šamotová roura prům 200mm obezděná šamotovými cihlemi. Je toto řešení správné? Výška od krbové vložky po konec komínu je cca 3,7m.
Před devatenácti lety jsme nechali vyvložkovat komín na plynové topení.Jaká je teda životnost vyvložkovaného komína?Za odpověď děkuji.
Dobrý den, jaký je minimální úhlel sklonu střechy pro pokládku kanad.šindele
Dobrý den pane inženýre,
měl bych na Vás dotaz: jsem absolutní laik a jako takový jsem si postavil částečně bočně krytou pergolu s pevnou střechou typu "A". Do rohu jsem umístil krb ( otevřený je pouze směrem dopředu s vrchní, polokruhovou klenbou ), nad kterým je udírna ( která má vlastní topeniště vedle krbu s cca. 1,5 m kouřovodem napojeným do spodní části udírny ) a z této udírny mám v rohu vývod na komín o vnitřních rozměrech velikosti cihly, tzn. 30x15 cm. Výška ke stropu udírny od krbového topeniště je přibližně 1,5 m. Při "zkoušce hoření" bez komínu nad udírnou bylo spalování velmi dobré jak v topeništi udírny, tak i v krbu. S topeništěm udírny problém nemám, ale s krbem ano. Oheň se rozhořel celkem rychle, ale při mírném hoření, dohořívání se kouř dostával dovnitř pergoly. Jak vysoký bych měl mít komín a je vnitřní rozměr komínu dostačující ? Nerad bych stavěl u pergoly "tovární" komín a ani nechci, aby mi šel kouř dovnitř. Počítal jsem s výškou max. 1,5 m nad strop udírny, což už bude asi 0,5 m nad najvyšší hranou střechy. Myslíte, že taková výška bude dostačující ? Za odpověď předem děkuju.
Dobrý den.Mám postavený komín a chtěl bych udělat revizi.Problém spočívá ve vzdálenosti komína pod střechou od stolice na které je položený krov celé střechy.Vzdálenost je menší než požadovaných 50mm.Je asi 30mm.Jak můžu můj problém vyřešit?Můžu oplechovat stolici nebo ji mám obřezat.Stolice nejde posunout.
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat,mám komín na sedlové střeše,který přesahuje metr a půl přes hřeben, soused si postavil výšší dům a obtěžují ho spaliny ze zmíněného komína. Musím komín ještě zvýšit? Děkuji za odpověď Slabý Zdeněk
K příspěvku turbo kotel plyn - od 1/3/2008 platí nová vyhláška (kominická norma) nelze aplikovat plynový turbo kotel odvoz spalin bočně přes zeď, pouze kolmo přes střechu nebo komínem, i já řeším tento problém a bohužel již vím, že plynový kotel nerrealizuji, nebot v našem domě nelze, Navíc mám 2 roky novou střechu - šindel kde se mi nechce porušovat povrch, nenašla jsem řešení. S pozdravem Hájková
HR Hájková Romana @hajkova.romanaRiešenie existuje, bolo by však možno dosť neestetické.
Odvod spalín z kotla vyveďte von cez stenu až pred okapovu hranu strechy (cca 60 cm) a potom 90 stupňovým kolenom nad strechu. Je možné ,že bude treba zhotoviť nejakú estetickú konštrukciu na upevnenie komína napr. oceľovou objímkou vo výške spodnej hrany odkvapu a snáď aj trochu vyššie, podľa miestních podmienok.Týmto spôsobom nie je potreba zasiahnúť do hotovej strechy.Ahoj.
Vážený pane inženýre.
Potřebuji poradit v trochu jiném odvětví než je odvod spalin.
Stavím RD a potřebuji odklonit komín pro odvod páry a vzduchu z digestoře cca o 2,5m od svilé části komína. Prosím mohl by jste mi poradit pod jakým úhel mohu udělat odklon(pochopitelně by mě nejvíc vyhovovalo udělat ho vodorovně). Dále bych potřeboval vědět, zda mohu tentýž kouřovod před výstupem nad střechu zredukovat z průměru 150mm na 100mm.Děkuji
Mám dotaz pro zabudování krbové vložky a připojení kouřovodů do komína. Je třeba zaústění pod nějakým konkrétním úhlem?! Je stanoveno nějaké pravidlo?!Stačí koleno jako u běžnných kamen?!
Děkuji....
Dobrý den. Je možno napojit na jeden komínový průduch dva plynové spotřebiče a to Mora 6113(výkon 2,5 kW) a Mora 370 (výkon 17,5 kW). Mám zato, že podle nově platné ČSN 734201 je Mora 6113 lokální spotřebič a Mora 370 technologický spotřebič. Jak postupovat při napojování těchto dvou spotřebičů na jeden komínový průduch.
Dobrý den, právě jsme skončili kompletní rekonstrukci cihl. bytu.Tento je ve 3. patře a použili jsme vzhledem k tomu, že klasické komíny byly zazděny(ve všech ostatních bytech jsou Waf-ky), Turbo kotel Protherm Tiger(výkon 11.5 kW), s vývodem na fasádu do dvora. Nyní se objevil problém v tom, že po instalaci začal sousedce nad námi vadit odtah turbo kotle(resp. pára), který plynaři umístili cca 40cm pod jejím francouzským oknem, na což nás předtím neupozornili, ve vzdálenosti 50cm od fasády(hýbat s odkouřením, či s kotlem již nelze, vše je tomuto uspořádání podrobeno).Nyní chce sousedka zjednat nápravu(my ostatně také) a navrhli jsme 2 varianty: 1) zakrýt vývod v celé délce(50cm), shora stříškou 2) prodloužit vývod o 1 m na 150cm, je-li toto možné a je-li nutno odkouření kotvit např. konzolí na fasádu? Je toto nějaké řešení? Děkuji za odpověd(o profesionalitě pronajaté firmy už nemám nejmenší iluze).
PH Petr Heinz @petr.heinzach ti odbornici :-(((
mozna by stalo za uvahu dat sklon dolu pod uhlem cca 45st (tedy ne primo dolu,ale nasadit na to takovou cepici se sklonem) a na konci pak udelat jakoby rozptyl.nevim, jestli je to technicky mozne.
protazeni na 150cm jsem v praxi jeste nevidel.
Dobrý den mám souseda který si pořídil krbová kamna a postavil kommín,asi metr od našeho dvorku a pod uroven střech,jak jeho tak naši.Takže když v tom topí tak většina kouře jde na náš dvorek.Takže nemužem větrat prádlo sušit prostě nic.Tak žádám o radu jestli ekzistuje nejaká norma která stanoví výšku komína a vzdálenost od souseda.
Vážený pane inženýre,
chystám se zapojit krbová kamna. Rád bych s nimi ohříval také vedlejší mistnost a byl mi doporučován výměněník do kouřovodu tzv Gájo.Mezi místnostmi je příčka a v této příčce je komín 150x150, zeď z klasických cihel.Krbová kamna výkonu 10 kW kouřovod pr. 150, výška komínu nad kouřovodem bude 4-4,5 m.
Bylo mi doporučováno přistavit krbová kamna zády k příčce, kouřovod vést skrze tuto příčku ( do 800 mm vodorovně), ve druhé místnosti zahnout kolenem 90 st a napojit šikmo na kouřovod tzv. Gájo ( výměník s kolmými trubkami skrz širší kouřovod)a pak dalším kolenem 90 st. zavést do komína. Gájo z litiny nebo silnostěnného plechu. Nedojde k zhoršení tahu a požární bezpečnosti ? Přípdně ke zvýšenému zanášení kouřovodu v tomto místě ? Jinak by se mi jevil tento způsob velmi dobrý, v jednom kamnářství jsem viděl Gája o výkonu třeba 5 KW.
Za případnou odpověď budu velmi vděčný S pozdravem Jan
Vážený pane inženýre, již více než 25 let jsem postupně provozoval různé typy plynových kotlů spolu s průtokovými ohřívači na vyvložkovaný komínový průduch. Vyvložkování bylo tehdy provedeno tak, že v celé délce cca 6m z patra až po vyústění nad střechou byla vysekána nika, do níž byly vloženy jednotlivé díly silnostěnné osinkové roury DN 150 se zatěsněním spojů. Za celou dobu provozu se nevyskytly žádné úniky kondenzátu, komín je suchý a při kontrole vlastní roury z přístupného otvoru u zaústění vývodu kotle a při vyústění na střeše nelze zjistit žádné porušení této roury-vložky.
Chci vyměnit kotel vč. karmy za nový sdružený pro vytápění+TUV, přibližně stejného výkonu / 25kW celkově/. Bude vyhovovat toto provedení i nové normě ČSN 734201:2002 ?
Dobrý den,
mám stávající plynový kotel Dakon, u kterého mám vyvložkovaný komín hliníkem.(ve starém cihlovém komíně 150mm). Mohu na tento typ vložky připojit kondenzační kotel (výměna za starý). Děkuji
Mohu vést plastový komín od kondenz. kotle zasekaný v obvodové zdi? Zateplovat nebudu, mám 450mm porotherm. Pokud ano, jak to bude konkrétně vypadat? Děkuji za odpověď
Firma mi postavila komín s průměrem vložky 200 mm a kouřovod od
krbových kamen má průměr 130. Co s tím ?
1. Může to mít vliv na tah ?
Výška komína cca 7 m, výkon kamen 9 kW.
2. Jak nejlépe zaústit kouřovod kamen 130 do T kusu komína
průměru 200 mm ?
Děkuji za názor a radu.
prosím poradit do jaké výšky vyvést vývod na kotel když už jeden vývod z komína je ve výšce 2,15m 45 stupnů v průměru 20 cm na krb komín je od firmy SCHNAIDEL UNI PLUS.Jedná se o novostavbu výška stropu je 2,75 m.celý komín má 7m. je možné vyvést pod stropem ještě jeden vývod na kotels vývodem 90 stupnů díky moc předem za radu s pozdravem KUČERA
Dobrý den, mám dotaz - v roce 2007 jsem koupila rodinný dům, kde nebyl komín, komím jsem nechala postavit od spec. firmy. Bohužel jsem nezažádala o stavební povolení ani jsem nepodala ohlášku. Teď si, ale nejsem jistá zda jsem neuděla chybu nevím tedy zda je potřeba zažádat dodatečně o stavební povolení nebo stavbu komínu ohlásit. Komín je napojen na krbová kamna, není to hlavní zdroj vytápení a krbová kamna jsou jen na dřevo. Děkuji za odpověď. Hořáková
Dobrý den,
nevíte prosím, jak často by se měla provádět revize + kontrola plynového kotle a komína? Mám starší dům a v něm kombinované topení, kdy si přepínám buď kotel na tuhé palivo nebo plynový kotel. Komín je dvoucestný. (jedna roura vyvložkována pro plynové spaliny)
Díky moc
Holub
PH Petr Holub @petr.holubDobrý den, záleží na tom zda máte vyvložkované komíny a jaký je výkon ktlů obecně je upraveno: kontrola spalinových cest, vyhl.MV 111/1981 Sb. Zajímají-li vás úspory při vytápění napište mi: kaplan at linkazdravi.cz
Dobrý den pane inženýre,
ve starém RD (1930) jsem do původního komínu (15*15 cm, účinná výška cca 10,0 m) odevdl spaliny z kachlových kamen na dřevo. Samozřejmě, že se po třech sezonách projevilo dehtování. Technické řešení (fréza a nerez vložka) mám již pomocí odborné firmy vyřešeno - zatím tedy pouze teoreticky. Můj dotaz je následující. Jak zabránit dalšímu průniku dehtu z komínového zdiva do budoucích, nových - opravených omítek. Mám na mysli dehet co zůstal v cihlách. Předpokládám, že vložka zabrání dalšímu pronikání případných nových kondenzátů. Velmi nerad bych sahal do statiky komína - vybourání starých cihel a jejich nahrazení novými. Mám spíše na mysli důkladné odstranění staré omítky a při provádění nové "vložit" do technologického postupu nějakou "izolaci". Prosím o radu. Děkuji Rejšek.
Dobrý den. Mám otevřený krb, nevyužitý. Je napojen přímo do komínového sopouchu o rozměru 30x15 cm, výška komína od ústí krbu je 4 metry. Spaliny vycházejí tedy přímo vzhůru. Chci stávající krb zrušit/nevhodné umístění/ a zakoupit krbová kamna, nebo krb. vložku. Zajímá mne zdali tah komína bude dostatečný /samozřejmě při zazdění stávajícího - původního krbu/, když zapojení kouřovodu od budoucích kamen či vložky bude výše? Dodávám, že v minulosti bylo několikrát v původním otevřeném krbu zatopeno a spalování probíhalo bez problémů. Děkuji za odpověď. Oborný
Dobrý den,prosím o radu mám stávající otevřený krb a rád bych ho přestavěl a umístil do něj vložku(ne kazetu),ale vidím problém v napojení na komín které musí být vodorovné.Je toto napojení povoleno??
PP Petr Pavel @petr.pavelDobrý den,
mám podobný dotaz.
Chci si pořídit krbová kamna a umístit je cca 4,5 metru
od barákového komínu, který je vysoký cca 12 metrů.
Vedení od krbových kamen do barákového komínu bych
potřeboval vést vodorovně. Je toto možné ?
Poradíte někdo ?
Máme sdružený komín, kterým prochází 5 komínových průduchů (dům má 5 pater), z nichž každý přísluší stavebně k jednomu z bytů a přímo v bytě vyústují i komínová dvířka,kterými se komín čistí. Chtěli jsme do komína, který je určen je samostatný a je stavebně určen k našemu bytu, připojit krbovou vložku.Kominici zjistili, že do našeho komína je napojena vložka/kouřovod/ na odvod zplodin od plynového topila z bytu nájemníku v posledmím patře domu. Sousedé nám odmítli komínový průduch uvolnit s tím, že připojení komínové vložky mají zkouladováno a komínový průduch je v pasportizaci zapsán na jejich jméno. Přitom komínový průduch stavebně příslušný k jejich bytu nevyužili. Je možné se v tomto případě se bránit a jak? Posíme o radu a pomoc. Event. o kontakt na některého ze soudních znalců v tomto oboru. Předem děkuji Mrázek Miroslav
Děkuji Vám.
Dobrý den, prosím vás, je mi 17, dělali jsme si srandu na chatu, jako by sex za peníze s kamarádkami, samozřejmě, že jsme nic takového nevykonávali a žádné peníze jsme neobdrželi,ale ozval se mi jeden člověk a tvrdí mi, že mě zažaloval státní zástupce, že je prostituce trestná atd,ozval se mi přes mail, nevím, co si o tom, mám myslet,ale není to nic příjemného, prosím poraďte, vím, že to je úplně mimo Váš obor,ale snad mi poradíte, děkuji
Krajícová
MK Markéta Krajícová @marketa.krajicovaholka tak ne tomhle serveru vam v tom asi nikdo neporadi i kdyz se tu pohybuje hodne pravniku a inteligentnich lidi.
tohle si budete muset vyresit samy,holt si zvyknete,ze kazda sranda neco stoji :-((
znam sice dost pravniku,ale zadnyho vam nedoporucim.
tu vasi srandu si holt musite vypit do dna.
az vam bude nejhur tak se ozvete .-)
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda je u kouřovodů stanovena tloušťka dle typu zařízení (kamna, vložka).
Děkuji
Dobrý den. Potřebovali bychom poradit.Máme půdni byt a chystáme se zakoupit krbové kamna.Stávající délka kominu je 4m od připojení krbových kamen, průměr šamotové vložky je 140cm. Jaká by měla být výška komínu aby byl dostatečný tah? Děkuji.
Soused opravil na svem dome komin, nyni je z nerez.plechu a jeho horni okraj je nekolik cm pod hrebenem jeho nove kovove sedlove strechy. Muj dum je vzdalen necele 2m od jeho domu a je asi o 1m vyssi nez jeho. Kdyz zatopi a jsou horsi rozptylove podminky, tak se kour staci do prostoru mezi domy a v mem dome na chodbe a půde je kour citit, tedy pronika sem. Podal jsem stiznost na stavebni urad, ktery odepsal, ze toto neni v jeho kompetenci a ze to resi odbor zivotniho prostredi. Pri stiznosti na odboru zivotniho prostredi mne odepsali, ze toto resi stavebni urad. Muzete mi poradit, kde vec resit. Z sireni koure do meho domu mam obavy. Ze kour je nebezpecny, o tom snad nikdo nepochybuje. Myslim, ze komín neodpovida ČSN. Dekuji za stanovisko a radu.
LK ladislav kalas @ladislav.kalasDobrý den mám uplně stejný problém jako vy a nevím jak to řešit,vy už jste asi nějaké kroky podnikl,ozval se vám někdo,nebo na co vás odkázaly.Děkuji
Jsem spoluvlastníkem dvoupodlažního domu,který má komín se dvěma průduchy o výšce 9,5m.Jeden průduch se 35 let používá k topení kotlem na tuhá paliva a do mého bytu v prvním podlaží pronikají spaliny.Můj soused však nechce komín opravit,vlastní byt vytápím plynem s kotlem turbo.Mohu v mém bytě provést opravu komína vyvložkováním?Komín je přizděn v panelovém domě tak,že v panelech u podlahy a stropu místnosti kudy komín prochází jsou otvory pro průduchy,takže stabilitu komína bych nenarušil. Použil bych komínové tvárnice pro dva průduchy a keramické vložky s isolací jak výrobci doporučují.Sleduji tím to,abych zamezil pronikání spalin do bytu a po sousedovi chci pouze to,aby se od svého kotle rovněž vložkami a stejnou technologií napojil na opravenou část komína v mém bytě.Děkuji za odpověď.
PS Vážený pane inženýre asi Vám předkládám poněkud složitou tematiku,ale řečení této situace je neodkladné.
JT ing. Jan Tureček @ing.jan.turecekNáhodou sedím pri počítači a čítam Vašu otázku.Pošlite mi prosím pôdorysný náčrt a pohlad na komín s vyznačením miest o ktorých si myslíte že tam prenikajú spaliny od suseda. Skúsime to riešiť komplexne bez zásahu do jestvujúceho komína, tak aby Vás sused neobvinil z neprimeraného zásahu do komína, ktorý mu zhoršil po Vašom zásahu jeho spalovanie.Bez dohody zo susedom nič nepodnikajte. Ak to bude velmi zlé, zavolajte kominársku službu na revíziu komína ,ktorá prikáže Vám aj susedovi ako vlastníkom domu odstrániť závadu na komíne.
prosím o pomoc a o radu. Mám na chatě staré kamna Club (daroval mi je známý) a již u nich nefunguje regulace komínovou klapkou. Možná právě proto mi při topení na horní ploše kamen silně kouří a okolo odnímatelné plotýnky navrchu nejvíc. Když vše dole uzavřu, tak to kouří jen minimálně, ale zase to nemá vzduch a netopí to. Komín se zdá táhne dobře, tak nevím, jestli už nemám koupit nové, ale jen se bojím toho, zda to nemůže být komínem a nebudu mít stejný problém po instalaci nových kamen. Moc bych byl proto vděčný za radu.
AM Ace Mason @ace.masonKamna Clubky musí mít za provozu popelníková dvířka zcela těsně uzavřená a potřebné množství vzduchu se přisává pouze přes regulační kolečko s otvory. Pokud jsou dvířka pootevřená, přisává se pod rošt více vzduchu, s paliva vznikne více splodin, kouřovod je nedokáže pojmout a kamna kouří všemi spárami. Takhle se to rozhodně provozovat nedá. Proto dvířka vždy těsně zavírejte. Tato kamna (narozdíl třeba od Peter) vyžadují komín s dosti velkým tahem. Nenechte se zaskočit tím, že výkon kamen je při zavřených dvířkách malý. Ono trvá dost dlouho (až 2 hodiny), než se nahřeje šamot a spalovací poměry spodního odhořívání se stabilizují. Chce to při roztápění cvik - použít dost papíru na rošt, pak nasekat hodně jemné třísky a teprve pak zrochu uhlí. Uhlí v počátku nasypat na rošt tak, aby bylo víc k jedné straně a třísky mohly směrem ke komínu hořet volným plamenem. Až potom uhlím dosypat násypnou šachtu vrchovatě a její poklop těsně zavřít. Jakmile se kamna řádně rozhoří, šamot i splodiny v komíně budou horké, zvýší se i tah a pak bude těch pár přisávacích otvůrků v regulačním kolečku bohatě stačit na plný výkon kamen. Věřte výrobci, je to léty prověřené. Podmínkou dobrého výkonu je i kvalitní uhlí o drobné zrnitosti (cca 2cm) a především dobře provedené vyšamotování, aby spaliny proudily tudy, kudy mají a nejkracovaly si různými škvírami cestu do komína. Jakmile se po zatopení kamna i komín řádně rozehřeje, stačí je jen párkrát za den trochu dosypat, občas proštěrchat rošt a můžete prakticky nepřetržitě topit několik dní a nocí v kuse (mám vyzkoušeno běžně 5 dní na jedno zapálení). Po této době je vhodné nechat kamna vyhasnout, vybrat zbytky na roštu a znovu zapálit. Osobně Clubky považuji za jedny z nejlépe navržených stáložárných kamen, které se na trhu vyskytovaly.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak vysoko a jak daleko od sedlové střechy musí být komín (krb)na ploché střeše. Vzdálenost od sedlové střechy se počítá od paty nebo od vrchní části komínu?
Dobrý den.
Stavím rodinný domek. Rád bych si přitápěl kamny na tuhá paliva (dřevem), aby bylo možné uvnitř pracovat i v zimním období. K odvodu spalin bych použil nový komín (Schiedel UNI). Rád bych se zeptal, zda je možné komín "takto dočasně využívat" a teprve poté, co bude dům dokončen a bude instalován "konečný" zdroj tepla (krbová kamna) provézt revizi kompletní spalinové cesty s tím, že komín bude samozřejmě před tím řádně vyčištěn, nebo to takto není možné, a je třeba provézt revizi samostatného komínu před tím, než bude poprvé použit.
Děkuji za radu.
Příjemný den.
Jiří Luma.
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat na lepší variantu stávajícího komínu.
Potřeboval bych neprodleně vyřešit následující problém:
Pro vytápění 1. N.P. chci využít krbovou vložku EDILKAMIN 70 o celkovém výkonu 25kw s výměníkem.
Napojil bych ji na stávající komín, ale nevím jestli provést frézování + vložkování nebo ne.
celková výška komínu je 11m, ale od místa napojení po hlavu komína je 6,5m a průřez 30x17cm. Napojení vložky do komínu bude pod 45st. v délce 1m.
Stojím před otázkou jestli ponechat komín tak jak je, nebo ho nechat vyfrézovat a vyvložkovat na DN 20 (22)cm...
POZN.: V přízemí je na komín napojená stará chlebová pec, klerá se nebude používat a toto napojení lze "zaslepit" (zazdít, klapka,...)
Díky za rychlou odpověď.
Dobry den,minuly rok sme si kupili Jotul 100CB a chceli by sme vedieť ako mame čistiť sklo pretože pripravok ako čistenie popolom nam vôbec nejde a skusili sme aj original prostriedky na čistenie krbov(skla)ale vôbec nam to nejde vyčistiť. Mame pocitže na skle ako keby bolo žažrata živica pretože to sklo nuie je hladke ale je tak jemne drsne.A dookola dvierok je tiez taky nanos hlkadkej čiernej hmoty.Neviem to presne definovať. Byvame na prizemi a komin si myslime že mame dosť vysoko.Je to trojposchodovy panelak.
AM Alexander Muszela @alexander.muszelaDobrý den, mám 100% osvědčený přípravek na čištění skleněných dvířek krbů a kamen. Jmenuje se HG. Pěnový čistič se nechá 3 minuty působit a houbičkou setřít. Jde to opravdu velmi dobře, saze i dehet jsou pryč. Přípravek stojí 200 kč 0,5L a koupila jsem ho v Baumaxu a používám ho na krbová kamna Jotul 100CB.
Dobrý den, prosím o radu jaké zaústění kouřovodu do komína mám použít pro připojení kotle UT na tuhá paliva. Je nutný sopouch 45° jako pro krb a kouřovod s kolenem, nebo může být i 90° a kouřovod pak bude vodorovný? Kotel je Herkules U26 (4 čl.), průměr kouřovodu 160mm, komín samostatný jen pro tento kotel, stávající komínový průduch průměr 200 (zvažuji vyvložkování nerez vložky 160), účinná délka 7m, délka kouřovodu od spotřebiče asi 1m.
dobrý den,pane ing.Jiříku mám jeden obecný dotaz:
Zvažuji stavbu komínu SCHIEDEL UNI***PLUS zakoupené jako kompletní sady ,dle přiloženého návodu svépomocí ve starším rod.domě,kde je již existující(cca15let)plynové topení které
"zabralo"původní komín.Mým záměrem je přitápět dřevem v přechodových obdobích do uvažovaného nového komína Schiedel...
-a tetˇ(!): potřebuji pro postavení tohoto komína stavební povolení -nebo stačí oznámení? a nebo mám začít stavět,a až po stavbě a revizi oznámit úřadu změnu,-nebo mi stačí jen revize od kominíka bez úřadu?
-chtěl bych se samozřejmě vyhnout zbytečné byrokracii a uspíšit realizaci,trochu jsem bloudil po normách na NETu -ale
nic moc jsem nevypátral
Pozn:do nosných konstrukcí v domě bych nijak nezasáhl
-předem moc děkuji za odpovědˇ Nový R.
Dobrý den, plánujeme nákup krbových kamen. Chci se zeptat zda-li:
1. lze připojit kamna na nevyvložkovaný stávající komín o výšce 8.2 m a rozměrech 17x15. Nebo se komín musí vyvložkovat (potom jakou velikost vložky použít), příp. vyfrézovat komín na požadovanou vložku?
2. Jaký typ (velikost kouřovodu a výkon) kamen byste mi doporučili? Chceme otopovat cca 150 m3.
Už nám byly řečeny od lidí z branže různé informace: musí x nemusí se vyvložkovat komín na krbová kamna (prý revize nepotřebuje vyvložkovaný komín). Vložka 140 není pro nás vhodný, bude se prý vracet dým do místnosti x vložka 140 stačí,... Děkuji mnohokrát
Dobrý den.
Vrací se mi do místnosti kouř v místě mezi sklem a dvířky krbové vložky - má se jednat o krbovou vložku s oplachem skla. Kouř se vrací do místnosti.
děkuji Za odpověď.
Dobrý den, asi jako většina tazatelů mám problém a dotaz... Rekostruujeme starší dům, a aby mohl být pořízen a v přízemí zapojen kotel na tuhá paliva Atmos o výkonu 22kW, kuchyňská kamna na pevná paliva a v podkroví zapojena historická kamna, byl za nemalé náklady postaven nový komín se dvěma průduchy. Do jednoho měl být dle projektu napojen v přízemí kotel Atmos 22kW a kuchyňská kamna a do druhého v podkroví historická kamna. Otvory pro všechna kamna samozřejmě existovaly už v době provádění (10ti-minutové a ne zrovna levné) revize nového komína autorizovaným technikem s "verdiktem" - vše vyhovuje a s návrhem na zapojení, ve kterém se vůbec nezmiňují dva existující otvory v jednom průduchu, ale není ani uvedeno upozornění, že kotel musí být napojem samostatně... - na což jsme byli upozorněni dalším "odborníkem". Jako laik nevím čemu mám věřit a prosím Vás tímto o radu. Jak mají být kamna na průduchy správně napojena? Pokud nelze napojit v původním uspořádání,je revizní technik povinen na nedostatky upozornit? Moc děkuji za odpověď. S. Sbiegay
Opravený a dostavěný komín vykazuje odchylku 3-4mm na výšce 5,5m.
Dotaz:
Je to důvodem k reklamaci?
Určuje některá norma ČSN max. odchylu?
Požadavek vznesl majitel naší firmy.
MS Marie Svobodová @marie.svobodovaKomín je určite v medziach noriem,odchylka 3-4 mm je zanedbatelná.
Dobrý den, po několika letech provozu krbových kamen mám problém s netěsností komína v prostupu stropem. Komínářská firma navrhuje jako jedinou cestu vložkování nerez hadicí 150 mm. Buhužel komín není rovný ale asi na dvou místech uskakuje pod úhlem cca 35 stupňů a v šikmém místě je profil užší než 150*150. Znamená to tedy komím otevřít, rozšířit a pak vložkovat. Nezdá se mi to ze statického hlediska a samozřejmě i prakticky - v obou patrech se bydlí atd. Jsem ochoten koupit i krbová kamna o menším výkonu abych se vešel do menšího komína. Problém s tahem předtím nikdy nebyl, komín je vysoký dost - 9 m od zausteni kourovodu.
Vřelý dík za radu
Dle ČSN 73 4201 lze do jednoho komínového průduchu napojit nejvýše dva lokální spotřebiče na tuhá, kapalná nebo plynná paliva (krb pouze jeden). Technologický spotřebič nebo kotel ÚT na tuhá paliva se připojuje pouze jeden do jednoho komínového průduchu (připouští se nejvýše dva spotřebiče). Moje otázka zní: Lze připojit do jednoho komínového průduchu plynovou karmu a lokální plynové topidlo, nebo se karma bere jako technologický spotřebič a musí být napojena pouze samostatně. Díky za odpověď.
Obraciam sa s prosbou na Ing. Jirika s otázkou aký komin je pre suchú a mokrú prevádzku .Otázku kladiem v súvislosti s novým vložkovaním komína, ktorý som mal 17 rokov vyvložkovaný pozinkovaným plechom a až tento rok došlo k jeho poškodeniu cca 80-90 cm od vyustenia komína nad strechou. Došlo k prehrdzaveniu vložky.Viem, že najlepšie riešenie je nerezová vložka,chcem však použiť hlinikovu.Vydrži aspoň toľko čo tá pôvodná? Velmi pekne ďakujem za odpoveď.
Prosím o pomoc při stanovení minimální délky komínu
Náčrtek v přiloženém obrázku
Délka komínu od ústí pod střechu cca 6M
V provozu kotel ATOMA (stačí mu nízký tah)
Sklon ¨rovné¨ střechy je do 20 st.
Přezdíváme část nad třechou a již nechci,jestli to je možné,
tak vysoký komin jako dříve(cca 2,75M)
Předem děkuji za pomoc
Datel
Dobrý den, potřebuji připojit krbovou vložku Inserto 60 průměr odkouření 160 mm na komín průměr 200 mm. Prosím o radu.
Předem děkuji
Prosím o radu, jakou vložku musí mít zděný komín pro používání krbových kamen na dřevo, nyní je namontovaná hliníková vložka asi prům. 100mm po používání plynového kotle, výška komína je asi 8m, má 2 průduchy a velikos každého je asi 15x44cm.
Dobrý den.
Nevím kam se obrátit pro pravdu. Všude slyším jiné informace. Loni v listopadu jsme instalovali nový kotel a byla nám dána Al vložka o průměru 130mm. Bez problému. Leto chceme u rodičů vyměnit kotel za nový a už nemůže být vložka hliníková ,ale musí být nerezová o polovinu dražší. Můžete mi vysvětlit z jakého důvodu nemůže být znova u nového kotle hliníková vložka? Vždyť hliníkové vložky nejsou zakázané.
Děkuji a přeji krásný den.
Vážený pane inženýre,jaké jsou omezující předpisy pro komín u tzv. falešného turba. Konkrétně:Spotřebič Quadriga-plynový ohřívač vody s uzavřenou sp. komorou a odvodem spalin přes střechu/zeď koaxialni soustavou .V přízemí je na komín připojen kotel pro vytápění a v podkroví chci připojit na plyn, výše uvedený bojler. Vzhledem k uvedenému výše v normě, chci použít ohřívač s tzv falešným turbem. Výrobce uvádí max výšku komínu od spotřebiče 3m, standartně dodává 1m. I s touto výškou bych mohl dodržet 0.5m nad střechou, ale vzhledem k umístění spotřebiče v blízkosti již existujícího komínu, mne zajímají případná omezení.Vzdálenost od komínu, rozdíl ve výšce mezi koax. sestavou a sousedním komínem.
Vážený pane inženýre,jaké jsou omezující předpisy pro komín u tzv. falešného turba. Konkrétně:Spotřebič Quadriga-plynový ohřívač vody s uzavřenou sp. komorou a odvodem spalin přes střechu/zeď koaxialni soustavou .V přízemí je na komín připojen kotel pro vytápění a v podkroví chci připojit na plyn, výše uvedený bojler. Vzhledem k uvedenému výše v normě, chci použít ohřívač s tzv falešným turbem. Výrobce uvádí max výšku komínu od spotřebiče 3m, standartně dodává 1m. I s touto výškou bych mohl dodržet 0.5m nad střechou, ale vzhledem k umístění spotřebiče v blízkosti již existujícího komínu, mne zajímají případná omezení.Vzdálenost od komínu, rozdíl ve výšce mezi koax. sestavou a sousedním komínem.
Dobrý den,
v RD mám starý komín na tuhá paliva a chci začít topit plynovým
kotlem TURBO s vývodem na fasádu.V obchodě s kotly mě upozornili, že pokud mám v RD komín jsem nucen ho vyvložkovat a použít kotel s odtahem spalin do komína.
Děkuji za radu.
Dobrý den,
existuje nějaké omezení u předpisu TPG 800 01 ohledně odtahu spalin plynových kamen, pokud je vyústění umístěno na balkóně?
Přesněji, minimálních odstupových vzdáleností, a omezení týkající se možného poškození balkonu umístěného nad kouřovodem?
Děkuji
VJ Vít Ježek @vit.jezekDle TPG 800 01 kap. 3.6 Otvory pro přívod spalovacího vzduchu a vyústění není dovoleno provádět:b)v úzkých (většinou neprůjezdných) uličkách, kde jsou ztížené podmínky pro výměnu vzduchu nebo kde v horních částech budovy mohou ztěžovat výměnu vzduchu a rozptyl spalin různé překážky,jako balkóny, výstupky, okapy apod.;e) do lodžií, balkónů, pavlačí; výjímka je(+obrázek v TPG)4.1.1.3 Je-li vodorovná osa vyústění ve vzdálenosti D=0,3 m a více pod nadpražím (horní okenní spára), nesmí pásmo tvořené poloměrem B zasahovat do plochy otvorů(okna, dveře). Při vzdálenosti D<0,3 m od nadpraží, může toto pásmo ohraničené poloměrem B zasahovat do plochy oken a dveří, nejvíce však na vzdálenost A od vyústění.
4.1.1.4 Vytvořené pásmo (vyjma případu v 4.1.1.3) nesmí zasahovat do míst, kde se předpokládá pobyt osob,např. balkóny, lodžie apod.
S pozdravem
Házová
Po rekonštrukcii kotolne mám vyústené plastové splalinovody od kondenzačných kotlov /turbo/ z uzavretou spalovacou komorou cez
pôvodné komínové teleso nad strechu.Podliehajú tieto plastové spalinovody revíziam ak áno podla akých noriem.
Mám veliký problém. Koupil jsem malý domek kde je postaven v prostřed místnosti komín prům. 200,6m pro krbová kamna. Napojil jsem na ně krobová kamna Jotul 3MF a po cca 2 měsících se v podkroví v chodbě oběvila malinká hnědá skvrnka a zápach. Vím, že už tohle téma tady mnohokrát bylo, ale zajímalo by mě, jestli mohu po původním majiteli vymáhat náhradu převložkování komína.
Komín nemá odvětrávání, (= chybí větrací mřížka, na krycí desce je poslední vložka zabetonována bez diletace, mám podezření, že původní majitel vložky neodizoloval a jednoduše zazdil napevno).
Porušil tím nějakou platnou normu, nebo je to tak, že porušení technologického postupu ještě automaticky neznamená porušení závazných ČSN norem?
Jsem z toho dost "vydeptanej", protože zápach dehtu asi zdraví mým dvěma dětem nepřidá.
Díky za odpověď.
JH Jiří Hirš @jiri.hirsmam obavy,ze budete mit smulu.
nepisete stari domu a k cemu byl komin vyuzivan drive.tedy jestli vubec byl pouzivan,jinak by se tato zavada projevila uz driv.
puvodni majitel o tomto problemu nemusel ani vedet.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Mám krbovou vložku přímo napojenou na komín, který není vyvložkován. Komín je asi 4,5m vysoký a nad střechou je obezděná jen jeho část. Zbytek asi 1,2m je čistě azbestová roura.
Mám velký problém s kondenzací vody v komíně, která mi pak vytéká kolem krbové vložky(cca 0,5-1dcl kondenzátu). Nejdříve jsem měl na komíně hlavici Turbowent. Tuto jsem odstranil, protože jsem si myslel, že kondenzace byla zapříčiněna tím. Jenže ani po odstranění hlavice kondenzace neustala. Můžete mi, prosím, poradit, jak tento problém odstranit. Ještě dodám, že v krbu topíme jen občas. Předem děkuji.
PJ Petr Jurák @petr.jurakDobrý den,
podařilo se Vám vyřešit problém s kondenzací vody v komíně ?
Mám totiž ten samý problém a nevím jak ho řešit.
Předem děkuji za případné rady
Karel Denk
Dobrý den,
rádi bychom vyvedli odkouření z plynového kondenzačního po fasádě nad střechu. Protože budeme zateplovat polystyrenem či minerální vatou, nabízí se, že by plastová trubka byla "schovaná" ve fasádě. Je něco takového možné?
Děkuji Vám
Vojtěch Dvořák
VD Vojtěch Dvořák @vojtech.dvorakUložit odvod spalin od kondenzačního kotle do zateplování na fasádě není problém. U minerální vaty je to zcela bez problému, u polystyrenu by měl být u komínové vložky polystyren s vyšším bodem tání. Je nutné pouze nezapomenout na přístupný kontrolní otvor pro kontrolu průduchu komínové
vložky a kondenzátní jímky.
S pozdravem Ing. Jiřík
Dobrý den,
máme nově instalovaná krbová kamna, výkon 7kW. Kamna jsou zapojena do dvouvrsvtého komína Schiedel s keramickou vložkou o průměru 20cm. Sopouch je výšce 1m od paty komína, účinná výška komína 7m. Kouřovod má délku 0,5m. Mám pocit, že průměr komína 20cm je příliš velký a velké množství tepla odchází i při uzavřených přívodech vzduchu do komína. Exituje nějaké řešení jak zmenšit dle mého názoru příliš velký tah komína?
Veverochema Liberec ponuka na trhu chemicky odstranovac sadzi -KOMINICEK-. Na akom principe posobi? Ake su skusenosti s pouzitim?
JM Jozef Martinec @jozef.martinecBohužel osobní zkušenosti s tímto přípravkem nemám. Názory kominíků se různí, nikdo to profesně nepoužívá. Mělo by to být okysličovadlo, které podporuje vyhoření sazí při čištění spalinových cest.
S pozdravem Jiřík
Rád bych se zeptal odborníků, zdali mohu na jeden nový komínový průduch připojit vnitřní krbovou vložku a venkovní krb který bude v místě komína za obvodovou zdí. V krbech se bude topit pouze občas (párkrát do roka) nikdy však zároveň. předpokládám, že odtahy budou mít v různých výškách a také zřejmě mohou mít nějaké uzavírací klapky. Díky za rady
MS Michal Svoboda @michal.svoboda808Podle ČSN 73 4201:2002 Komíny a kouřovody - Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv, čl. 8.2.1.6 Otevřený spotřebič na tuhé palivo (např. otevřený krb), musí být připojený samostatným kouřovodem do samostatného komínového průduchu. Stejná podmínka platí i pro uzavíratelný
krb.
S pozdravem Ing. Jiřík
Je možné provést napojení čtyř plynových kotlů v jedné místnosti do jednoho komína. Kotle počítám klasické s přerušovačem tahu. Celkový výkon max. 80kW.
JK Jiří Křivský @jiri.krivskyNejsem nijaky odbornik, ale logickou uvahou jsem dospel k zaveru ze NE.
Pokud v jednom z kotlu zacne unikat plyn, mohl by se kominem dostat k druhemu a mohlo by dojit k vybuchu...
Ale jak rikam, je to jen uvaha selskym rozumem...
Dobrý den, chtěl bych na chalupu kamna Jotul, vytápěná plocha by byla cca 130-140 m3. Jaký mám zvolit max. výkon? Mám velký průměr kouřovodu cca 30 cm, není to nějak předimenzované? V jaké výšce mám kamna zaústit do komína, když celková výška komína je asi 6 m?
Děkuji, s pozdravem Ctirad Belúch
CB Ctirad Belúch @ctirad.beluchVážený pane,
Jednoduchý výpočet tepelných ztrát a následný návrh jmenovitého výkonu spotřebiče paliv je uveden v ČSN 73 4230 Krby s otevřeným a uzavíratelným ohništěm. Nevím, jaká je tepelná ztráta budovy, ale odhaduji, že by byly postačující kamna 6 až 8 kW. Průměr průduchu komína 300 mm je příliš velký, odpovídající průměr pro kamna 8 kW by byl 140 až 160 mm. Celková výška komína 6 m není nic moc. Při zaústění přímo od kamen do komína se snižuje tlaková ztráta v kouřovodu, u delšího kouřovodu se část tepla vrací do místnosti. Není vyloučeno, že bude nutné prodloužit účinnou výšku komína
komínovým nástavcem.
S pozdravem Ing. Jiřík
Když je velký vítr mám v nárazech potíže s hořením dřeva v krbových kamnech,hlavně ze začátku než se dřevo rozhoří.Komín je v průřezu 20x20 cm a výška nad zaústěním kouřovodu kamen je cca 6,5 m.Průnik komínu střechou je v horní třetině sklonu střechy.Ta má sklon na západ.Převážný směr větrů je od severu až k severozápadu.Venkovní rozměr komína je 60x60 cm.Zjistil jsem,že při nárazech větru,vítr při obtékání komínu zamezí na chvíli výstupu spalin a zapálené dřevo v krb.kamnech ztratí na cvíli tah a kouří do místnosti.Kdý není tak velký vítr je tah kamen v pořádku,dokonce musím používat jen sekuderní klapku jak dřevo(suché) hoří.Kdysi se vyráběli t.zv.Kohouty na komín, kdo by mi poradil,zda by to k usměrnění větru pomohlo?
ZT Zdeněk Tinka @zdenek.tinkaAno, hlavním účelem komínových hlavic nad ústím komína je zmenšení vlivu účinku větru na ústí komína. Komínové hlavice se vyrábí a prodávají, prodávají se různé hlavice lamelové i otočné. Účinná výška komína 6,5 m není mnoho, ale při zvýšeném účinku větru obvykle tyto hlavice pomohou.
S pozdravem Ing. Jiřík
Dobrý den,
jsme malá obec, nemáme plynofikaci, většina domů je vytápěna hnědým uhlím.
Chtěli bychom vyjít vstříc občanům a zajistit v celé obci vymetání komínů. Je v nějakém zákoně uvedena povinnost vymetání? Pokud ano, kde a kolikrát do roka.(abychom přiměli i nezodpovědné občany)!
Děkuji Sladká
Dobry den,
nechal jsem si vyfrezovat a vyvlozkovat komin DN200 pro pripojeni krbu. 74kW.
Frezovani a vlozkovani delala fa Kominy SOS. Jejich prace skoncila 45st zaustenim.
Krb by mel nainstalovat a pripojit BEF Blansko.
Jenze prave BEF mi dela "problemy". Tvrdi, ze pred pripojenim krbu chteji videt revizni zpravu na komin. Jenze tu mi chce Kominy SOS vydat az na celou spalinovou cestu, cili az po pripojeni kourovodu a spotrebice.
Jenze kourovod a spotrebic ma pripojovat BEF, a tak porad dokola.
Muzte mi, prosim poradit, kdo ma pravdu?
Je mozne vydat revizni zpravu jen na zausteni a zbytek komina, bez kourovodu a spotrebice?
Dekuji
Martin
MO Martin Och @martin.ochFirma Komín SOS může vydat předběžný posudek k provedenému komínu, kde popíše jeho provedení s doporučením možného připojení spotřebiče paliv. Na komíně musí být upevněn identifikační štítek, podle kterého odborná firma zjistí, zda může být k tomuto komínu připojen jeho spotřebič paliv (tato situace je běžná např. při kolaudaci rodinného domku, kde se uvažuje s připojením kotle až dlouho po kolaudaci objektu). Tento předběžný posudek může být podkladem pro firmu, která bude montovat a připojovat spotřebič paliv. Po namontování spotřebiče paliv (krbu), musí revizní technik komínů zpracovat revizní zprávu o výsledku kontroly spalinové cesty podle ČSN 73 4201:2002. Firma BFF Blansko Vás svým požadavkem více méně nutí k platbě jednoho posudku spalinové cesty navíc.
S pozdravem Ing. Jiřík
Dobrý den,
stavím rodinný dům a mám si vybrat jaký komín. Můžete mi s tím prosím pomoci. Popíši známé parametry. Jedná se o komín pro krbovou vložku okolo 9kW. Komín bude vysoký 8m. Nevím jestli použít Schiedel(docela drahé), Ciko(je spolehlivý?) nebo Plewa od BTS Klatovy(poradil kamarád)? Máte s těmito typy někdo zkušenosti? Dále nevím, jaký průměr použít. Bude 160mm stačit? Jsem opravdu laik a vůbec tomu nerozumím. Krbová vložka se bude používat jen jako podpora vytápění. Není tedy hlavním zdrojem tepla v domě. Moc děkuji za názory.
Dobrý den.
Stavím rodinný domek, kde jsou projektovány dva komíny. Jeden ke krbovým kamnům na dřevo a druhý jako "záložní", který uvažuji použít v budoucnu (dle cen topných médii) pro kotel na pevná paliva (uhlí, dřevo, peletky apod., případně zplynovacím kotlem na dřevo). Dům bude dále vybaven standardním plynovým kotlem s odtahem spalin přes zeď.
Poraďte mi prosím, jaké komíny použít (značku, výrobce). Neskrývám, že finanční hledisko je pro mne důležité, ale rád bych nějaký kompromis mezi kvalitu a cenou.
Přeji příjemný den.
S pozdravem Jiří Luma
JL Jiří Luma @jiri.lumaMěl by to být komín s keramickou komínovou vložkou, pro krb světlosti cca 200 mm, jako záložní na tuhá paliva 140 - 160 mm. Nejlepší bude vícevrstvý keramický komín Schiedel, podobné keramické komíny budou na internetu.
S pozdravem Ing. Jiřík
Vážený pane inženýre,
dovolte, abych se na Vás obrátil s dotazem.
Hodlám zakoupit automatický kotel na tuhá paliva Licotherm 24. (výkon 24kW). Možnost spolvání uhlí ořech 2, dřevěných peletek, kusového dříví. Spalování uhlí a peletek probíhá automaticky, podavač paliva tlačí palivo do spalovacího prostoru a současně ventilátor vhání určité množství vzduchu.
Komín mám vysoký od sopouchu po hlavu asi 7m. Od sopouch dolu ještě asi 2m, kde jsou komínová dvířka. Průměr průduchu je 140mm a je vyroben z nějakého keramického materiálu. Délka kouřovodu od kotle k sopouch bude asi 2,2m (vč. 2ks kolen) provedena ocelovou trubkou průměru 130mm. Jelikož vývod z kotle má průměr 150mm, bude hned ze kotlem provedena redukce ze 150mm na 130mm.
Kovový pouřovod bych obalil izolací, aby zbytečně nevytápěl sklep a aby se neochlazoval a splodiny mohly lépe "utíkat" ven.
Teplota splodin bývá u těchto typů kotlů do 200 stupňů C.
Bylo by toto provedení správné? Pokud ne, prosím o radu. Díky.
S pozdravem Souček.
MS Miroslav Souček @miroslav.soucekAbych byl úplně přesný, musel bych spalinovou cestu přepočítat, ale myslím si že řešení je správné, jenom nevím, proč má kouřovod průměr 130 mm, když průměr komína je 140 mm. Kouřovod zvyšuje tlakovou ztrátu na spalinové cestě. Asi bych volil kouřovod se stejným průměrem jako je komín. Ostatní je správné.
S pozdravem Ing. Jiřík
Dobrý den,
procházel jsem zdejší příspěvky, ale nenašel jsem jednoznačnou odpověď na můj problém. Můžete mi prosím někdo pomoci?
Ve staré chalupě (v jediné přízemní místnosti) mám vstup do samostatného komína, který je ve spodní části (tedy od úrovně podlahy, kde začíná) do úrovně 1. patra (2,5m) v rozměru 40x60cm a v prvním patře se zužuje do (před 15-ti lety přestaveného) kouřovodu (tvořeného šamotovými válci) o vnitřním průměru 20cm. Dříve v této místnosti byly připojeny zhruba ve stejné výšce 2 kamna (Petry a sporák) a nikdy nebyl žádný problém s tahem komína. Nyní bych rád připojil litinovou krbovou vložku BLANZEK 600 nebo 700 (průměr 15cm nebo 20cm) a sporáková kamna do tohoto komína. Buďto samostatnými zděřemi nebo přes T-spojku (tedy do komína by šla pouze 1 zděř) - z 90% totiž buďto "pojede" krb nebo sporák. Jinak na tomto komíně není nikde jinde žádný spotřebič (ani v přízemí, ani v patře).
Je prosím toto možné?
Moc děkuji za odpověď
S pozdravem
Libor Thiel
LT Libor Thiel @libor.thielKomínový průduch má mít po celé výšce stejný rozměr, s výjimkou neúčinné výšky komína. Ve vašem případě komínový průduch 40x60 cm se ve stropě zmenšuje na kruhový průřez světlosti 200 mm. Tento průměr by měl mít od místa zaústění kouřovodů, tedy od sopouchů. Sporák i kamna Petry mají přibližně stejné vlastnosti, zejména přibližně stejně velký přikládací otvor, takže není problém tyto spotřebiče provozovat do jednoho komínového průduchu a norma připouští připojení dvou lokálních spotřebičů, kde lokálním spotřebičem na tuhá paliva je spotřebič do jmenovitého výkonu 10 kW. Uzavíratelný krb na dřevo má velkou čelní plochu a při otevření krbu pro přikládání se zvyšuje objem spalin. Přebytek vzduchu při spalování je přibližně 2 a při otevření komory až 6. To klade velký nárok na velikost komína. Pokud bude provozovat každý spotřebič samostatně do komínového průduchu, nebude to asi problém. Jak si to uspořádáte to bude záležet na Vás. Norma toto řešení nepřipouští. Normy jsou nezávazné a pokud na spalinovou cestu nebude vyžadovat revizi nemůže vám nikdo ve vašem vlastním domě zakázat experimentování, ale osobně bych se nad takovým řešením rozmýšlel.
S pozdravem Ing. Jiřík
Proč není možno na jeden komín v jednom bytě připojit plynový a kotel a krbová kamna na tuhá paliva? Nejde mi teď o citaci ČS norem, ale o laické vysvětlení (zda hrozí výbuch atd.)
Zajímalo by mne, zda platí nějaké omezení pro vzájemnou vzdálenost dvou koaxiálních kouřovodů od turbokotlů vyústěné na šikmé střeše?
TP Tomáš Pelcman @tomas.pelcmanO žádném takovém předpisu zatím nevím. Rozhodně by měla být zachována stejná výška koncentrických odvodů spalin a přívodu vzduchu. Daná je také vzdálenost odvodů spalin od střešních oken.
S pozdravem Ing. Jiřík
test programu
Chtěl bych poradit jak napojit do novostavby krbovou vložku INSERTO 60 vývod na komín pruměr 160mm výkon 7 kw, ztráta domu 10kw. Jedná se o to že vložka je 2 metry od komína a napojení kouřovodu vychází pod úhlem 60 stupňů jak u vložky tak u komína. Komín od napojení je 6m vysoký celkem 8,2m. Uvažuji o nerez vložce.
1. Bude dostatečný tah, když mám takto napojenou vložku?
2. Komín průměr 160mm ponechat nebo zvětšit na 180mm?
MP Maulis Petr @maulis.petrDobrý den už jste topil? Spokojenost s Insertem? lánuji ji také.
Dobry den
nevedel by niekto poradit ohladne nerezoveho komina,
moze byt napojeny kolmo -piamo ,alebo je lepsie ho dat do vedlajsej miestnosi?nevie niekto kontakt na fa, ktora sa nerezovymi kominmi zaobera?chem pouzit krbove kachle
dakujem
FK feri kormuth @feri.kormuthRozhodně je lepší dát komín do vedlejší místnosti a v nejnižší části zřídit vybírací otvor na vybírání sazí. Pokud se namontuje komín přímo nad kotel na tuhá paliva, při čištění komína padají saze do krbu. Pokud je komín určený pro odvod spotřebiče na plynná paliva je to jedno. Komín nesmí být delší než 5 m. Firem, které nabízí komíny z korozivzdorné oceli je celá řada - v Praze firma Caminus s.r.o., firma Schiedel, Karvai a další.
S pozdravem Ing. Jiřík
PŘEJI HEZKÝ DEN, RÁD BYCH ZNAL VÁŠ NÁZOR NA VÝHODY ČI NEVÝHODY KOMÍNŮ S KOROZIVZDORNOU OCELOVOU VLOŽKOU (BS KLATOVY) A KOMÍNŮ S KERAMICKOU VLOŽKOU (SCHIEDEL). JÁ OSOBNĚ SE VNITŘNĚ PŘIKLÁNÍM KE KOMÍNU S OCELOVOU VLOŽKOU, A TO PŘEDEVŠÍM PRO JEHO NÍZKOU VÁHU OPROTI KOMÍNŮM S KERRAMICKOU VLOŽKOU. JAKO TOPIDLO UVAŽUJI PRO PROVOZ KOMÍNA SLOUPOVÁ KACHLOVÁ KAMNA A TOPNÉ MÉDIUM POUZE DŘEVO ČI BRIKETY, SOPOUCH 87° VE VÝŠCE CCA 2100mm, PRŮMĚR KOMÍNA 180-200mm, VÝŠKA OD PATY KOMÍNA 7600mm. JEDINÝ PROBLÉM, KTERÝ V TUTO CHVÍLI NEMOHU ROZŘEŠIT JE, ZDA-LI JE KOROZIVZDORNÁ VLOŽKA DOSTATEČNĚ ÚČINNÁ PRO PŘÍPAD TZV. VYHOŘENÍ SAZÍ (BLK KLASIFIKOVÁNO V TŘÍDĚ ODOLNOSI "S"). SAMOZŘEJMĚ, ŽE PŘEDPOKLÁDÁM PRAVIDELNÉ ČIŠTĚNÍ KOMÍNU ALESPOŇ PŘED TOPNOU SEZÓNOU 1x ROČNĚ. DĚKUJI ZA NÁZOR.J.M.
JM JAN. MACEK @jan.macekRozhodně bych volil vložku keramickou. Osobně nepovažuji kovové vložky, kromě hmotnosti, za vhodné pro odvod spalin spotřebičů na tuhá paliva. Jsou sice odolné proti vyhoření sazí, což znamená, že po určitou dobu nedojde k přenesení požáru do druhého požárního úseku. Po vyhoření sazí by se měla kovová komínová vložka vyměnit. I při topení dřevem může dojít k zadehtování komína a následně k vyhoření sazí. Rozhodnutí je na Vás.
S pozdravem Ing. Jiřík
Vážený pane inženýre,
Mám jedno dilema, v projektu rodinného domu máme navržen třívrstvý systém Schiedel.Rozhodli jsme se pro krbová kamna ABX, která mají průměr pro připojení kouřovodu 150 mm, ale budou připojena na průduch 180 mm. Kamna budou umístěna do rohu vzhledem k probíhajícímu komínovému tělěsu a připojena na zadní výstup. Tzn. kouřovod cca 1m a 2ks 90° kolena a T-kus napojení ma komín s redukcí 150/180 Schiedel.Proč volím 180mm
průduch, když komín není hotov a tudíž vhodnější by byla určitě 160ka? Chtěl bych totiž do budoucna zachovat možnost připojení krbové vložky. Myslíte si,že má smysl být takto prozíravý? Vím, že vhodnější napojení krbové vložky je pod 45°, ale tuto možnost již nebudu mít. Bude dobrý tah? Od vstupu do komínu k hlavě je cca 6,5 m. Děkuji za Váš názor. S pozdravem Ing. Kraft
Prosím Vás měl bych dotaz, zda musí být komíny na pevná paliva kde hrozí usazování sazí, a tím možnost vyhoření, odolnost vůči vyhoření. Pokud ano kde je to uvedeno?
KA Kominik A @kominik.a191V ČSN 73 4201:2002 čl. 6.3 odst. d) a čl. 6.3.2 a dále v ČSN EN 1443
S pozdravem Ing. Jiřík
OPRAVY A ČIŠTĚNÍ PLYNOVÝCH SPOTŘEBIČŮ(karmy, topidla, sporáky)
OPRAVY BATERIÍ, SPLACHOVAČŮ, ČIŠTĚNÍ ODPADŮ (el.strojem i tlakem)a další instalatérské, elektrikářské a zednické práce
TELEFON: 603 717686
Dobrý den. Slyšela jsem, že se chystá nějaká nová EU norma, podle níž by byl třívrstvý komín povinností. Co je na tom pravdy? Díky, Lucka.
LR Lucie Rytířová @lucie.rytirovaDomnívám se, že je to nesmysl, protože i pro kondenzátní kotle je možné použít jednovrstvý komín a u tuhých paliv zatím nevím, že by to nemělo vyhovovat.
S pozdravem Ing. Jiřík
Dobrý den, prosím o radu ohledně připojení krbových kamen. V rekreační chatě z r. 1968 je do jednoho průduchu 150/150 napojen klasický otevřený krb (štěrbinou ve výšce cca 2m) a z druhé strany kamna "Petry" (ve výšce 1,6m). Tato kamna bych rád nahradil kamny krbovými Fjord 8U - TÚV. Celková výška komína je 4,5m.Je možné napojit krb. kamna na stávající komín? V případě, že bych musel stavět nový komín, uvažoval jsem o stavebnici EKO - Universal a komín postavil k původnímu komínu. Kvůli nedostatku místa bych volil tvárnici UN o hraně 31cm s vložkou prům. 14cm. Byl by průměr vložky dostačující? Nový komín by se ale přiblížil ke stropnímu trámku viditelnému z místnosti na vzdálenost cca 2cm.Stačil by obklad trámku azbestem, či je třeba dodržet vzdálenost (tuším 5 cm)? Jak řešit dilataci mezi starým a novým komínem? Děkuji za odpověď.
PK Pavel Kastl @pavel.kastlOtevřený krb musí mít samostatný komín. Připojení kamen bylo od samého počátku v rozporu s platnými ČSN. Komín s vložkou světlosti 140 mm by měl stačit, účinou výšku by bylo možné nastavit komínovým nástavcem. Vzdálenost 20 mm dřeva od pláště komína bude asi málo, ale lepší je vzduchová mezera než azbestová deska, která přenese teplo do konstrukce dřeva. Min. vzdálenost musí udat výrobce komína. Nový komín bych jenom přisadil, bez spojovací malty, dilatační spáru bych přiznal.
S pozdravem Ing. Jiřík
Dobrý den,prosím o radu.Odborná firma v oboru kominictví nám nabízí pro odvod spalin od krbových kamen třísložkový komín v provedení,vnitřní pláštˇńerez plech o síle 1mm,izolace zn.Nobasil o síle 50mm a vnější pláštˇz AL plechu 0,8mm.Chci se zeptat zda použití izolace a vnějšího pláště z těchto materiálů je přípustné.Děkuji předem za odpovědˇ.Jan Novák
JN Jan Novák @jan.novakmuj dojem je ten,ze se z vas akorat snazi vytahnout penize.
o kominy se nestaram a moc me nezajimaji i kdyz o zakladnich vecech vim.
pockejte si na pana Jirika
Dobrý den
Prosím Vás o informaci, zda je možno provést (výchozí)revizi cihlových komínů ve starším RD, které jsem nechal v r. 2001 vyvložkovat hliníkovou ohebnou trubkou. Na jeden je připojen atmosférický kotel na zemní plyn a na druhý plynový bojler.
R.D. byl v částečné rekonstrukci a nyní mě čeká kolaudace.
Musím nechat komíny převložkovat na nerez nebo je nějaká možnost zkolaudovat ve stávajícím stavu?
Dobry den,
chtel bych pozadat o radu - mame montovany dum a chteli bychom k nemu pristavet z vnejsi strany obvodove zdi komin pro krb. Dum je sedlovou strechou - umisteni kominu cca 230cm od hrebenu strechy - vychazi tedy nadstresni cast vysoka cca 2.5m, celkova vyska komina 8.5m.
otazky:
- jaky komin by jste po tuto situaci doporucil jako nejvhodnejsi? bude napr. schiedel UNI vhodny pro takoveto venkovni pouziti?
- nekde jsme se docetli ze vnejsi komin je hodne ochlazovan, nestatci se poradne prohrat a nasledne dochazi k dehtovani. je potreba ho nejak izolovat? obezdit ?
- bude komin dostatecne stabilni? predpokladame ukotveni k domu pouze v prulezu presahem strechy - tedy na jednom miste. nebude nadstresni cast komina nadmerne namahana napr. vetrem ?
- nebude problem napojeni kourovodu na komin? ...nutny prostup stenou cca 24 cm realizovanou z mineralni vaty + desky fermacell a sadrokarton.
predem dekuji za odpoved
pd
preji dobry den. Mam kompletne nove topeni a topim kotlem na tuha paliva Dakon dor 20. Akorat komin je puvodni asi 45 let stary. Loni v zari jsem zacal topi a do noveho roku bylo vse vporadku. Nyni mam komin mokry pomalu od zhora az dolu a kotel zadehtovany a nemuzu topit, protoze po zapaleni drivi de vsechen kour pres plotnu i pres dusivku a jen ne do komina. Komin ma prumer 150mm. Vytapim RD 2+1 s sesti radiatory a hodlam letos delat podkrovy kde budou dalsi ctyri a bojler, ktery chci ohravat kotlem. Proto musim kotel skrtit. Ja vim ze je to pro zivotnost kotle spatne, ale mam sylny kvuli podkrovy. Poradte tedy prosim co by bylo nejlepsi, jestly vyfrezovat a vyvlozkovat komin nebo postavit novy ajestly novy tak mi doporucite zdeny od schiedlu nebo ocelovy a jestly pomuze prozatim zapojit pred pudu nejaky starsi velky radiator aby se nemusel kotel tolik skrtit. Dekuji za odpoved.
MA Malek @malekzdravím, nenapsal jste, jak máte komín vysoký,jediná rychlá rada je než dostavíte, zatopte ráno, kotel neduste, vytopte byt, zatopte znova večer.
Dobrý den, mám dotaz. Mám problény se starým komínem, který se používá pouze pro odtah digestoře. Po dvou letech se mi na omítce v místě průchodu střešním pláštěm začaly objevovat dehtové skvrny. Nejsem si jist, jestli je to způsobeno netěsností oplechování komína, nebo nějakým prosakováním skrz komínové zdivo. Komín by měl být vyvložkován. Vlhkost se z tělesa komína přenáší na podbití střechy a může způsobit poškození dřevěných konstrukcí střešního pláště. Můžete mi poradit?
Děkuji K.J.
KJ Karel Jakoubek @karel.jakoubektak to si budete muset pockat na pan ing.jirika.
nemam ani moc praxe,ani moc zkusenosti.
koupil jsem přízemní byt v bytovém domě a chtěl bych pořídit krbová kamna. Ovšem nevím,s jakým průměrem kouřovodu ,protože komín s účinnou výškou cca 13m mohu vyvložkovat pouze ohebnou vložkou do max. průměru 140mm. Pokud bych koupil kamna s vývodem 150mm mohu použít redukci na 140mm nabo 130mm?
SB střelský břetislav @strelsky.bretislavkrbová kamna nemusí být připojena do vložkovaného komína, pokud je stávající jednovrstvý zděný komín v dobrém technickém stavu. Kouřovod nesmí mít větší průměr než je průměr komínové vložky. Redukovat spalinové hrdlo by se mělo
co nejméně.
S pozdravem Ing. Jiřík
Vím,že na podobný dotaz už zde bylo odpovězeno,ale přesto se musím zeptat,jelikož se jedná o trochu jiné rozměry. Mám vyhlídnutou krb. vložku výk. 9 KW s vývodem na kouřovod o prům. 200, jenže komín Schiedel mám o prům. 180,šikmé napojení s účinnou výškou 6,5 m, 60 cm nad štít střechy. Je možno bez obav tuto vložku instalovat a kde v kladném případě redukovat?Ihned na vložce, nebo až při vstupu do sapouchu komína. Předem se omlouvám za případnou duplicitu dotazu a prosím o toleranci.Předem za vše děkuji.
Kamila
KP Kamila Petrová @kamila.petrovaPodle ČSN nesmí být průměr kouřovodu větší než průměr komína. Redukce se provede hned za spalinovým hrdlem krbu. Redukce se obvykle dělá kolmým zmenšením, může být provedená i krátkým náběhem.
S pozdravem Ing. Jiřík
Vaz pan Ing., vdaka za odpoved.Kotol eterna je v poriadku az na to ze nemam dobry tah hlavne pri bezvetri tazke mam obvykle 55 C co pri mrazopch nestaci.... Je tu este jedna alternativa / asi lacnejsia a mozno vysoko efektivna, nakolko mne ide ozaj len o slaby tah komina ked je nizky tlak a bezvetrie, z kotla dymi do 45 C kym sa nedosiahne teplota ked pootvorim viac dusivku mam ju skoro zavretu, co keby som zvysil tah komina ventilatorom camino na usti komina nahore.? Niekde v diskusi to spominate, mimochodom ako odbornika Vas obdivujem vysla Vam kniha ale neviem ako by som ju kupil na slovensku. Rozhodne chcel by som jednofazovy ventilator, je tu viac modelov ale prosim aky vykon a aku teplotu spalin to vydrzi dal by som to na ustie to je asi 12,5 m vysoky komin, v prospektoch vidim ventilatory pre 40 c 90 a 200 C prosim poradte..Pouzivam koks aj drevo aj hnede uhlie co vsak alezanasa. Kotol je vhodny hlavne na koks.Srdecna vdaka za odpoved.
PS: UK robila Instala nitra v r 1977 neni tam cerpadlo teda idem na klasicky volny ohrev, su to hrube rury takze mam v systeme dost vody ale zas kvalitne liatinove radiatory. Poschodie ktore je kopiou prizemia neni obyvane pouzivam jednu dva izby na kratko.Na plny vykom ani nepotyrebujem dom ohrievat potrebujem ohriat okolo 2/3 tretin domu, hlaven suteren a prizemie a cast poschodia Takze ak by som chcel vyhriat aj poschodie mam dat namontovat vodne cerpadlo do systemu???Problem mam ze v dome zakurujem vzdy po 2 tyzdnoch na 2/3 dni takze mi trva dost dlho kym vykurim dom z 5C na 17 C a dokurujem konvektormi aj obyvacku na prizemi a pouzivam aj probugas panielsky ohrievac agnis na 2 hodiny rychloohrevu obyvacky 8.8x3.5 metra potom uz len elektrinou a kotlom na koks ktory sa pomaly ohreje na 45/55 C a dost.Samolzrejme komin navlhne a musim strkat noviny do komina a predohriat ho, niekedy to aj dvakrat opakujem skratka sa tah strati za istych poveternostnych podmienok.
Mam velky dom splochou strechou suteren s garazou 120 m2 a dve nadpodlazia 2x120 m2 r. kolaudacie 1978,komin je nad strechou asi 2,6metra.
Mam kotol Eterna 48000 kcal/h co zodpoveda 55 kw6 clankovy ktory nedosiahne viac ako 60 C pri kureni koksom jedine pri vetre ma komin lepsi tah. Inak kotol svojimi 50 C vykuri len prizemie do 17 C, teda nestaci vykurit dom.Komin je vyvlozkovany asi 2 roky nerez ocelou z200mm na 180 mm, nakolko sa po 15 rokoch prevadzky objavili na poschodi cierne skvrny..bud praskla azvestova rura alebo bola posadena opacne vraj
Ma zmysel vymenit kotol eterna za viadrus u/26 6/8 clankovy?Pri eterne idem dym hore a dolu a preto sa ochladi a nema to dobry tah, ktory ja zavisly od vetra/.na vykurenie domu potrebujem aspon 65 c az 75 C co nedosiahnem pri eterne.prosim aky kotol viadrus s vykonom mam kupit?>
staci 6 alebo 7 clanovy?? ked budem pozuzivat koks i hnede uhlie z handlovej i drevo?
poradte
vdaka
VJ vladimir jakus @vladimir.jakusNa takto položenou otázku je odpověď velice složitá. Chcete měnit kotel. Buď musíte nechat provést výpočet tepelných ztrát budovy nebo vycházet z výkonu současného kotle a volit podobný s tím, že nový kotel bude mít větší účinnost. Při volbě malého kotle hrozí nebezpečí, že několik dní v zimě nepostačí vytopit celý objekt, ale při provozu kotle na jmenovitý výkon dosáhnete největší účinnost. Koupíte-li si předimenzovaný kotel, budete muset po většinu roku provozovat kotel se sníženým výkonem, tedy s horším spalováním a s nižší účinností. Pokud v současné době vytopíte kotlem o výkonu 55 kW pouze přízemí objektu, budete asi potřebovat kotel o větším jmenovitém výkonu. Rozhodně bych se před výběrem kotle poradil s topenářem, protože kotel není levnou záležitostí.
Spalinová cesta na kotle na tuhé palivo světlosti 180 mm by mohla být optimální, záleží na účinné výšce komína a jeho skutečném provedení.
Ing. František Jiřík
Prosím Vás o radu. Mám kotol na tuhé palivo - Viadrus. Komín je obmurovaná kameninová rúra o priemere 200 mm. V lete som rekonštroval dom, o.i. som zbúral kachle a zamuroval s nich vývod. Boli nefunkčné 20 rokov.
Doteraz som s kúrením nemal žiadne problémy. Túto sezónu sa kotol správa nevyspytateľne. Na jednej strane je nemožné kúriť s drevom - veľmi silný ťah, na druhej strane v kotli horí lepšie pri zatvorených veľkých dvierkach - malé sú 2-3 mm pootvorené (prúdnicový efekt) ako pri otvorených. Regulácia horenia s klapkou na peci je neefektívna. V rúre od kotli hučí - ako vietor a chytajú sa mi sadze. Podotýkam, že komín zatiaľ nedechtuje.
Prosím Vás o radu. Mám kotol na tuhé palivo - Viadrus. Komín je obmurovaná kameninová rúra o priemere 200 mm. V lete som rekonštroval dom, o.i. som zbúral kachle a zamuroval s nich vývod. Boli nefunkčné 20 rokov.
Doteraz som s kúrením nemal žiadne problémy. Túto sezónu sa kotol správa nevyspytateľne. Na jednej strane je nemožné kúriť s drevom - veľmi silný ťah, na druhej strane v kotli horí lepšie pri zatvorených veľkých dvierkach - malé sú 2-3 mm pootvorené (prúdnicový efekt) ako pri otvorených. Regulácia horenia s klapkou na peci je neefektívna. V rúre od kotli hučí - ako vietor a chytajú sa mi sadze. Podotýkam, že komín zatiaľ nedechtuje.
JA Jan @jan663Pro zkoumání příčin je v příspěvku uvedeno hodně málo údajů. Jaký výkon má kotel, jaká je účinná výška komína, jak je dlouhý kouřovod, nerozumím souvislosti kotle Viadrus a vývodu z kachlí. Pravděpodobně bude spalinová cesta předimenzovaná, tomu napovídá nadměrný tah v průduchu komína. Pokud se jedná specificky o problém kotle Viadrus, možná by vám lépe odpověděl výrobce, pokud mu zašlete bližší údaje, nejméně ty, o které jsem si napsal.
S pozdravem Ing. Jiřík
Prosím o radu. Po celé délce komínu, umístěn uprostřed domu
se nám začli prosakovat černé skvrny v místnostech(je to pravděpodobně dehet),topíme pevnými palivy.
Mohl by jste mi poradit co s tím nebo na koho se obrátit.
S pozdravem Matějovská
MA Matejovska @matejovska892pevne palivo jako uhli,nebo drevo?
predpokladam uhli.
mam obavy,ze budete muset vyvlozkovat kompletne komin.
nenapsala jste z ceho je staven a jake je stari.
je to moc povrchni dotaz :-(
Koupil jsem chatu ve které předchozí majitel nainstaloval celolitinová nízká kamna(s tzv. cigaretovým či doutníkovým odhoříváním) bohužel i po vyčištění komína tyto nemají dostatečný tah a při přikládání kouří do místnosti. Vedle nich stojí klasický otevřený krb který naopak hoří překrásně a vůbec do místnosti nekouří. Krb má samozřejmě o něco širší komín. Uvažuji o krbové vložce nebo krbových kamnech. Problém je v tom, že stavba je přízemní s pultovou střechou a výška komínu od zaústění nynějších kamen je něco málo přes 3,5m. Proto chci požádat o radu jestli je vůbec reálné abych mohl něco ze zmíněného nainstalovat. U většiny kamen a vložek se požaduje komínový tah 10 Pa a víc ??? Dá se nějak jednoduše tento tah spočítat, nebo aspoň obecně předpokládat při určitém průměru a výšce. Také jsem se setkal s odtahovým ventilátorem, je to v tomto případě jediné možné řešení???
Děkuji za každou dobrou radu
Miroslav Vanka.
Dobrý den, máme nová litinová krbová kamna JOTUL F3CB, které umožnují několik připojení do komína - boční, zadní, a horní /průměr kouřovodu 150/. Vzhledem k tomu, že se jedná o instalaci do kuchyně, chtěl jsem je nechat připojit na komín zezadu.
První kominík mi řekl, že je ale vhodnější připojení boční nebo vrchní za použití delšího kouřovodu, že to má mnohem lepší tah a že se tím i uvolní do místnosti značné teplo.
Druhý kominík, říká přesný opak - připojím je zezadu, je to vhodnější, každé koleno snižuje tah, a že to s tím teplem také není tak zásadní. Nevím komu mám věřit. Děkuji moc za odověd.
RO Rudolf Oberländer @rudolf.oberlanderprvni kominik mel pravdu s teplem a druhy komink mel pravdu s kolenem.
spis bych se ale priklanel k tomu teplu.
Mohu připojit v prvním a druhém patře do stejného komínového průduchu v rodinném domku krbová kamna?
KP K. Pleschinger @k.pleschingerobavam se ,ze to bude problem.
treba se ale mylim.docela by me to zajimalo taky.
on se pan Jiřík ozve :-)
Prosím o sdělení stanoviska s ohledem na normu. Kominík, který bude vystavovat stanovisko pro kolaudační řízení, požaduje u horizontálního napojení odvodu spalin z konvektomatu, které je vedeno volně prostorem kuchyně, provedení z nerezu. Komín je vyvložkován nerezovou vložkou, ale pro napojení konvektomatu po komínové těleso bylo uvažováno provedení a pozinkovaného plechu. Stanoví norma i pro volně vedené připojení provedení z nerezového plechu?
Děkuji za odpověď.
JH Josef Hřib @josef.hribStanovisko kominíka je správné. Pozinkovaný plech pro odvod spalin se nepoužívá a používat se nemůže. Navíc materiály kouřovodů a komínových vložek musí být ze stejného materiálu. - viz ČSN 73 4201
S pozdravem Ing. Jiřík
Dobry den,
rad bych se Vas touto cestou dotazal, zda-li je mozne v soucasnem okamziku "legalne" provozovat spotrebic (PO 5502, cca 18kW, zem. plyn) pro ktery bylo zbudovano v roce 2000 odkoureni dle CSN 734201 a CSN734210 (komin: azbesocementove odkoureni pr. 150mm, pevna Al vlozna pr. 130mm) a to predevsim ve vztahu k pouzitym materialum. Je mozne takto vybudovane odkoureni provozovat i nadale?
Dekuji za odpoved
R. Seidl
RS R Seidl @r.seidlSpalinová cesta musí odpovídat normám v době, kdy byl spotřebič na spalinovou cestu připojen. Pokud byl připojen na spalinovou cestu podle ČSN 73 4201 a ČSN 73 4210 a na spalinové cestě nedošlo k poruše, může být tato spalinová cesta provozována až do doby, kdy se bude spotřebič měnit. Při výměně spotřebiče se bude muset spalinová cesta platné ČSN
S pozdravem Ing. Jiřík
Chci si pořídit do krbu krbovou vložku, avšak dle nákresu napojení na komín je zobrazeno pouze přímé zapojení do komínu (tzn. komín je v ose přímo nad vložkou). Je možné vložku napojit kouřovodem s kolenem do šamotem vyvložkovaného komínového průduchu, který je cca o 60 mimo osu výduchu vložky ??
Děkuji!
TO Tomáš @tomasPřipojení kouřovodem s kolenem do keramického komína je řešení rozhodně lepší než svislé připojení do komína nad krbem, zejména z hlediska čištění komína a vybírání sazí. Toto řešení je běžné a normou upředňostnované. Koleno lze odehnout i mimo osu.
S pozdravem Ing. Jiřík
Dobry den,
narazil jsem na zdejsi diskuse a rad bych ziskal nazor na situaci s mym kominem a kotlem. Mam komin typu Schiedel (asi, podle vlozek a tvarnic) o vnitrnim prumeru 20cm a vysce cca 9 m. Komin byl zbudovan pred 10 lety zrejme svepomoci bez znalosti funkce. Keramicke vlozky jsou skladany nejspise obracene, zrejme nebyl pouzit spravny tmel a v pate komina nebyl udelan zadny odpad kondenzatu. Take se domnivam, ze nebyla vlozena keramicka izolace (pokud se tou dobou jiz pouzivala). Po dvou sezonach topeni v kotli Dakon DOR 24 mam komin zvenku nad strechou i pod strechou na pude(tvarnice jsou jen hrube omitnute) pravidelne po 30cm tmave pruhovane a dole v kotelne celou patu komina pekne cerno/fialovou. V kotli vetsinu casu topim na minimalni vykon coz pro vytopeni staci. Po precteni teto diskuse a zkoumani v ruznych zdrojich je na vine nejspis spatna konstrukce komina, nizka teplota spalin a jejich nedokonale horeni a vlhkost hnedeho uhli. Smiril jsem se s tim, ze na jare vybuduju komin novy, mozna uzsi (16cm), ale prece jen existuje nejaka jina cesta ?
Dekuji predem za odpoved.
M.Picman.
Dobry den,
tusim, ze se timto dotazem zabyvate casto. Presto mi, prosim, dovolte se zeptat.
Saunova kamna na drevo vyzaduji tah komina 10Pa. Jak urcit tento parametr u stavajicho komina?
Predem velmi dekuji za Vasi odpoved.
S pozdravem,
Jiri Podruh.
JP Jiri Podruh @jiri.podruhPožadovaný komínový tah se dá zjistit po namontování kamen a
jejich uvedení do provozu měřením účinného komínového tahu za sopouchem, nebo výpočtem spalinové cesty podle platných ČSN a ČSN EN.
S pozdravem Ing. Jiřík
Dobrý den, prosím o radu. Chtěl bych se zeptat, jestli se rozlišuje u kouřovodu strana, kde se napojuje na kotel a strana , kde se pojí do komína. A jestli musí být na obou stranách stejný průměr kouřovodu, nebo jestli může být na straně komína průměr kouřovodu menší. Jde o to, že mám nové nerezové koleno, průměr 160 mm, na kotel pasuje nádherně, ale do zděře v komíně už mi nepasuje.. v komíně je 155 mm... Proto by mě zajímalo, jestli je možné průměr kouřovodu na straně komína zmenšit, či je nutno zvětšit otvor do komína?
Předem děkuji za odpovědi.... Vašek Kolovrat
VK Václav Kolovrat @vaclav.kolovratPodle platných ČSN nesmí mít kouřovod menší světlost než je světlost komína a nesmí se směrem k sopouchu změnšovat. Budeme-li se bavit o rozdílu 5 mm, myslím že tuto skutečnost by asi nikdo nezkoumal.
S pozdravem Ing. Jiřík
V roce 1991 jsem si nechal vyvložkovat komín AL-komínovou vložkou o průměru 110 mm.
Nyní, když mám v úmyslu pořídit nový kotel etážového topení, mi bylo sděleno, že musím mít komínovou vložku z nerez materiálu o průměru min. 120 mm.
Bydlím v 1.patře, nade mnou jsou ještě tři patra.
To vážně musím komín znovu vyvložkovat???
KA Karel @karelOhebné hliníkové vložky byly považovány za vložky pro plynná paliva s dlouhou životností. Výrobci nových spotřebičů na plynná paliva nabízí vyšší účinnost spotřebičů, která se mimo jiné dosáhne snížením komínové ztráty, tedy snížením výstupní teploty spalin. Při odvodu spalin dochází k jejich kondenzaci. Protože kondenzáty spalin jsou kyselé (obsahují kyselinu uhličitou), dochází k narušování hliníkového plechu. U hladkých komínových vložek z čistého Al je nebezpečí koroze hliníku menší, ale u ohebných komínových vložek se kondezát usazuje v zámcích vložek a koroze hliníku se urychluje. Další problémem je, že při nižší výstupní teplotě spalin se snižuje účinný komínový tah a proto je nutné volit větší průřez komína. To jsou důvody, které vedou k výměně vložek. ČSN 73 4201:2002 Komíny a kouřovody Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv připouští pouze pevné komínové vložky z Al plechu do světlosti 150 mm. Ostatní komínové vložky musí být z korozivzdorné oceli. je to i v souladu s evropskými komínovými normami.
S pozdravem Ing. František Jiřík
Dobrý den,
můžete mi prosím napsat informaci, kolik je ještě z
hlediska tahu přípustná vodorovná délka
odkouření kamen (průměr 120 mm). Bohužel
nejsem schopen umístit kamna přímo pod
zústění do komína, proto můj dotaz.
Děkuji Vám
KP Karel Plenař @karel.plenarDélka kouřovodu by neměla být větší než 1/3 účinné výšky komína. Ale pro absolutní odpověď bych pořeboval znát všechny potřebné údaje o spotřebiči a spalinové cestě.
S pozdravem Ing. Jiřík
Dobrý den,
při prováděné rekonstrukci domu bych chtěl do stávajícího komínu připojit oboustrannou krbovou vložku.Komínové těleso je tvořeno dvěma průduchy o průměru 150 mm.Dle vyjádření dodavatele je nutné přebrousit stávající průduch na průměr 180 mm. Lze provést řešení o připojení do obou stávajících těles a vyhnout se nákladům na vybroušení či vybourání a následné vyvložkování?
Děkuji za odpověď.
V. V.Král @v.kralPřipojení jednoho většího spotřebiče do dvou komínových průduchů se experimentálně u několika kotlů na tuhá paliva zkoušelo. Ovykle byly s tímto řešením velké problémy, protože se průduchy navzájem přetahovaly a velice často tento způsob odvodu spalin byl zcela nefunkční. Spotřebič by musel být situován přesně na střed dvou průduchů a napojení by mělo být dvěma kouřovody, které by se dělily v místě nejvyšší teploty, tedy za spalinovým hrdlem krbu.
S pozdravem Ing. Jiřík
Dobrý den,
máme problém se sousedem,který sice topí dřevem,ale kouř z tohoto paliva nás obtěžuje 12 měsíců v roce.Jejich komín je postaven tak,že je v úrovni našeho 1.patra,9 metrů od oken.Je vysoký asi 1,20m.Náš dvůr je dokola zastavěn zdmi asi 9m vysokými,takže když začnou topit,je dvůr plný kouře.Jsou to z velké části zdi jejich(do tvaru L) a druhého souseda.My nemůžeme pověsit prádlo,pobývat s dětmi na dvorku,nemůžeme vyvětrat atd.Řešili jsme to na Životním prostředí i na Stavebním úřadě,ale podle Stav.úř. je z jejich strany vše v pořádku,protože je o 1m vyšší než předepisuje norma a při špatných povětrnostních podmínkách se kouř smetá do uzavřeného dvora(cituji ze zápisu).Pan vedoucí vše konzultoval na dvorku,aniž by se šel podívat do 1.patra.Myslíme si,že měl u tohoto jednání být i kominík.Přes neustálé naše stížnosti na obou úřadech nás posílají k soudu,což by se řešilo hodně dlouho.Řešili jsme to i s právníkem,ale najednou začal spolupracovat s městem,což před rokem neviděl.
My bydlíme v tomto domě od mého narození(41 roků),společně s mou matkou a ta si také nepamatuje,že by se z tohoto komína někdy kouřilo.
Soused tam bydlí 5 roků a myslí si,že si to necháme líbit.On nebere ohledy na nic,ani nás,protože nás onehdy poslal.........
Proto Vás žádáme ještě o nějakou radu,která by se dala uplatnit.
Děkuji Dagmar
Dobry den, z tejto zaujimavej diskusie som dost sklamany. Miestni kominar (Slovensko, vychodne) ma presvedcuje, ze pouziva kvalitne Al vlozky, a vyvlozkovanie by stalo cca 5000 Sk. Ked tu u Vas citam, ze Al je dokonca zakazane, a zivotnost je neista, mam ho davat vlozkovat, lebo ak vydrzi 2-3 roky, tak by to boli vyhodene peniaze.Alebo zatial staci, ak kotol (Protherm Medved 30KLZ 30kw plynovy klasicky) napojim na komin murovany z tehal tak ako je. Kotol je v pivnici, a vyska od kotla po vrchol je cca 10metrov, svetlost cca 15 - 17cm. Myslim, ze takato svetlost zaruci dostatocny tah. nerezovu vlozku si momentalne velmi dovolit nemozem, pretoze peniaze potrebujem na ine rekonstrukcne prace. Je skutocne riziko poskodenia komina take velke, alebo je to len lobby firiem ponukajucich stavebny materiach, cim drahsi, tym lepsie.
Rozmyslam o vyvlozkovani neohybnymi rurami z Al, ktore maju lemovanie, a daju sa zasuvat do seba, s tym, ze by som ich na streche nitoval, a postupne spustal dolu az ku kotlu, rury su totiz cca 1m dlhe. Asi by to bolo pracne, vrtat, nitovat, ale predsa sa jedna o hrubsi material, ako ohybna "hadica" z tak povediac Al folie, navyse ktora nieje taka hladka, ako rura pevna, takze by to malo este lepsi tah.
Prosím o radu-
Jaká je minimální vzdálenost mezi 2 turbo odkouřeními (horizontálně)? V TPG 800 01 jsem našel pouze hodnotu 5 m. Je možné ji zmenšit? Za jakých podmínek? Kde to mohu najít? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
chtěl bych požádat o radu k volbě rozměrů komínové vložky a způsobu provedení izolace při opravě komína :
současný stav -
2 komínové průduchy řešené jako jednovrstvé ve středové zdi RD (tzn. asi zhotoveny obezdíváním a tažením dřevěného válce)
1. průduch dodatečně vložkován AL pružnou vložkou D=130 s napojením závěsného plynového kotle - 25 KW
2. průduch bez vložek, s napojením kotle na pevná paliva - Viadrus U22D pro spalování černého uhlí, koksu a dřeva (35kW uhlí, 30kW dřevo) - použití z 90% dřevem
účinná výška 2. průduchu cca 9.5 m, průměr odhaduji cca 160 - 180 mm nedá se přesně určit (v dostupném místě, ústí komína a dvířka, byl upravován) - půdorys 500x800 mm (měřeno s omítkou),
vyústění komína nad hřeben střechy - 110 cm
dotazy :
1) použít šamotové vložky průměru 160 nebo 200 (podle uvedených parametrů by údajně pro uhlí stačila 160, pro dřevo 180) - aby nedošlo k poddimenzování nebo naopak předimenzování (a to i v souvislosti s případnou izolací a jejímu vlivu na výsledný půdorys - omezení chodbou a místnostmi)
2)je nutno provádět izolaci v celé výšce komína a v jaké tloušťce nebo jen v místě přechodu stropem v patře a vyústěním nad hřebenem (střecha s mírným spádem výška hřebene cca 80 cm) a ve zbytku zajistit jen dilataci komína, oddělením vložek od ostatní zdi.
Děkuji předem za odpověď.
Doplnění dotazu :
důvodem opravy je narušení stěny komína a výron spalin do prostoru záklopu dřevěného stropu mezi přízemím a patrem a následně do prostoru schodiště a chodby. V místě záklopu není komín pravděpodobně omítnut a tím došlo vlivem tepelného namáhání a mechanického čištění k jeho narušení.
V této souvislosti se naskýtá ještě jeden dotaz - zda není možné, případně jakým způsobem, provést opravu jen této části. Jinak je komín od paty po strop patra omítnut, nad stopem a hřebenem střechy je zhotoven ze šamotových cihel a vyspárován.
Děkuji.
Vazeni pratele,
obracim se na vas s prosbou o radu. Moji rodice ziji ve dvojdomku s rovnou strechou. Nedavno stavebni odbor povolil nasim sousedum stresni nadstavbu o vysce stitu 5,5 metru - polovalbova strecha sirka zakladny stitu je 12 metru. Komin na nasi casti dvojdomku se nachazi cca 4 metry od zminovaneho stitu a je vysoky 1,3 metru (nad strechou, jinak celkova vyska kourovodu od kotle je cca 9,5 metru. Nove staveny stit je orientovan na severni stranu strechy. Sousede zacali nyni strechu stavit a ja nevim zdali bude mit nas komin dostatecny tah. Soused se s nami o tom odmitl bavit, stejne arogantni postoj zaujal i stavebni urad s tim, ze jsme toto meli namitat jiz pri prvnim jednani, kdy jsme podali namitky proti zminovane strese a ze to nyni neni jejich problem.
Mame kotel na tuha paliva - konkretne na koks. Otazkou jest zdali bude mit komin dostatecny tah.
Prosim poradte mi, zdali je duvod k obavam a pripadne jak lze co nejlevneji cely problem vyresit. Rodice jsou jiz oba v penzi - je jim pres sedesat let, ja jsem student a tak musime setrit kazdou korunu.
Za Vasi odpoved predem dekuji. S pranim hezkeho zbytku dne Marek HODULIK.
H( Marek Hodulik (marek.hodulik@upol.cz) @marek.hodulik.marek.hodulik.upol.cz.jeden ing. pres kominy tady je.ten ma celkem prehled,ale zrejme ma dovolenou.nevzpomenu si ted na jmeno.urcite se ale ozve.
Pane Jiřík, dovoluji si Vás požádat o následující radu. Mám komín o výšce 10m s vložkami schiedel o průměru 200mm. V současnosti je na něj připojen plynový kotel s přerušovačem tahu o výkonu 25kW (Destila 25). Je možné do stávajícího průduchu navíc připojit plynový zásobníkový ohřívač o výkonu 5kW (Quadriga Q8 80 GORS)? Oba spotřebiče by pak stály vedle sebe.
Jak vysoko (jak nejníže) lze umístit vývod odkouření z turbo kotle? Jedná se o venkovní zeď rodinného domu, která tvoří hranici pozemku a sousedí s chodníkem.
Děkuji
Petr Vodsloň
pri stavbe nove strechy jsem postavil i novy vyvlozkovany komim, ktery stoji na 60 cm zdi z vepraku. Asi po pul roce nam zed z jedne strany zacala dehtovat. Pripomínám,ze topime v kachlove peci jiz 3tim rokem suchym drevem, ktere je ze stare vazby. Puvodne jsme meli stary nevyvlozkovany komin z vepraku. Myslite si ze pricinou muze byt novy vyvlozkovany komin, který ma jiný tah? Jak tento problem odstranit? Myslim tim jeho pricinu?
musím při spojování kouřovodu použít nějaký tmel, aby spoje byly těsné? Nebo stačí sesazení jen tak na sucho?
děkuji za radu
VČ Vlastimir Červenka @vlastimir.cervenkaPředpokládám, že kouřovod je určený pro spotřebič, kde jsou spaliny odváděné přirozeným komínovým tahem. Spalinová cesta je potom podtlaková a stačí sesazení pouze na sucho, bez těsnícího tmelu. Spoje by měly být pouze těsné tak, aby nedocházelo vlivem netěsnosti k přisávání vzduchu do spalinové cesty. Tím se zvětšuje objem spalin a současně snižuje jejich teplota, což má negativní účinek na odvod spalin do volného ovzduší.
S pozdravem Ing. Jiřík - Komínservis
Dobry den,
Chel bych se zeptat jak casto by se mela provadet revize kourovodu dle CSN pro plynovy kotel. Jedna se o novostavbu, takze predpokladam, ze vse (typ vlozky, pruduchy apod.) bylo zhotoveno dle nove normy pro plynove kotle. Dekuji za odpoved PM.
PM Petr Machala @petr.machalaPro revize komínů a kouřovodů platí zatím stále vyhláška č. 111/81 Sb., o čištění kouřovodů, včetně lhůt pro kontrolu a čištění. U spotřebičů paliv do jmenovitého výkonu 50 kW se provádí kontrola 2x ročně, s výkonem nad 50 kW 4x ročně. Vyhláška by měla být novelizovaná a počet kontrol by se měl snížit.
Prosím o radu k násl. problému:
Vyměnil jsem otevřený vnitřní krb v rod. domku za krbová kamna Jotul 8 kW s dvojitým spalováním.Komín je zděný, vložkovaný keramickými tvarovkami DN 200 mm. V obývacím pkoji se začaly v horní části komínu pod stropem objevovat dehtové skvrny v různých místech. Máme to jak v udírně.
Jak nejlépe odstranit dehtování a odstranit i dehet. Děkuji.
JZ Janeček Zdeněk @janecek.zdenekPro doplnění dotazu ještě uvádím, že výška komínu nad zaústěním krbových kamen je 5m k hlavě komína, keramické vložky jsou vyvedeny 10 cm nad nadstřešní šamotovou část komínu, která nemá betonovou hlavu, nad obytnou místností je už jenom půdní neizolovaný prostor. Na komínovém zdivu V půdním prostoru se na komínu dehtové skvrny nevyskytují.J e možné pro krbová kanmna na dřevo použít FURANFLEX?
děkuji.
Dobrý deň:Chcem Vás poprosiť o radu,či je potrebné u trojvrstvového komínu napr.Schiedel nutné prieduch používaný na odvod spalin od plynového spotrebiča (klasický alebo kondenzačný )izolovať? U prieducu používaného na pevné palivo asi kvôli lepšiemu ťahu ano, ale je to nutné aj u plynu, nakoľko tepelná izolácia dodávaná k týmto komínovým systémom je hodne drahá.
KP Kamil Piešťanský @kamil.piestanskyRozhodně je nutné komínovou vložku izolovat, protože spaliny od spotřebiče na plynné palivo mají relativně malou teplotu a pak dochází k tvorbě kondenzátů spalin. Kondenzáty sice nenaruší keramickou komínovou vložku ale mohou pronikat ve špatně provedených sparách vložek na povrch a do pláště komína. Při nízké teplotě spalin se rovněž snižuje účinný komínový tah.
S pozdravem Ing, Jiřík
Dobry den,
Chtel bych se zeptat jak je to s vlozkováním komínů pro plynná paliva? Uvazuji o prechodu z kotle na uhlí na plynový kotel a zvazuji jestli zvolit kotel plynový klasický , nebo kondenzacní.Slysel jsem, ze prý podle nové normy se pri pouzití klasického plynového kotle musí komín vlozkovat nerezem, u kotle kondenzacního se muze zvolit vlozkování hliníkem případně nějakým plastem? je to pravda? Kolik lze tedy usetrit pri vlozkování komínu(cenový rozdíl mezi nerezem a hliníkem(plastem)?
Děkuji za odpoved. A.Vondrys
Přeji Vám hezký den. Mohl byste mi prosím zodpovědět dotaz, jaké podmínky musím splnit, abych mohl ve svém bytě umístit kotel TURBO v bytovém domě o šestnácti bytových jedotkách? Bytový dům je ve společném vlastnictví nájemníků. Děkuji Vám za odpověď.
JM Jindra Martin @jindra.martinDobrý den, pokud už máte v domě nějaké vytápění, nebude to pro vás asi moc výhodné. Mohou vám účtovat až 40% ze stávající platby za teplo. Jinak základní informace pro samotnou montáž najdete na : https://www.tzb-info.cz/804-bezpecne-ins…
Dobrý den,
stavíme rodinný domek. Máme komínový systém Schiedel Uni. Původně jsme zamýšleli instalovat krbová kamna a máme tedy výustění do komína pod úhlem 90 stupňů. Později jsme si to rozmysleli a definitivně chceme krbovou vložku, kde se doporučuje zaústění pod úhlem 45 stupňů. Je nutná úprava?
ZK Zdeněk Kozák @zdenek.kozakPřipojení pravoúhlým kolenem znamená pouze o málo větší odpor na spalinové cestě. Pokud má komín dostatečnou účinnou výšku, nemělo by toto připojení být velkým problémem. Záleží také na výšce vyústění kolmé odbočky od podlahy, kde bude krb instalován.
S pozdravem Ing. Jiřík
Dobrý den,
mám krbovou vložku a mám připravený materiál na instalaci kouřovodu do komínového tělesa. Složky kouřovodu jsou vyrobeny ze slabého černého plechu (klasické díly zakoupené v Bauhausu). Jelikož bude kouřovod zakryt stěnovou konstrukcí krbu a nebude tedy přístupný, obávám se, že by se mohl plech po čase proděravět.
V krbu budu topit výhradně dřevem, tak že dehtovatění jako u topení s uhlím by nemělo vznikat.
Přivítám jakýkoliv názor.
TV Tomáš Veselý @tomas.vesely582Lepší by bylo použít díly kouřovodu z nerezu.
Řešíme problém, jak vlastně opravit a upravit plechový komín od udírny staré více než 40 roků, stojící na dvorku při štítové zdi sousedky v souladu s ČSN 73 4201:2002 "Komíny a kouřovody".
Štítová zeď hospodářských budov sousedky je vysoká min. 9 metrů, zděná udírna má výšku jen 140 cm. Sousedce údajně vadí kouř při uzení masa v udírně (1x ročně).
Stavební úřad Přerov zakázal dne 24.1.2005 používání údírny pod pokutou 10.000,- Kč, neboť provedení odtahu spalin z udírny vysoké cca 14O cm s obvodem 130 cm (ocelová trubka o průměru 110 mm a o délce 200 cm) prý odporuje ČSN 734201 a ČSN 732210.
Majitelé přitom domek koupili v roce 1971 i s onou udírnou stojící na dvorku. Problém se sousedkou vznikl nedávno.
Přivítáme kvalifikovou radu, jak technicky vyšešit v souladu s ČSN co nejsnadněji problém odvodu spalin při uzení. Dopředu děkujeme.
VP Vladimír Pazdera @vladimir.pazderatakove sousedy bych primo " miloval " .pokud jim vadi,ze udite jednou rocne,tak mam obavy,ze vam zadna norma nepomuze.
je to zrejme typ lidi,kteri si budou stezovat neustale a na cokoli i kdyby jste tu normu splnil 10x.
priste si najdou neco jineho.
Přečetl jsem si příspěcek pana Doubka a odpověď Ing.Jiřáka.
Nejsem odborníkem přes komíny a vložkování, ale mohu se podělit se svou zkušeností. Před čtyřmí léty jsem si pořídíl plynový kotel (myslím, že várobce není důležitý) a také jsem byl nucen vyvložkovat komín (azbestová roura). Symozřejmě, že vložkou AL. Zruba po půlročním provozu se začala zvýšovat teplota samotného kotle do takového stupně, že došlo k propálení vrchního bílého krytu. Servisní technik konstatoval, že výměník kotle je zanesen, nikol však z důvodu špatného spalování. Nános na výměníku byl bíly a zelenkavý. Výměník vyčistil (jemným drátkem z každého žebra odstranil usazeninu - cca 2 hodiny práce), zkontroloval seřízení kotle a zdálo se být vše zase OK. Zhruba za půl roku se kotel hřál zase. Servisní technik čištění opakoval. Na moji otázku, co způsobuje zanášení mi neuměl odpovědět a tvrdil, že se na to ptal i u výrobce a nikdo to neví. Po ukončení záruční doby mi nakonec sdělil, že budu nuset pravidelně kotel čistit, protože výměník je velice jemný a je to obdobné jak u vzduchového filtru u auta. Po určité době se zanese a prostě ho musím vyčistit nebo vyměnit.(!!??)
Teprve před nedávnem jsem se dověděl od jednoho servisáka, že se s podobným problémem už setkal, a že to bylo způsobené AL komínovou vložkou. Musím přiznat, že na střeše mám hodně bílého kondenzátu a taky při sundádí kouřovodu z něj vysypu bíle krystálky, ty najdu taky v přerušovači tahu. Myslím, že kondenzát v podobě páry se dostáva až do kotle k výměníku a tam kondenzuje. Odpovídala by i barva z výměníků - bílá a zelenkavá (výměník je měděný).
EW Evžen Worek @evzen.worekPři autorizovaném měření malých zdrojů podle zákona č. 86/2002 Sb., kde je současně předepsána kontrola spalinových cest, se znovu přesvědčuji, že zejména u spotřebičů na plynná paliva s nižší teplotou spalin dochází ke korozi hliníkového plechu, který zprašuje. Ukazuje se opětovně, že pro nové spotřebiče na plynná paliva s nižší teplotou spalin je jediným vhodným materiálem keramika, nekorodující plech nebo odpovídající plast.
S pozdravem Ing. Jiřík
Mám 10m vysoký komín / průměr 130 mm. Komín je plně funkční a bez závad. Mám na něj připojený sporák na pevná paliva (dřevo a uhlí). Když tento sporák odpojím, můžu zapojit krbovou vložku 150 mm ???
Dobrý den.
Známý si pořídil nový plynový kotel pro vytápění rodinného domu a potřeboval by znát přibližné náklady na zabudování kotle a zapojení na stávající otopnou soustavu. V případě, že víte, v jaké výši se mohou náklady na zabudování kotle pohybovat, tak mi prosím co nejdříve odepište.
Děkuji.
BH BARA HAZOVA @bara.hazovaDobrý den, u výměny kotle počítejte s orientační cenou od 3.000-6.000.00 Kč. Neuvádíte zda-li se jedná o stacionární či závěsný kotel. V případě závěsného má-li odkouření do komína či turbo. Také záleží na délce i dimenzi rozvodů, pro napojení kotle na stávající rozvod, popř. na nepřímotopný boiler a studenou vodu. Pochopitelně i druh potrubního materiálu a armatur ovlivňuje konečnou cenu. Většina montážních firem si provádí vlastní kalkulaci, která vychází z jejích skutečných nákladů . Pro zajímavost vám uvádím tzv. směrné ceny pro konkrétní typy kotlů Thermona. V cenách je již kalkulováno s napojením kotle na stávající rozvod /bez potrubí/, odzkoušení kotle a poučení provozovatele. Není zde kalkulováno zřízení přívodních i odvodních rozvodů, dodávka a montáž nasávacího i odtahového potrubí na odvod spalin, případná dodávka, osazení a připojení zásobníku. Také uvedení kotle do provozu servisním technikem se oceňuje zvlášť, cca od 1.200,00 Kč /dle druhu kotle/. V cenách 731 24-9…. je již oceněna i dodávka a montáž připojovacích armatur – filtr, kulové kohouty, redukce atd. Zde uvádím některé orientační /směrné/ceny.
1 731200825 Demontáž kotle ocelového na plynná nebo kapalná paliva výkon do 40 kW kus 1,000 645,00
2 731200831 Demontáž kotle rychlovyhřívacího závěsného bez přípravy TUV kus 1,000 87,00
4 731200832 Demontáž kotle rychlovyhřívacího závěsného s přípravou TUV kus 1,000 109,00 109,00 0,000 0,065
5 731241123 Montáž kotle ocelového nástěnného na plynná paliva Thermona do 28 kW s odvodem spalin do komína soubor 1,000 780,00
6 731241143 Montáž kotle ocelového nástěnného na plynná paliva Thermona do 28 kW s průtokem TUV soubor 1,000 830,00
7 731241162 Montáž kotle ocelového nástěnného na plynná paliva Thermona do 28 kW se zásobníkem TUV soubor 1,000 995,00
8 731241183 Montáž kotle ocelového nástěnného na plynná paliva Thermona do 28 kW s připojením na TUV soubor 1,000 835,00
9 731241223 Montáž kotle ocelového nástěnného na plynná paliva Thermona turbo do 28 kW s odvodem přes stěnu soubor 1,000 885,00
10 731241243 Montáž kotle ocelového nástěnného na plynná paliva Thermona turbo do 28 kW s průtokem TUV soubor 1,000 885,00
11 731241262 Montáž kotle ocelového nástěnného na plynná paliva Thermona turbo do 28 kW se zásobníkem TUV soubor 1,000 1 020,00
12 731241283 Montáž kotle ocelového nástěnného na plynná paliva Thermona turbo do 28 kW s připojením na TUV soubor 1,000 885,00
13 731249211 Montáž rychlovyhřívacích agregátů na plynná paliva bez přípravy TUV soubor 1,000 2 180,00
14 731249212 Montáž rychlovyhřívacích agregátů na plynná paliva s přípravou TUV soubor 1,000 2 690,00
Vážení pane inženýre,
dle projektové dokumentace na stavbu našeho RD mělo být provedeno odkouření kotle HERMANN na střechu, což se také stalo. Kotel na ohřev TUV a topení máme umístěn v přízemí a odkouření vede z přízemí přes šatnu ve druhém patře na střechu domu, je však jen jednoplášťové, je to jen taková trubka, která prochází naším domem a je velmi horká včetně předmětů nacházejících se v okolí. Samotné přisávání vzduchu je řešeno extra skrz obvodovou zeď v přízemí. Toto odkouření (trubka) prochází jak stropem přízemí tak sádrokartonovou konstrukcí v podkroví a i tepelnou izolací orsil na půdě. Vzhledem k tomu, že okolní stavebníci mají toto řešeno dvouplášťovým odkouřením, vnitřním jde odkouření a vnějším přisátí vzduchu, mají všichni tuto "trubku" chladnou. Domníváte se že takové řešení je v pořádku? Odhaduji že trubka má teplotu tak cca 80 stupňu a není nijak izolována ani v místě průchodu vodorovnými konstrukcemi domu. Děkuji moc a s přáním hezkého dne Dana Burdová
Vážený pane inženýre,
nejmenší dovolená vzdálenost hořlavých materiálů od komínového pláště je stanovena 50mm. Platí tato vzdálenost i v případě třísložkových komínů?
Děkuji
Žďárek
Vážený pane inženýre,spolutvůrce normy ČSN 73 4201:2002 Komíny a kouřovody....,která nahradí ...atd. !!!
Dne 8.října 2004 jsem si dovolil Vám zaslat vcelku "primitivní" dotaz.Docela jste mě zklamal,že jste mi nedokázal odpovědět.Chtěl jsem jen upřímnou a nezávaznou odpověď,nikoliv "něco citovat z normy".Když není člověk úplně hloupý,tak se nebude ptát na primitivní věci,které si může v této normě přečíst a nastudovat.Chtěl jsem jen prostě znát prostý názor odborníka,který by mi možná pomohl více,než se podívat do výše uvedené normy.Ale docela Vás i chápu,proč jste se raději vyhnul odpovědi na můj dotaz.Též se domnívám jako "někteří",že povolení použití hliníkových komínových vložek byl neuvážený kompromis,který se mnoha uživatelům může do budoucna vymstít,především finančně.Ale to je zrovna Vám zřejmě úplně fuk-prostě možná někdy uznáte,že jste se spletli(a to ještě tajně-pod pokličkou) a uděláte opět tzv."změnu"(např.jako za socialismu,aby to hlavně Vás tolik nebolelo a zůstali jte dál mezi leiky nadále odborníky !!!)všem je totiž již dnes jasné,že s nástupem nových moderních a výkonnějších plyn.spotřebiů stoupají i nároky na provedení správného vyvložkování komínů.Výpočet komínového tahu pak prokazuje,že většina komínů jsou komíny vlhké a ve smyslu novelizace nové ČSN není možné používání AL kon.vložek.Životnost Al vložky při provozu vlhkého komínu je cca 5 let !!!Též se domnívám,že uvedení do provozu Al vložek bylo velice nešťastným kompromisem jak v teorii,tak v praxi(nikdo z tvůrců nové normy se k tomu ale nikdy nepřizná).Tím není dodržena základní zásada-že životnost komínové vložky má být minimálně stejná,jako životnost plynového spotřebiče,"nota bene" při vstupu do EÚ jsme měli přemýšlet dopředu,jelikož tam není používání Al běžné !!!O nebezpečnosti těchto vložek(na zdaví lidí a ekologii) ani nemluvě.
Takže Vážený p.inženýre,raději se Vás už nebudu v životě na nic ptát,v rámci úspor časových a nervových raději nechám převložkovat komín FURANFLEXEM,a budu mít cca na 50 let od takových "odborníků",jako jste Vy,svatý pokoj.SBOHEM !!!
.D p.Doubek @p.doubekVážený pane Doubku, hledal jsem ve svých odpovědích na dotazy co Vás tak rozzlobilo, ale bohužel jsem nenašel ani Váš dotaz ani moji odpověď, tak mohu pouze usuzovat z Vašeho příspěvku, že jsem Vám neopověděl podle Vašich představ. Co se týče hliníkových vložek. patřil jsem ke skupině lidí, která uvedla v život vložkování komínů spotřebičů na plynná paliva s atmosférickým hořákem a přerušovačem tahu komínovými vložkami z Al plechu (od 1.1.1878) a byl jsem také spoluautorem technologie vložkování komínů hliníkovými ohebnými vložkami. Předpokládaná životnost těchto vložek byla 20-25 let, podle rozboru materiálu při korozivních zkouškách prováděných v té době. V té době, kdy nerezový plech byl nedostatkovým zbožím a kdy se vložkovalo pozinkovaným plechem s epoxydovým nátěrem nebo se používaly smaltované komínové vložky, byl Al plech nejpřijatelnějším materiálem. Podle posledních výsledků u starých spotřebičů na plynná paliva jsou tyto Al komínové vložky stále funkční, protože staré plynové spotřebiče pracují s vyšší výstupní teplotou spalin a komíny pracují v suchém provozu. V posledních letech klesá teplota spalin i u otevřených spotřebičů na plynná paliva a jak správně uvádíte, většina komínů jsou komíny vlhké. Proto ve změně ČSN 73 4201:2002 došlo ke změně požadavků na používání hliníkových vložek a ohebné komínové vložky nejsou normou povolené. Zůstal tam pod určitým tlakem Al v podobě pevných vložek pro malé světlosti. Tato určitá benevolence je daná víceméně majitelům rodinných domků na vesnicích, kteří po plynofikaci a následném nákupu plynových spotřebičů nemají na dalších cca 15.000,- Kč na nerezovou komínovou vložku. Co se evropských norem týká, mýlíte se, protože v přeložené ČSN EN 1856-1 Komíny - Požadavky na kovové komíny - Část 1 : Systémové komíny - je v tabulce 4 : Specifikace materiálu použitého pro komínové vložky uveden typ materiálu 10, číslo EN AW-4047A symbol EN AW AISi 12(A) - Cu méně než 0,1 %, Zn méně než 0,15 % jako hliník na odlitky, a typ materiálu 13 číslo EN AW 6060 symbol EN AW-AlMgSi, tedy materiály, které jsme do naši normy neuvedli, ale i typ 11, uvedený v naší ČSN. Já osobně rozhodně nejsem přítelem Al a nejsem rád, že v ČSN 73 4201 je uveden. Přesto že jsem zpracovatelem této ČSN, nemoho řadu ustanovení osobně ovlivnit. Vaše rozhodnutí na použití Faranflexu je rozhodně správné a mohu Vám jej rozhodně doporučit, protože jsem byl na několika jednáních v Maďarsku, kde se Furanflex vyrábí, doporučil jsem jeho dovoz, pomohl jsem s legislativou a s rozšířením této technologie do praxe.
To, zda se mnou budete ještě komunikovat, je Vaše volba, ale rozhodně si nemyslím, že jsem se problematice spalinových cest dost nevěnoval a že jsem vědomě kohokoliv poškodil.
Vážený pane,jak je to v současné době s prováděním prohlídek a kontrol komínů vysokých,továrních lhůty a podobně ?
Děkuji přeji pěkný den.
PS Petr Skáka @petr.skakaNa Váš dotaz vám odpovědně a v plném rozsahu odpoví p. Ing. Ježek, Omega-Teplotechna a.s e-mail : jezek at ot.cz
Mám postavený komín : pruměr 200 mm, šamotové tahovky, izolace a vnější plášť. Mezi komínem a krbovými kamny je 0,5m široká zeď ze smíšeného materialu. Můžu pro průchod přes tuto zeď použít ohebnou nerezovou vložku DECFLEX od firmy DEC, z důvodů přesného umístění otvoru pro kamna? Ohebnou hadici jsem chtěl obezdít případne obalit izolací.
Za odpověď děkuji.
Dobrý den,
prosím o radu na následující problém.V rodinném domku (plynové vytápění)bych chtěl přitápět krbovými kamny, ke kterým bych chtěl namontovat na zeď boční strany domku lehký, nerezový komín, který by prostupoval přesahem střechy. Otázka: Mohu montovaný komín (typizovaný výrobek)postavit bez stavebního povolení? Jaká výška komínu nad střechou je optimální, když prostup nad střechou je vzdálen 5,5 m od hřebene? (sedlová střecha, mírný sklon, asi 60st) Děkuji za odpověď.
ráda bych věděla, zda existuje nějaká právní úprava, která by stanovovala vzdálenosti komínu z venkovního krbu umístěného v altánu na zahradě od obytých objektů
RU Rubešová @rubesovaBohužel je tato problematika tak složitá, že jednoduchý způsob s určením vzdálenosti neexistuje. V ČSN 73 4201:2002 Komíny a kouřovody - Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv je pouze uvedeno v čl. 6.8.1.1 že komíny se vyúsťují tak vysoko nad nejbližší okolí, aby nenarušovaly životní prostředí nebo neznečišťovaly okolí spalinami. Pro posouzení vlivu účinků spalin od venkovního krbu od obytných budov je rozhodující rozptylová studie zpracovaná autorizovanou osobou ve smyslu zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a změně některých zákonů (zákon o ochraně ovzduší).
Ing. František Jiřík, Komín servis
Již 20 let mám plynový kotel MORA 670.Nyní se majitel domu,tedy SBD,rozhodlo,že dá převložkovat komíny.Jimi objednaná fyrma nám nyní provedla vyvložkování z Al materiálu o průměru 130 mm včetně výměny kolena s odbočkou do plynového kotle.Příští rok mám v plánu pořídit si nový plynový kotel a zajímalo by mě,zda-li toto nové vyvložkování bude vyhovovat,konkrétně normě ČSN 73 4201:2002 Komíny a kouřovody(též ČSN EN 1443).Dočetl jsem se,že Al vložka má malou životnost a že je vhodnšjší použít materiál z nerezavějící oceli.Chtěl bych se vyvarovat koupí nového plyn.kotle dalšího "převložkování" celého komína.Děkuji za odpověď.
Mám plynový kotel MORA 670,již cca 20 let jsme měli tanto kotel napojen na "klasický" komín ze staveb.materiálu.Majitel domu,SBD,nechalo letos tento komín vyvložkovat materiálem z Al trubky o průměru 130 mm včetně napojení do kotle.Zajímalo by mě,jakou má toto vyvložkování životnost,zda-li odpovídá nové platné normě ČSN 734201:2002 Komíny a kouřovody(i ČSN EN 1443).Nebylo by bývalo vhodnější toto vyvložkování provést z nerezavějící oceli?Mám totiž v plánu koupit si příští rok nový plynový kotel a mám obavy,jestli si nebudu muset dát nanovo komín "převložkovat".Děkuji za seriózní odpověď !!!
Vážený pane inženýre,
dovolte mi poprosit o radu. Jde o karmu Mora 370, odkouření je provedeno azbestcementovou rourou, výška asi 6 m. Před časem jsme vložkovali stejnou karmu v jiné části bytu rourou z hliníkového plechu. Je toto ještě možné? Jestli ne, jaký nejlevnější materiál byste doporučil?
Děkuji Vám předem za radu.
Hynek Lauschmann
HL Hynek Lauschmann @hynek.lauschmannSvislý a přímý komínový průduch pro odvod spalin spotřebičů paliv v provedení B (atmosférický hořák na plynné palivo a přerušovač tahu), suchý provoz komína a světlost do 150 mm, je možné vyvložkovat komínovými vložkami z Al plechu 99,5 %. Komínová vložka musí být tepelně a dilatačně oddělená od komínového pláště. Je-li to komínový průduch vytvořený azbestovou rourou zazděnou do komínového pláště je toto řešení možné. Jde-li o azbestovou rouru ve světlíku, neizolovanou, je nutné rouru vyměnit za vícevrstvý kovový komín třeba i s vložkou z Al plechu. Připustím-li mokrý komín, kde teplota povrchu v ústí komína nepodkročí v zimním období teplotu +5 st.C, mohu vyvyložkovat i azbestocementovou rouru s použitím materiálů odolných vůči kondenzátům a to je nekorodující ocel nebo plast, popřípadě nafukovací vložka Furanflex.
S pozdravem Ing. Jiřík
Dobrý den,mám krbovou vložku Blanzek 700 s průměrem kouřovodu 200mmm. Mohu ji připoji do vyvložkovaného komína o průměru 140mm vysokého asi 6m? V komíně jsou dvě vložky o zmiňovaném průměru vedle sebe. Mohu je pro zvětšení průměru komína propojit a jak???
Děkuji Jiráček
Dobrý den pane Jiřík. Je možné použít stávající komín 150x150mm pro přívod i odtah spalin kondenzačního kotle Dakon 15 KFC? Odtah spalin by byl zajištěn nerezovou vložkou 80mm, nasávání by bylo z prostoru téhož komína /tzv. technický vývod/- vyústění sacího kouřovodu by bylo kolmo od kotle. Někteří výrobci kotlů tuto variantu schvalují. V publikaci "Komíny, kouřovody a odtahy spalin" je podobná varianta znázorněna na str.69, typ komína III /protiproud - TPG 941 01/. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
máme komín o světlosti 150x150mm, výška 8m od paty komína, chtěli bychom do tohoto komína připojit krbové kamna o výkonu cca 9-11Kw., většinou mají kouřovod průměru 150mm
1. musím komín vyvložkovat ? (dle norem a pod ?)
2. bude průřez po vyvložkování dostačující nebo musím komín vyfrézovat ?
dům je v rekonstrukci a bude podléhat kolaudaci. Předmětem rekonstrukce byla půdní nadstavba a komín se nadezdil cca 3m.
děkuji
Vlastním starý vesnický dům, do obývacího pokoje chci dát krbová kamna na dřevo. Komín je mírně popraskaný a vzhledem k jeho stáří zvažuji vyvložkování, ale připadá mi, že není moc na výběr. Poradí někdo jaké jsou možnosti a v jakých cenových hladinách?
Dobrý den, v domě nám montují kotle Therm 14X s napojením na vyvložkovaný komín (nerez hadice). Je daný způsob, jakým se montují trubky od kotle ke komínu? Tj. jestli se zasunuje větší do menší nebo menší do větší nebo je to jedno, zda se nerez díly musí snýtovat nebo stačí je pouze zastrčit do sebe?
Děkuji
M. Joniak, majo at mybox.cz
MA Martin @martin581Spalinová cesta spotřebiče na plynná paliva musí být sestavena "po vodě", aby kondenzáty spalin nepronikaly na vnější povrch komínové vložky a kouřovodu. Pokud jsou jednotlivé díly spalinové cesty provedené dostatečně přesně, nemusí se ve spojích nýtovat. Nýtování pouze zajišťuje jednotlivé díly spalinové cesty proti náhodnému rozpojení.
S pozdravem Ing. Jiřík
Je nutné při spuštění nového plynového kotle, při výměně za starý, provádět revizi komínu? Je v tomto případě norma ČSN 734201 závazná nebo to řeší přímo zákon. Děkuji za odpověď.
HM Hynek Michalčák @hynek.michalcakKaždé napojení spotřebiče na spalinovou cestu je podmíněno souhlasem kominíka, podle vyhlášky č. 111/81 Sb., která je stále platná (bude se co nejdříve revidovat). Všechny ČSN jsou obecně nezávazné, pokud se na některá ustanovení neodvolávají přímo zákony nebo odpovídající vyhlášky. Ale obecně platí, že norma je základem bezpečnostních požadavků, jako důkaz pro splnění minima pro ochranu zdraví, života a majetku a je uplatňována v soudní praxi, i když je nezávazná. Odchylka od norem je možná, ale je třeba prokázat, že byla dodržena bezpečnost výrobku na úrovni stanovené normou. Ten kdo poruší normu spáchá trestní čin a může být odsouzen pro nedbalost.
S pozdravem Ing. Jiřík
Zajímalo by mě jestli můžu připojit krbovou vložku (v 1. podlaží)ke stávajícímu komínu DN200 na kterém je připojen kotel na dřevo (suterén) který se používá tak 2x za topnou sezónu, nikdy by netopily tyto zařízení současně. Celková výška komínu je asi 10m od suterénu a 7m od 1.podlaží. Děkuji
Dobrý den,
dovoluji si položit dotaz. Chtěl bych odvětrat koupelnu (sprchový kout) pomocí nepoužívaného komínu o průměru asi 130 až 150 mm. Jak tento komín vyvložkovat (z důvodu kondenzace páry), aby to nebylo příliš nákladné? komínové cesty jsou asi 13 m.
s díky
Bláha
BL Bláha @blahaPokud je komín zrušený, lze průduch použít pro větrání. Vyvložkování průduchu pro větrání může být z hliníkového plechu, z ohebné hliníkové hadice, z plastové roury apod.
S pozdravem Ing. Jiřík
Prosím o radu v situaci, kdy měníme v rod. domku starý plynový kotel za nový zn.THERM 35E/B.V r.2000 byl komín výšky 13,5m opatřen komínovou flex vložkou Al H400 prům.125mm ,opatřenou kapákem,která je vyvedena přes Tkus vně komína dl.cca 1m s ohybem a navazuje na pevný Al.kouřovod do plyn.kotle .Byla provedena revize dle vyhl.111/1981 Sb.,ČSN 734210 a ČSN 734201.Komín je provozován čtyři topné sezony.Nyní nás firma instalující kotel nutí k výměně nejen kouřovodu za nerezový (s čímž souhlasíme) ale k převložkování celého komína,protože nevyhovuje stávajícím předpisům.Jelikož se jedná o značnou fin. částku,prosím Vás o radu , zda mohu nadále provozovat komín s Al.flex.vložkou .Pokud budeme nuceneni komín znovu vyvložkovat -byla by případně vhodná vložka FURANFLEX, kterou by se vyvložkovala stávající bez vybourání a která má mít delší životnost než např. nerezová.Jaké jsou s tím zkušenosti?Děkuji za odpověď Stupavská.
ST Stupavská @stupavskatak ted jsem zvedav kdo vam poradi,aby vas to vyslo co nejlevneji.mam takovy dojem,ze se to od tech pravych zde diskutujicich "odborniku" nedovite :-(((( . nebo ze bych se mylil :-)
muj dojem je,ze z vas chteji jen vytahnout penize.pripada mi to jako by jste si sli koupit auto a nutili vas koupit si porsche,kdyz vam na nase silnice staci felicie.
Vážení, může být do jednoho komínového průduchu (d=140 mm)napojen plynový kotel ÚT a samostatný zásobníkový ohřívač TUV? Ohřívač i kotel jsou v jedné místnosti.
Děkuji za odpověď.
Radek
RS Radek Skalka @radek.skalkaPravděpodobně ano. Je nutné provést výpočet spalinové cesty při provozu obou spotřebičů v nejnepříznivějších podmínkách a pro provoz samotného bojleru v letním období. Pokud spalinová cesta početně vyhoví, pak mohou být oba spotřebiče připojené do společné splinové cesty. Podmínkou je ještě, že oba mají atmosférické hořáky a přerušovače tahu.
S pozdravem Ing. Jiřík
Mám na ing. Jiříka pár dotazů.
1. Máme rovnou střechu, výška komínové hlavy nad ůrovní střechy je 1,8 m. Tuto část komínu chceme z důvodů zatékání zbourat a postavit znovu. Původně se jedná o starý zděný komín nevložkovaný 150x150. Chci se zeptat, čím je možno tuto část komínu (nad střechou) vyvložkovat.
2. Na komín je napojený ve sklepě kotel na tuhá paliva ŽDB Emka 37kW, chtělbych na stejný komín připojit v přízemí krbové kamna Nordica Dorella L8 8kW s teplovzdušným výměníkem SAVE (prasátko 120mm). Je to možné? Výška komína od vstupu 6m.
3. Jakým způsobem se zbavit skvrn po dehtu na stropě a jestli existuje nějaký chemický přípravek na vyčištění starého komínu od dehtu.
MB Marek Bystroń @marek.bystronAd 1. -takový komín lze nastavit např. vícevrstvým keramickým komínem Schiedel světlosti 180 mm (plošně průduchy odpovídají), nebo obezděnou keramickou komínovou vložkou.
Ad 2 - Napojit kotel ústředního vytápění a uzavíratelný krb do jednoho komínového průduchu nelze
Ad 3 - Odstarnit skvrny od dehtu ve zdivu je obtížné. Je nutné odsekat omítku, separovat zdivo izolačním nátěrem a znovu omítnout. Ovšem prioritně je nutné odstranit zdroj tvorby dehtů. Dehty z komína se odstraňovaly jejich vypálením za dodržení příslušných bezpečnostních podmínek. Jiný způsob
odstraňování dehtů z průduchu komína neznám.
S pozdravem Jiřík
Mám komín (starý, cihlový), výška od podlahy přízemí až po vrchol cca 10 m, průřez min. 50x50 cm. Existuje úměra pro výpočet optimálního a maximálního průřezu vstupu krbu? Mělo by se jednat o pokud možno velký, obdélníkový vstup (delší strana vodorovně), spodní hrana v úrovni podlahy. Krb rohový, roh sousedí s komínem. Přisávání zvenčí (jakým průřezem přívodu?) . Jak velký průřez zaústění do komína je nutný? Musí být veden šikmo nahoru? Počítám se zaústěním obdélníkového tvaru, dlouhá strana svisle. Děkuji.
L.Lendl