Zdící systém YTONG / POROTHERM 300 mm + EPS 150 mmDobrý den,
četl jsem mnoho diskuzí a článků kde se srovnává zdivo z pórobetonových tvárnic (YTONG...) a z pálených vzduchových cihel (POROTHERM...). Líbí se mi YTONG kvůli čistotě práce, kdy se lehce zpracovávají odřezky a instalace kabelů, průchodek apod je jednodušší. Přidělání hmoždinek do zdi pro zavěšení poličky, TV apod je myslím lepší než do dutého materiálu. U POROTHERMu v našem případě si nejsem vědom žádné výrazné výhody proč bych mu měl dát přednost před YTONGem, jehož nevýhody jsou pouze pokud se špatně navrhne nebo postupuje při stavbě? Samozřejmě u obou variant se počítá se zděním broušených cihel lepidlem.
Jedná se o plně podsklepený RD, s 1. a 2. NP. Sklep je z větší části vsazený do svahu a je vyzděný z 30 m ztraceného bednění, proarmováno kvůli statice a vylito betonem C20/25.
Stropy jsou z předpjatých panelů SPIROLL. Sklep je nevytápěný, zateplený na podlaze, stěnách i ve stropě. 1. a 2. NP je zatepleno v podlaze a obvod. Původní projekt byl na zdící systém 375 mm YTONG Lambda + EPS 75 mm. Ze statických důvodů jsme nakonec sklep udělali železobetonový. Z ekonomických důvodů a na základě diskuzí a článků o kondenzaci vody ve zdivu jsem se rozhodl pro změnu zdiva na šířku 300 mm a vnější izolaci 150 mm. Dělal jsem si porovnání prostupu tepla vícevrstvou konstrukcí a u obou variant zdiva 300 mm a šedého EPS 150 mm myslím že vychází rosný bod i v nějvětších mrazech (-15C) do izolantu. Rozumím tomu správně, že pokud dojde ke kondenzaci vody v polystyrenu, je poté zabezpečen odvod vlhkosti směrem ven na vzduch? Jak je zabráněno tomu, aby vlhkost z polystyrenu nešla také do zdiva, na který je polystyren nalepen (řeší toto lepidlo?). Tepelné ztráty domu byly pro původní projektové zdivo a naší oblast - Karlovy Vary, nadm. výška 530 mnm - vypočítány na cca 12 kWh. Je tedy pravděpodobné, že s novou skladbou budou ztráty nižší. Okna budou trojitá. Pro vytápění bude asi použito TČ země/voda s podlahovým topením.
Prosím o zhodnocení zda tato skladba 300 mm zdiva a 150 mm polystyrenu je vhodná a jaká varianta se Vám zdá lepší (YTONG nebo POROTHERM). Porotherm bude pravděpodobně zdivo na m2 o 100 kč levnější. Kontaktní zateplovací systém jsem zvolil pomocí šedého EPS, ale nevím jestli má smysl oproti běžnému bílému EPS (cenový rozdíl na 191 m2 cca 8000kč). Na EPS chceme přilepit v 1 PP obklad imitující kámen. V 1 NP přilepit obklad imitující cihlu a v 2 NP mnichovská omítka (podobně jako na fotce domu v příloze - inspirace).
Děkuji za Váš názor.