Zamítnutí přípojky - obrana?

Zamítnutí přípojky - obrana?

Dobrý den,
provozovatel vodovodní sítě mi zamítl povolení přípojky (cca 3m) na stávající (PE) vodovodní řad, s odůvodněním, že vodovodní řad není kapacitní, resp. je problém s tlakem (chci napojit plánovaný RD pro 3 osoby). Když jsem hodně naléhal, podmínil mi provozovatel napojení na řad pouze pokud jinde (cca 400m daleko) vybuduji 161m nového vodovodního řadu (HDPE, dimenze 90). Přijde mi to, že si ze mě chce provozovatel vodovodů dělat "oslíčka otřes se" (napojí mne, jen když jim jinde vybuduji za 350tis. vodovodní řad - tam to je totiž v asfaltu). Přitom v ulici mají sousedé tlakové ochrany před bojlery, nikdy problém s vodou neměli a ani provozní pracovníci provozovatele (když byli u souseda pro vodoměr) tvrdili, že jim není známo, že by lokalita měla problém s tlakem či kapacitou. I územní plán říká, že napojí na vodu pouze domy pod 325m.n.m (můj pozemek je 310m.n.m., takže to splňuji).

Chci se proto zeptat, lze se bránit proti vůli úředníka z organizace provozovatele vodovodů, např. hydraulickou zkouškou (zjištění tlaku v potrubí, kapacity atp.) nebo u vodoprávního úřadu (může nařídit tuto zkoušku?) nebo u vlastníka infrastruktury (bojím se, že mě odkáže právě zpět na provozovatele)? Aby byl jasný protokol, který řekne, jestli lze napojit na řad nový RD a nebylo to o vůli a "od stolu" názoru jednoho úředníka provozovatele vodovodů.
Vodohospodářský zákon říká, že vlastník/provozovatel vodovodní sítě je povinen napojit občana pokud tomu nebrání technické/kapacitní problémy soustavy. Ale jak zjistím objektivní stav, když se provozovatel sítě zablokuje a bude mne "vydírat" posílením sítě jinde, aby mi povolil přípojku vody na stávající řad?
Moc děkuji za vaše rady, názory. Jsem pomalu zoufalý...
SH

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.