Přívod vzduchu do krbu

Rubriky:

Reklama
FN František Nový @frantisek.novy před 12 roky19.05.2012 08:58:00
Přívod vzduchu do krbu

Byl jsem proti externím přívodům vzduchu do krbu.

Argumenty proti externímu přívodu vzduchu:

1/ Do krbu se nasává studený vzduch, který se musí v krbu ohřívat - odebírá vyrobené teplo = energetické ztráty. (Určité procento tepla krb předává studenému vzduchu)
2/ v případě nasávání z interiéru krb zajistí přirozené větrávání (odsávání) "zaprděného" vzduchu. Větrat se musí tak jako tak. Proto se toto nedá považovat za energetické ztráty.

Vždy se musí dostat do krbu stejné množství vzduchu z venku. Buď přímo z venku a nebo přes interiér.
S tím rozdílem, že v případě přívodu vzduchu z interiéru bude v domě čistčí vzduch a do krbu se bude dostávat předehřátý vzduch.

3/ pokud se večer přestane topit a krb v noci úplně vyhasne, tak komínový efekt bude v případě externího nasávání, nasávat ledový vzduch do krbu a dále do komína. Kovovu konstrukci krbu to bude silně ochlazovat a třeba od 2hodin do rána krb bude fungovat jako lednička. Protože nikdo ve 2 hodiny nebude vstávat aby zavřel externí přisávání vzduchu.
4/ nadruhou stranu v případě nasávání z exteriéru bude komínový efekt vysávat teplý vzduch ven. Tj větrání bude pokračovat i v noci.
Energeticky opět teoreticky stejné s tím rozdílem, že druhá varianta zároveň zajistí výměnu zaprděného vzduchu za čerstvý. Kdyby jsme totiž větrali i ve variantě přívodu vzduchu z exteriéru tak ty ztráty jsou dvojnásobné.



Prosím o názor jen co chtějí psát k tématu. A ne ty co sem chtějí napsat že topení krbem je přežitek a že jen jejich nizkoenergetické vytápění je to nejlepší.....


(Editováno 26.1.2016)
Argumenty pro externí přívod vzduchu:

1/ Můj známý co má krb bez externího přívodu vzduchu fungoval naprosto v pohodě do té doby než si koupil výkonnou digestoř. Stará digestoř a ani nevýkonný větrák v koupelně a na záchodě nepřetáhly komínový tah. Takže byl naprosto v pohodě. Nyní si na to musí dávat pozor. K problému u něj nyní dochází hlavně při roztápění, když je malý tah komína. To si vůbec nemůže dovolit digestoř pustit. Když už je komín horký a má velký tah, tak digestoř sice komínový tah nepřetáhne, ale hoření začne být nekvalitní a bylo by asi otázkou času než by vyhrála digestoř.

2/ Přílišné větrání také není to pravé ořechové. Komínová klapka nelze 100% uzavřít z důvodu bezpečnosti. A tak komínem proudí vzduch i když krb nehoří. Musí se tedy udělat i klapka na uzavírání přívodního vzduchu z interiéru, tak aby v případě nepoužívání krbu nevznikal komínový efekt - tj sání teplého vzduchu z místnosti komínem.

*****

Osobně jsem si od té doby (od příspěvku z roku 2012) již nechal krb postavit s externím přívodem vzduchu.
Chtěl jsem ale udělat přepínací klapku na přívodu vzduchu proto, abych si kdykoliv mohl místnost vyvětrat nasáváním z vnitřku a zvýšit účinnost krbu a zase přepnout zpět na externí přívod. Ale nenašel se žádný krbař, který by mi to tak udělal :(


*****
Známý, má krb o výkonu 7kW bez externího přívodu, já mám 6kW s externím přívodem vzduchu. Oba máme patrové nízkoenergetické domy. Takže to mohu porovnat.

1. Na pocit je ten jeho 7kW krb výkonnější o víc než o ten 1kW. (nesaje ledový vzduch z venku a to je subjektivně znát)
2. Když naše rodiny spolu slaví (například silvestra), tak vzduch u něj v obýváku je příjemný, není až tak vydýchaný, zaprděný. Klima u něj je jednoznačně lepší. Když je u nás hodně lidí, tak se u nás musí jedině otevírat okno a větrat - občas udělat průvan.
3. U něj je naopak nepříjemné to, že je cítit tok chladnějšího vzduchu z předsíně pod dveřmi.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

109 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.