Fasáda .. řešení detailů, dilatace, předcházení praskáníJSem těsně před započetím provádění nezateplené fasády na Heluz STI:
- špric
- hrubá(míchaná na místě - voda,cement,vápno,písek)
- lepidlo s perlinkou
- penetrace
- finál - silikon\silikát
- podbití z OSB desek bude přetaženo 3cm EPS,na to lepidlo s perlinkou, penetrace, finál
- obdobně i ve štítu garáže jen EPS bude 8cm široký
Občas si budu vypomáhat EPS a XPS - budou tedy přechody mezi hrubou a XPS na zdi a mezi EPS na OSB deskách(krovy a sbíjené vazníky).
Prozatím řeším tyto problematické nebo nejasné přechody a potřeboval bych ujistit o správnosti mnou zvažovaných řešení detailů:
1. špalety s XPS(ve špaletě jsou lišty pro rolety, tedy XPS, aby byly lišty pevně upevněny ve špaletě) kolmo na hrubou ma ploše zdi
Bude lépe předsadit XPS ve špaletách o sílu hrubé nebo zarovnat XPS s rovinnou zdi a přejet hranu XPS hrubou do špalety?
2. napojení přesahu podbití na vaznících na svislou plochu zdi domu
Délka přesahu střechy nad vchodem je cca 160cm, předpokládám tedy dost na to aby konec přesahu "lítal" nahoru a dolu v řádu milimetrů.
Nepůjde proto podbití spojit napevno se zdí domu, aniž by fasáda v tomto místě praskla. Napadají mě dvě řešení:
- použít řešení s dilatačními rovnými lištami a V-lištami
- nebo nespojovat EPS v blízkém místě(10cm) styku OSB-zed s podkladem OSB(EPS bude u spoje "plavat nad podkladem") a v tomto místě se bude vynášet možná dilatace.
Které řešení je lepší?
3. přechod mezi zdí a štítem z vazníků pobitými OSB
Zde jsem se pokusil možnou dilataci(zdi a štítu) vyřešit odříznutím části věncovky(obnažení betonového věnce) a nakotvením OSB(přetaženého ze štítu) i do věnce, tak aby se obě plochy(štítu i zdi) tímto sjednotili.
Mám ovšem pochybnosti zda je schopno kotvení OSB desek do věnce případné dilatace ustát.
Není i zde možné jinné řešení?
4. Kolmé napojení fasády podbytí s pokrytím EPS na překlad garáže nad vraty bude předpokládám bez nutnosti řešit dilataci, jelikož vazníky "sedí" přímo na překladu garáže a EPS sám možné drobné dilatace vynese.
K míchání klasické malty na hrubování lze použít děštovou vodu?
Do lepidla a finálky již radši vodu z vodovodu?
Uvítám jakékoliv zkušenosti či postřehy.