nová podlaha v patřeDobrý den,
rád bych poprosil o radu. Rekonstruuji RD, který byl již několikráte přestavován, naposledy v roce 1970. Rekonstrukce probíhá v prvním patře. Stávající podlaha měla nedostatečnou nosnost, z důvodu, že v jedné místnosti jsou napadené dřevěné trámy červotočem.
Celý prostor tvořily původně tři místnosti. Zboural jsem dvě příčky a vznikla jedna velká místnost o rozměrech 13,5 x 4,5 m.
1. Ve dvou místnostech jsem odkopal beton a protipožární násyp cca 7 t materiálu.
2. V poslední místnosti jsem pouze sejmul finální vrstvu sololitu a dřevotřískové desky - na betonu zůstala vrstva černého lepidla (asfalt to snad není), v jedné části byly kachličky, tzn. cca 0,5 cm nerovnost nad ostatní plochu. Zde problém z pevností není, neboť v přízemí jsou zde různé příčky, které celý strop vynáší.
Současný stav je tedy:
1. původní místnost - beton s černou lepenkou a na části pozůstatek po odbouchaných kachličkách
2. původní místnost - prkenný záklop se zdravými trámy
3. původní místnost - prkenný záklop, špatné trámy.
Problém s podlahovými trámy je pouze v místnosti č.3. Zde jsem se dohodl se statikem, že trámy obrousím až na zdravé dřevo, ošetří chemií a tyto trámy budou sloužit pouze pro nesení spodního záklopu a rákosového stropu v přízemí. Podlaha bude nově řešena traverzami I 160, které budou vloženy mezi stávající trámy, na tyto I položím trpézový plech.
V druhé původní místnosti č. 2 jsou trámy zdravé, pro zvýšení tuhosti podlahy použiji přídavné dřevěné trámy a zůstane zde prkenný záklop.
Musím podotknout, že výška násypu a betonu byla od 10 cm do 25, tzn, že záklop rozhodně není v rovině, což ale nebyly ani původní betony...
Otázka zní, jakou skladbu podlahy zvolit, aby celková skladba byla kolem 15 cm - pak by již pravděpodobně vznikl problém s výškou místnosti.
Moje představa byla na trapézový plech v místnosti č. 3 a prkenný záklop v místnosti č. 2 cca 6cm betonu vyztuženého kari sítí. Ale co dál, aby finální vrstva byla lepená vinylová podlaha a byl alespoň trošku rešen kročejový efekt?
Mezi místnosti č. 1 a 2 byl v místě původní příčky schod asi 7 cm vysoký. Ten by mohl být zachován. V místnosti č. 1 řeším jak vyrovnat podklad pro lepení vinylu když si mohu dovolit cca 3-4 cm? Anhydrit? - je možno potom rovnou lepit vinyl nebo se musí ještě stěrkovat?
Přikládám ještě náčrtek z projektu pro představu, jak situace vypadá.
Omlouvám se za rozsáhlý příspěvek, ale jednodušeji to popsat neumím...
Díky za každou radu Petr Klíma