Turbo vs kondenzační kotel

Reklama
Turbo vs kondenzační kotel

Koupil jsem starší cihlový byt (105 m2) a řeším jeho rekonstrukci. Jedná se o oblast Hlubočky, Oderské vrchy. Teploty oproti Olomouci nižší zhruba o 5 stupňů. V roce 2011 se teplota v zimě nedostala niž než minus deset, letos bylo nejhůře pár dní při minus 17 stupňů.
Plánovaná je výměna oken a samozřejmě topení včetně kotle pro topení i ohřev TUV. Navrhnut mi byl turbo kotel Baxi3 Comfort 240 s výkonem 9,3 - 24kWh. Ponořil jsem se trošku do studia teorie a narazil na problém s cyklováním o němž jsem přesvědčen, že bych ho s tímto kotlem měl. Když jsem hledal jiný kotel, tak nízké startovní výkonové rozpětí mají především kondenzační kotle. Podle topenáře takový kotel nevyužiju vzhledem k podlahové ploše. Takže netuším, co zvolit. 1) Spokojit se s cyklováním vzhledem k vysokému výkonu průtokového kotle? 2) Kondenzační průtokový kotel 2,4 - 24 kWh? 3) Kondenzační, nižší výkon, neprůtokový ohřev a zásobník na vodu 2-16,9 kWh + externí zasobnik 60l? 4) Kondenzační, průtokový ohřev, 2-24 kWh + vestavěný zásobník 45l?
Nemám nejmenší tušení co by bylo nejvhodnější.
A ještě jedna otázka. Jak spočítat, jakou plochu radiátorů potřebuji pro dostatečné snižení teploty vody vracející se do kotle? Nezadařilo se mi najít vzorce.
Děkuji za jakoukoliv radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.