Turbo vs kondenzační kotelKoupil jsem starší cihlový byt (105 m2) a řeším jeho rekonstrukci. Jedná se o oblast Hlubočky, Oderské vrchy. Teploty oproti Olomouci nižší zhruba o 5 stupňů. V roce 2011 se teplota v zimě nedostala niž než minus deset, letos bylo nejhůře pár dní při minus 17 stupňů.
Plánovaná je výměna oken a samozřejmě topení včetně kotle pro topení i ohřev TUV. Navrhnut mi byl turbo kotel Baxi3 Comfort 240 s výkonem 9,3 - 24kWh. Ponořil jsem se trošku do studia teorie a narazil na problém s cyklováním o němž jsem přesvědčen, že bych ho s tímto kotlem měl. Když jsem hledal jiný kotel, tak nízké startovní výkonové rozpětí mají především kondenzační kotle. Podle topenáře takový kotel nevyužiju vzhledem k podlahové ploše. Takže netuším, co zvolit. 1) Spokojit se s cyklováním vzhledem k vysokému výkonu průtokového kotle? 2) Kondenzační průtokový kotel 2,4 - 24 kWh? 3) Kondenzační, nižší výkon, neprůtokový ohřev a zásobník na vodu 2-16,9 kWh + externí zasobnik 60l? 4) Kondenzační, průtokový ohřev, 2-24 kWh + vestavěný zásobník 45l?
Nemám nejmenší tušení co by bylo nejvhodnější.
A ještě jedna otázka. Jak spočítat, jakou plochu radiátorů potřebuji pro dostatečné snižení teploty vody vracející se do kotle? Nezadařilo se mi najít vzorce.
Děkuji za jakoukoliv radu.