TZB-info - Porovnání nákladů na…
Výpočet a grafické porovnání nákladů na vytápění, teplou vodu a elektrickou energii v budovách. Do porovnání jsou zahrnuty náklady na topení, přípravu teplé vody, ostatní spotřebu elektřiny v domě a…
Dobrý den, vzhledem k tomu že informace na internetu ohledně rychlerostoucích dřevin a hlavně takzvaného Japonského topolu připomínají směs džungle a klondajku, musím zde napsat pár rad jako pěstitel, který zkusil rady prodejců a rádoby odborníků.
Za prvé. Při pořizování sadby nehleďte na cenu, ale na zkušenosti a přidanou hodnotu člověka, který vám chce prodat sadbu. Jedná se o to, že RRD nejsou jen Japonské topoly, ale je to několik druhů klonů topolů a vrb(cca 30), kdy prodejce by měl vidět lokalitu, vyhodnotit vhodnost pozemku pro pěstování, a podle toho určit kultivar , který zde bude mít nejlepší podmínky. Na příklad já vám dám řízky za korunu a vy máte 10ha rovnou zapomeňte, je to cesta do pekel. Pro příklad uvedu , že japonský topol má srdčitý kořenový systém jdoucí do hloubky, a když máte podmáčené stanoviště tak jeho kořeny budou vyhnívat a on se je bude snažit obnovovat až dokud se nevyčerpá a zajde, zde patří vrba!
Sám jsem bohužel v mých začátcích naletěl jednomu rádoby odborníkovi a se zlou jsem se potázal, a taky jsem koupil řízky za korunu:-(
za druhé. Nečerpejte informace pouze z jednoho zdroje! Nejjistější je kontaktovat vědecké pracoviště kde vám rádi uvedou vaše informace na pravou míru a poradí vám, a uvidíte že jste udělali nejlepší věc jakou jste mohli. Ušetří vám čas i peníze.
Za třetí, vždy vyžadujte pomoc s vypracováním projektové dokumentace, konzultaci pro udělení kladného stanoviska odboru životního prostředí(je nezbytné!) ale také poradenství, protože jen toto je cesta k úspěšnému založení plantáže rychlerostoucích dřevin!
Nejprve bych obešel okolí a zjistil jak v dané lokalitě topol roste, ideál pozemek vlhký ne podmočený s dostatkem…
před 2 roky
Když jsem sadil japonské topoly před 10 lety já .. tak platilo, že při ploše nad 0,5 ha je potřeba povolení a nad 1 ha…
před 2 roky
Je, prosím vás, na založení topolového sadu potřeba nějaké povolení? Pozemek máme za domem, asi 8 arů velká zahrada.
před 2 roky
8 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení