Rubriky:
Dobrý den,
přemýšlíme o pořízení kotle na pelety. Nabídka je celkem bohatá. Zatím váhame mezi značkou Atmos a Verner, případně i jinou - necháme si poradit. Zajímalo by mně, jestli je provoz vašeho kotle po několika letech provozu bez problémů a případně jaké peletky spalujete. Co se týká pelet, registroval jsem i pelety za 4 000 / tuna ze světlého dřeva. Zkoušeli jste i jiné než dřevěné pelety a byli jste spokojeni? Případně, kde si kupujete pelety? (v rámci Moravskoslezského kraje). Děkuji za rady. Karel.
Značky Atmos a Verner jsou obě renomované výrobci kotlů na pelety a mají širokou škálu produktů. Oba výrobci nabízejí…
před více než rokem
Máme v provozu 2 roky kotel Dakon DOR 5F pelety 18kW. Kotel provozuji na snížený výkon 12kW. Spotřeba podzim-Jaro 1…
před 3 roky
Mám kotel Rojek KTP 32 Pellet s hořákem Ferroli SUN P7,vytápim rodinný dům 5+kk, mám napojenou svépomocí svařenou aku…
před 3 roky
53 odpovědí
Zobrazit všechny reakceZnačky Atmos a Verner jsou obě renomované výrobci kotlů na pelety a mají širokou škálu produktů. Oba výrobci nabízejí kvalitní kotle, které jsou spolehlivé a účinné. Záleží tedy na vašich specifických potřebách a preferencích, který kotel bude pro vás nejvhodnější viz https://1t.cz/topeni-peletami-zkusenosti…
Co se týká pelet, existuje široká škála dostupných pelet, které se liší kvalitou, cenou a složením. Pelety ze světlého dřeva mohou být kvalitní volbou, ale je důležité se ujistit, že pelety jsou certifikované a splňují požadavky na kvalitu. Doporučuji se poradit s prodejcem nebo servisem kotle, abyste zjistili, jaké pelety jsou pro vaši značku a model kotle nejvhodnější. Pěkný seznam prodejců peletek ve vašem kraji naleznete zde: https://www.firmy.cz/Obchody-a-obchudky/…
Máme v provozu 2 roky kotel Dakon DOR 5F pelety 18kW. Kotel provozuji na snížený výkon 12kW. Spotřeba podzim-Jaro 1 pytel (15kg) za 24hod. Spotřeba v zimě 2 pytle za 24hod.
Kotel jsem si musel sám hodně doladit. Záleží na každém detailu celé otopné soustavy.
Mám kotel Rojek KTP 32 Pellet s hořákem Ferroli SUN P7,vytápim rodinný dům 5+kk, mám napojenou svépomocí svařenou aku nádrž o objemu 4000l (předimenzovaná, ale už ji zmenšovat nebudu), dům je zateplený, zřejmě by postacil kotel i menší výkonnostní řady, ale chtěl jsem větší pro případné havarijní topení dřevem.
Hořák jsem si přenastavil jen na dvě úrovně výkonu hořáku, kdy druhou mám nastavenou na dobu podávání 30 a ventilátor na 60,tah komínu jsem z doporučených 10 Pa zvedl na 25 Pa z důvodu, abych zvýšil teplotu spalinových cest na cca 150 st. C, protože se mne při tahu 10 Pa(na kouřovodu teplota spalin cca 50 st. C) tvořil po roce užívání dehet na stěnách kotlového tělesa, teď se dehet krásné vypálil a kotlové těleso je krásné čisté.
Kotel užívám tím způsobem, že jej nastavitelnou wi-fi zásuvkou zapínám třeba denně na 4 hod.(při denních venkovních teplotách okolo 10 St. C) ,kdy kotel hoří celou dobu v kuse, což je po změření spotřeba jednoho 15 kg pytle kvalitních pelet, kotel i při tomto nastavení včetně většího komínového tahu vytápí na teplotu 75 st. C, kdy na tuto teplotu vytápěl, i když jsem měl nastavený komínový tah na 10 Pa, takže úniky tepla komínem nezpůsobí větší spotřebu pelet a kotel má stejný výkon. Pelety jsou vyhořelé, sice popel z nich není úplně "práškovitý" jako byl při předchozím nastavení (komínový tah 10 Pa a výkon ventilátoru na 100), ale jsou vyhořelé a myslím si, že pozitiva (odstranění dehtováni kotlového tělesa a popř. komina tzn. snad prodloužení životnosti a dále snížení teploty na koleni podávání pelet, kdy se mne při vyšší teplotě kolena za rok propálila hadice na podávání pelet) převažují.
Mám kotel FERROLI GF N 4 s hořákem SUN P7 N regulátor tahu mám ve vybíracích dvířkách zcela zavřený o vánocích mi tam asi 2krát naskočila poruch F05 po vypnutí asi na 30 minut to běželo bez problému dá .Celou zimu ať byl vítr nebo mráz to běželo bez problému.Od půlky března se porucha F05 opakuje často po vypnutí na 30 minut někdy 2krát to běží dál.Větrák i manostat jsuu v pořadku.Může někdo poradit tel.606104836 děkuji.
BS Bedřich Stehno @bedrich.stehnoPrvně zkontrolujte stav roštu a tubusu hořáku. Vysavačem vysát vnitřek tubusu. Stává se, že je popel až uvnitř hořáku a pak je nedostatečný průchod pro spalovací vzduch. Pak si nechte přeměřit komínový tah. Ten by se měl pohybovat okolo 10 Pa.Porucha F05 je právě o tlaku ve spalovacím prostoru.
Topím devátou sezonu, kotel Attack Pellet. Po postupném zateplování třípodlažního domu jsem snížil nastavení výkonu kotle z 16 na 10 kW, za velkých mrazů 12 kW. Vyměněné součástky za tuto dobu: kolébkový vypínač, jeden turbulátor a clonka pelet před hořákem. Pelety jsem vyzkoušel hodně různé i s příměsemi, ale se všemi si kotel poradil. Rozdíl byl ve výhřevnosti a množství popela. Na spalování nedřevních pelet nemám odvahu, protože mám obavy z působení agresivnějších spalin na kotel.
s pozdravem Picek
Mám devět let Ferroli GFN 5 a jsem maximálně spokojen. Pořídil jsem si i akumulační nádobu, protože mám solární panely, takže je nahřívána jak kotlem, tak soláry. Nechává to běžet celoročně. Ovládání je ekvitermní. Zásobník mám na dvě tuny pelet. Je to kotel z litiny G20, takže životnost cca třicet let.
Dobrý den, za mě rozhodně Atmos, mám ho už 5 let a vše je bez problému, rozhodně spokojenost:)
PK Petr Koukal @petr.koukal922Dobrý den, mohu se zeptat jaký kotel od Atmosu máte? Zvažuji kotel D14P a D15P(ten má keramický spalovací komoru).
Provozujeme dva kotle OPOP Woody 30(5let) a OPOP Boing 16(10let) u rodičů a za cca 10let provozu pouze kosmetické vady typu zhoršená citlivost čidla plamene(bylo vyměněno) a u 30kW hořáku výměna šamotové desky, jinak nebyly žádné větší závady. (Zapalovací spirálu mám nachystanou v šuplíku, ale ještě neodešla.)
Až poslední pár zim bylo u staršího kotle pozorováno postupné zhoršování kvality spalování a tvorba krustičky na hořáku. Nepomohly kvalitnější pelety ani kontrola komínu ani různé nastavování v menu. Pak padlo podezření na ventilátor, ten se zdál naprosto v pořádku bez vůle v ložiscích. Nicméně byla zjištěna ztráta kapacity u rozběhového/pracovního kondenzátoru na asi 1/3 původní kapacity. Ventilátor se sice roztočil, ale nejel jak by měl. Znatelná ztráta kapacity(asi 1/2) byla i na motoru podavače.
U novějšího kotle byla kapacita u ventilátoru taky slabší okolo ½ , ale to alespoň vysvětluje proč poslední zimu najednou nestíhala regulace s Lambda sondou a musel jsem přidat základnímu nastavení ventilátoru.
Proto doporučuji přeměřit a vyměnit rozběhové kondenzátory, jsou na 3 místech: pro ventilátor(kulaty, umístěn na desce hořáku), krátký podavač do hořáku(kostka, umístěn na desce hořáku) a podavač z násypky(kostka, kond.je umístěn u motoru podavače násypky). Hodnota 0,8uF se nedá sehnat proto (po konzultaci s OPOP) nahrazen 1uF a ty i hranaté jsme nahradili kulatými TC886.
Jinak obecně si myslím, že tento problém se vyskytuje u všech automatických kotlů různých výrobců, na peletky, uhlí nebo kusové dřevo. Pokud se zhoršila kvalita spalovaní a kotel je mechanicky v pořádku tak doporučuju přeměřit rozběhové kondenzátory, které postupem své životnosti ztrácejí kapacitu(tento efekt bude asi výraznější u proporcionálního řízení nebo častého spínaní třeba u podavačů).
Ctvrtym rokem provozujeme 100kW kotel na pelety Frolling P4 vcetne ekvitermni regulace a rizeni 5ti topnych okruhu vcetne casti s podlahovkou, automatickeho podtlakoveho nasavani pelet z mistnosti predelane na silo kde mam 16t pelet.
Absolutni spokojenost, reseni plne komfortem srovnatelne s plynovym kotlem.
Vytapim tim asi 2300m2 a nespalil jsem vice nez 14tun pelet/ topna sezona od roku 2012 co kotel mam. Jedinkrat jsem nemel poruchu.
Pelety kupuji od CDP nebo od Biomac (podle toho kdo me dal lepsi cenu) ale pouze tu nejvyssi A1 kvalitu, absolutne varuji pred peletama s primesy kury nebo nedej boze slamy a podobne. Nema to ekonomicky smysl, to co usetrite (maximalne 1-1,50kc na kg) na nakupu levne pelety se Vam diky nizsi vyhrevnosti nevrati. Navic ty problemy s spekanim, hodne popela atd.
Ja u 100kw kotle vynesu jednou za 14dnu kbelik popelu, kolega se nechal zblbnout a poridil kotel hybrid Guntamatic ktery pry umi i levne pelety/stepku a koupil pelety za 4,50 Kc a ma letos vecne problemy s cistenim kotle, plno popela, speka se mu to, nedosahuje poradneho tepelneho vykonu. Ja s peletama za 5,90 nejvyssi kvality naprosto bezproblemu.
Moje rada zni, kotel co umi pouze nejvyssi jakost pelet, kupovat nejvyssi jakost pelet a jste v pohode. Frolling mohu vrele doporucit, pokud nekdo chce videt kompletni reseni u me ve firme rad provedu a ukazu.
A nenechte se zblbnout na hybridni reseni co umi i levny srajdy/stepku ... Nema to ekonomicky zadny smysl a budete se jen trapit.
Jinak CDP, Biomac dokonaly servis, pelety dovezou ... Nafoukaji ci slozi v pytlich az do garaze, zaplatite kreditkou na miste po slozeni. Kdyz koupite pelety v kvetnu/cervnu po topne sezone mate za dobry peniz i ty nejkvalitnejsi.
DV Daniel Vomacka @daniel.vomackařeším vytápění penzionu o velikosti 1900 m2. Prosím o vaše zkušenosti a rady k vytápění tohoto prostoru peletkami. Díky
Já nakoupil taky levné pelety od CDP IVORY, ale jsme z nich nešťastný, a to se mi dušovali jak jsou super. Nehoří kvalitně, zpékají se a je z nich divný popel. Jsou dost tmavé a jsou v nich takové černé proužky a tečky, to nevím jestli je kůra či co. Bohužel jsem koupil více a musí je zdělat.
Nyní jsem se rozhodl , že koupím vždy jen tunu a otestuji kvalitu sám, není nad to se přesvědčit na vlastní kůži.
PČ Petr Černý @petr.cerny559Čierne guličky môže byť skelný prach s brúsneho papiera,záleží odkiaľ majú piliny.
Máme kotel Atmos. Super je šnekový podavač z vyzděného sila. Nemusíte se o nic starat. Je to čisté a automatické jako plyn.
Popel z toho není téměř žádný oproti dřevu. Popelník stačí vysypat 2x za sezónu.
Konfort maximální.
Účinnost kotle jsem si taky nechal změřit zaleží na komínu, na tom jak je přiškrcená vzduchová klapka atd. A prý byla kolem 90%.
Ale pelety vyjdou dráž než dřevo. Říká se, že topit peletama vychází finančně něco mezi dřevem a plynem.
Já bych spíš řekl, že finančně je to blíž k tomu plynu, než ukazují tabulky, protože kotel na pevná paliva obsahuje víc vody kterou muste ohřát a tak musíte topit o trochu déle než začne téci teplá voda.
Do nezatepleného domu bych pelety nedával, tam je cenový rozdíl mezi palivy výrazný. Naopak do zatepleného domu se pelety s ohledem na konfort hodí.
Já osobně používám třetí sezónu Ponast KP21. Spokojenost maximální, udělal jsem si k tomu diagnostiku, monitorování všech možných veličin včetně grafů, hlídání paliva v zásobníku, posílání alarmů na mail a SMS, atd. Mám to všechno na webu, ale nevím jestli sem můžu dát odkaz ? BTW, to snímání veličin a záznam grafů mi dost pomohlo pro optimální nastavení kotle.
Kotel je sice o něco dražší než modely co tady uvádí kolegové, ale pokud uvažujete i o Vernerovi, tak to je +/- stejná cenová hladina. Jestli se vyplatí připlatit si nebo ne nebudu spekulovat, protože s jinými kotly skušenost nemám.
Co se týká pelet, vyzkoušel jsem několikeré, samozřejmě všechny deklarované jako čisté bílé. Ovšem je v nich velký rozdíl. Všechny hořely dobře, to ano, ale levnějších jsem spotřeboval vždycky víc a taky z nich bylo více popela, takže úplně čisté asi nebyly. To co tady uvádí kolegové ohledně množství popela, tak to vypadá na ne moc kvalitní pelety. 1,5 popelnice ze 7 tun mi příjde strašně moc. Já za sezónu spálim 4,5-5 tun a mám z toho 2-3 popelníky, což je cca 1/5 - 1/4 klasické kulaté plechové popelnice. Teď už používám pouze Royal Pellets z Paskova. Jsou sice dražší 5,40/kg, ale v konečném důsledku mě vyjdou levněji, protože jich spálím méně.
Jinak 4000/tunu mi příjde na čisté smrkové pelety jako nereálná cena. Spíš bych to tipoval na nějaké borovicové, což se uvádí také jako světlé dřevo, ale i na ně je to dost málo. Borovicové samozřejmě nehoří jak smrkové, takže jich více spálíte.
Dvě sezóny používám OPOP Woody 24kW. Doposud jsem řešil vadnou řídící jednotku, která byla vyměněna v záruce následující pracovní den. Prý snad přepětí, ale to už nikdo nezjistí. Dále letos odešla zapalovací spirála, ale ta je od začátku deklarována jako spotřební zboží, takže to neberu jako závadu. Z provozu snad jen poznámka k 8mm peletám, jednou jsem je vzal na zkoušku a nebyl jsem spokojen. Výrobce deklaruje, že kotel umí 6 i 8 mm pelety, ale s 8mm byl asi 2x problém s ucpáním podavače. Ale stačilo zašťourat v zásobníku a pustit šnek ručně a spravilo se to.
Pelety beru v Lysůvkách u FM, zatím spokojenost a cena včetně věrnostní slevy byla v červenci 4,79 za kg včetně DPH, popelnatost do 0,65%, za minulou zimu bylo z cca 7 tun pelet asi 1,5 popelnice popela.
Celkově s vytápěním peletami velká spokojenost. Kotel OPOP asi není žádná technická špička, ale poměr cena/výkon je dobrý.
JS Jirka Skalice @jirka.skaliceDobry den,ako mate nastavenu PID regulaciu u tohto kotla? Dakujem za odpoved
Dobrý večer. Provozuji automatický peletový kotel Ferroli GFN 5 20 kW již čtvrtou sezonu. Funguje bezvadně. Má automatické zapalování a přikládání, zásobník na 140 kg pelet. Je to litinový kotel šíře 450 mm, výška 950 mm a hloubka 547 mm. Na výkon 20 kW je velice malý oproti jiným kotlům. Spaliny z kotle jdou od 120 do 160 C.
Dá se v něm po přehození dvířek topit i kusovým dřevem, koksem, černým nebo hnědým uhlím.
Z dobrých pelet je z jedné tuny cca 10 l vědro popela. Pokud chcete zašlu Vám i foto. musil at kolibri.cz
Z cenou pelet cca 4000/t asi nepochodíte nikde. I za kamionový odběr je vyšší cena.
Výhoda je, že je lepší účinnost o čemž svědčí i teplota spalin odcházejících do komína. Ta Vám nahradí i část vyšší ceny oproti dřevu či uhlí. O srovnání konfortu topení není nutné mluvit.
JM Josef Musil @josef.musil331Mam ctyri roky GFN 7 od Ferroli. Z pocatku velke porodni bolesti. Nejprve litinovy rost, ktery se v horaku kroutil a praskal. Vyrobce ho pak zacal delat z nerezi a je pokoj. Pak problemy s ridici jednotkou, protoze mela chybu ve firmware a pokud se napriklad preprogramoval nejaky cas, tak se zblaznilo cele nastaveni a kotel se spinal, kdy ho zrovna napadlo. Prodejce to zakryval tim, ze se pry nema pouzivat vnitrni casovy program horaku a ma se to spinat externim regulatorem pres spinaci kontakt (!). Az jsem se dosmal, tak jsem z nich vyrazil novou ridici jednotku a ta uz to delala jen obcas. Protoze casy jsou uz dva roky beze zmeny, tak nemohu rict, jestli mezitim Italove tuto chybu firmware neodstranili. Jinak kotel je fortelny, litina, absolutne beze znamek opotrebeni. Trosku nesikovne je koleno pro sypani pelet shora do horaku, protoze pri zmene druhu pelet je nutne peclive prenastavit davkovani, aby se peletami neucpal podavac. Celkove je treba snizit davku pelet oproti fabrickym hodnotam a to dost. Pry Italove maji pelety s nizsi vyhrevnosti, takze se jich tam sype vic. No, muj dodavatel pelet je Polak, do Italie toho vozi kamiony a dost se divil. Kotel ma nastavenu modulaci horeni, horak se vzdy vypne, pokud ani snizeni vykonu nestaci pro neprekroceni maximalni teploty. Takze sice ma ctyri casova okna, kdy se spina, ale i v tom okne spina nekolikrat podle potreby. Tim chci rict, ze za ty ctyri roky ten horak sepnul uz nekolik ticic krat a nic se menit nemuselo. Za ty penize je to dobry kotel. Jen holt jsem byl jeden z prvnich, takze jsem to musel odrodit. Dnes uz horak SUN P7 ma i fura lidi v jinych kotlech, takze se to posunulo dal. Pokud bych volil jiny kotel, pak ale s retortou. Celkove vytapeni peletami je fajn. Komfort jako u plynu, smrad a smour jako z uhli zadny, za sezonu spalime za cca 24000 Kc (obestaveny prostor 960 m3, zatepleno 10 cm EPS). Tech par kyblu popela jde na zahradku do kompostu.
nazdar karle z hněvo....:-). bych chtěl vidět ty peletky světlé za 4000 vč dph.... Napiš kde jsi na to trefil..! možná tak před 5-ti léty, dnes jsou ceny trochu jinde....
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.