Tloušťka zateplení stropu - posouzení efektivity

Rubriky:

Reklama
Tloušťka zateplení stropu - posouzení efektivity

Příští měsíc se chystám na zateplení podlahy půdy, která je zároveň stropem místností v patře. Nakoupil jsem rolovanou vatu Knauf s lambdou 035, která bude ze strany interiéru chráněna parotěskou Jutafol 150N. Bude se ukládat do roštu z fošen nastojato ve dvou vrstvách : 16 cm a křížem 12 cm. Navrch na rošt by měla přijít pochozí podlaha z prken a OSB desek (počítám s odvětrávanou mezerou 4 cm).
Tepel. odpor (bez započítání mostů vzniklých roštem) by měl být R =7,95 a TZ na ploše 120 m2 (pro 40stupňový rozdíl teplot půda/vytápěný interiér) by byla 603W (doufám že to počítám správně, v opačném případě mě prosím opravte).

Do toho mi soused levně nabízí cca 70m2 vaty Isover Domo 12 cm (R=3), která mu nějak vyzbyla ;-) , a protože fošny na rošt ještě nemám, uvažuji dokoupit zbytek vaty, udělat třetí vrstvu a s ní dosáhnout celkové tloušťky izolace 40 cm s celkovým R = 10,95. Pak by TZ stropu dosáhla za výše uvedených podmínek 438W a ušetřilo by se 165W, tedy jestli počítám správně.
Ovšem to by platilo pouze po dobu největších mrazů. Netroufnu si odhadnout ani spočítat, kolik by byla reálná roční úspora. Pro náš kraj (Liberecko) se udává 256 topných dnů, a prům. teplota je 3,6 st.
I když mám na půdě místa dost, očekávám komplikace s konstrukcí a stabilitou roštu, při jeho výšce 44cm.

Stojí to vůbec za to?
Těším se na vaše názory.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.