TZB-info - Pasivní chlazení v letním…
Tepelná pohoda je ovlivňována řadou environmentálních podmínek, jako je teplota vnitřního vzduchu, střední radiační teplota, relativní vlhkost vzduchu a rychlost proudění vzduchu. Navíc je závislá…
Prosím pěkně,
hromadu informací jsem si přečetl a stále mi není jasné, jak je to s potřebou akumulace tepla v RD. Je mi jasné, že pokud postavím dřevostavbu tak nemám akumulaci a mohu ji řešit zděnými příčkami, betonovou podlahou apod..
Proč? Proč musím mít materiál který akumuluje? Opravdu je to např. v dřevostavbě bez akumulace tak hrozné, že zasvitne slunce + zapnu plasmu v obýváku a teplota letí vzhůru tak prudce, že ji nezvládne ani řízené větrání?
Možná i konkrétní příklad, bungalow 150m2, řízené větrání, topení el. přímotopy, "kachlová kamna" (myšleno akumulační kamna která při spalování vydávají minimální okamžité teplo a maximum cpou do akumulace a pak ho postupně uvolní - ne klasické krbovky, tam je mi jasné, že se rychle upeču).
V čem se zásadně mýlím, když budu tvrdit, že:
- zásadní přehřívání nehrozí a běžné výkyvy teplot pořeší řízené větrání
- zásadní zchlazení nehrozí protože "přímotopy" nemají žádnou setrvačnost a spínají dle aktuální potřeby, navíc mohu topit přesně jak potřebuji, tím že nemám akumulaci stačí přijít domů, zapnout přímotopy a za pár minut je teplo, nemám žádné ztráty z toho, že mám zbytečně někde naakumulované teplo které nevyužiji, protože už/ještě tam nejsem...
díky za každou konstruktivní odpověď.....
Mozna to pan Jaskva pouze spatne napsal, ale samozrejme 100% akumulace neexistuje ... jak pisete vy. Ale na druhou…
před 13 roky
"venkovní netuším ale ta samozřejme spadla o mnoho níž, odhaduji 15st. a méně" A měl jste otevřené přes noc…
před 13 roky
Jen aby nedošlo k nedorozumnění tak ještě jednou rekapitulace teplot - přes den venkovní teplota cca stejná jako…
před 13 roky
21 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení