výběr nového kotlePřeji dobrý den všem a prosím zkušené "topiče" o radu.
Na úvod vysvětlím situaci :
Máme nyní kotel Verner 25D - v provozu bude pouze 4 rok (cena 67 000) nyní jsme objevili prorezlý plech na kotlovém tělese - nové těleso 23 000 + doprava a montáž ...odhaduji tak 30 000) Tomuto kotli předcházel taktéž kotel Verner, kkterý ovšem vydržel alsespoň 12 let. Ač jsem bránila výběru tohoto kotle, byla jsem donucena okolím zvolit stejný typ.
Před ním jsme měli Buderus 30 let (topilo se naftou, poté uhlím a koksem, měl i hořák na plyn) - úžasný variabilní kotel!!! Bohužel děděček neotevřel ventil a kotel praskl :-/
Takže jsem teď před volbou čím topit ... plyn u nás není zaveden - zbývá uhlí nebo dřevo ...bohužel už teď je na hranici našich sil připravit otop (řezání, štípání a uskladnění- 3 osoby starší 67 let + já) ... směřuji tedy k úvaze o uhlí . Vzhledem k fin. nákladům elektrika, dřev.brikety či pelety (s pořizovací cenou kotle) asi nic jiného nepřichází v úvahu.
Poradíte mi někdo kotel za rozumnou cenu ( bohužel ještě ted splácím ten poslední :-/ ) ? Dům je přízemí + 1.patro 200 m čtverečních celkem. Radiátory jsou litinové . Bojler na 200 L instalovaný v kotelně ( ted zapojen buď na kotel nebo na elektriku) . Výkon současného kotle 25KW ( ale nikdy nebyl otevřen 4cestný ventil na plno - max na půlku ...jinak bylo v době hrozné vedro).
Omluvte prosím mé neodborné výrazy - jsem pouhý laik a celkem už bezradná z řešení naší situace.
Velmi děkuji předem za každou rozumnou radu.