Doregulování topné soustavyDobrý den,
Nastudoval jsem si všechny možné příspěvky zde na foru a jinde, abych mohl co nejlépe zregulovat topení v RD a chci se ubezpečit :
Topení je již osazené, takže to musím dělat trošku pozpátku, ale prosím o kontrolu, zda je tato cesta možná.
Nechal jsem spočítat tepelné ztráty jednotlivých místností a vzhledem k tomu, že vím jaké mám osazené radiátory jsem stanovil tepelný spád, při kterém mi výkony radiátorů v místnostech sedí se ztrátami vypočtenými. Tento spád je 55/45.
Sečetl jsem výkony radiátorů v baráku pro daný spád a z grafu čerpadla jsem odečetl tlak - 170mbar.
Poté jsem si rozkreslil jednotlivé toky pro jednotlivé radiátory a úseky a spočítal ztrátu vedením a pasivními prvky pro jednotlivé radiátory.
Tak a teď vím, pro každý radiátor, jaký má výkon, jaký má hmotnostní průtok a pak vím pro každý okruh tlak, který musím "seškrtit" - to je tlak který mi zůstane po odečtení ztrát. V tuto chvíli mi stačí tento tlak vzít a spolu s hmotnostním průtokem jít do grafu pro termoregulační ventily ( mám Korado VK ) a odečíst příslušné nastavení nebo je to takto špatně ?
Protože samozřejmě pro každý radiátor je ten tlak trochu jiný pro jeden je to 90mbar a pro druhý 100mbar.
Díky za rady
Aleš Střelka