Rekonstrukce kamenne chalupy / ano nebo ne?Dobrý deň,
obraciam sa na vás diskutujúcich, ktorí už máte skúsenosti so stavbou alebo rekonštrukciou starého domu s prosbou o radu. U6 dlhšiu dobu zháňame chalupu na východe Slovenska a aj keď by sa zdalo, že opustených domov je pomerne dosť, väčšinou ide o dedičsky nevysporiadané veci alebo to ľudia nechcú predať.
NAskytla sa mi teraz príležitosť kúpiť dom za cca 26000 EUR (cca 650000 Kč). Popis a fotky prikladám nižšie.
- kamenný dom cca 1920.
- materiál - andezit a malta, sem tam tehla okolo okien.
- to, čo vidíte na poslednom obrázku je hydroizolácia - térový papier asi tak 20 cm od zeme. Vidno to na múroch, pokiaľ je vlhko, avšak je to už staré...
- základy to asi nemá
- nad oknami sú niekde puknuté a sadnuté časti, chýba tam proste prklad a "sadlo to do okna"
- drevený krov v dobrom stave,
- iba 12m úzky pozemok
- pekná záhrada, ovocné stromy a hrozno, o ktoré sa domáci starajú
- dlhé roky sa tam nebývalo a nekúrilo cez zimy, lebo to mali iba kvôli záhrade.
- záhrada cca 2300 m2
- všetky siete (voda, kanál, plyn) sú an hranici pozemku
Moje otázky:
Nie je to trochu privysoká cena na také niečo? Viete niekto reálne povedať, čo by ste za taký dom dali, alebo ako idú ceny inde? (západné Slovenko a okolie Bratislavy je oveľa drahšie...)
Má zmysel si toto zobrať na krk a riešiť rekonštrukciu od základov, teda vybetónovanie zvnútra, hydroizolácia, podlahy, omeitky, priečky, vykopanie kanalizácie a vody, urobenie rozvodov elektriny, vybudovanie dvoch komínov, výmena okien, oprava prekladov a stien, dobudovanie priečok, omietky a fasáda... vlastne jediné, čo by tam ostalo, sú múry a krov, ktorý je v dobrom stave z dubového dreva.
Na všetky veci som ako chlap sám, inak by som si musel platiť majstrov na všetko. Chalupa je môj sen, ale zdá sa mi to byť drahý a ťažko realizovateľný sen.
Prečítal som si veľa názorov na fóre a viem, že to má skôr zmysel zbúrať. Len na 12m pozemku potom nič poriadne podľa stavebného zákona nepostavíte. Ten dom má trochu aj svojho ducha, peknú kachľovú pec, ale to je asi tak všetko. Plus v strede pozemku je aj alaktrický stĺp (230 / 400 V).
Konkurenčné ponuky nie sú, obcenemajú peniaze na rozšírenie stavebných pozemkov podľa územného plánu a tak je v dedinách blízko mesta "tlačenica".
NEviem sa rozhodnúť, som skeptik, koľko by to zožralu času a hlavne peňazí, len ženám doma sa to páči.
Ďakujem za názory a vlastné skúsenosti